Güneydoğu Asya’ya özgü olan, çaylarda; hem tuzlu, hem de tatlı yiyeceklerde ve çaylarda kullanılan kakulenin tadı; biraz biberli, tatlı ve çiçeksi tatlara sahip bir tür tadı olan baharattır. Karabiber ‘Baharatların Kralı’ olarak bilinirken, kakule ise hem iyileştirici özelliği açısından, hem de tüm dünya mutfaklarında kullanılan bir malzeme olmasından dolayı ‘Baharatların Kraliçesi’ olarak bilinir.
İlginizi çekebilir: Kakule Nedir? Kullanım Alanları, Faydaları ve Tarifler
Kabuğunun içinde genellikle 20 milimetrenin dörtte üçü uzunluğunda büyüyen kakule, kurutulmuş bakla veya tohum olarak satın alınabilir. Ayrıca dokunulduğu zaman biraz naneli ve aromatik bir koku yayar. Kakule özellikle Hint mutfağında lezzetli bir içerik olarak önemli bir rol oynarken, masala ve chai köriler gibi temel gıdaların arasında yerini alır. İki çeşit kakule vardır: Yeşil ve siyah, siyahı daha iştah açıcı bir baharatken, yeşili ise, Sri Lanka’ya özgü, daha tatlı yemeklerde kullanılabilir.
Kakule daha çok Hindistan ile ilişkilendirilse de, aslında üç büyük ülkede baharat üretilen, daha alt kıtalarda bulunan Guatemala ve Sri Lanka’da yer alır. Bunu Hint yemekleriyle ilişkilendirsek de, kakule (Moors sayesinde) İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinde üretilir ve Klenät gibi tatlılarla birlikte yaygın olarak kullanılmaktadır. İnsanlar, çok eskiden, binlerce yıl önce kakule kullanırlardı. Kakule kullanımı, Babilliler ve Asurlular zamanına kadar eskilere dayandığı söylenmektedir.
Günümüzde kakule ile yapılan tedavinin bulunması zor değilken, Batı’da 19.yy’a kadar mevcut değildi. Kakule başta yemeklerde kullanıldığı halde, iltihap önleyici özelliği sayesinde kan basıncını düşürülmesine, kanserle savaşılmasına, sindirim sorunlarına yardımcı olup kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. 453 gramı yaklaşık 30 dolardan satılan kakule, dünyanın en pahalı baharatlarından biridir. Kakulenin pazara sunulmasında verilen emek ve yoğun hasat süreci, dönüm başına ortalama (18 ila 54 kilograma) 40-120 pounds (446-1340 küsür TL) düşer, tohum oranı düşük verim vermesine rağmen kakule kendine özgü lezzeti ile dünya çapında çok talep gören bir tür lezzet profilidir.
Fatime ABİK
Bunlar da ilginizi çekebilir
Dünyadaki En Popüler Kahve Çeşitleri
Yorumlar 1