Bugün siz değerli okurlarımız için plaj cenneti olan Barbados Nerede?, tarihi, kültürü, gezilecek yerleri ve yemekleri hakkındaki tüm detayları açıklayacağız.
Barbados Hakkında Kısaca
Başkent : 110.000 nüfuslu Bridgetown (2020)
Hükümet : Parlamenter Demokrasi
Okur yazarlık : 15 yaşın üzerindeki tüm Barbarların% 99’u okuyup yazabilir.
Din : Hristiyan (% 73, büyük çoğunluğu Protestan)
Telefon kodu : +246
Tanınan bölgesel diller : Bajan Creole
Nüfus : 287,375 (2020)
Para birimi : Barbados Doları – 1 Barbados doları = 100 Cent.
Ulusal renkler : mavi, sarı, siyah
Gezilecek Yerler: Bridgetown, Holetown, Oistinler, Bathsheba, Speightstown, Hastings, Sunbury, Mullins ..
Barbados bayrağı:
Bağımsızlık Günü : 30 Kasım
Barbados Coğrafya
Küçük Antiller’in bir parçası olan Barbados Adası, Kuzey Amerika kıtasında, Karayip adalarının en doğu tarafında yer almaktadır. Ülke, Kuzey Atlantik Okyanusu’nda Venezuela’nın kuzeydoğusunda ve ekvatorun yakınında bulunmaktadır. Adanın yüzeyi çoğunlukla düzlüktür fakat merkez bölgesinde bazı tepeler bulunmaktadır. Ülkenin % 32’si tarım arazisidir. Adanın, yerleşimcilerle dolmadan önce, içinde yabani domuzlarında dolaşmakta olduğu yoğun yağmur ormanlarıyla kaplı olduğu bilinmektedir.
Bu yoğun yağmur ormanları, ülkenin iç kesimlerinde hala bulunmaktadır. Ülkenin yüzey jeolojisinin çoğu mercan kireçtaşından oluşur. Tropikal iklim yapısına sahiptir. Ortalama gündüz sıcaklığı 30 derecedir. Deniz sıcaklığı ortalama 25 derece civarındadır. Kuru mevsim Ocak’tan Haziran’a kadar sürer. Kasırga sezonu Temmuz’dan Ekim’e kadardır. Yılda yaklaşık 3.000 güneş ışığı saatine sahiptir.
Barbados Tarihi
Adadaki ilk yerli halk, Venezüella’dan Kızılderililer idi. Ada, İspanyol kaşiflerin 1511’de adaya ayak bastıktan sonra İspanyol tacı için ilk hak iddia edildi. Barbados, 1627’de adaya yerleşen İngilizler tarafından kolonize edildi. ilk yerleşim adaların batısında idi ve Holetown olarak adlandırıldı. İngilizler yoğun yağmur ormanlarını kestiler, tütün ve pamuk ekmişlerdi. Ayrıca şeker kamışı getirdiler ve tarlalarında çalıştırmaları için Afrika’dan köleler gönderdiler. Kölelik 1834’te kaldırıldı, ancak ada bir İngiliz kolonisi olarak kaldı. Barbados 1966’da Britanya’dan bağımsızlığına kavuştu ve şimdi İngiliz Milletler Topluluğu Devletlerine ait.
İlginizi çekebilir: Kızılderililer, Tarihi ve Zaman Çizelgesi
En popüler turistik yerleri
Barbados, ince kumlu plajları ve renkli resifleri nedeniyle Karayipler’in en çok ziyaret edilen gezi yerlerinden biridir.
En popüler turistik yerler arasında;
Crane Plajı: Crane Plajı, Bridgetown, St. Nicholas Abbey, Morgan Lewis Mill ve Harrison Mağarası yer almaktadır. Crane Plajı, adanın en ünlü plajı olarak bahsedilen adlandırılmaktadır. Bununla birlikte, adada keşfedilebilecek birçok plaj bulunmaktadır.
Bridgetown: Barbados’un başkenti olan Bridgetown, İngiliz kolonyal mimarisi ve askeri garnizonu ile, yüzyıllardır önemli bir liman kenti olmuştur. Barbados parlamentosu, 1639 yılına kadar uzanan dünyanın en eski üçüncü parlamentosudur. 2011’den beri UNESCO miras alanı olan kasabanın renkli evleri, en iyi şekilde korunmuş durumdadır. İç marinadaki ünlü Chamberlain Köprüsü, kasabaya adını vermiştir.
St. Nicholas Manastırı: St. Nicholas Manastırı adanın geçmişini anlatan bir şeker müzesi bulunmaktadır. Barbaros’un eski zamanlarda 500’e aşkın şeker tarlasına sahip olduğu bilinmektedir. Sunbury Plantation House, adadaki en eski kolonyal plantasyon evlerinden biri olup burayı da ziyaret edebilirsiniz.
Morgan Lewis Değirmeni: Adanın restore edilmiş en eski şeker değirmenlerinden biri olan Morgan Lewis Değirmeni, 1947 yılına kadar çalışmaya devam etmiştir. Artık turistler tarafından ziyaret edilen bir tarihi yapı olarak değerini korumaktadır. Barbados Ulusal Vakfı, şeker kamışı öğütme gösterileri için zaman zaman değirmeni açmaktadır.
Harrison Mağarası: Harrison mağarası, kristal berraklığındaki suyuyla bilinir. Mağara yolu 2,3 km uzunluğunda iken en büyük mağara salonu 15 m yüksekliğindedir.
Barbados Hakkında İlginç Bilgiler
Barbados ‘ta yaşayan insanlara Barbadyalılar veya Bajanlar denir. İngilizce resmi dildir, ancak yerliler Bajan adlı bir İngiliz creole dilinde iletişim kurarlar. Barbarların çoğu Afro-Karayip kökenlidir veya karışık kökenlidir. Bridgetown, adanın en büyük şehridir. Nüfusun üçte biri adanın Bridgetown, Speightstown veya Holetown gibi en büyük kasabalarında yaşamlarını sürdürmektedir. Barbados, Doğu Karayipler’deki en zengin nüfusa sahip olan adadır. Ancak adaya olan göç hareketliliği, adayı terk eden nüfusa göre daha azdır. Bu nedenle nüfus artış hızı çok düşüktür. Tüm çocuklar 16 yaşına kadar okula gitmek zorundadır.
Kriket ulusal spor olarak kabul edilir. Birkaç Barbar oyuncu, Batı Hint Adaları kriket takımında yer almaktadır. Barbados’taki en ünlü kriket sahası “Kensington” Ovali’dir. 2007’de düzenlenen Kriket Dünya Kupasına Barbardos ev sahipliği yapmıştır. Rugby, Voleybol, Netbol ve Basketbol’da yerel halk arasında popüler olan spor dalları arasındadır. Yılın en büyük kültürel etkinliği, adaya özgü bir karnaval ve kalipso müziği içeren Crop Over festivalidir.
İlginizi çekebilir: E-spor Nedir?
Ekosistemi
Barbados’un ana ekosistemleri deniz ve kıyı ekosistemleridir. Barbados, hawksbills ve deri sırtlı kaplumbağalar gibi kaplumbağalara ev sahipliği yapmaktadır. Görülen kara hayvanları grubuna yarasaları, kertenkeleleri ve yeşil maymunlarda dahildir.
Ayrıca adada 270 kuş türü vardır, ancak bunlardan sadece biri endemiktir yani bu türden olan kuşların yalnızca bu adada bulunabileceği anlamına gelmektedir. Adadaki çoğu hayvan türü, burada yaşayan insanlar tarafından tanıtılmıştır.
Ana endüstri dalları
Ana endüstri dalları turizm, şeker üretimi ve imalattır. Doğal kaynaklar arasında petrol, doğal gaz ve balık bulunmaktadır. En önemli tarım ürünleri sebzeler, pamuk ve şeker kamışıdır. En büyük ithalat ve ihracat ortakları ABD, Trinidad ve Tobago ve Çin’dir. Barbados ağırlıklı olarak şeker, pekmez, rom ve mamul mal ihraç etmektedir.
Barbados Yemekleri
Geleneksel bir Bajan yemeği, otlar ve baharatlarla marine edilmiş et (çoğunlukla tavuk veya domuz eti) veya balık, garnitür olarak ise tatlı patates ve biraz baharatlı sos gibi, salata ve meyveleri de içeren yan ürünler tercih edilmektedir. Barbados mutfağı, tipik olarak Afrika ve Avrupa (Portekiz, Fransa, İngiltere) yemek geleneklerinin bir karışımıdır. Yemekler genellikle, baharat karışımı hamuru ve farklı otların kullanımı nedeniyle güçlü bir yerel etkiye sahip oldukları için benzersiz bir tada sahip olan ‘balık ve patates kızartması’ gibi karışık etkiye sahiptir.
Ulusal yemekleri, Cou-Cou ve uçan balıktır. Uçan balık, Barbados sularında bol miktarda bulunan küçük bir balık türüdür.
Uçan balık sandviçi : Baharatlı bir cajun hamuruna batırılmış terbiyeli uçan balık, daha sonra ızgara veya derin yağda kızartılmış, genellikle patates kızartması veya makarnalı turta ve biraz salata veya lahana salatası ile servis edilir.
Cou cou: Bamyalı mısır unu güvecidir. Bu yemeğin yapımında Afrika mutfağının etkisi vardır.
Bir Batı Afrika ülkesi olan Gana’daki insanların, düz bir tahta çubukla karıştırırken pişirdikleri cou cou’ya çok benzeyen geleneksel bir mısır unu yemekleri vardır.
Puding ve souce: baharatlı tatlı patatesler ve turşu haline getirilmiş domuz etiyle servis edilmektedir.
Makarnalı turta: genellikle köri tozu veya diğer baharatlarla baharatlanmış ve kızarmış balık ile garnitür olarak servis edilen fırında makarna ve peynir tabağıdır.
Conkies: Tatlı patates veya hindistan cevizi unuyla yapılan ve muz yaprağına sarılmış mısır kurabiyeleridir.
Ek bilgi: Rihanna, 1988’de Barbados’ta doğdu.
Kaynaklar:
- Central Intelligence Agency. “Barbados.” World Fact Book. 4 March 2020. Last accessed 22 March 2020
- Visit Barbados. “Unesco Heritage Site.” Barbados Tourism Marketing. Last accessed 22 March 2020
- Go Barbados. “Discover Barbados.” Barbados Tourism Encyclopaedia. Last accessed 22 March 2020
- Kylie Morrow. “How to make flying fish and cou cou.” Sandals.com. 5 July 2018. Last accessed 22 March 2020
- GoBarbados. “Conkies.” Barbados Tourism Encyclopaedia. Last accessed 22 March 2020
- Alexandra Baradi. “21 Interesting Facts and Funfacts about Barbados.” Travel with Bender. Last accessed 22 March 2020
Çeviri: Ece ACAROĞLU
Kaynak: https://www.kids-world-travel-guide.com/barbados-facts.html
Bunlar da ilginizi çekebilir:
En İyi Dünya Mirası Tarihi Yerleri | Gez, Keşfet, Öğren!
Mezopotamya – Nerede?, Kültürü, Tarihi ve Mirası Hakkında Her Şey
Dünyanın En Eski ve En Tuhaf Gölü Olan Sibirya’nın Baykal Gölü
Yorumlar 4