Mide bulantısı, midenin bir sebepten ötürü rahatsız olması ve istifra isteğinin oluşmasıdır. Bulantı, tüketilen besinlerin istifra edileceğinin habercisi olarak gelişebilir. Bu durumun birçok sebebi vardır ve çoğu zaman önlenebilir. İşte sizler için hazırladığımız mide bulantısı hakkında detaylı bilgiyi barındıran makalemiz. Keyifli okumalar dileriz… Aşağıdaki menüden mide bulantısı hakkındaki tüm detaylara hızlıca ulaşabilirsiniz.
Neden Olur? | Ne Zaman Tıbbi Yardıma Başvurulur | Tedavi | Nasıl Geçer
Mide Bulantısı Neden Olur?
Mide bulantısı birçok sebepten kaynaklanabilir. Fazla yemek ya da baharatlı ve yağlı yiyecekler gibi belirli besinleri çok tüketmek mideyi rahatsız eder ve bulantıya sebep olabilir. Alerjiniz olan yiyecekleri tüketmek de aynı sonucu doğuracaktır. Bazı insanlar harekete, belirli yiyeceklere, ilaçlara ya da belli başlı tıbbi durumların yarattığı etkilere oldukça hassas olabilmektedir. Mide bulantısı olarak en çok rastlanan nedenleri hem kısa hem de açıklamalı bir şekilde aşağıda sıralanmıştır.
Kısaca Mide Bulantısı Nedenleri:
- Mide Ekşimesi / Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GERD)
- Enfeksiyon ya da Virüs
- İlaç Tedavileri
- Deniz ve Araba Tutması Durumu
- Diyet
- Ağrı
- Ülser
Mide Ekşimesi / Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GERD)
Mide ekşimesi ya da diğer bir deyişle östrofageal reflü hastalığı, yemek yeme esnasında, tükettiğiniz besinlerin yemek borunuzda yukarı çıkmasına sebep olabilir. Bu da mide bulantısına yol açan bir yanma hissini oluşturabilir.
Enfeksiyon ya da Virüs
Bakteriler ve virüsler mideyi etkileyerek bulantıya sebep olabilmektedir. Besin kaynaklı bakteriler Gıda Zehirlenmesi olarak bilinen hastalığa yol açabilir. Viral mide enfeksiyonları da bulantıya sebep olabilir.
İlaç Tedavileri
Görülen belirli ilaç tedavileri -örneğin kemoterapi gibi kanser tedavileri- mideyi rahatsız edebilir ya da bulantıya sebep olabilir. Alacağınız herhangi bir ilaç için bilgilendirme metnini dikkatle okuyunuz. Bu şekilde bilgi edinerek ve doktorunuza danışarak tedavi kaynaklı mide bulantılarını minimum seviyeye indirmeyi başarabilirsiniz.
Deniz ve Araba Tutması Durumu
Bu tür durumlar araçla engebeli bir yolculuk sebebiyle ortaya çıkar. Bu hareket, beyne iletilen mesajların duyularla senkronize olamamasına sebep olarak mide bulantısı, baş dönmesi ve kusmaya sebep olabilir.
Diyet
Fazla yemek ya da baharatlı ve yağlı yiyecekler gibi belirli besinleri çok tüketmek mideyi rahatsız eder ve bulantıya sebep olabilir. Alerjiniz olan yiyecekleri tüketmek de aynı sonucu doğuracaktır.
Ağrı
Yoğun ağrı bulantı semptomları geliştirebilir. Bu durum pankreatit, safra ve böbrek taşları gibi ağrılı durumlar için geçerlidir.
Ülser
Mide veya ince bağırsağın iç yüzeyindeki ülserler veya yaralar mide bulantısı yapabilir. Yemek yediğinizde ülser, yanma hissi ve ani bulantıya neden olabilir.
Ayrıca mide bulantısı diğer birçok tıbbi durumun belirtisi olabilmektedir, örneğin:
- Iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV)
- Kulak enfeksiyonları
- Kalp krizi
- Bağırsakta meydana gelen tıkanmalar
- Karaciğer yetmezliği veya kanseri
- Menenjit
- Migren
Ne Zaman Tıbbi Yardım Alınmalı
Eğer mide bulantınıza eşlik eden diğer kalp krizi semptomları bulunmaktaysa derhal tıbbi yardım alınız. Kalp krizi belirtileri arasında ezici göğüs ağrısı, yoğun baş ağrısı, çene ağrısı, terleme ve özellikle sol kolunuzda yoğun bir ağrı ve bazen uyuşma meydana gelmesi bulunmaktadır.
Bulantıyla beraber şiddetli baş ağrısı, boyun tutulması, kafa karışıklığı ve nefes almada güçlük gibi belirtilere de sahipseniz tıbbi yardım almalısınız. Zehirli bir madde yediğinizden şüpheleniyorsanız ya da vücudunuz susuz kalmışsa bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
İlginizi çekebilir: Baş Ağrısına Ne İyi Gelir. Evde Hızlıca Rahatlamanız için 9 Basit İpucu!
Mide bulantısı sizi 12 saat ve üzeri bir şeyler yiyip içemez hale getirmişse doktorunuzu görmelisiniz. Reçetesiz müdahale ve tedavileri denedikten sonraki 24 saat içinde bulantınız geçmemiş olursa da doktorunuzla tekrar iletişime geçmelisiniz.
Sağlığınızla ilgili acil bir durum yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka tıbbi yardım için başvurunuz.
Mide Bulantısı Nasıl Tedavi Edilir?
Mide bulantısının tedavisi, bulantıya neyin sebep olduğuna göre değişmektedir.
Örneğin arabanın ön koltuğuna oturmak araç tutması nedeniyle meydana gelen bulantıyı hafifletecektir. Harekete bağlı bulantıda dimenhidrinat (Dramamin) antihistamin gibi ilaçlar kullanarak veya deniz tutmasını hafifletmek için bir skopolamin bandı uygulanarak da yardımcı olunabilir. Mide bulantısı altında yatan nedenleri saptamak için doktorunuzun önerdiği çeşitli ilaçları almak da yönlendirici olabilir. Örneğin reflü için mide asidini azaltan ilaçlar, ya da yoğun baş ağrıları için ağrı kesiciler kullanmak, olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Susuz kalmamak mide bulantınız geçtikten sonra dehidrasyonu en aza indirmeye yardımcı olur. Yemek yemeye tekrar başladığınızda mideniz iyileşene kadar muz, elma püresi, pirinç ve kızarmış ekmekten oluşan bir diyet izlemeniz oldukça faydalı olacaktır.
Mide Bulantısı Nasıl Geçer?
Mide bulantısı yaşandığında tetikleyecek etkenlerden uzak durmak ilk adımda yardımcı olacaktır. Ayrıca kaçınmanız gereken bazı durumlar:
- Migreni tetikleyebilecek yanıp sönen ışıklar
- Isı ve nem
- Deniz yolculukları
- Parfum ve yemek gibi güçlü kokular
Yolculuktan önce bulantı önleyici bir ilaç almak da işe yarayacaktır. Az ve sık yemek gibi bazı sağlıklı beslenme alışkanlıkları bulantıyı azaltmanıza katkıda bulunacaktır. Yemeklerden sonra yoğun fiziksel aktiviteden kaçınmak da en aza indirmenize yardımcı olabilir. Baharatlı e yağlı yiyeceklerden uzak durmak da işe yarayacaktır.
Mide bulantısına daha düşük olasılıkla neden olabilecek besinler arasında ise tahıl, kraker, kızarmış ekmek, et suyu ve jelatin bulunmaktadır.
İlginizi çekebilir: Depresyon Nedir ve Bu Konuda Ne Yapabilirim?
Yağmur GÖKSEL
Kaynaklar:
- Mayo Clinic Staff. (2018).Nausea and vomiting.
mayoclinic.org/symptoms/nausea/basics/definition/sym-20050736 - Nausea & vomiting. (2013).
my.clevelandclinic.org/symptoms/nausea/hic_nausea_and_vomiting.aspx - Treatment-related nausea and vomiting (PDQ) — health professional version. (2018).
cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/nausea/nausea-hp-pdq
Yorumlar 13