Nikola Tesla alternatif akım (AC Akım), Tesla Bobini dönen manyetik alanın keşfi gibi çalışmaları ile bilinen müthiş bir bilim insanıdır. “Kendimi her zaman zamanın ilerisinde gördüm” bu sözler Sırp, Amerikan fizikçi ve mühendis Nikola Tesla‘ya aittir.
Hem mühendis hem de bir bilim insanı olan Nikola Tesla günümüzde yaygın olarak kullanılan alternatif akım teknolojisi dahil olmak üzere radyo, televizyon, motorlar, robotik ve elektrikte ilerlemelere öncülük ederken daha büyük icatlar içinde fikirler önerdi.
Aşağıdaki 6 büyük geleceğe dönük icat ya pazarlama stratejisinden dolayı ya da Tesla muhalifleri tarafından üretilmesine izin verilmedi.
Makaleye geçmeden bu makalemiz de ilginizi çekebilir: Nikola Tesla Kimdir?
1.Deprem Makinesi
1893’te Tesla, elektrik üretmek için yüksek hızlarda yukarı ve aşağı titreşen buharla çalışan mekanik bir osilatörün patentini aldı.
Buluşunun patentini aldıktan yıllar sonra gazetecilere, bir gün mekanik osilatörünü New York City laboratuvarını barındıran binanın titreşimine ayarlamaya çalışırken yerin sarsılmasına neden olduğunu söyledi.
Test sırasında Tesla sürekli olarak gücü açtı ve çatlama sesleri duydu. Sonra yerdeki bütün ağır makineler etrafta uçuyordu.
Bir çekiç aldım ve makineyi kırdım yoksa bina birkaç dakika içinde yıkılacaktı. Olay yerine polis ve ambulanslar geldi, ancak Tesla asistanlarına sessiz kalmalarını ve polise deprem olmadığını söylemeleri konusunda tembihledi.
2.Düşünce Kamerası
Tesla, zihinsel imgeleri ve düşünceleri okumak için bir makine icat etmeyi düşünmüş olabilir. Bu fikrini 1893 yılında gerçekleştirdi ve Tesla yıllar sonra bir gazete muhabirine şunları söyledi.
“Düşünceleri fotoğraflamayı düşünüyorum. Düşüncede oluşan kesin bir görüntünün, refleks eylemiyle, retina üzerinde uygun bir cihaz tarafından okunabilecek karşılık gelen bir görüntü üretmesi gerektiğine ikna oldum.”
Mucit, bir görüntüyü yapay bir retina üzerine yansıtmayı, bir fotoğraf çekmeyi ve görüntüyü bir ekrana yansıtmayı tasarladı. Bu başarılı bir şekilde yapılabilirse, bir kişinin hayal ettiği nesneler, oluştukça ekrana net bir şekilde yansıtılabilir” ve sözlerine şöyle devam etti, insanların düşünceleri bu şekilde okunabilir.
O zaman zihinlerimiz açık kitaplara benzerdi dedi. Tesla’nın planı asla gerçekleşmedi. Son zamanlarda araştırmacılar bu vizyonu inceliyor ve zihin okuma makineleri fikrini araştırıyorlar.
3.Kablosuz Enerji
1901’de Tesla, finans uzmanı JP Morgan’dan, Long Island’ın kuzey kıyısında, denizdeki ve Atlantik Okyanusu’ndaki gemilere mesaj, telefon ve görüntü iletme kapasitesine sahip yaklaşık 56 metre yüksekliğinde, mantar şeklinde bir kule inşa etmek için 150.000 $ aldı. Wardenclyffe Kulesi diğer adıyla Tesla Kulesi için çalışmalar başlanmıştı.
Tesla, kuleyi kablosuz güç dağıtımına izin verecek şekilde tasarlamak istedi. Radyo ve mikrodalgalar üzerine yaptığı deneylerden, havaya milyonlarca volt elektrik ileterek New York’u aydınlatabileceğine inanıyordu.
Ancak Morgan, Tesla’ya görkemli planı için herhangi bir ek fon sağlamayı reddetti. (Bazıları, Morgan’ın Tesla’nın planının diğer enerji sektörü hisselerini de zor duruma sokacağını anladığında fonları kestiğini düşünüyor.)
Tesla, 1906’da proje faaliyete geçemeden projeyi bitirmek zorunda kaldı ve Wardenclyffe Kulesi 1917 yılında söküldü.
4.Yapay Gelgit Dalgası
Tesla bilimin gücünün savaşı önlemek için kullanılabileceğine inanıyordu. 1907 yılında New York Haber Dünyası, Tesla’nın, kablosuz telgrafının denizdeki yüksek patlayıcıların patlamalarını tetikleyerek, o kadar büyük gelgit dalgaları oluşturarak tüm düşman filolarını alabora edeceği askeri yeniliklerinden bir tanesini tüm dünyaya bildirdi.
Gazeteler, yapay gelgit dalgaları sayesinde “büyük donanmaların bebeklerin küvette yüzdürdüğü kağıt gemiler gibi olacağını en güçlü donanmaların dahi işe yaramaz hale geleceğini” bildirdi.
Nükleer siIahların geliştirilmesinin bir başlangıcı sayılabilecek bu icat Tesla ‘ya göre dünya barışına büyük katkı sağlayacaktı.
5.Elektrikle Çalışan Süpersonik Hava Gemisi
Tesla çocukluğunda uçuş fikrine hayran kalmıştı. Elektrik ve makine mühendisliği bilgilerini birleştirerek, Wardenclyffe, (Tesla Kulesi’nin) başarısızlığından sonra havacılık hakkında daha fazla düşünmeye başladı. Reconstruction dergisi Temmuz 1919 ‘daki sayısında Tesla’ nın Dünya yüzeyinde 12,8 km hızla seyahat ederek yolcuların New York’tan Londraya üç saatte ulaşma olanağı tanıyan übersonik bir uçak geliştirme konusundaki çalışmalarını anlatan bir makale yayınladı.
Tesla’nın fikri, uçağın yerdeki elektrik santrallerinden kablosuz olarak aktarılan elektrikle çalıştırılması ve uçakların yakıt ihtiyacının ortadan kalkması yönündeydi. Tesla ‘nın söylediklerine göre “Güç kaynağı neredeyse sınırsızdı.
Çünkü herhangi bir sayıda elektrik santrali birlikte çalıştırılabilir, tıpkı raylarda çalışan trenlerin artık raylar veya teller aracılığıyla elektrik enerjisi ile beslenmesi gibi uçaklara enerji sağlayabilirdi.”
6.Ölüm Işını
Tesla’nın yaratıcı zihni hayatının sonlarında bile yeni vizyonlar üretmeye devam etti. 78. yaşının doğum gününde New York Times gazetesine yeni fikrini tanıttı. Teslaya göre “ Milyonlarca ordunun peşlerine düşmesine neden olacak bu büyük buluş neydi ?
Bir vakum odası içindeki cıva parçacıklarını ses hızının 48 katı hızında hızlandıracak ve “serbest havada, öyle muazzam enerjiye sahip yüksek hızlı bir ışın gönderecek ki 402 km’lik bir mesafede 10.000 düşman uçağından oluşan bir filoyu yok edecek kadar güçlü bir siIah olacaktı.
Basın bu icata “ölüm ışını” adını vermesine rağmen Tesla, bu icadın işgalci ordulardan gelen saldırıları engelleyebilecek “hayat kurtaracak” bir “barış ışını” olduğuna inanıyordu.
Bu icat Çin Seddi gibi uzun yıllar aşılamayan bir duvarın “görünmez” versiyonu olacaktı. Tesla, parçacık ışınlı siIahını içlerinde ABD ‘nin de olduğu çok sayıda hükümete teklif etti. Ancak bu icada ilgi gösterip kısmi bir test yapan tek ülke Sovyetler Birliği oldu.
Bunlar da ilginizi çekebilir
Çin Seddi – Nerededir?, Tarihi, Yapısı ve Uzunluğu
En Ünlü Fizikçiler ve Buluşları Listesi
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir? İşte 10 Yenilenebilir Enerji Kaynağı
Leonardo da Vinci – Kimdir?, Hayatı, Eserleri, Kitap ve Son Yılları
Yorumlar 4