içinde

Müzik nedir? Tanımı ve Ana Elementleri

müzik

Birçok yazara göre, müzik; sesin ve sessizliğin organize bir şekilde bir araya gelmesidir. Bunu bir örnekle açıklamak istersek radyoyu ele alabiliriz. Radyonun tek yaptığı, ortaya bir ahenk olmadan sadece ses yaymaktır. Bu yüzden radyo yayınından gelen sesleri müzik olarak adlandıramayız.

İlginizi çekebilir: Radyoyu Kim İcat Etti, Radyonun Gerçek Mucidi Kimdir?

Bu tanımlama her ne kadar kolay ve net gibi görünse de müziği tanımlamak için yeterli değildir. Araba alarmlarını müzik olarak tanımlayabilir miyiz?

Bakıldığında bir ahenk içinde sesi ve sessizliği içinde barındırıyor, ancak sizi temin edebilirim ki birçok insan çıkan bu sesi müzik olarak görmez. Bu tanımlamayı daha basit ve anlaşılabilir hale getirmek için şöyle açıklamak daha doğru olacaktır. Müzik; melodi, ahenk ve ritmin birleşmesidir.

Melodi nedir?

Sesin ana tonudur. Şarkı halinde söylenebilen halidir.

Ahenk nedir?

Ahenk, melodinin temeli olarak işlev gören notaların üst üste gelip örtüşmesidir. Örnek verecek olursak; gitar çalan ve şarkı söyleyen bir kişi gitardaki akortları bağdaştırarak ahenkli hale getirir ve tonu ile melodiyi oluşturur. Bu sebepten ötürü akortlar, ahengin bir parçasıdır.

Müzik

Not: Melodinin tek bir tondan oluşmak zorunda olmadığını belirtmekte fayda var. Her ne kadar çok sık görülmese de; melodi, içerisinde iki veya daha fazla ton da barındırabilir. Melodi ve ahenk arasındaki ayrımı yapmak için okyanustaki bir gemi örneğini veririz. Bir gemi okyanusta seyir halindeyken hem gemi hem de insanlar hareket halindedir. Geminin insanlar için destek alabilecekleri bir temel olduğunu unutmayalım. Geminin içinde oldukları sürece, insanlar hareket etme özgürlüğüne sahiptir. Eğer bir kişi gemiden atlarsa, bu oldukça feci olur. Melodi ve ahenkteki bağlantıda bu şekildedir.

Ritim nedir?

Ritim şarkının zamanlamasıdır. Saatin zamanı bize göstermesi gibi, ritimde bize müziğe nasıl ayak uyduracağımızı gösterir. Bu üç konu aslında ayrı ayrı ele alınmalıdır. Bu konuda sahip olunan engin bir bilgi birikimi, müziğin sağladığı bütün kaynakların sınırsız şekilde kullanımına izin verir. Ve bu, tam olarak “seslerin ve sessizliğin” kulaklarımıza ilginç gelmesinin sebebidir. “Müziği Sadeleştirme”de bütün bunları nasıl kullanıp, yönetebileceğinizi öğreneceksiniz.

BAHADIR ÖZER


Bunlar da ilginizi çekebilir

2021’in Girişimcileri İçin En Kârlı 8 İş Fikirleri

17,000 Yıllık Büyük Deniz Kabuğu Müzik Aletinin Sesini Dinleyin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

Koca Mimar Sinan'ın Hayatı

Mimar Sinan Kimdir, Hayatı ve Günümüze Bıraktığı Eserleri Nelerdir?

Dünyanın En Güzel Kadını Kim? İşte Dünyanın En Güzel 30 Kadını