Sosyal becerilerin gelişmesi zaman alır fakat sonuçları mükemmel olacaktır. Sosyal Beceri” kavramı günümüzde gittikçe yaygınlaşmaya başlayan bir kavram. Genellikle eski ya da komik bir terim olarak görülüyor olsa da sosyal ve duygusal zekanın yazılım geliştirmedeki önemi yadsınamaz. Yazdığınız kodun kalitesi, teknik bilginiz ve diğer zor mühendislik kavramlarını bilmeniz kadar önemli olan bir şey ise onu nasıl yaptığınızı anlatabilmek sizi gerçekten harika biri yapacaktır.
Oturup da sosyal becerileriden bahsedecek değilim. Bunları size anlatmak yerine sosyal becerilerinizi geliştirmeniz için size tüyolar vereceğim.
Sosyal Beceriler Nelerdir?
Adın da anlaşılabileceği üzere “Sosyal” beceriler, başkalarıyla nasıl iletişim kurduğumuzla ilgilidir. Nasıl konuştuğunuz, sözlü sorunları nasıl çözdüğünüz, kendinizi ne kadar rahat tanımlayabildiğinizle ilgilidir. Bunlar sadece özel hayatınızı da etkilemez. Sosyal beceriler özel hayatınız kadar yazılım kariyerinizi zirveye getirebilir ya da yerle bir edebilir.
“Ben içe dönük bir insanım. Sosyal becerilerim o kadar gelişmiş değil ama herkesin kendince bir içe dönüklüğü ve dışa dönüklük dercesi vardır. Bazı insanlar güzel konuşuyor olabilir ama yazılım becerisi iyi olmayabilir. Ya da tam tersi de olabilir.” Diye düşünüyor olabilirsiniz bu gayet normal. Eğer kendinizi utangaç ve içe dönük bir insan olarak görüyorsanız sosyal becerilerinizi geliştirmek için hiçbir zaman geç değildir. Arkadaşlarınızla yüz yüze buluşmaları tercih edin, komşunuza merhaba diyin. Emin olun bunlar her ne kadar basit şeyler olsa da sosyal becerilerinizi epeyce geliştirir. Tabii sosyal mesafe ve maskeye dikkat edin.
Sosyal Beceriler Hakkında Ne Bilmeniz Gerekiyor?
Sosyal becerilerin aynı diğer beceriler gibi olduğunu unutmayın. Aynı diğer beceriler gibi bunu da geliştirebilmek için üstüne gitmeniz ve zaman ayırmanız gerekiyor. Evet ne yazık ki bu da diğer tüm edindiğiniz beceriler gibi başlarda sancılı olacak.
Burada kim olduğunuz farketmeksizin sosyal becerilerinizi geliştirmeniz gerektiğinizi unutmayın. Belki de herkes sizin sosyal becerilerinizi mükemmel buluyor olabilir fakat sosyal becerilerin sonu yoktur. Bu yüzden durmadan geliştirmeye çalışın. Bunu kendinize söylemekten çekinmeyin. Herkes her şeyi bilemez. Bazılarının bize doğru diye öğrettiği bir şeyin yanlış olup olmadığını bilemeyiz. Bu yüzden her zaman kendinizi geliştirebileceğinizi unutmayın. He bunu yaparken de paranoya olmayın.
Sosyal Beceriler Kariyerinizi Nasıl Etkileyecek?
Sosyal beceriler sizi sadece daha sosyal bir birey yapmaz. Yazılım projelerinde çalışmak isteyen insanlar için de önemli bir beceridir. İçinde yaşadığımız bilgi çağı, dünyayı her zamankinden daha küçük ve birbirine bağlı hale getirdi. Bu da müşteriler, ekip üyeleri ve diğer paydaşlarla bağlantı kurmanın her zamankinden daha kolay olduğu anlamına geliyor. Aynı zamanda bu içinde bulunduğumuz çağı fırsatlarla dolu ama bir o kadar da rekabetçi bir hale getiriyor. Bu da kalabalığın içinden sıyrılmak için önemli fırsatlar yaratmanız gerektiği anlamına geliyor.
Bana göre, sosyal becerilerin sağladığı en büyük avantaj, kuruluşlar ve topluluklar içinde yeni ilişkiler kurmanıza yardımcı olmalarıdır. İyi sosyal becerilere sahip olmak, yaklaşılabilir, sevimli, güvenilir, güvenilir olmak anlamına gelir yani bir diğer deyişle insanların sizinle birlikte çalışmaktan hoşlandığı ve sizin hakkınızda daha fazla bilgi edinmek isteyebileceği biri haline getirir. Sıklıkla teknik becerilerine güvenen ancak iletişim becerilerinden yoksun ve çalıştıkları şirkete değerini göstermekte zorlanan mühendisler görüyorum. Bunu yönetici perspektifinden düşünürsek, kendini kanıtlayabileceğine güvenen çok sayıda harika aday varken, neden kendine güveni olmayan birini işe alsın ki?
Kendinize güvenip güvenmemeniz işe alınmanıza büyük oranda etkiler. Yine de alçakgönüllü olmanın yanlış bir tarafı yok. Ne yaptığınızı bilmekten gelen özgüven, yönetimden veya meslektaşlarınızdan bir şeye ihtiyacınız olduğunda güçlü bir argüman ortaya koymanıza önemli ölçüde yardımcı olduğunu unutmayın. Bunu sadece güvenlik sektörü olarak düşünmeyin. Sosyal becerileri gelişmiş insanların, karşısındaki insanın söylediği her şeyi kabul etmek yerine, konuyla alakalı bakış açılarını veya fikirlerini paylaşarak konuşmalara değer kattıklarını fark edebilirsiniz. İnsanlara yalnızca görünüşünüz ya da konumunuz yüzünden açtığınız muhabbetler yerine sohbet edebileceğiniz konu üzerinden konuşmaya değer olduğunuzu gösterin.
Emin olun sosyal becerilerinizi geliştirdiğiniz zaman kendinizi daha büyük işlerin içinde ve daha iyi konumlarda bulacaksınız. İnsanlar sizin bulunduğunuz ekipte alacağınız kararları önemli bulmaya başlayacak. Biraz etrafınıza bakarsanız sosyal becerileri gelişmemiş hiç kimse şirketlerde vs. yüksek konumlara gelemezler. Ekipler ve şirketler (ve toplum genelinde) içinde iyi ilişkiler kurmak, etrafınızda her zaman durumunuzu yeterince önemseyen ve yardım etmek isteyen insanlar olacağı için kötü zamanlardan geçmeyi kolaylaştırır. Evet, belki yolun başında içinie kapanık biri olarak etiketlendiyseniz, bu işler size çok zor görünüyor olabilir ama eğer bana güvenebilirsiniz ki sosyal becerilerinizi geliştirmeye başladığınızda çevrenizdeki insanların size bakış açısı çarpıcı bir şekilde değişecek.
Size Yardımcı Olabilecek Sosyal Beceriler
İletişim Becerileri
Kendi fikirlerinizi, düşüncelerinizi ve problemlerinizi karşınızdaki insanlara anlatabiliyor musunuz? Bir konferans veriyor olmanız veya projenizi bir yatırımcıya anlatıyor olmanız fark etmeksizin iletişim kilit noktalardan biridir.
Takım İçerisinde Çalışma Becerileriniz
Bir takım içerisinde çalışabilir misiniz? Grup üyeleriyle ne kadar etkili bir iletişim kuruyorsunuz? Görevleri devredebiliyor musunuz? Yoksa tüm işleri kendiniz mi yapmaya çalışıyorsunuz? Bunları bir düşünüp takım içi çalışma becerilerinizi sorgulamanızı tavsiye ederim.
Münazara Becerileriniz
Her takım içerisinde münazaralar olur. İş arkadaşlarınızdan müşterilere hatta ve hatta patronununuzla bile münazaraya girmeniz gerekebilir. Önemli olan bu münazaraları nasıl çözdüğünüzdür. Yapmamız gereken şey, kimseye kabadayılık taslamadan ya da bize söylenenleri direkt olarak kabul etmek yerine herkesin hoşuna gidebilecek çözümler bulabilmek münazara becerilerimizin gelişmiş olduğunu gösterir.
Duygusal Zeka(EQ)
Belirli durumlar karşısında ne zaman stresli veya bunalmış hissettiğinizi biliyor musunuz? Hiç öfkenizi kaybedip karar verdiğiniz oldu mu? İşler planlandığı gibi gitmediğinde sinirleniyor musunuz? Bir mühendis olarak başarınız için duygularınızı tanıyıp yönetebilmek de çok önemlidir.
Zamanınızı Planlamak ve Önceliklerinizi Belirlemek
Gününüzü planlama konusunda ne kadar iyisiniz? Sürekli çalışıyor gibi hissediyor ama hiçbir şey yapamıyor musunuz? Bu sadece üretkenlik için değil aynı zamanda ruh sağlığınız için de kötüdür. Zamanınızı planlamayı bir an önce öğrenmeye çalışın.
Sosyal Becerilerinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?
Sosyal beceriler öyle doğuştan gelen yetenekler değildir. Bu yüzden genetiklerinizi veya kimseyi suçlamaya çalışmayın. Hepimiz daha iyi iletişim kurmayı, işbirliği yapmayı ve başkalarıyla daha etkili bir şekilde çalışmayı öğrenebiliriz. Olay sadece işin pratik kısmında. Sosyal becerilerin en iyi yanı ise, istediğiniz zaman geliştirme şansınız var ve hiçbir zaman geç değil!
Sosyal becerilerinizi geliştirebilmek için size birkaç ipucu vereyim:
İyi Bir Dinleyici Olun
Bu muhtemelen en temel iletişim becerisidir. Dinlemek basit görünebilir, ancak çoğu insanın bildiği gibi çoğu zaman iyi bir dinleyici olmak kolay değildir. Biri sizinle konuştuğunda, hemen cevap vermek için acele etmeyin. Acele etmeyin ve söylediklerine dikkat edin! Bu hem sözlü hem de sözlü olmayan iletişimi içerir. Bu nedenle vücut dilinin yanı sıra yüz ifadelerine de dikkat edin!
İnsanların Size Anlattıklarına Yanıtlar Verin
Geri bildirimler, her profesyonel için hayati önem taşır. Sosyal becerilerinizi geliştirmek için, neyi iyi yaptığınızı ve nerede iyileştirebileceğinizi bilmeniz gerekir. Biri size geri bildirim verirse, bunu açık fikirli bir şekilde kabul edin ve savunmaya geçmemeye çalışın! Evet bu bizler için çok zor fakat zor olduğu kadar da önemli. İnsanlar bazen yapıcı olmayan bir şekilde olumsuz geribildirim verirler. Kafanızdaki bir girişimi anlattığınızda sebep vermeksizin saçma demek gibi. Eğer siz bunun sebebini sorarsanız, genellikle kendi bakış açılarını detaylandırmaya istekli olurlar. Birisi daha iyi olmanıza yardım etmeye çalışsa bile, bazen her şeyi bilemezler. Karşınızdakinin kim olduğu fark etmeksizin yanılabileceğini unutmayın!
İnsanlarla konuşurken kendinizden emin olun
Konuştuğunuz konuda, belirsizlik veya şüphe duyduğunuzu karşınızdaki hissederse, sizi dinlemek istemeyebilir. Bir şeyin kulağa saçma veya aptalca gelebileceğini düşünüyorsanız, o zaman kulağa saçma veya aptalca gelme olasılığı çok yüksektir! Burada yapabileceğiniz en iyi şey ayna karşısına geçip kendi kendinize pratik yapmanızdır. Biraz saçma gelebilir fakat emin olun büyük manipülatörler bile bu teknikleri kullanmışlardır. Ayna karşısında konuşurken cümlelerinizdeki “hmm”,”eee” gibi ifadeleri olabildiğince azaltmaya çalışın.
Güvenin kibirli olmakla hiçbir ilgisi olmadığını unutmayın. Aksine fikirlerinizi başkalarıyla rahat rahat anlatabilmeniz, kendinize güvendiğinizi ve bu konuda rahatlıkla konuşabilecek kadar profesyonel olduğunuzu gösterir. Bu, ya aptal gibi görünürsem diye korkmaktan çok daha iyidir.
Diğer İnsanları ve Fikirlerini Merak Edin
Asla soru sormaktan çekinmeyin. Bu, başkalarının da sizden yeni şeyler öğrenebilmesi için fırsatlar yaratır. Ve hemen sizin için ilginç yanıtları olmasa bile, kendiniz için yararlı veya ilginç bir şey bulana kadar sorular sormaya devam edin. Kendinizi durmadan soru sorarak ezik veya bilgisiz göstermekten korkmayın. Unutmayın bilmemek değil öğrenmemek ayıp. Bir konuşma sırasında iki taraf arasında bir tür anlaşmazlık olursa, soruna her iki taraftan ayrı ayrı yaklaşmayı deneyin. Her bir kişinin ifadeleriyle ne demek istediğini daha kesin bir şekilde anlamanıza yardımcı olacak ve daha sonra karar vermenizi kolaylaştıracaktır.
Ve son olarak, her zaman açık fikirli olun! Kendi fikirlerinde fazla kararlı olmak sizi diğer insanlarla gereksiz çatışmalara sürükleyebilir.
Son Sözlerim
Defalarca kez söylesem de tekrardan belirtmek istiyorum. Sosyal beceriler geliştirmesi zaman alan becerilerdir. Diğer her şey gibi geliştirmeniz ve öğrenmeniz aylar sürebilir belki de yıllar. Yani sadece bu yazıyı okumuş olarak kendinizi yeterli hissetmeyin.
Bunun yerine, bilinçli bir şekilde sosyal becerilerinizi geliştirmek için çalışırken, her seferinde bir alanı güçlendirmeye odaklanın. Zamanla ve yeterli pratikle, bu sizin için çok doğal bir şey haline gelecek ve insanlar etrafınızdakilerle nasıl etkileşimde bulunduğunuzdaki değişiklikleri fark etmeye başlayacaklar.
Stephen Hawking’in çok sevdiğim bir sözüyle alıntı yapmak istiyorum:
“Ayaklarınızın altına bakmak yerine yıldızlara bakmaya çalışın”
Aynı felsefe burada da geçerlidir – aşağı yerine yukarı bak! Yeni ilişkiler kurmak zaman alır, ancak uzun vadede cömert bir şekilde karşılığını verir. İş yerinde daha mutlu ve daha tatmin olmuş hissedeceksiniz.
Meriç ÇAPAR
Bunlar da ilginizi çekebilir
20’li Yaşlarda Başarılı Olmak Her Şey Midir? Başarıyı Tanımlayan 5 Yasa
Yorumlar 1