Öfke, mutluluk, üzüntü, anksiyete veya nefret gibi temel insan duygularından biridir. Bu duyguların temeli hayatta kalma içgüdüsüne bağlıdır ve bu güdüler insanlık tarihi boyunca bilenmişlerdir.
Öfke, sempatik sinir sisteminin “savaş veya kaç” tepkisi ile ilgilidir; insanları savaşmaya hazırlar. Ancak kavga, mutlaka fiziksel güç kullanmanız gerektiği anlamına gelmez; yasaları değiştirerek veya yeni davranış normlarını uygulayarak toplulukları adaletsizlikle mücadele etmeye motive edebilir.
İlginizi çekebilir: Anksiyete: Nedir?, Bozuklukları, Belirtileri, Tedavisi ve Daha Fazlası
Elbette kolaylıkla harekete geçebilen öfke, ilişkileri baltalayabilir ve uzun vadede sağlığınız için zararlı olabilir. Öfkenin neden olduğu stres hormonlarının uzun süreli salınımı, beynin karar verme ve kısa süreli hafıza ile ilişkili bölgelerindeki nöronları yok edebilir ve bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.
Öfkenizi Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Bir sürücünün otoyolda önümüzü kestiğinde yükselen öfke hepimizin aşina olduğu bir duygudur. Böyle bir durumda öfkeniz serbest bırakıldığında yok olmaz; aslında bu onu güçlendirebilir ve derinleştirebilir.
Tüm duygular da olduğu gibi, öfke halinde kişi kendine zarar vermemesi veya başkalarına karşı düşmanca, saldırgan ve hatta şiddet içeren davranışlara yol açmaması için bir öz farkındalık yolu izlenmelidir.
(Öz farkındalık: Öz farkındalık iç gözlem yapabilme yeteneği ve kendini çevre ile diğer bireylerden ayırıp bir birey olarak görebilme kabiliyetidir.)
Öfke kontrolü için destek grupları birçok şehirde mevcuttur. Bu sayede hastalar grup veya bireysel ortamlarda aldıkları destek sayesinde bu sağlıksız düşüncelerini kontrol altına alabilirler.
Öfke Bir Hastalık Mıdır?
Herkes öfkelenebilir. Fakat öfkenin sıklığı veya şiddeti kişinin ilişkilerini, iş performansını, yasal konumu veya akıl sağlığını etkilediği zaman bir sorun hale gelir.
Resmi bir “öfke hastalığı” olmamasına rağmen disfonksiyonel öfke, manik vakaların, Borderline Kişilik Bozukluğu’nun ve Aralıklı Patlayıcı Bozukluğun bir belirtisi olabilir. Öfke sorununa dair herhangi bir resmi teşhisinizin olmaması veya öfke yönetimi konusunda yardım alıyor olmamanız, öfkenin ne kadar yıkıcı bir duygu olduğu gerçeğini değiştirmez.
Feride İrem Yılmaz
Bunlar da ilginizi çekebilir
İnsanları Memnun Etmenin Temelleri. Sınırları belirlemenize yardımcı olacak 5 öneri.
Bilime Göre Mutsuz İnsanların 13 Şaşırtıcı Alışkanlığı
Yorumlar 7