Asurlular, eski zamanlarda Mezopotamya ‘da yaşayan en büyük halklardan biriydi. Kuzey Mezopotamya ‘da Dicle – Fırat Nehirlerinin başlangıcına yakın bir yerde yaşadılar. Asur İmparatorluğu tarih boyunca birkaç kez yükseliş ve düşüş yaşadı. Burada siz değerli okurlarımıza, Asurluların ilk ile ikinci yükseliş döneminden, nasıl yapıda olduklarından, Asurlular hakkında yükselişlerini, imparatorluklarını, Asurluların geçmişte nasıl savaşçılar olduğunu ve ilginç bilgilerinden bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dileriz.
Asurluların İlk Yükseliş Dönemi
Asurlular ilk olarak Akad İmparatorluğu düştüğünde güç kazanmaya başladı. Babilliler güney Mezopotamya’yı kontrol ediyorken, Asurlular kuzey topraklarına sahipti. Bu dönemdeki en güçlü liderlerinden biri Kral Şamşi-Adad idi. Şamsi-Adad döneminde imparatorluk kuzeyin çoğunu kontrol edecek şekilde genişledi, zenginleşti. Ancak, Şamşi-Adad’ın MÖ 1781’deki ölümünden sonra Asurlular güçsüzleşti. Kısa süre sonra Babil İmparatorluğu’nun kontrolüne girdi.
Asurluların İkinci Yükseliş Dönemi
Asurlular bir kez daha MÖ 1360’tan MÖ 1074’e kadar imparatorluk haline geldi. Bu kez tüm Mezopotamya’yı fethettiler. Asurlular İmparatorluğu Mısır, Babil, İsrail, Kıbrıs dâhil olmak üzere Ortadoğu’nun çoğunu kapsayacak şekilde genişlettiler. Kral l. Tiglat-Pileser yönetiminde imparatorluk zirve noktasına ulaştı.
İlginizi Çekebilir: Antik Mısır | Mumyalama, Piramitler, Matematik ve El Yazmaları
Neo-Asur İmparatorluğu
Asur İmparatorluklarının nihai ve belki de en güçlüsü, MÖ 744’ten MÖ 612’ye kadar hüküm sürdü. Bu süre zarfında Asur, lll. Tiglat-Pileser, ll. Sargon, Sanherib, Asurbanipal gibi bir dizi güçlü, yetenekli yöneticiye sahip oldu. Bu liderler, imparatorluğu dünyanın en güçlü imparatorluklarından biri haline getirdi. Orta Doğu ile Mısır’ın çoğunu fethettiler. Bir kez daha, MÖ 612’de Asur İmparatorluğunu yıkanlar yine Babilliler oldu.
Asurlular – Büyük Savaşçılar
Asurlular belki de en korkunç ordularıyla ünlülerdi. Asurlular için savaş hayatın bir parçasıydı, ayrıca oldukça savaşçı bir toplumdu. Bu onların hayatta kalma biçimiydi. Dönemlerinde, zalim, acımasız savaşçılar olarak biliniyorlardı.
Asurluları büyük savaşçı yapan iki şey, ölümcül savaş arabaları ve demir silahlarıydı. Bazı düşmanlarının bakır veya teneke silahlarından daha güçlü demir silahlar yaptılar. Ayrıca düşmanlarının yüreğine korku salan savaş arabalarında da yetenekliydiler.
Ninova’daki Kütüphane
Son büyük Asur kralı Asurbanipal, Ninova şehrinde büyük kütüphane inşa etti. Mezopotamya’nın her yerinden kil tabletler topladı. Bunlar arasında Gılgamış’ın hikâyeleri, Hammurabi Kanunu ve daha fazlası vardı. Mezopotamya’nın Eski uygarlıkları hakkındaki bilgilerimizin çoğu bu kütüphanenin kalıntılarından gelmektedir. Londra’daki British Museum’a göre, 30.000’den fazla tablet gün yüzüne çıkarıldı. Bu tabletler yaklaşık 10.000 farklı metin oluşturur.
Asurlular Hakkında İlginç Bilgiler
- Asur İmparatorluğunun büyük şehirleri arasında Asur, Nemrud, Ninova vardı. Asur, orijinal imparatorluğun yani asurluların başkentiydi. Aynı zamanda ana tanrılarının adını taşıyordu.
- Tiglat-Pileser, ordularının ve habercilerinin hızlı seyahat etmesini sağlamak için imparatorluk boyunca yollar inşa etti.
- Asurlular kuşatma savaşında uzmanlardı. Bir şehri ele geçirmek için koçbaşları kullanma, kuşatma kuleleri ile su kaynaklarını başka yöne çevirmek gibi başka taktikler kullandılar.
- Şehirleri güçlü ve etkileyiciydi. Kuşatmaya dayanacak şekilde inşa edilmiş devasa duvarları, su için birçok kanal, su kemeri ve kralları için abartılı sarayları vardı.
Mustafa S. ALACA
Yorumlar 13