Nikola Tesla alternatif akım (AC Akım), Tesal Bobini dönen manyetik alanın keşfi gibi çalışmaları ile bilinen bir bilim insanıdır. Nikola Tesla hakkında detaylı bilgi vermeden önce hakkında hızlıca öğrenebileceğiniz durumları aşağıda kısaca sunduk.
Aşağıdaki menüden hakkındaki tüm detaylara hızlıca ulaşabilirsiniz.
Kimdir? | İcatları | Sözleri | Ölümü | Hakkındaki Filmleri | Tesla Motors | Tesla Kulesi
KISA BİLGİLER
İSİM
Nikola Tesla
DOĞUM GÜNÜ
10 Temmuz 1856
ÖLÜM TARİHİ
7 Ocak 1943
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
- Tesla, bugün hala dünya çapında kullanılan en yaygın elektrik sistemi olan alternatif akım (AC) elektrik sistemini tasarladı.
- Tesla ayrıca radyo teknolojisinde hala kullanılan “Tesla bobini” ni de icat etti.
- Tesla ve Thomas Edison ezeli rakipler oldular, ancak sonunda Edison, yaşamları boyunca üstünlük sağladı.
EĞİTİM
Politeknik Enstitüsü (Graz, Avusturya), Prag Üniversitesi, Realschule, Karlstadt (adı Johann-Rudolph-Glauber Realschule Karlstadt)
DOĞUM YERİ
Smiljan, Hırvatistan
ÖLÜM YERİ
New York
Nikola Tesla Kimdir?
Hem Mühendis hem de bir bilim insanı olan Nikola Tesla, günümüzün yaygın elektrik sistemi olan alternatif akım (AC) elektrik sistemlerinin ve radyo teknolojisinde halen kullanılmaya devam edilen ‘’Tesla bobini’’nin mucididir.
Günümüz Sırbistan’ının sınırları içinde doğan Tesla, 1884 yılında, Thomas Edison’la kısa bir süre birlikte çalıştığı Amerika Birleşik Devletlerine gelmiştir.
Gençlik Hayatı
Nikola Tesla 10 Temmuz 1856’da Sırbistan’ın Smiljan adlı kasabasında dünyaya gelmiştir.
Nikola Tesla; Dane, Angelina, Milka ve Marica adlı beş kardeşten birisidir. Tesla’nın boş zamanlarında küçük ev aletleri icat eden annesi Djuka Mandic, Tesla’nın bir mucit olma yolunda etkilendiği başlıca kişiydi.
Nikola Tesla ’nın Sırp kökenli babası Milutin Tesla, ortodoks bir papazı ve aynı zamanda da bir yazardı. Oğlunun da kendisi gibi papaz olmasını isteyen Milutin Tesla’nın tüm çabalarına rağmen Nikola Tesla bilime olan ilgisinden şaşmadı.
Eğitimi
1870’li yıllarda Karlstadt, Almanya’daki bir Realschulede okulunda, (daha sonra ismi Johan-Rudolp-Glauber Realschule Karlstadt olarak değiştirildi) ardından Graz Avusturya’daki bir Politeknik Enstitüsünde ve son olarak da Prag Üniversitesinde eğitim aldıktan sonra bir telefon santralinde çalışmak üzere Budapeşte’ye yerleşti. Tesla’nın indüksiyon motoru oluşturma fikirleri, ilk defa burda geçirdiği yıllarda oluştu. İcadına destek bulmak için Budapeşte’de harcadığı başarısız birkaç yılın ardından Tesla, 28 yaşında Avrupa’yı terk ederek Amerika’ya yerleşti
Nikola Tesla ve Thomas Edison
Nikola Tesla 1884’te, üstündeki kıyafetlerden ve ülke çapında yaygınlaşan doğru-akımın temsilcisi, ünlü mucit ve iş adamı Thomas Edison ’a yazdığı başvuru mektubundan başka hiçbir şeyi olmadan Amerika’ya ayak bastı.
Edison’un Tesla ’yı işe almasıyla birlikte ikili, Edison’un icatlarını daha da geliştirmek için durmaksızın çalışmaya başladı.
İkili, birkaç ay sonra bilime bakış ve iş alanında yaşadıkları görüş ayrılıkları yüzünden ayrılmak zorunda kaldı. Tarihçilere göre her ikisi de birbirinden apayrı kişiliklere sahipti. Edison ekonomik kazanç odaklı güçlü bir iş adamı imajı çizerken Nikola Tesla satış ve pazarlamaya karşı ilgisiz kısmen de eksik bir karakter olarak görünüyordu.
Thomas Edison hayatı ve icatları hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
İlk Kişisel Girişimler
1885 yılında Nikola Tesla, kendi şirketi ‘’Tesla Electric Light Company’’ için sermaye buldu. Yatırımcıları tarafından gelişmiş ark lambaları üretmek üzere görevlendirildi. Ark lambalarını başarıyla üretmiş olmasına rağmen Tesla, kendi şirketinden zorla çıkarıldı ve bir süre işçi olarak karın tokluğuna çalışmak zorunda kaldı.
İcatları
Nikola Tesla kariyeri boyunca dinamolar (pillere benzer üreteçler) ve indüksiyon motorları da dahil olmak üzere birçok önemli icadın fikir babalığını ve tasarımlarını yapmış aynı zamanda da birçok keşifte bulunmuştur. Lakin bu icatların patentleri başka mucitler tarafından alınmıştır.
Nikola Tesla aynı zamanda da radar teknolojisinin X-ray cihazlarının uzaktan kumandalı araçların ve alternatif akımla çalışan cihazların temeli olan dönen manyetik alanın öncülüğünü yapmıştır. Ancak Tesla daha çok AC (alternatif akım) alanına yaptığı katkılarla ve Tesla Bobinleri ile tanınmaktadır.
AC Elektrik Sistemleri
Nikola Tesla, 20. yüzyılın yükselen güç aktarım yöntemi olan ve ilerleyen zamanlarda da güç aktarımında dünya çapında bir standart halini alan alternatif-akım (AC) devrelerinin fikir babasıdır. 1887 yılında Tesla kendi şirketi ‘’Tesla Electiric Company’’ için gerekli finansmanı buldu. Tesla, bulduğu destekle birlikte, aynı yıl içerisinde birçok alternatif akım cihazının patentini almayı da başarmıştır.
Nikola Tesla ’nın alternatif akım çalışmaları kısa sürede Amerikalı iş adamı ve mühendis George Westinghouse’nin dikkatini çekti. Elektrik enerjisini uzun mesafelere taşımanın yollarını arayan Westinghouse, Tesla’nın bu problemi çözebileceğine inanarak 1888 yılında 60.000 dolar nakit para ve ‘’Westinghouse Corparation’’nin birkaç hissesi karşılığında Tesla’nın patentlerini satın aldı.
AC sistemlerine duyulan ilgi büyüdükçe Tesla-Westinghouse ikilisi ve Thomas Edison arasındaki yarış başladı. Doğru akım sistemlerini tüm ülkeye satmak isteyen Edison, rakiplerini karalamak ve AC sistemlerini kötülemek için bir basın kampanyası başlatmaktan geri kalmayacaktı.
Edison’un tüm girişimlerine rağmen 1893 yılında Şikago’daki ‘’World’s Columbian Exposition’’ adlı serginin elektrik sağlayıcısı olarak seçildi. Bu fırsatı kullanan Nikola Tesla, sergide AC sistemlerini tanıtan gösteriler yaptı.
Hidroelektrik Santraller
Nikola Tesla 1895’te Birleşik Devletleri’n ilk hidroelektrik santrallerinden birisini Niagara Şelaleri’nde kurdu.
Kurulan bu hidroelektrik santrali ertesi yıl New York’taki Buffalo kentinin enerji ihtiyacını karşılamak için kullanıldı. Bu başarı ile birlikte alternatif akım dünya standartı olma yolunda önemli bir adım atmış oldu.
Tesla Bobini
19. yüzyılın sonlarında Nikola Tesla, kablosuz sistemlerin temelini oluşturan ve günümüzde halen radyo teknolojilerinde kullanılmakta olan ‘’Tesla Bobini’’nin patentini aldı. Bir devrenin kalbi olan Tesla Bobini ilk radyo ve antenlerde indüktör olarak sıkça kullanılan bir parçaydı.
Bobin devreye eklenen başka bir sığaç (kondansatör) ile birlikte çalışarak üreteçten çıkan akım ve voltajın rezonans halini almasını yol açar. Oluşan bu rezonans hali belli dalga boylarındaki elektromanyetik dalgaların üretilmesine olanak sağlar. Nikola Tesla ürettiği bu bobini dünyadaki manyetizmayı ve X ışınlarını gözlemede, kablosuz enerji aktarımında, floresan lambalarda veyahut radyolarda olmak üzere birçok alanda kullanmıştır.
Bedava Enerji
Nikola Tesla kablosuz enerji transferini bir takıntı haline getirmesi üzerine 1900’lü yıllarda o ana kadarki en gözü kara projesi için çalışmalara başladı: devasa elektrik kuleleri inşa ederek dünya çapında kablosuz bir iletişim ağı kurarak bilgi ve bedava enerji transferi yapmak.
J.P. Morgan gibi bir ekonomik devin de dâhil olduğu bir grup yatırımcının yardımıyla 1901 yılında Nikola Tesla, Long Island New York yakınlarında daha sonraları Wardenclyffe (Tesla Kulesi) olarak bilinecek olan alana bir laboratuvar, kendine ait bir enerji santrali ve devasa bir iletişim kulesi kurarak bedava enerji projesine başlamış oldu.
Ancak ilerleyen zamanlarda yatırımcılar arasında projenin akla yatkınlığı hakkında şüpheler uyanmaya başladı. Nikola Tesla ’nın Edison ve Andrew Carnegie tarafından desteklenen rakibi Guglielmo Marconi radyo teknolojisinde büyük ilerleme kaydetmeye devam ediyordu. Rakipleri ile yarışamayan Tesla projeyi terk etmek zorunda kaldı.
1906 yılında Wardenclyffe çalışanları işten çıkarıldı, 1915 yılında ise çalışma alan ipotek edildi. İki yıl sonra ise Tesla iflas ettiğini ilan etti. Borçlarını ödeyebilmek içinse kurduğu iletişim kulesini parçalayarak hurda olarak sattı.
Ölüm Işını
Bedava enerji projesinin batışından sonra sinir krizi geçiren Nikola Tesla danışman olarak çalışmaya başladı. Ancak zaman geçtikçe fikirleri garip ve kullanışsız olmaya başladı. Davranışları da giderek tuhaflaşan Tesla artık boş zamanının çoğunu New York City parklarındaki vahşi güvercinlere bakarak geçiriyordu.
Hatta 2. Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği’nin de ilgilendiği güçlü bir ‘’Ölüm Işını’’ inşa etme hakkındaki düşünceleri ile FBI’ın da ilgisini çekti.
Sözleri
“Paranın bir değeri yoktur. Tüm paramı insanlığın daha kolay yaşayabilmesi için yaptığım icatlara yatırdım.”
“Bilim insanı hemen sonuç beklemez. İcatlarının hemen kabul edilmesini de beklemez. Onun görevi ardından gelecek olanlar için temel hazırlamak ve yolu işaret etmektir. Emek vermeli ve umut etmelidir.” Radyo Gücü Devrim Yaratacak – Haziran 1934
Bugünkü bilim adamları açık düşünmektense derin düşünüyor. Açık düşünmek için akıllı olmak gerekir, ama derin düşünen birisi oldukça deli olabilir. Radyo Gücü Devrim Yaratacak – Haziran 1934
Nikola Tesla Nasıl Öldü?
Nikola Tesla, 7 Ocak 1943’te beş parasız ve yalnız bir şekilde 86 yaşındayken neredeyse 60 yıl boyunca yaşadığı New York City’de pıhtı atması yüzünden hayatını kaybetti. (Pıhtı atması, Beyin damarlarının bir tıkaç ile tıkanması, damarın beslendiği bölgede kanlanma yetersizliği ve buna bağlı beynin fonksiyon kaybına uğraması durumuna pıhtı atması denir.)
Bütün bunlara rağmen Tesla ’nın bıraktığı miras günümüzde de varlığını sürdürmeye devam ediyor. 1994’te Tesla ‘nın New York City’deki laboratuvarının yakınında, 40. Sokak ile 6.Cadde’nin kesim noktasında ‘’Nikola Tesla Köşesi’’ adlı bir levha dikilmiştir.
Tesla Hakkındaki Filmler
Nikola Tesla ’nın hayatı ve ünlü çalışmalarının anlatıldığı göze çarpan birkaç film şunlardır:
- ‘’The Secret of Nikola Tesla’’ Orson Welles’in J.P Morgan olarak oynadığı 1980 yapımı biyografik film.
- ‘’Nikola Tesla, The Genius Who Lit The World’’ Teslo Memorial Society ve Belgrad, Sırbistan’daki Nikola Tesla Müzesi tarafından 1994 yılında ortaya konan bir belgesel.
- ‘’The Prestige’’ Christopher Nolan tarafından yönetilen ve Tesla ‘nın rock star David Bowie tarafından canlandırıldığı 2006 yapımı kurgusal film.
Tesla Motors ve Elektrikli Araba
2003 yılında bir grup mühendis, amacı tamamen elektrik ile çalışan ilk arabayı üretmek olan ve adını Nikola Tesla ’dan alan ‘’Tesla Motors’’ adlı şirketi kurdu. Mühendis ve girişimci olan Elon Musk 2004 yılında ‘’Tesla Motors’’a 30 milyon dolardan fazla katkıda bulunarak şirketin kurucu ortağı ve CEO’su oldu.
2008’de Tesla ilk elektrikli arabasını ortaya çıkardı. Yüksek performanslı bir spor araç olan ‘’Roadster’’ insanların elektrikli araçlara bakışını değiştirdi. 2014’te ise Tesla daha makul fiyatlı olan ‘’Model S’’ adlı arabasını piyasaya sürdü. ‘’Model S’’ 2017’de 0 ‘dan saatte 60 mile( yaklaşık 100 km) 2.28 saniyede çıkarak bir dünya rekoru kırdı.
Tesla’nın arabaları elektrikli bir arabanın Porsche ve Lamborghini gibi benzinli araba markaları kadar güçlü olabileceğini gösterdi.
Tesla Bilim Merkezi ve Tesla Kulesi (Wardenclyffe)
Nikola Tesla, Wardenclyffe’nin haklarını ilk defa kaybettiğinden beri Wardenclyffe birçok kez el değiştirdi. Sonuç olarak da alanın korunması için birçok girişim yapıldı. Ancak 1967, 1976 ve 1994 te Wardenclyffe’nin sit alanı ilan edilmesi için yapılan girişimler sonuçsuz kaldı.
2008 yılında ‘’Tesla Science Center’’ (Tesla Bilim Merkezi) adında bir grup ünlü mucidin mülklerini satın alıp müzeye çevirme gayesiyle ortaya çıktı.
2009 yılında ise Wardenclyffe yaklaşık 1.6 miyon dolara satışa çıkarıldı. Bunun üzerine Tesla Bilim Merkezi alanı satın almak için hummalı bir çalışmaya girişti. 2012’de ise toplumun ilgisi TheOatmeal.com dan Matthew Inma’ın katkılarıyla zirveye ulaştı. Wardenclyffe’yi satın almak için oluşturulan bağış toplama kampanyası ile birlikte 2013 yılının Mayıs ayında yeterli miktara ulaşıldı.
Alanın restorasyona halen sürmektedir. Tesla Bilim Merkezi ’nin açıklamalarına göre alanın özgünlüğünün korunması ve güvenlik gibi sebeplerden ötürü yakın bir gelecekte ziyarete açılması planlanmamaktadır .
Altan Bora Menekşe
İlginizi Çekebilir: Thomas Edison Biyografi
Yorumlar 18