Kahve çeşitleri dünya genelinde, günlük hayatta tükettiğimiz en önemli içecekler arasındadır. Sabah uyanmak için bir fincan Türk kahvesi veya öğleden sonra içilen Caffe Americano, espresso ya da cappucino..
Bir kahve sever olarak kulağa çok hoş geliyor. 🙂 Kahve alışkanlıklarımız son yıllarda iyice artmaya başladı. Uluslararası Kahve Organizasyonu (ICO) ‘ na göre, dünya genelindeki kahve tüketimi 1991’de 90 milyon 60 kiloluk çuvaldı.
Bu yıl dünya genelinde 167,81 milyon çuval olması bekleniyor. Kahveye olan düşkünlüğümüz, kahve çeşitleri konusunda farklılıkları da beraberinde getiriyor. İşte sizler için hazırladığımız Dünya genelindeki en popüler kahve çeşitleri listesi.
En Popüler Kahve Çeşitleri
10- Caffe Americano
İtalyan Americano, önceden ekstrakte edilmiş bir espresso şatına sıcak su eklenerek hazırlanır. (Ekstraksiyon ya da ekstrakte: Kimyada bilinenin aksine bir saflaştırma değil ayırma yöntemi olarak kullanılır.) Kahve ve su oranı değişebilir, ancak süreç espressonun üzerinde oluşan kremsi bir köpük kremayı kısmen dağıtmalıdır.
Americano ‘nun kökenleri belirsizdir, ancak bazıları bunun İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa’daki Amerikan askerleri tarafından popüler hale getirildiğini öne sürmektedir. (Espresso’da bir şat (shot) yani 30 ml.)
Espressonun yoğun aromasına alışkın olmayan daha hafif olan bu seyreltilmiş kahve onların damak tadına daha uygundur. Caffe Americano, damlama veya filtre kahve anlamına gelen Amerikan kahvesi ile karıştırılmamalıdır.
Caffe Americano, Türk kahvesine göre tadı biraz daha ağırdır.
9- Flat White
Flat White, çift şat taze demlenmiş espresso ve sütü birleştiren genellikle hafif, ipeksi bir mikro köpük oluşturmak için buharda pişirilen bir kahve çeşididir.
Mükemmel bir Flat White, yoğun bir kahve aromasına sahip olmalı ve süt yalnızca bir tamamlayıcı olmalı, baskın bir unsur olmamalı, üstteki köpük ise klasik Cappuccino veya Latte’ye göre daha az havadar ve kabarcıklı olmalıdır.
8- İrlanda Kahvesi
İrlanda kahvesi, 1940’larda İrlandalı şef Joe Sheridan tarafından icat edilen sıcak ve güçlü bir kokteyldir. Orijinal tarife göre, kesinlikle çırpılmaması gereken siyah kahve, İrlanda viskisi, esmer şeker ve kremadan oluşur.
İrlanda menşeli olmasına rağmen, içki, dünya çapında, özellikle Stanton Delaplane adlı bir yazar tarafından getirildiği ABD’de popüler hale geldi.
Hazırlama sürecinde, bu ısınan içeceğin tadını önemli ölçüde değiştirebilecek çeşitli kombinasyonlar vardır. Farklı kahve çeşitleri ile yapılabilir. Ya da buzla servis edilebilirken, viskiyi başka bir alkolle değiştirilebilirsiniz.
Klasik İrlanda kahvesi, bir bardağa sıcak siyah kahve dökülerek, içine viski ve kahverengi şeker tamamen karışana kadar karıştırılarak ve ardından kalın bir krema tabakası ile üstüne doldurularak hazırlanır.
7- Frappe
Frappe kelimesi ilk olarak 19. yüzyılda ortaya çıkmış olsa da, kahve çeşitleri içinde bu Yunan kahvesi çeşidi 1957 yılında bulunmuştur. Hazır kahvenin su ve buzla birleştirilmesiyle elde edilir. Kombinasyon genellikle bir çalkalayıcıda veya bir el mikserinde hazırlanır, bu nedenle içecek bir bardağa döküldüğünde üstte bolca köpük görünmelidir.
Varyasyonlar süt veya buharlaştırılmış süt içerebilir, sıklıkla frapógalo olarak anılırken, ve içecek zevkinize göre tatlılaştırılabilir. Geleneksel olarak, bu kahve uzun bir bardakta servis edilir ve üç tatlılık seviyesi mevcuttur.
Bu 3 tatlılık seviyeleri; glykós (tatlı olarak sınıflandırılır ve genel olarak dört çay kaşığı şekerden oluşur), métrios (yaklaşık iki çay kaşığı şeker içeren orta tatlılık) veya skétos (şekersiz) olarak sıralandırılır. Diğer özel versiyonlar ayrıca kremalı likörler veya dondurma içerebilirken, bazen kombinasyon bir kaşıkla da karıştırılabilir.
Frappé kahvenin icadı eski bir Nescafé patronu Dimitris Vakondios ile ilişkilendirilir., içeceği Selanik’teki Uluslararası Ticaret Fuarı’nda hazır kahve yapmak istediğinde sıcak su olmadığı için tesadüfen keşfetti.
Frappé kahvesi esas olarak bir Yunan kahvesidir, ancak Kıbrıs’ta da popülerdir. İçecek başlangıçta Nescafé tarafından tanıtıldı.
6- Café au lait
Genellikle diğer Avrupa varyasyonlarıyla, özellikle de espresso bazlı İtalyan kahve Latte ile karşılaştırılsa da, kahvenin ve ısıtılmış sütün bu Fransız versiyonu çoğunlukla geleneksel olarak Fransız presi kullanılarak demlenmiş kahve ile yapılır. İçeriklerin oranı da farklıdır ve Café au lait (sütlü kahve) genellikle her ikisi de eşit miktarlara sahiptir ve Latte’nin aksine çoğunlukla üstünde köpük bulunmaz.
İki içecek arasında oluşan karışıklık genellikle, iki çeşit arasında net bir ayrım yapmayan bazı Avrupa ülkelerinde terimlerin birbirinin yerine kullanılması nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca Café au lait bazen Espresso ile de yapılabilir. Kahve ve sütü birleştiren benzer kahve çeşitleri çoğu Avrupa ülkesinde beğenilmektedir.
5- Ristretto
İtalyanca’da “kısıtlı” anlamına gelen Ristretto, tek bir Espresso Şat’ının yarısıdır. Standart bir Espressodan sadece hazırlanmasında kullanılan su miktarı açısından değil, aynı zamanda normal espressodan daha az acı olan tadı bakımından da farklılık gösterir.
Bir espresso makinesinde hazırlandığı zaman, normal miktarda ince öğütülmüş kahve, klasik espresso için kullanılan su miktarının yarısı ile ekstrakte edilir. Sonuç olarak, standart espressodan farklı bileşik dengesine sahip daha konsantre bir içecek ortaya çıkar.
Ristretto’nun rengi bitter çikolatayı anımsatırken, krema normal espressodan çok daha hafiftir. Ristretto genellikle doğrudan küçük bir kahve fincanında servis edilir.
4- Türk Kahvesi
Çok ince öğütülmüş kavrulmuş kahve çekirdekleri, cezve veya ibrik adı verilen geleneksel bir cezve içinde soğuk suyla (isteğe bağlı olarak şekerle) birleştirilir ve ardından köpürene ve kaynama noktasına gelinceye kadar düşük ısıda demlenir ve sonuç olarak benzersiz şekilde sert ve yoğun bir Türk Kahvesi elde edilir.
Bu kahveyi diğer kahve çeşitleri ile ayıran yegane şey, içeceğin bu özel demleme yöntemidir ve adı dolayısıyla da Türklere atfedilmiştir. Düzgün hazırlandığında, Türk kahvesi koyu bir renge, yüzeyinde kalın köpüğe, homojen kıvama ve acı notalarıyla güçlü bir tada sahiptir.
En eski kahve hazırlama yöntemlerinden biri olduğuna inanılan bu kahve, genellikle tarçın, kakule veya sakız gibi aromatik baharatlarla tatlandırılır. Ayrıca genellikle bir bardak suyun yanında lokum , ev yapımı veya dışarıdan alınmış tatlı eşliğinde ufak kahve fincanında sunulur.
Türk Kahvesi yapımında genellikle hafif veya orta kavrulmuş Arabica çekirdekleri kullanılır; yine de, Türk Kahvesi herhangi bir kahve çekirdeği ile yapılabilir ve Türkiye’de çok sayıda yöresel kahve çeşitleri vardır.
Türkiye dışında dünyanın pek çok ülkesinde (özellikle Balkanlar da) her gün tüketilen Türk kahvesi, benzersiz hazırlığı, geleneği ve ülkenin sosyal ve kültürel hayatına önemi nedeniyle 2013 yılından beri UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer almaktadır.
Yunanistan’da Türk kahvesi, Türkiye ile bir çatışma yaşayana ve 1974 Kıbrıs’ın işgaline kadar, Türk kahvesi olarak adlandırıldı. Olaylardan sonra Rum veya Kıbrıs Kahvesi olarak anılmaya başlandı ancak içeceğin kendisi değişmedi.
3- Cortado
Cortado, küçük bir cam bardağa az miktarda espressoyu döküp ardından acıyı azaltmak için eşit miktarda buharda pişmiş sütle keserek yapılan bir İspanyol içeceğidir.
Adı, hazırlık sürecini ifade eden, kesmek anlamına gelen İspanyolca “cortar” kelimesinden gelir.
Espressonun süte oranı, kahvenin kuvvetinin geldiği eşşiz bir lezzet verirken, buharda pişirilmiş süt nedeniyle üstünde kadifemsi bir katman oluşur. Cortado, hareket halindeyken içilmesi amaçlanmadığı için genellikle kahve barlarında tüketilir.
2- Cappuccino
18. yüzyılda Avusturya kahvehanelerinde içilen kahve bazlı bir içecek olan kapuziner’den geliştirildiğine inanılıyor. İtalya’da cappuccino kelimesinin ilk sözü 1930’lara kadar uzanıyor. O sırada içeceğin üzerine krem şanti konulmuş ve daha sonra espresso makinesinin icadı ile bugünkü halini almıştır.
Geleneksel İtalyan cappuccino her zaman küçük kaplarda ve ara sıra önceden ısıtılmış olarak servis edilir ve üzerine hafif ve köpüklü buharda pişirilmiş sütle doldurulan tek shot veya çift shot espresso çekilerek hazırlanır. İtalya’da önerilen oran, sıvıdan daha fazla köpük olması.
İtalya dışındaki popülaritesi nedeniyle, Cappuccino orijinal İtalyan versiyonundan önemli ölçüde farklı olabilir.
Gün boyunca Cappuccino içilebilirken, İtalyanlar öğleden sonra nadiren içiyorlar. İlginç bir şekilde, Cappuccino isminin Capuchin keşişlerinden esinlendiği söyleniyor. Çünkü kahvenin ve sütün renk kombinasyonu Capuchin cüppelerine benziyor.
1- Espresso
Espresso, İtalya’da ortaya çıkan hem bir kahve içeceğinin adı hem de kahve demleme yöntemidir. 1884 yılında Angelo Moriondo tarafından Torino’da icat edilen espresso makinesi ile günümüzde dünya çapında, küçük bir miktar sıcak suyu ince öğütülmüş kahve çekirdeklerinden yüksek basınç altında zorlayarak hazırlanmaktadır.
Espresso için kullanılan kahve, çeşitli kavrulma işlemleri gördükten ve basınçlı bir demlenme sonucunda, içeceğin aromaları çok konsantre, kalın ve neredeyse şurupsu bir dokuya sahip olur. Sonuç olarak espresso, diğer kahve içeceklerinden daha fazla kafein içerir, bu nedenle genellikle shot olarak servis edilir.
İyi yapılmış her espressonun üstünde, krema olarak bilinen kremsi kıvamda bir köpük bulunur. Standartlaştırılmış shot dışında espresso, doppio, ristretto ve lungo olarak da sunulabilir. Ayrıca, süt veya krema ile karıştırılabilir, bu nedenle Caffè Latte, Caffè Americano, Cappuccino veya Caffè Macchiato gibi diğer birçok kahve içeceğinin temelini oluşturur.
Seçkin SEÇKİNER
Yorumlar 11