Sosyoloji
Sosyoloji nedir?
Sosyoloji ne demek derseniz, sosyoloji insanın sosyal ilişkileri ve bu ilişkilerle ilgili kurumların incelenmesidir. Sosyolojinin konusu, suçtan dine, aileden devlete, ırk ve sosyal sınıf ayrımlarından ortak bir kültürün paylaşılan inançlarına ve sosyal istikrardan tüm toplumlardaki radikal değişime kadar bir çok alanda çeşitlilik göstermektedir. Bu çeşitli çalışma konularının incelemelerini birleştirirsek , sosyolojinin amacının ; insanoğlunun eylemlerini ve bilincini çevreleyen kültürel ve sosyal yapıları nasıl şekillendirdiği ve bu şekillendirmeyi nasıl anlaması gerektiğine yardımcı olmaktır.
Sosyoloji ‘nin Hayatımızdaki Yeri ve Önemi
Sosyoloji, kişisel yaşamımızdaki, sosyal hayatımızdaki ve dünyadaki bizim için önemli konuları analiz eden ve açıklayan heyecanlandırıcı ve aydınlatıcı bir çalışma alanıdır.
Kişisel düzeyde sosyoloji ; aşk, ırk ve cinsiyet, aile çatışması, sapkın davranışlar, yaşlanma ve dini inanç gibi şeylerin sosyal nedenlerini ve sonuçlarını araştırır.
Toplumsal düzeyde sosyoloji; suç ve hukuk, yoksulluk ve zenginlik, önyargı ve ayrımcılık, okullar ve eğitim, iş firmaları, kentsel topluluk ve sosyal hareketler gibi konuları inceleyip ve açıklar. Küresel düzeyde sosyoloji, nüfus artışı ve göç, savaş -barış ve ekonomik gelişme gibi fenomenleri inceler.
Sosyolog Kimdir, Sosyologlar Ne Yapar?
Sosyolog, temel sosyal süreçler hakkındaki anlayışımızı geliştirmek ve zenginleştirmek için, sosyal yaşamla ilgili kanıtların dikkatli bir şekilde toplanmasını ve analiz edilmesinin önemini vurgularlar. Sosyologlar, birbirinden farklı araştırma yöntemleri kullanır bunlar, grupların günlük yaşamını gözlemlemek , büyük ölçekli anketler yürütmek , tarihi belgeleri yorumlamak , nüfus sayımı verilerini analiz etmek, videoya kaydedilen etkileşimleri incelemek, grupların katılımcılarıyla röportaj yapmak ve laboratuvar deneyleri gerçekleştirmek gibi .
Sosyolojinin araştırma yöntemleri ve teorileri, çağdaş dünyadaki insanın yaşamını, sosyal sorunlarını ve beklentilerini şekillendiren sosyal süreçlerin içyüzünü anlamasını sağlar. Bu sosyal süreçleri daha iyi anlayarak, kendi yaşamımızdaki kişisel deneyimlerimiz ve bunların sonuçlarını şekillendiren güçleri de daha net bir şekilde anlamaya başlarız .
Sosyoloji Bölümü Okumak?
Sosyoloji bölümü olarak, iyi eğitilmiş öğrenciler, insan sosyal yaşamı hakkında eleştirel düşünmeyi ve önemli araştırma sorularını nasıl soracaklarını iyi bilirler. İyi sosyal araştırma projelerini nasıl tasarlayacaklarını, ampirik verileri dikkatlice toplayıp nasıl analiz edip bu araştırma bulgularını nasıl formüle edip sunacaklarını bilirler.
Sosyoloji eğitimi alan öğrenciler, başkalarının sosyal dünyalarının nasıl işlediğini ve bu sosyal dünyayı daha iyi hale getirmek için nasıl değiştirilebileceğini anlamalarına nasıl yardımcı olacaklarını da bilirler. Genel olarak, net, yaratıcı ve etkili bir şekilde nasıl düşüneceklerini, değerlendireceklerini ve iletişim kuracaklarını öğrenmişlerdir. Bunların hepsi, sosyoloji iş alanları olarak, muazzam değere sahip yeteneklerdir. Sosyoloji bölümü ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayın. Ayrıca sosyoloji dersleri hakkında bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Sosyoloji Mezunları Ne İş Yapar?
Sosyolojiden mezun olan bir kişi, sosyolog ünvanı almış olur. Dolayısıyla sosyoloji iş alanları, ar-ge şirketlerinde (araştırma ve geliştirme şirketleri) çalışabilirler. Özel danışmanlık yapabilir. Bunun yanısıra tavsiye olarak çift anadal yapılabilir. Zira iş alanları çok fazla olduğundan, tek bir alanda uzmanlaşmak gerekebilir.
Sosyologların iş alanları; endüstriyel üretim, tüketim kalıpları, medya, aile, cinsiyet, kimlik, etnisite, suç, şehirleşme, siyaset, din gibi birçok alanda bilgi ve görüşleri ile ihtiyaç duyulmaktadır. Sosyologların çeşitli sanayi kuruluşlarında, vakıflarda, kurumlarda, sivil toplum kuruluşlarında, araştırma şirketlerinde, basın ve medya şirketlerinde, eğitim kurumlarında, reklam ajanslarında istihdam olanakları bulunmaktadır.
Sosyoloji ve Yaşam
Sosyoloji, içinde yaşadığımız ve yaşamımızı şekillendiren sosyal dünyayı görmenin ve anlamanın ayırt edici ve aydınlatıcı bir yolunu bize sunar. Sosyoloji, sosyal yaşamın daha derin, daha aydınlatıcı ve sınayıcı anlayışlarını sağlamak için, normal, doğal kabul görmüş gerçeklik görüşlerinin de ötesine bakar. Özel analitik perspektifi, sosyal teorileri ve araştırma yöntemleriyle sosyoloji, hem yaşamımızı hem de insanlık tarihini derinden şekillendiren, insanın sosyal ilişkileri, kültürleri ve kurumları hakkındaki farkındalığımızı ve analizimizi genişleten bir disiplindir.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Dilan Hancıoğlu
Yorumlar 5