Bir fincan taze kahve yapmanın en sağlıklı yolu nedir? Kahve demleme yöntemleri ile kalp krizi ve ölüm riskleri arasındaki bağlantıları inceleyen yeni bir çalışma, filtrelenmiş demlemenin en güvenli olduğu sonucuna vardı. Covid 19’dan dolayı hepimiz zor zamanlar geçiriyoruz. Tüm alışkanlıklarımızı etkileyen bu süreç kahve tüketimimizin artmasına da sebebiyet vermiş olabilir. Peki bu durum ne kadar sağlıklı ?
Bilim insanları, kahve tiryakileri için demleme yapmanın en sağlıklı yolunu açıkladılar.
Makaleye geçmeden önce Dünyadaki En Popüler Kahve Çeşitleri adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
Kahve demleme yöntemleri ile kalp krizi ve ölüm riskleri arasındaki bağlantıları inceleyen ilk çalışmada, filtrelenmiş demlemenin en güvenli olduğu sonucuna varıldı. Araştırma, bugün Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin (ESC) bir dergisi olan European Journal of Preventive Cardiology’de yayınlandı.
İsveç Göteborg Üniversitesi’nden çalışmanın yazarı Profesör Dag S. Thelle, “Çalışmamız kahve demleme yöntemleri, kalp krizi ve uzun ömür arasında bir bağlantı olduğuna dair güçlü ve ikna edici kanıtlar içeriyor.” dedi. “Filtrelenmemiş kahve, kan kolesterolünü artıran maddeler içerir. Bu nedenle bir filtre kullanmak bunları ortadan kaldırır ve kalp krizi ve erken ölüm olasılığını azaltır.”
Kahve, dünya çapında en popüler içeceklerden biridir ve aynı zamanda zinde hissetmek için en sık kullanılan uyarıcıdır. Yaklaşık 30 yıl önce Profesör Thelle, kahve içmenin artmış toplam kolesterol ve “kötü” LDL kolesterol ile bağlantılı olduğunu keşfetti – öyle ki kalp sağlığı için zararlı sonuçları olabilirdi. Deneyler, kahvede bulunan zararlı maddeleri belirledi ve bunların bir filtre kullanılarak çıkarılabileceği sonucuna varıldı. Deneye göre ; Bir fincan filtre edilmemiş kahve, filtre edilmiş kahveye kıyasla yaklaşık 30 kat daha fazla lipit yükseltici madde konsantrasyonu içeriyor.
Thelle : ‘’ : “Kolesterol üzerindeki bu etkinin daha fazla kalp krizi ve kalp hastalığından ölümle sonuçlanıp sonuçlanmayacağını merak ettik. Ancak insanları kahve tüketenler ve tüketmeyenler olarak rastgele ayıran bir deneme yapmak etik değildi. Bu yüzden geniş bir nüfus çalışması kurduk ve onlarca yıl daha sonra sonuçları bildiriyoruz. ” açıklamasını yaptı.
Deneye ilişkin veriler şöyle;
1985 ve 2003 yılları arasında, çalışma Norveç nüfusunun temsili bir örneğini kaydetti: 20 ila 79 yaşları arasında 508.747 sağlıklı erkek ve kadın. Katılımcılar tüketilen kahve miktarı ve türü hakkında bir anket doldurdu. Hem kahve tüketimini hem de kalp hastalıklarını etkileyebilecek değişkenler hakkında da veriler toplandı, böylece bunlar analizde hesaba katılabilirdi. Örneğin sigara, eğitim, fiziksel aktivite, boy, kilo, kan basıncı ve kolesterol gibi…
Katılımcılar ortalama 20 yıl takip edildi. Toplam 46.341 katılımcı öldü. Bunlardan 12.621 ölüm kardiyovasküler hastalığa bağlıydı. Kardiyovasküler ölümlerin 6,202’si kalp krizinden kaynaklandı. Genel olarak, kahve içmek tehlikeli bir alışkanlık değildi. Aslında, filtrelenmiş kahve içmek, hiç kahve içmemekten daha güvenliydi. Filtrelenmiş demleme, takip sırasında herhangi bir nedenden ötürü% 15 daha az ölüm riski ile bağlantılıydı. Kardiyovasküler hastalıktan ölüm için, filtrelenmiş demleme, erkeklerde% 12 daha az ölüm riski ve kadınlarda% 20 daha düşük ölüm riski ile ilişkilendirildi. En düşük ölüm oranı, günde 1 ila 4 fincan filtre kahve tüketicileri arasındaydı.
İlginizi çekebilir: Bilime Göre Mutsuz İnsanların 13 Şaşırtıcı Alışkanlığı
Filtrelenmiş kahve içenler, kahve içmeyenlere göre biraz daha başarılı
Ayrıca Profesör Thelle : “Filtrelenmiş kahve içenlerin, kahve içmeyenlere göre biraz daha başarılı olduğu bulgusu, yaş, cinsiyet veya yaşam tarzı alışkanlıkları gibi başka bir değişkenle açıklanamaz. Dolayısıyla bu gözlemin doğru olduğunu düşünüyoruz.’’ dedi ve ekledi ; “Analizimiz bunun kısmen filtrelenmemiş kahvenin kolesterolü artıran etkisinden kaynaklandığını gösteriyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti ;Bununla birlikte filtrelenmemiş kahvenin yüksek kardiyovasküler ölümle bağlantılı olduğu 60 yaş ve üstü erkekler hariç, kahveden uzak durmaya kıyasla ölüm riskini artırmadığını da belirten Thelle ; “Kahve tüketimiyle ilgili yalnızca bir ölçümümüz vardı, ancak Norveç’te bira yapma alışkanlıklarının takip döneminde değiştiğini biliyoruz. Filtrelenmemiş kahve içen bazı kadın ve genç erkeklerin filtrelenmişe geçtiğine ve böylece kahvenin gücünü azalttığına inanıyoruz yaşlı erkekler alışkanlıklarını değiştirmeye daha az meyilli olması kardiyovasküler mortalite ile ilişkili bir durum.
Profesör Thelle, bunların gözlemsel veriler olduğunun altını çizerken, sağlığı yetkililerine tavsiye bir olarak ; “Yüksek kolesterol seviyelerine sahip olduklarını bilen ve bu konuda bir şeyler yapmak isteyen insanlar için, kahve de dahil olmak üzere filtrelenmemiş demlemeden uzak durun. Kahvenizi temiz bir vicdanla için ve filtre kahve tercih edin ” ifadelerini kullandı.
Sariye Dönmez
Kaynak:
Aage Tverdal, Randi Selmer, Jacqueline M Cohen, Dag S Thelle. Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter? European Journal of Preventive Cardiology, 2020; 204748732091444 DOI: 10.1177/2047487320914443
Bunlar da ilginizi çekebilir
Bilime Göre Mutsuz İnsanların 13 Şaşırtıcı Alışkanlığı
Yorumlar 7