McMaster araştırmacıları, hayvanlardan elde edilen et alternatiflerine kıyasla daha doğal lezzet ve doku vaat eden bir yöntem kullanarak yeni bir işlenmiş et formu geliştirdiler. Biyomedikal Mühendisliği bölümünden araştırmacılar, laboratuvar ortamında birlikte büyütülmüş ince tabakalı kas ve yağ hücrelerini istifleyerek et yapmanın bir yolunu buldular.
Bu yöntem insanlara organ nakilleri için doku büyütmekte kullanılan bir yöntemden uyarlanmıştır. Her biri yaklaşık bir A4 kâğıdı kalınlığında olan canlı hücre tabakaları, önce kültür içinde büyütülür.
Daha sonra, soyulmadan, üst üste yığılmadan veya katlanmadan önce büyüme plakaları üzerinde yoğunlaştırılır. Tabakalar, hücreler ölmeden önce doğal olarak birbirine bağlanır.
Selvaganapathy, katmanların herhangi bir kalınlıktaki katı bir parça halinde istiflenebileceğini ve herhangi bir et kesiminin yağ içeriğini ve damarlı görümünü kopyalamak için “ayarlanabileceğini” söylüyor.
“Et dilimleri oluşturuyoruz” diyor. “Tüketiciler, tıpkı sütte olduğu gibi, istedikleri yağ yüzdesine göre et satın alabilecekler”.
Araştırmacılar, Cells Tissues Organs dergisindeki açıklamalarına göre, mevcut fare hücrelerinden et yaparak bu teoriyi kanıtladılar. Araştırma makalesinde anlatılan fare etini yememiş olsalar da daha sonra tavşan hücrelerinden oluşturdukları bir et örneğini kullanıp pişirdiler.
Kanada McMaster Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yetiştirilen et örneği
Selvaganapathy “Tadı ve dokusu tıpkı et gibi” diyor. Selvaganapathy, aynı teknolojinin sığır eti, domuz eti veya tavuk eti yetiştirmek için işe yarayacağını ve modelin büyük ölçekli bir üretime başlamaması için hiçbir neden olmadığını söylüyor.
Araştırmacılar ilhamlarının mevcut et tüketiminin toprak ve su kaynaklarını zorlaması ve endişe verici edici seviyelerde sera gazı üretmesine rağmen dünya çapında ete olan talebin artmasından geldiğini söylüyorlar.
Selvaganapathy, “Şu anda et üretimi sürdürülebilir değil”. Bu yüzden “Et yaratmanın alternatif bir yolu olmalı.” diyor. Araştırmacılar, hayvanları yetiştirmeden ve hasat etmeden et üretmenin sürdürülebilir, daha sağlıklı ve az israfa neden olacağını belirtiyorlar.
Daha önce başka işlenmiş et türleri geliştirilmiş olsa da McMaster araştırmacıları, kendi yöntemlerinin tüketicilerin kabul edeceği, keyif alacağı ve satın alacağı ürünler yaratmak için en iyi potansiyele sahip olduğuna inanıyor. Araştırmacılar, teknolojiyi ticarileştirmeye başlamak için bir şirket kurdular.
Feride İrem Yılmaz
Bunlar da ilginizi çekebilir
Bilim İnsanları, En Sağlıklı Kahve Yapmanın Yolunu Açıkladı.
Bilime Göre, Daha Etkili Yağ Yakmanızı Sağlayacak 5 Yiyecek!
Yorumlar 3