Üretkenliğin temelinde yatan unsur bilinenin aksine zaman değil enerjidir. Gün içerisinde istediğiniz kadar zamanınız olsun, bu zamanın çoğunda yorgunluktan bitap düşmüşseniz bu zamanın bir faydası olmayacaktır. Enerjinizi ise sahip olduğunuz alışkanlıklar belirler.
Eğer güzel alışkanlıklara sahip olursanız siz de göreceksiniz ki hem zihinsel hem de fiziksel olarak çok daha enerjik ve dayanıklı hissediyor olacaksınız.
Bunun aksine iyi alışkanlıklara sahip değilseniz durumunuzu giderek daha da kötüleştirecek bir kısır döngüye girebilir ve hayatın temposunu yakalamakta zorlanabilirsiniz.
Alışkanlık #1: Uyumaya Erken Gidin
Uyku enerjinizin temelini oluşturur. Eğer yeterli uyumazsanız gün içerisinde elinizden gelenin en iyisini yapamazsınız!
Bazı insanlar gecelik altı saat veya altında uyumanın çalışmak için en iyisi olduğunu savunur. Araştırmacılara göre kendilerini kandırmaktan başka bir şey yapmazlar. Yedi ila sekiz saatlik uyku günlük performansınızı uzun bir süre devam ettirmek istiyorsanız olmazsa olmazlardandır.
Bazı insanlar yetersiz uyku sebebiyle bütün gün yorgun hissetmelerine rağmen durumlarının günden güne değişmediğine inanmaktadır. Ancak ilginç bir araştırma uzun süreler yetersiz uykuyla yetinen insanların zihinsel kabiliyetlerinde onlar fark etmese bile bir düşüş olduğunu ortaya koymuştur.
İlginizi çekebilir: Başarılı 23 Kişiden Başarısızlık Üzerine Sözler
Alışkanlık #2: Günlük Egzersiz Yapın
Egzersiz yapmak uzun süreli bir yatırımdır. Kısa vade de eksikliğini çekmezsiniz ancak zaman geçtikçe hamlaştığınızı ve gün içerisinde dikkatinizi toplayamadığınızı göreceksiniz.
Eğer egzersiz yapmaya zaman bulamakta sıkıntı çekiyorsanız spor salonuna bile gitmenize gerek yok! Evde kendi başınıza yapabileceğiniz birçok hareket var. Bu hareketleri yapmak bile kalbinizi hızlandırıp kanın vücudunuzda daha hızlı dolaşması için yeterli olacaktır. Üstelik zaten yoğun olan günlük programınızdan iki saat çalınmasını önleyecektir.
Eğer isterseniz bu temelin üstüne spor veya fitness derslerine katılmayı da ekleyebilirsiniz ancak en basit egzersiz in bile dinç kalmanıza faydası olacaktır.
İlginizi çekebilir: Ağırlıksız 4 Trapez (Trapezius) (Omuz) Egzersizi
Alışkanlık #3: Yirmi Dakikalık Kestirmeler
Kestirmek kulağa tembelce geliyor olabilir ancak araştırmalar gösteriyor ki kestirmenin bilincimiz için birçok artısı var. Bu durum özellikle yoğun öğrenme altındaki zihinlerde çok daha net olarak karşımıza çıkıyor çünkü kestirmek hafızaya yardımcı oluyor.
Eskiden gün içerisinde kestirdiğim zaman kendimi suçlu hissederdim sanki bunu yaparak bir zayıflık belirtisi gösteriyormuşum gibi.
Ancak şimdi biliyorum ki bu bir zaaf değil bu bir güç. Kısa süreli uykular enerjinizin tükendiği öğleden sonraki saatlerde tekrardan işinizin başına dönmenize yardımcı olacaktır. İş yeriniz bu tip uykuları desteklemiyor olsa bile öğle aranızın bir kısmını bunun için kullanabilirsiniz.
Burada önemli olan şey uykuyu fazla kaçırmamaktır. Birçok insan gereğinden uzun süre kestirdiği için uykunun derin aşamalarına girer. Sonuç olarak da uyandıklarında kendilerini çok daha bitkin hissederler.
Yapılması gereken şey ise alarmınız çaldığı zaman anında kalkmaktır. Eğer bu kısa uykuya daha fazla zaman eklemeye başlanırsa kısa süreli kestirme uzun bir güzellik uykusuna dönüşebilir. Ancak şunu da unutmamak lazım kestirme süresini kısa tutup alarm çaldığı anda uyansanız bile kendinizi daha dinç hissetmeniz biraz zaman alabilir.
İlginizi çekebilir: Sabahları Asla Yapmamanız Gereken 7 Şey
Alışkanlık #4: Yorucu İşlerinizi Sabahtan Halledin
En önemli işlerinizi çalışma saatlerinizin başlarında birkaç saat içinde bitirmeye çalışın.
Buradaki enerjikliğin daha çok psikolojiktir. Benim kendi enerjim o anki keyfimle oldukça ilişkilidir. Eğer gün içinde yapacağım en önemli işlerimi önceden bitirirsem kendimi daha iyi ve üretken hissederim.
Eğer günün ilk kısmını maillere, aramalara veya toplantılara harcamış ve elle tutulur bir şey yapamamışsam günün ikici kısmına gergin ve yorgun bir şekilde girerim.
Bu tavsiyenin işe yaramasının bir diğer nedeni ise yoğun çaba gerektiren işleri gün boyunca yapmak pek mümkün değildir. Bu yüzden bu tür işleri günün belli parçası ile sınırlandırmak gün içinde küçük parçalara yaymaktan çok daha verimli olacaktır.
İlginizi çekebilir: Girişimciler Neden Sabah 5’te Uyanmalıdır?
Alışkanlık #5: Gün İçinde Yapacaklarınızı Önceden Belirleyin
Günlük enerjiniz güne nasıl başladığınızla alakalıdır. Eğer gününüze yoğun bir çalışma ile başlarsanız işlerinizi ertelemediğinizi ve tüm günü verimli bir şekilde değerlendirdiğinizi göreceksiniz. Ancak ağırdan alır ve işlerinizi günün en başından ertelemeye başlarsanız kendinizi bu durumdan çıkarmanız zorlaşacak ve enerjinizi verimli olmayan şeylere harcamaya başlayacaksınız.
Bunu engellemenin yollarından bir tanesi ise gün içinde yapacaklarınızı önceden belirlemektir. Yapacaklarınızı aklınızda canlandırmak veya bu planları bir plan olarak kâğıda aktarmak işlerinize başlamayı daha kolay ve alışıldık bir şey haline getirebilir.
İlginizi çekebilir: Öğrendiğiniz Her Şeyi Hatırlamanın En Güçlü 2 Yolu!
Alışkanlık #6: Kendi Hedeflerinizi Kendinize Pazarlayın
Birçok insan çelişkili iki düşünceye aynı anda ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan ilki başka insanlar onları ikna edip bir şeyler yapmaya yöneltme konusunda oldukça başarılı olduğu düşüncesi, ikincisi ise kendilerinin kendi motivasyonlarını oluşturma becerisinden yoksun olduğu düşüncesi.
Gerçek ise hem kendi motivasyonlarınızın satıcısı hem de alıcısı olmanız gerekiyor. Bunu başarmanın bir kısmı ise hedeflerinizi ve projelerinizi net çizgiler ile belirlemek ve kendinize göre başarının tanımını yapmaktır. Bunu yapmanın motivasyonunuza büyük bir etkisi olabilir.
Devamında ise hedeflerinizi kendi kendinize hatırlatmaya ve motivasyon kaynaklarınızı hayal etmeye devam etmeniz gerekiyor. Neden bunu elde etmeye çalışıyorum? Ne başarmayı hedefliyorum? İyi pazarlamacılar müşterilerinin istedikleri şeyi gözleri önlerinde canlandırmaya çalışır. Burada ise sizler kendi kendinizin pazarlamacısısınız.
İlginizi çekebilir: Başarısızlık Korkusu: Başarısız Olmaktan Korkmamak Mümkün mü? Musk ve Jobs bunu nasıl başardı?
Alışkanlık #7: Daha İyi Arkadaşlar Edinin
Belki ebeveynlerinizi, iş arkadaşlarınızı ya da patronunuz seçme imkanınız olmayabilir ancak biraz da olsa kendi arkadaşlarınızı seçme imkanınız vardır.
Hepimizin konuştukça daha din daha enerjik hissettiği, bizleri bir şeyler yapmaya iten bir arkadaşı olmuştur. Bunun tam tersi olup konuşmaya başladığımızdan daha kötü halde bitirebildiğimiz arkadaşlarımız da.
Elbette geçici bir süreliğine zor zamanlar yaşayabileceğiniz arkadaşlarınızı dışlamanıza gerek yok. Yine de zamanınızı kiminle geçirmeye dikkat etmelisiniz. Sürekli devam eden tek taraflı ilişkilerden kaçının. Herkesin zaman zaman ağlayacak bir omuza ihtiyacı olabilir ancak bazı kişiler sizi kalıcı bir omuz olarak görmeye başlayabilir.
Alışkanlık #8: Daha İyi Kitaplar Okuyun
Kitap okumanın en büyük faydalarından birisi verdiği bilgiler değil bilin altında yarattığı etkilerdir. En başarılı kitaplar sizlere kuru kuru bilgi vermek yerine tüm düşünce biçiminizi değiştirerek yeni düşünce yolları oluşturmasıdır.
İlginizi çekebilir: Karantina Günlerinde Okuyabileceğiniz En İyi Kitap Önerileri
Gün içerisinde yoldayken veya kitap okuyamayacağınız yerlerde sesli kitaplar bunu başarmak için oldukça yararlı olabilir. İyi bir kitap; okunduğu zaman zihninizi, üzerinde vakit harcaması gereken önemli işlere yöneltir. İyi bir şarkı nasıl bizler için belirli bir duygunun kaynağı olabiliyorsa iyi bir kitap da belirli bir düşüncecin kaynaklığını üstlenebilir.
İlginizi çekebilir: Herkesin Okuması Gereken En İyi 20 Bilim Kurgu Kitabı
Alışkanlık #9: Hayatınızı Düzene Sokun
Son alışkanlığımız ise tek aşamalık bir süreç değil, hayatınızın farklı parçalarını birbirleriyle çakışmayacak şekilde bir düzene koyma sürecidir.
Enerjimizin birçoğu hayatımızdaki iç ve dış etkenlerden kaynaklanan çatışmalar yüzünden boşa harcanmaktadır. Bu iş yerinde terfi almanızı istemeyen bir iş arkadaşınız olabilir ya da hedeflerinizle dalga geçip sizi küçümseyen bir arkadaş hatta ve hatta sizi tereddütte düşüren korkularınız olabilir.
Hayatınızdaki çatışmaları belirleyip onları nasıl çözebileceğinizi bulmak için biraz beyin fırtınası yapın. Bazen küçük değişikliler yaparak kısa zamanda hayatınızı düzene sokabilirsiniz. Bazen de inanç sistemleri ve sosyal çevrenin de etkisiyle içinde bulunduğunuz zararlı ortamdan kaçmanız için uzun vadeli planlar yapmanız gerekebilir.
Altan Bora Menekşe
Yorumlar 9