Sosyoloji Bölümü, özellikle büyük şehirlerde artan sosyolog ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Burada siz değerli okurlarımız için sosyoloji bölümü okumak isteyen öğrenciler için güzel bir klavuz hazırladık, keyifli okumalar.
Kısaca sosyoloji ne demek?: Sosyoloji, sosyal vakaları tüm yönleriyle incelemeyi ve sosyal sorunlara çözüm önerileri sunmayı amaçlayan bilimsel bir disiplindir. Bugün Türkiye, büyük ölçüde kentleşmiş, sanayileşmiş ve küresel dinamiklerden etkilenebilen bir ülkedir. Türkiye’de gelişen endüstriler, tüketim kalıplarının belirlenmesi, sosyal beklentilerin ölçülmesi, çalışanlar arasındaki ilişkinin iyileştirilmesi; ve bu koşullar, sosyolojiyi giderek ihtiyaç duyulan işlevsel bir bilimsel disiplin haline getirdi.
Sosyoloji aynı zamanda bireylere güçlü bir entelektüel altyapı sağlayan bilimsel bir disiplindir. Sosyoloji ile ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayın. Ayrıca sosyoloji dersleri için de buraya tıklayabilirsiniz.
Sosyoloji Bölümü
Sosyoloji bölümü, öğrencilerini sosyal konulara bilimsel bilgi ile yaklaşan, güçlü entelektüel birikime, ileri araştırma ve problem çözme becerilerine sahip sosyologlar olarak mezun edecek şekilde yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bölüm, bu amacı gerçekleştirmek için Üniversitenin Psikoloji gibi diğer bölümleri ile işbirliği içinde çalışmakta ve Sosyoloji alanında çok yönlü bir eğitim vermektedir.
Sosyoloji bölümü, lisans programı iki aşamalı bir ders programına sahiptir. Sosyoloji Dersleri olarak, derslerin ilk aşaması, sosyolojinin temel konuları ve kavramları, sosyolojik muhakeme becerileri, farklı kuramsal bakış açıları, diğer sosyal bilimlerle ilişki kurmayı sağlayan temel bilgiler, nicel ve nitel yöntemleri kullanarak araştırma yapma gibi konuları içerir.
İkinci aşama öğrencilerin ilgi alanlarına yönelik daha kapsamlı ve detaylı çalışmaları içerir. Zengin ve çeşitli seçmeli dersler arasından seçim yaparak, öğrenciler sosyolojinin belirli alt alanlarında uzmanlaşırlar.
Sosyoloji Bölümü öğrencileri ayrıca Çift Anadal Programı ile başka bir Bölümden ikinci bir lisans derecesi veya Yan Dal Programı ile başka bir Bölümden Yandal Sertifikası alma imkanına sahiptir.
Sosyoloji Bölümü ‘nün asıl amacı, öğrencileri akademik ve entelektüel açıdan donanımlı, nitelikli mesleki bilgi ve becerilere sahip “sosyolog” olarak mezun etmektir.