Geğirme veya gaz çıkarma (mide veya bağırsaklarda üretilen gaz) doğal ve yaygındır. Karın şişliği veya karın ağrısının eşlik ettiği aşırı geğirme durumu ara sıra günlük aktiviteleri engelleyebilir veya sıkıntıya neden olabilir.
Ama bu semptomlar, genellikle altta yatan ciddi bir duruma işaret etmez ve sıklıkla basit yaşam tarzı değişikleriyle azalır.
Geğirme, gaz birikmesi ve şişkinlik günlük aktivitelerinizi engellediği zaman kötüye giden bir şeyler olabilir.
Gaz birikmesi ve gaz ağrılarını nasıl azaltacağınızı veya önleyeceğinizi ve ne zaman doktora gideceğinizi öğrenin.
İlginizi çekebilir: Mide Bulantısı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
İşte, Geğirme, gaz birikmesi ve şişkinlik: Bunları azaltmak için ipuçları;
Geğirme:
Fazla bulunan havadan kurtulmak
Geğirme genel olarak gazı mideden ağız yoluyla aniden dışarı atmak olarak bilinir. Bu vücudunuzun fazla havayı üst sindirim sisteminizden dışarı atma yoludur. Çoğu geğirme olayının nedeni aşırı havanın yutulmasıdır. Bu hava çoğu zaman mideye bile ulaşmaz fakat yemek borusunda birikir.
Çok hızlı yerseniz veya içerseniz, yemek yerken konuşursanız, sakız çiğnerseniz, sert şekerlemeleri emerseniz, gazlı içecekler içerseniz veya sigara içerseniz fazla hava yutabilirsiniz. Bazı insanlar yemek yemedikleri veya içmedikleri zaman bile sinirsel bir alışkanlık olarak havayı yutarlar.
Reflü hastalığı(GERD) bazen artan hava yutmasına önayak olarak aşırı geğirmeye sebep olabilir.
İlginizi çekebilir: Mide Ekşimesi ve Reflü Doğal Yollarla Nasıl Geçer? 14 Bilimsel Yolu!
Kronik geğirme ayrıca mide zarının iltihaplanmasıyla veya bazı mide ülseri hastalığından sorumlu bakteri olan Helicobacter pylori enfeksiyonuyla da ilişkili olabilir. Bu gibi durumlarda geğirme, mide ekşimesi veya karın ağrısı gibi diğer belirtilerle birlikte görülür.
Şunları yaparsanız geğirmeyi azaltabilirsiniz:
» Yavaş yiyip için: Acele etmemek daha az hava yutmanızı sağlar. Rahat bir ortamda yemek yapmaya çalışın; stresliyken veya acele ettiğiniz bir durumda yemek yemek yuttuğunuz havayı arttırır.
»Gazlı içeceklerden ve biradan kaçının: Bu tarz içecekler karbondioksit gazı açığa çıkarırlar.
» Sakızdan ve sert şekerlemelerden kaçının: Sakız çiğnediğinizde veya sert şekerleme emdiğinizde normalden daha sık yutarsınız. Yuttuğunuz şeyin bir kısmı havadır.
»Sigara içmeyin: Dumanı soluduğunuzda, aynı zamanda havayı solur ve yutarsınız.
»Takma dişlerinizi kontrol edin: Uygun olmayan takma dişler, yemek yerken ve içerken fazla havayı yutmanıza neden olabilir.
»Hareket edin: Yemek yedikten sonra kısa bir yürüyüş yapmanın faydası olabilir.
» Mide ekşimesini tedavi ettirin: Ara sıra ortaya çıkan hafif mide ekşimesini gidermek için reçetesiz satılan antiasitler veya diğer ilaçlar bu duruma faydalı olabilir. Reflü reçeteli güçlü ilaç veya diğer tedavileri gerektirebilir.
Gaz:
Bağırsaklarda gaz birikmesi
İnce bağırsak veya kolondaki gaz tipik olarak sindirilmemiş gıdanın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından sindirilmesi veya fermantasyonundan kaynaklanır. Sindirim sisteminiz çoğu tahılda bulunan glüten veya süt ürünleri ve meyvelerdeki şeker gibi gıdalardaki belirli bileşenleri tamamen parçalamadığında da gaz oluşabilir.
Bağırsak gazının diğer kaynakları şunlar olabilir:
» Kolon bağırsağınızdaki yemek kalıntısı
» İnce bağırsaktaki bakterilerde bir değişiklik
» Sindirim sisteminizdeki yararlı bakterilerin dengesini bozabilecek karbonhidratların zayıf emilimi
»Kabızlık, yiyecek atığı kalın bağırsağınızda ne kadar uzun süre kalırsa, fermantasyonu için o kadar fazla zaman gerekir
»Laktoz veya fruktoz intoleransı(duyarlılık) veya çölyak hastalığı gibi bir sindirim bozukluğu
Aşağıdakileri yapmak fazla gazı önlemede yardımcı olabilir:
» Bazı yiyecekleri eleyin: Gaz yapan yaygın besinler arasında fasulye, bezelye, mercimek, lahana, soğan, brokoli, karnabahar, tam tahıllı yiyecekler, mantarlar, belirli meyveler, bira ve diğer gazlı içecekler bulunur. Rahatsızlığınızın iyileşip iyileşmediğini görmek için her seferinde bir besini yememeyi deneyin.
»Etiketleri okuyun: Süt ürünleri bir sorun yaratıyor gibi gözüküyorsa bir dereceye kadar laktoz intoleransınız olabilir. Ne yediğinize dikkat edin ve düşük laktozlu veya laktozsuz çeşitleri deneyin. Şekersiz gıdalarda (sorbitol, mannitol ve ksilitol) bulunan bazı sindirilemeyen karbonhidratlar da gazın artmasına neden olabilir.
»Daha az yağlı yiyecekler ile beslenin: Yağ, sindirimi yavaşlatır ve yiyeceklerin fermente edilmesi için gereken zamanı arttırır.
» Yüksek lifli besinleri geçici olarak kısın: Lifin birçok faydası vardır, ancak birçok yüksek lifli gıda aynı zamanda büyük gaz üreticileridir. Verdiğiniz aradan sonra diyetinize yavaşça lif ekleyin
» Reçetesiz çözümleri deneyin: Laktozsuz süt ürünleri tarzında bazı ürünler laktozun sindirilmesine yardımcı olabilir. Simetikon içeren ürünlerin (X Gazı, Mylanta Gazı, diğerleri) rahatsızlığı olan kişiye yardımcı olduğu kanıtlanmamıştır ancak birçok kişi bu ürünlerin işe yaradığını düşünüyor.
Şişkinlik:
Yaygın fakat bir o kadar da tam olarak anlaşılamamış
Şişkinlik, dolu bir mideye sahip olma hissidir. İçeriden gelen bu şişkinlik gözle görülebilir ve karnın boyutunda kayda değer bir artış sağlar. İnsanlar genellikle karınsal semptomları şişkinlik olarak tanımlarlar, özellikle de bu semptomlar geğirme, gaz çıkarma veya bağırsak hareketi ile geçmezse.
Bağırsak gazı ile şişkinlik arasındaki kesin bağlantı tam olarak anlaşılamamıştır. Şişkinlik semptomları olan birçok insanın bağırsakta diğer insanlara göre daha fazla gazı yoktur. Pek çok insan, özellikle irritabl bağırsak sendromu veya anksiyete olanlar, karınsal semptomlara ve bağırsak gazına (bunlar aşırı miktarda olmasa bile) hassasiyet gösterebilirler.
İlginizi çekebilir: Anksiyete Doğal Yollarla Nasıl Giderilir?
Bununla birlikte, şişkinlik, geğirmeyi azaltan davranış değişiklikleri veya gaz birikmesini azaltan diyet değişiklikleri ile hafifletilebilir.
Doktora ne zaman başvurmalısınız?
Aşırı geğirme, gaz çıkarma ve şişkinlik genellikle kendiliğinden veya basit değişikliklerle düzelir. Sahip olduğunuz tek belirtiler bunlarsa nadiren altta yatan bir duruma işaret ederler.
Belirtileriniz basit değişikliklerle düzelmiyorsa özellikle de şunları fark ederseniz doktorunuza danışın:
»İshal
»Kalıcı ve şiddetli karın ağrısı
»Dışkıda kanama
»Dışkı renginde veya sıklığında değişiklikler
»İstenmeyen kilo kaybı
»Göğsünüzde rahatsızlık
»İştahsızlık veya çabuk doyma hissi
Bu belirti ve semptomlar, altta yatan bir sindirim rahatsızlığına işaret edebilir. Bağırsak semptomları utanç verici olabilir ancak utanmanın sizi yardım istemekten alıkoymasına izin vermeyin.
Selim DEMİR
İlginizi çekebilir: Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
İlginizi çekebilir: Baş Ağrısı, Doğal Yollarla Nasıl Geçer? Kanıta Dayalı Yöntemler
Yorumlar 4