Tüm zamanların en iyi korku filmleri listesini yapmam istendiğinde, bunun eğlenceli bir proje olabileceğini düşündüm. Sonrasında yaklaşık 150 tane korku filmi başlığı derledim, bu listeleri düzenlemeye çalıştım ve en az üç kez neredeyse deliriyordum. Kaç kişi bana onların en sevdiği filmi listeye koymadığım için aptal olduğumu söyleyecekti? Bu gerçeği fark etmek birkaç anksiyete atağı geçirmeme sebep oldu. Böylece 2 gün boyunca baygın kaldım, sonrasında uyandım ve nihayet yazmayı bitirdim.
Toplamda 50 tane korku filmi listelemeyi bitirecek kadar efor sarf ettikten sonra bu sayıyı 75’e çıkarmaya karar verdim. Lütfen bu sıralamaya çok önem vermeyin gerçi böyle bir listede ilk 10’u tartışmak her zaman eğlencelidir. Eğer korkunç bir hata yaptığımı ya da korkutucu derecede haklı olduğumu düşünüyorsan her zaman olduğu gibi, öneri kutumuz açık!
Daha çok korku mu istiyorsun? Şimdiye kadarki en iyi korku filmlerini incele ya da bizim sıralamamızı oku!
75. 13.Cuma (1980)
Nostalji harika bir şey ama 13. Cuma’nın Videodrome filminden daha iyi olmasının imkanı yok. Artı olarak 13. Cuma’nın ikinci partını ilkinden daha çok sevdim. Her şeye rağmen insanları bıçakla öldürme klasiği(kendisi bir cadılar bayramından daha korkunç) gerçekten ürkütücü, New Jersey’deki gece kampında daha önce vakit geçirdiyseniz. Göreceli olarak konuşursak, Tom Savini’nin şoke edici kanlı anları, artık pek de korkunç görünmese de etkisini tamamen yitirmiş değil.
İMDB PUANI : 6,5/10
Google kullanıcıları, %89 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: Eylül 1982 (Türkiye)
Yönetmen: Sean S. Cunningham
Film dizisi: 13. Cuma
Bilet gişesi: 59,8 milyon USD
Öykü: Sean S. Cunningham, Victor Miller
74. Testere (2004)
İstersen alay et (seni duyamıyorum) ama Bunu düşük bütçeli bir şaheser olarak görüyorum, sadece şok edici derecede popüler bir franchise başlatan değil, aynı zamanda çok az kaynaktan nasıl korkutucu ve eğlenceli bir film çıkarılacağı konusunda bir usta gibi duruyor. The Evil Dead, James Wan ve Leigh Whannell sahip oldukları her şeyi (finansal ve diğer) beğenileceğini bildikleri ürpertici bir korku konseptine adadılar. Testere serisini sev ya da sevme;bu filmde hevesli film yapımcılarının harika bir işçilik çıkardığını reddedemezsin.
İMDB PUANI : 7,6/10
Google kullanıcıları, %86 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 29 Ekim 2004 (Türkiye)
Yönetmen: James Wan
Yapım yılı: 2004, ABD
Senaryo: Leigh Whannell
Film müziği: Hello Zepp
73. Yetimhane (2007)
Jurssic Park filmlerini bitirmeden çok önce, İspanyol yönetmen Juan Antonio Bayona, perili, terk edilmiş bir yetimhanenin harika, zarif ve düpedüz korkutucu öyküsüyle ilk yönetmenlik denemesiyle büyük bir başarı sergiledi. 1970’lerin tarzı, gayet rahat bir gerilim filmi olarak başlayan şey, esas olarak mükemmel oyuncular sayesinde, yavaş yavaş meşru bir korku hikayesine dönüşüyor – ama aynı zamanda ani, şok edici sarsıntılar nedeniyle neyin geldiğini göremeyeceksiniz.
İMDB PUANI : 7,4/10
Google kullanıcıları, %88 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 30 Mayıs 2008 (Türkiye)
Yönetmen: Juan Antonio Bayona
Ödüller: Goya En İyi Yapım Yönetimi Ödülü, DAHA FAZLA
Senaryo: Guillermo del Toro, Juan Antonio Bayona, Sergio G. Sánchez
Yapımcılar: Mar Targarona, Joaquin Padró, Álvaro Augustín, Guillermo DEL TORO
72. Yaşayan Ölülerin Dönüşü (1985)
1980’lerden kalma sevilen ve kült olan bu eski filmin, George Romero’nun klasik üçlemesiyle resmi bir ilişkisi olmasa da, yazar / yönetmen Dan O’Bannon bu diziden çokça ilham aldı, Bu film Mad Magazine tarzı çılgın ve sonuç olarak izleyip izleyebileceğiniz en eğlenceli korku komedilerinden biri.
Film de sadece sık sık komik ve korkutucu şakalar görmeyeceksininiz, aynı zamanda birkaç eğlenceli performans ve görebileceğiniz en havalı zombi makyajlarından bazılarını gösteriyor.
İMDB PUANI : 7,3/10
Google kullanıcıları, %94 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 16 Ağustos 1985 (ABD)
Yönetmen: Dan O’Bannon
Film dizisi: Yaşayan Ölülerin Dönüşü
Bütçe: 4 milyon USD
Film müziğinin bestecisi: Francis Haines, Brian Cadd, Matt Clifford
71. Cadı (2015)
Tür hayranlarının tartışmayı sevdiği, sonu gelmeyecek kadar uzun bir tartışma konusu olan “arthouse”*¹ korku filmlerinden biri, Bu büyüleyici ve eşsiz dönem filmi söz konusu olduğunda ben “EVET” diyen taraftanım. Film, çok karanlık ve tehlikeli bir şeyin kapılarının önünde beklediğini yavaş yavaş fark etmeye başlayan dışlanmış bir aile hakkında. Bu gerçek bir cadı mı, yoksa hoşgörüsüzlük, yabancılaşma ve sınıf mücadelesi hakkında zekice bir metafor mu? Bence her ikisi de ve bu gerçekten güzel. Açıkçası, yönetmen Robert Eggers’ın bir ya da iki tane daha devam filmi çıkarmasını isterdim.
İMDB PUANI : 6,9/10
Google kullanıcıları, %78 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 3 Mart 2016 (Brezilya)
Yönetmen: Robert Eggers
Bütçe: 4 milyon USD
Ödüller: Empire En İyi Korku Filmi Ödülü, DAHA FAZLA
Yapımcılar: Rodrigo Teixeira, Lars Knudsen, Jay Van Hoy, Jodi Redmond, Daniel Bekerman
70. Karabasan
Saldırgan ya da potansiyel kurban olan çocuklarla alakalı çok sayıda korku filmi var, ancak çok azı Jennifer Kent’in ciddi manada sizi etkileyecek olan Karabasan filmi gibi bu iki fikri aynı anda hikâyeye uygulayabildi. Görünürde kötü bir yaratığın ruhu tarafından ele geçirilmiş bir hikâye kitabını konu alıyor gibi dursa da aynı zamanda anne ile çocuk arasındaki bağı, gerçekliğe olan hakimiyeti kaybetme korkusunu ve aileyi korumak için duyulan o derin içgüdüyü işliyor. Artı olarak, evet yaratık da içinde yaşadığı ürkütücü hikaye kitabı gibi ürkütücü ve bir yandan da muhteşemdi.
İMDB PUANI : 6,8/10
Google kullanıcıları, %78 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 2014 (Avustralya)
Yönetmen: Jennifer Kent
Bilet gişesi: 10,3 milyon USD
Sinematografi: Radosław Ładczuk
Ödüller: Empire En İyi Korku Filmi Ödülü
69. Carrie: Günah Tohumu (1976)
Brian De Palma’nın Stephen King’in ilk romanından uyarlaması olan bu film, her ikisi de korku hikâyeleri konusunda çalıştıklarından güçlerini pekiştirdi ama Sissy Spacek’in baş rol olarak performansı ve Carrie’nin annesi olarak Piper Laurie’nin anıtsal performansı bu filmi basit bir intikam hikâyesinden trajik bir terör hikâyesine taşıdı. Garip bir serserinin acımasız ve korkunç bir şekilde ona işkence eden insanlardan intikam aldığı bir korku filmi gördüyseniz, Carrie’nin korku türünde bıraktığı güçlü etkiyi anlayabilirsiniz.
İMDB PUANI : 7,4/10
Google kullanıcıları, %89 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 9 Şubat 1981 (Türkiye)
Yönetmen: Brian De Palma
Film dizisi: Carrie
Uyarlamalar: Günah Tohumu 2 (1999)
Adaylıklar: En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ı
68. Masumlar (1961) ve Diğerleri (2001)
Bunun gibi listelere tek maddede çift film eklemek bir çeşit hile ama bazenleri belirli bir korku filmi için bir yer bulmaya çalışırken mükemmel bir eşleşme yakalarsın. The Innocents, perili olmasına hiç ihtimal verilmeyecek perili bir ev hakkındadır buna karşılık olarak The Others — tarafından lanetlenmiş perili bir evdir. Spoiler veremeyeceğim için ‘—‘ kısmı boş. Her iki film de gıcırtılı, eski perili ev motifini harika bir şekilde yansıtıyor; her ikisi de güçlü performanslarla dolu ve her ikisi de bir şekilde tatmin edici, acı-tatlı bir tonu yakalamayı başarıyor, bu muazzam diyebiliriz. Gotik bir kurgu.
Masumlar (1961):
İMDB PUANI : 7,8/10
Google kullanıcıları, %90 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 24 Kasım 1961 (Londra)
Yönetmen: Jack Clayton
Uyarlandığı eser: Yürek Burgusu
Senaryo: Truman Capote, William Archibald, John Mortimer
Adaylıklar: BAFTA En İyi Film Ödülü
Diğerleri (2001):
İMDB PUANI : 7,6/10
Google kullanıcıları, %90 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 28 Aralık 2001 (Türkiye)
Yönetmen: Alejandro Amenábar
Hasılat: 209,947,037 $
Ödüller: Goya En İyi Yapım Yönetimi Ödülü
Adaylıklar: En İyi Film Dalında Avrupa Film Ödülü, Altın Aslan
67. İşkence Odası (2008)
Korkunç bir roller coasterı veya aşırı baharatlı bir yemeği denemek için kendinizi nasıl geliştirmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Kendinizi gerçekten zor olan bu şeylere hazırlamak için muhtemelen küçük bir karnaval gezintisi veya hafif baharatlı sosla başlarsınız. Korkunun, işkencenin ve şiddetin bu vahşi, tamamen öngörülemez ve sınır çizgisindeki yapısal analizine(felsefi bir yaklaşım) de bu şekilde yaklaşılmalıdır: ihtiyatla. Görünürde bu bir tür ev istilasını konu alan gerilim filmlerinden birisi ama bu filmi ne kadar derin incelerseniz o kadar korkutucu, tüyler ürpertici şeyle karşılaşırsınız. Daha sonrasında uyarmadı demeyin.
İMDB PUANI : 7,1/10
Google kullanıcıları, %82 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 1 Mayıs 2009 (Türkiye)
Yönetmen: Pascal Laugier
Senaryo: Pascal Laugier
Bilet gişesi: 1,1 milyon USD
Bütçe: 2,8 milyon EUR (2007)
66. Şeker Adamın Laneti (Candyman, 1992)
Clive Barker’ın filmleri söz konusu olunca çoğu insanın aklına Hellraiser geliyor ya da Nightbreed. Gerçi Midnight Meat Train de olabilir. Neyse, nerede kalmıştım?
Bu, kısmen Virginia Madsen ve Tony Todd’un fantastik performansları ve yazar / yönetmen Bernard Rose’un harika seçimleri sayesinde en iyi uyarlamalardan biri, aynı zamanda Candyman çok iyi yapılmış, cüretkar ve oldukça rahatsız edici bir gerilim filmi olduğu için zorlayıcı olabilir.
İMDB PUANI : 6,6/10
Google kullanıcıları, %85 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 16 Ekim 1992 (ABD)
Yönetmen: Bernard Rose
Film dizisi: Candyman
Öykü: Clive Barker
Senaryo: Bernard Rose, Clive Barker
65. Frankenştayn (Frankenstein - 1931)
James Whale’in ünlü Mary Shelley romanının trajik uyarlaması onlarca yıldır en iyisiydi – neredeyse her bakımdan daha üstün bir sonuç ortaya çıkardı – ve nedenini anlamak zor değil. Tek başına prodüksiyon tasarımı çılgın bir kabusun ürünü gibi görünüyor, Boris Karloff yedek parçalarla birbirine dikilmiş Frankenstein alışılmadık bir ruh sağlıyor ve film, yaklaşık 90 yıl sonra hâlâ iknonik sahneleriyle hatırlanıyor.
İMDB PUANI : 7,8/10
Google kullanıcıları, %88 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 1932 (Türkiye)
Yönetmen: James Whale
Film dizisi: Frankenstein
Uyarlandığı eser: Frankenstein
Öykü: Mary Shelley, John L. Balderston, Peggy Webling, Richard Schayer
64. Saplantı(1981)
Sam Neill ve Isabelle Adjani, ilişkileri dağılmakta olan evli bir çifti canlandırıyor. Kulağa hoş geliyor değil mi? Ama işin aslı öyle değil. Bir korku filminin bu içgüdüselliği kendisini belirsizlikten kurtararak, dünyadaki korku hayranları için alışılmadık bir kült klasik haline geldi. Sadece çarpıcı başrol performansları için görülmeye değer ama aynı zamanda daha önce sevgi dolu olan bir ilişkinin bozulması hakkında korkutucu ve muazzam bir metafor. Evet, bu gerçekten biraz aşırı.
İMDB PUANI : 7,4/10
Google kullanıcıları, %73 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 27 Mayıs 1981 (Fransa)
Yönetmen: Andrzej Żuławski
Ödüller: César En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Cannes Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
Öykü: Andrzej Żuławski, Frederic Tuten
Diller: Fransızca, İngilizce, Almanca
63. Ölüm Gecesi(1945)
Bu döneme ait çok fazla İngiliz korku filmini bulamayacaksınız ama Ealing Stüdyosunun klasiğinin şimdiye kadarki en sevilen (etkisinden bahsetmiyorum bile) antoloji korku filmlerinden biri olduğu inkar edilemez. Muhtemelen genel olarak garip bir oyuncak bebeği içeren gerçekten ürkütücü hikayesiyle bilinmesine rağmen (1977’deki Trilogy of Terror!), Burada üç antolojiyi daha dolduracak kadar ürkütücü bir ruh hali ve uğursuz bir atmosfer var.
İMDB PUANI : 7,7/10
Google kullanıcıları, %88 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 1945 (Birleşik Krallık)
Yönetmenler: Alberto Cavalcanti, Robert Hamer, Charles Crichton, Basil Dearden
Film müziğinin bestecisi: Georges Auric
Senaryo: Angus MacPhail, T. E. B. Clarke, John Baines
Öykü: Angus MacPhail, John Baines, E. F. Benson, H. G. Wells
62. Dehşet Kapanı (2012)
Scream filmi gibi, daha çok korku filmlerinin bilinen bir parodisi ama yine de sarsıntılar, öldürülen cannavarlar ve korku çılgınlıklarlıyla dolu. İzole edilmiş bir kabini ziyaret ederken bir grup arketipin gizli bir korkuyu keşfettiği en az bir korku filmi gördüyseniz, Ayrıca Scream gibi, bu film bir noktayı açıkça ortaya koyuyor: Bir şeye alay edecekseniz, gerçekten sevdiğiniz bir şey olduğundan emin olun.
İMDB PUANI : 7,0/10
Google kullanıcıları, %77 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 27 Nisan 2012 (Türkiye)
Yönetmen: Drew Goddard
Bilet gişesi: 66,5 milyon USD
Adaylıklar: Empire En İyi Korku Filmi Ödülü
Senaryo: Drew Goddard, Joss Whedon
61. Karanlığın Gölgesi (1973)
Bu İngiliz indie yıldızı, bir melodram gibi başlıyor: Donald Sutherland ve Julie Christie’nin çocuklarının kaza sonucu ölümünün ardından iyileşmeye çalışıyorlar ama yavaş yavaş o kült, kilise, zihinsel istikrarsızlık ve tabii ki sürekli suçluluk duygusunun derinliklerine inen bir paranoya gerilimine dönüşüyor. Kesinlikle bir “arthouse” korku filmi, ancak ustaca hazırlanmış ve unutulmaz bir film.
İMDB PUANI : 7,2/10
Google kullanıcıları, %76 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: Kasım 1978 (Türkiye)
Yönetmen: Nicolas Roeg
Öykü: Daphne du Maurier
Sinematografi: Anthony B. Richmond
Senaryo: Allan Scott, Chris Bryant
60. Kuzuların Sessizliği (1991)
Bazı insanlar bunun bir korku filmi olmadığı konusunda tartışacak. Ben kesinlikle, en azından kısmen bir korku filmi olduğunu olduğunu ve bu kısmın düpedüz dehşet verici olduğunu iddia ediyorum. Seri katil Buffalo Bill’i canlandıran olağanüstü oyuncu Ted Levine övgüyü çok hak ediyor, ancak bir saniye doğrudan konuşalım: Kelimenin tam anlamıyla bu gerilim / korku filmi üzerinde çalışan herkes elinden gelenin en iyisini yapıyordu. Bu film ilk beş Oscar’ı aldı. Bu (neredeyse) benzeri görülmemiş bir şey.
İMDB PUANI : 8,6/10
Google kullanıcıları, %91 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 11 Ekim 1991 (Türkiye)
Yönetmen: Jonathan Demme
Film dizisi: Hannibal Lecter
Öykü: Thomas Harris
Ödüller: En İyi Film Oscar’ı, En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ı
59. Peşimdeki Şeytan(2015)
İMDB PUANI : 6,8/10
Google kullanıcıları, %73 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 4 Şubat 2015 (Fransa)
Yönetmen: David Robert Mitchell
Bilet gişesi: 23,3 milyon USD
Bütçe: 2 milyon USD
Adaylıklar: Empire En İyi Korku Filmi Ödülü
Bu ürkütücü korku filmine olan sevgim belgelenmiştir (DVD yorumuna bakın!) ve Cinsel yolla bulaşan iblis avcısının öyküsünün, tekrar izlenimler üzerindeki etkisini hiçbir şekilde kaybetmediğini belirtmekten memnuniyet duyuyorum. Benim değerlendirmeme göre bu korku filmini ya sevebilirsiniz ya da nefret edebilirsiniz. Lütfen beni alıp seven insanların olduğu kısma yerleştirin. Oh, ve bu sonuç! Bunu Cadılar Bayramı gecesi oynayabilirim.
58. Korku Şovu(1982)
Korku antolojileri, tarihsel açıdan bakıldığında büyük bir gişe yaratıyor olmayabilir ama gerçekten iyi olanlar uzun süre bir raf ömrünü korumayı başarıyor ve korku uzmanları Stephen King ve George Romero arasındaki bu renkli işbirliğinde kesinlikle durum böyle. Her korku hayranının kendi favori bölümü vardır – “The Crate !!” benim favorim ama gerçekten de bu grupta hiç acemi yok. Korku türünün birçok alt bölümü var ve eski okul çizgi roman tarzı “eğlenceli” korku söz konusu olduğunda, Creepshow bir başyapıttır.
İMDB PUANI : 7,0/10
Google kullanıcıları, %91 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 12 Kasım 1982 (ABD)
Yönetmen: George A. Romero
Senaryo: Stephen King
Öykü: Stephen King
Film dizisi: Creepshow
57. Cehenneme Bir Adım(2005)
Hepimiz daha önce canavar filmleri gördük ama formülü karıştıran biri geldiğinde ve en gösterişsiz tesislerin bile yeni görünmesini sağlamanın bir yolunu bulduğunda bu
kayda değerdir. Yönetmen Neil Marshall, beş kadın arkadaşı keşfedilmemiş bir mağaraya atıyor ve onları yalnızca vahşi insansı canavarlarla değil, aynı zamanda korkunç yaralanmalarla, kapalı alanda kalma korkusuyla ve ihanetin acılarıyla da mücadele etmeye zorluyor. Sonuç olarak 2000’lerin en ürpertici yaratık filmi diyebiliriz.
İMDB PUANI : 7,2/10
Google kullanıcıları, %87 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 15 Mart 2006 (Belçika)
Yönetmen: Neil Marshall
Film dizisi: The Descent
Yapımcı: Christian Colson
Ödüller: En İyi Yönetmen Dalında Britanya Bağımsız Film Ödülü, En İyi Teknik Başarı Dalında Britanya Bağımsız Film Ödülü
56. Ruhlar Karnavalı(1962)
Bu düşük bütçeli siyah-beyaz indie filmi, 1960’ların başında piyasaya sürüldüğünde fazla ses çıkarmadı ancak on yılın en ünlü korku filmlerinden biri haline geldi. Gizemli bir adam tarafından takip edildiğine ya da belki de sadece aklını kaybediyor olduğuna inanan, bu konuda halüsinasyonlar gören genç bir kadının öyküsü. Çok sade bir film olduğunu düşünmeyin çünkü üçüncü perde, dikkatinizi vermeniz ve tüm ışıkları kapatmanız hâlinde düpedüz korkutucu bir film.
İMDB PUANI : 7,1/10
Google kullanıcıları, %90 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 26 Eylül 1962 (ABD)
Yönetmen: Herk Harvey
Senaryo: John Clifford
Bütçe: 30.000 USD
Sinematografi: Maurice Prather
55. Kapan(2017)
İyi yapılmış korku filmlerini herhangi bir “tüm zamanların en iyisi” listelerine koymadan önce birkaç yıl boyunca durmasına izin verme eğilimi var ama Kapan filmi gerçekten iyi. Sonuçta, En İyi Orijinal Senaryo ödülünü kazanan kaç korku filmi sayabilirsiniz? Kurnaz korku hayranları, bu kaçırılma ve yabancılaşma öyküsünde dolaşan her türlü şeyi fark edecekler (en önemlisi The Stepford Wives) ama ilk kez uzun metrajlı yönetmenlik yapan Jordan Peele filme fazlasıyla özgünlük katıyor çünkü o ırksal eşitsizlikle alakalı zor sorular sormaktan korkmuyor ama aynı zamanda, korku hayranlarının ne istediğini göz ardı etmeyen akıllı, tuhaf, tahmin edilemez bir gerilim filmi sunmakta da ısrarcı.
İMDB PUANI : 7,7/10
Google kullanıcıları, %89 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 24 Şubat 2017 (Kanada)
Yönetmen: Jordan Peele
Ödüller: En İyi Özgün Senaryo Oscar’ı, DAHA FAZLA
Yapımcılar: Jordan Peele, Jason Blum, Sean McKittrick, Ted Hamm
Adaylıklar: En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ı, En İyi Film Oscar’ı
54. Manyak(1979)
Don Coscarelli’nin kült klasiği, yerel morgda tuhaf şeylerin ortaya çıktığından şüphelenen bir çocuk hakkında normal diyebileceğimiz bir korku hikayesi gibi başlıyor ve hemen tuhaflaşmaya başlıyot, “kabus mantığı” korku bölümlerinin tuhaf bir özetine dönüşüyor. Ve evet dahaa da korkunçlaşıyor. Diğer uyarlamalarının hiçbiri bu filmin olağanüstü havasına yaklaşamadı bile ve kasıtlı bir biçimde tekrarlayan görüntüler üzerine kurulmuş rahatsız edici bir korku klasiği. Özellikle de yakınınızda, arkadaşlarınız varsa.
İMDB PUANI : 6,7/10
Google kullanıcıları, %88 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 1979 (Kanada)
Yönetmen: Don Coscarelli
Film dizisi: Manyak
Bütçe: 300.000 USD
Senaryo: Don Coscarelli
53. Hellraiser (1985): Şeytan Pusuda Bekliyor
Doğru, 1980’ler de gerçekten kötü
üretildiğinden kötü bir şöhrete sahipti. Ama bu on yılda da bulunabilecek çok sayıda gömülü hazine var. Ayrıca, Clive Barker’ın ilk yönetmenlik denemesi kesinlikle bu hazinenin bir parçası. Muhtemelen şehvet ve zina hakkında şimdiye kadar anlatılan en korkunç hikayelerden biri, Hellraiser, hayal edebileceğiniz en beklenmedik korku simgelerinden biri olarak bilinen lanetli bir işkence iblisi olan “Pinhead” in beyaz perdeye ilk çıkışı olmasıyla da ünlü. Hellbound: Hellraiser 2 kendi başına oldukça havalı olmasına rağmen garip bir ses tonu, çok sayıda çirkin mesajlar ve bir sürü garip kargaşa ile desteklenen Hellraiser, tüm serinin çok uzağında.
İMDB PUANI : 7,0/10
Google kullanıcıları, %86 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 11 Eylül 1987 (Birleşik Krallık)
Yönetmen: Clive Barker
Öykü: Clive Barker
Film dizisi: Hellraiser
Çivi kafalı: Doug Bradley
52. Çığlık(1996)
90’ların ortaları söz konusu olduğunda korku türünde gerçek bir çekime ihtiyacı olduğunu söylemek mantıklı. (How many horror sequels can you go see, after all? Bunu cevaplama) Deneyimli korku efendisi Wes Craven, yıllar önce muhteşem A Nightmare on Elm Street ile slasher filmi(Bir katilin, genellikle bıçaklı aletler kullanarak bir grup insanı öldürmesini içeren bir korku filmi alt türü.) yeniden icat etmişti ve şimdi bu alt türü bilerek, göz kırparak ve zekice tasarlanmış bir korku komedisi olan Scream (Çığlık) ile yok ediyordu. Bu film yalnızca korkutucu değil, beklenmedik bir şekilde eğlenceli de ve tabii ki “Yazılmamış kuralları” ezbere bilmeye yetecek kadar slasher hareketi gören herkes için muazzam bir zevk.
İMDB PUANI : 7,2/10
Google kullanıcıları, %86 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 15 Ağustos 1997 (Türkiye)
Yönetmen: Wes Craven
Film dizisi: Çığlık
Senaryo: Kevin Williamson
Yapımcılar: Stuart M. Besser, Cary Woods, Cathy Konrad
51. Drakula (Dracula - 1931) Ve Dracula’nın Dehşeti – 1958
Tekrar aynı hileyi (Tek maddeye iki film koydum) kullandığım için beni affedin, ikisi aynı anda listede olmayı hak ediyordu. Artı olarak aslında şimdiye kadar yapılmış en iyi, fantastik Dracula filmleri olma özelliğini beraber taşıyorlar. Bram Stoker’ın ölümsüz romanından uyarlanan 1931 uyarlaması, baş kan emici olarak Bela Lugosi’ye sahiptir. Drakula, modern gözler için biraz tozlu – 30’ların başında yapılan herhangi bir filmde olduğu gibi. Ancak hâlâ klasik Evrensel korku filmlerinin anıtsal ve ürpertici bir parçası olarak duruyor. Muhtemelen 1958’e dek Dracula en iyi yorumlamasıydı çünkü 1958 de Hammer’daki parlak İngiliz korku çılgınları başrolde şaşırtıcı Christopher Lee’yi verdiğinde bu değişti. ABD’de Horor of Dracula olarak bilinen bu film, orijinal versiyonu kadar renkli ve çılgın.
Drakula 1931:
İMDB PUANI : 7,5/10
Google kullanıcıları, %92 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 1935 (Türkiye)
Yönetmenler: Tod Browning, Karl Freund
Film dizisi: Universal’ın Klasik Canavarlar Serisi
Yapım yılı: 1931, ABD
Senaryo: Tod Browning, Garrett Fort, Louis Bromfield, Dudley Murphy, Louis Stevens
Dracula’nın Dehşeti – 1958:
İMDB PUANI : 7,3/10
Google kullanıcıları, %91 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 8 Mayıs 1958 (ABD)
Yönetmen: Terence Fisher
Film dizisi: Drakula
Öykü: Bram Stoker
Film müziğinin bestecisi: James Bernard
50. Aç Gözlü (1999)
Kovboylar ve aksiyonu kasten tuhaf bir şekilde eğlenceli bir tür karışımda birleştiren bir film. Böyle bir filmi daha önce hiç görmediğinizi söyleyebilirim. Guy Pearce, Fort Spencer’da ki yamyamlığın ne boyutta olduğunu keşfetmesi için izole bir karakola yollanan gözden düşmüş bir askeri canlandırıyor. – ve bu en kötüsü bile değil. Bu filmin tam olarak her zevke uygun olmadığını söylemek yeterli. (Afedersiniz.)
İMDB PUANI : 7,0/10
Google kullanıcıları, %76 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 19 Mart 1999 (ABD)
Yönetmen: Antonia Bird
Senaryo: Ted Griffin
Bilet gişesi: 2,062 milyon USD
Film müziğinin bestecisi: Michael Nyman, Damon Albarn
49. Büyüyen Canavar ( Blob – 1931) ve Büyüyen Canavar( Blob – 1958)
Küçük bir çocukken Blob’un orijinal versiyonuna takıntılıydım. Bir gençken, kesinlikle daha kötü olan yeniden uyarlanması beni çok eğlendirdi. Ve şimdi huysuz bir yetişkin olarak, bir sonraki uyarlamanın ne zaman çıkacağını merak ediyorum. Küçük bir kasabaya inen ve herkesi yutmaya başlayan dev bir goo küresinin hikayesinde pek bir olay yok ancak canavarın kendisinde o kadar büyüleyici bir şey var ki, (bir başka) yeniden yapmak için yalvarıyor.
İMDB PUANI : 6,4/10
Google kullanıcıları, %84 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 12 Eylül 1958 (ABD)
Yönetmenler: Irvin Yeaworth, Russell Doughten
Film dizisi: The Blob
Öykü: Irvine H. Millgate
Senaryo: Theodore Simonson, Kay Linaker
48. Kara Noel (Black Christmas- 1974)
“Slasher” filminin kökenleri İtalya’ya kadar uzanabilir, ancak bu alt türün Kuzey Amerika’daki temelini bulmasına yardımcı olan bu Kanada ithalatıdır. Michael Myers’ın Cadılar Bayramı gecesi saldırısına başlamasından dört yıl önce, bir kız öğrenci yurdunda dolaşan bir tacizcinin bu tatil temalı hikayesi, gece yarısında yayımlanan filminin kalabalığıyla sağlam bir etki yarattı. Etkisini hâlâ sürdürüyor oluşu şaşırtıcı. Ve 2006 versiyonu için aynı şey söylenemez.
İMDB PUANI : 7,2/10
Google kullanıcıları, %86 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 11 Ekim 1974 (Kanada)
Yönetmen: Bob Clark
Bilet gişesi: 4,1 milyon USD
DVD çıkış tarihi: 6 Kasım 2001
Bütçe: 620.000 USD
47. Mumya Evi(2005)
Vincent Price’dan bir şey olmadan hiçbir korku filmi listesi tamamlanmış sayılmaz ve ölümcül alışkanlıklarını gerçek boyutlu insan figürlerinin içine gizleyen bir psikopat hakkındaki bu sapkın korku filmi onun en keyifli ve ürkütücü filmlerinden biridir. Film sadece bana çocukken sayısız kabus gördürdü ama aynı zamanda eğlenceli ve acayip bir final sunuyor. Ayrıca yeniden uyarlamanın da ilk yarısı hiç de kötü değil.
İMDB PUANI : 5,3/10
Google kullanıcıları, %92 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 8 Temmuz 2005 (Türkiye)
Yönetmen: Jaume Collet-Serra
Öykü: Charles Belden
Ödüller: Teen Choice Bir Filmde En İyi Çığlık Sahnesi Ödülü
Yapımcılar: Robert Zemeckis, Susan Downey, Joel Silver
46. Karanlığa Kadar Bekle(1967)
Genç bir kör kadın (Audrey Hepburn), değerli bir uyuşturucu zulasının nerede saklandığını bildiğine inanan (oldukça alçakça) üç suçlu tarafından terörize ediliyor. Kulağa oldukça basit bir konu gibi geliyor ama 60’ların sonundaki bu gerilim filmi bu kadar popüler hale gelmeden on yıllar önce “haneye tecavüz” öncülünü yakaladı. Filmin büyük bir bölümnü yöneten ve From Russia With Love filminin yönetmeni Terence Young’a, Bayan Hepburn’ün mükemmel performansına ve Richard Crenna gibi kötü adamlara ve genç, ucube olan Alan Arkin’e çok teşekkür ediyorum.
İMDB PUANI : 7,8/10
Google kullanıcıları, %89 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 26 Ekim 1967 (ABD)
Yönetmen: Terence Young
Öykü: Frederick Knott
Adaylıklar: En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ı, DAHA FAZLA
Senaryo: Frederick Knott, Robert Howard-Carrington, Jane Howard-Hammerstein
45. Günahkâr(2001)
Bill Paxton, 2017’nin başlarında aniden vefat ettiğinde film dünyası gerçek bir yeteneği kaybetti ve bu filmin oyuncuları arasında bir efsane olarak hatırlanacak olsa da, bu karanlık, büyüleyici ve zekice çarpıtılmış gerilim filmini de o yönetti (ve rol aldı). Görünürde iki genç çocuk, cani bir baba ve tıpkı insanlara benzeyen sayısız “şeytan” hakkındadır. Bununla birlikte, kıvrımların ve korkunun ötesinde, Frailty ayrıca çeşitli Twilight Zone-y seviyelerinde çalışan olağanüstü bir senaryoya sahiptir. (Bunu muhafazakâr akrabalarınıza göstermeyin.) Bununla birlikte, dönemeçlerin ve korkunun ötesinde, ‘Günahkâr’ ayrıca çeşitli Twilight Zone-y seviyelerinde çalışan olağanüstü bir senaryoya sahiptir.
İMDB PUANI : 7,2/10
Google kullanıcıları, %86 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 12 Nisan 2002 (ABD)
Yönetmen: Bill Paxton
Senaryo: Brent Hanley
Bütçe: 11 milyon USD
Ödüller: Bram Stoker En İyi Senaryo Ödülü
44. İltica( Asylum – 1972 )
84 yaşındaki tür odaklı yapım şirketi Hammer, geçmiş yılların İngiliz korku sineması söz konusu olduğunda çok beğeni alıyor, ancak Amicus Productions kendi ürkütücü, gotik hikayeleri için adil bir övgüyü hak ediyor. Amicus, 1965 ile 1974 yılları arasında en az yedi ayrı antoloji korku filmi üretti ve Tales from the Crypt ve Vault of Horror bu karışık prodüksiyonlarının en popüler olanı olabilirken, benim kişisel olarak favorim 1972’de ki Asylum, garip terör hikayelerine sahip ama aynı zamanda görmeniz gereken çarpık bir sarmal hikaye. Oldukça çılgınca ama film bir akıl hastanesiyle ilgili.
İMDB PUANI : 6,5/10
Google kullanıcıları, %88 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 17 Kasım 1972 (ABD)
Yönetmen: Roy Ward Baker
Film dizisi: Tales from the Crypt
Senaryo: Robert Bloch
Yapım şirketi: Amicus Productions
43. Otostopçu (1986)
Bu film, sinemalara ilk çıktığında tam olarak iyi karşılanmadı (Roger Ebert’in sert incelemesine bakın), ancak aradan geçen on yılda hayranların favorisi hâline geldi. Nihilizmi ve zâlim şiddeti saymazsanız, Hitchcock’un takdir edebileceği bir gerilim filmi oluyor: Ortadaki sayısız çöl otoyolundan geçen bir kedi (Rutger Hauer) ve fare (C. Thomas Howell) geriliminden biraz daha fazlası hiçbir yerde yok ancak izleyiciyi ayık tutan da bu.
İMDB PUANI : 7,2/10
Google kullanıcıları, %90 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 21 Şubat 1986 (ABD)
Yönetmen: Robert Harmon
Uyarlamalar: Otostopçu (2007)
Senaryo: Eric Red
Film dizisi: The Hitcher
42. Kara Pazar(1977)
Usta Mario Bava’nın ilk (ve muhtemelen en iyi) korku filmi, hem evrensel canavar klasiklerine bir saygı duruşu hem de sonunda İtalyan korku sinemasının büyük bir parçası olacak grafik şiddetin erken habercisi olarak çalışıyor. Kara Pazar, dirilmiş bir cadının onu öldüren insanların mirasçılarına her türlü hasarı vermesini konu alıyor. Siyah-beyaz sinematografiye gerçekten teşekkürler, muhtemelen tüm zamanların en iyi katil cadı filmi.
İMDB PUANI : 6,8/10
Google kullanıcıları, %89 oranında bu filmi beğendi.
İlk gösterim tarihi: 10 Haziran 1977
Yönetmen: James Goldstone
Film müziğinin bestecisi: Lalo Schifrin
Öykü: Tommy Cook, Richard Levinson, William Link
Senaryo: Tommy Cook, Richard Levinson, William Link
41. Lanetli Mayıs(2002)
Sinemalarda gidip izleyerek bunu desteklemediğin için üzülme. Lionsgate, bu acımasız küçük şaheseri hemen hemen terk etti ve gömdü ve o zamandan beri varlığını az çok görmezden geldi. Bu çok kötü, çünkü Lucky McKee’nin Frankenstein şablonunu modernize edilmiş, cinsiyet değiştirmiş yaklaşımı mükemmelden başka bir şey değil.Angela Bettis’in parçalanmış, büyüleyici başrol performansından şok edici şiddete ve tuhaf, korkunç derecede acı tatlı finaline kadar, bu, genç korku meraklılarının 15 yıl sonra “keşfedecekleri” korku filmlerinden birisi, yani öyle umuyorum.
İMDB PUANI : 6,6/10
Google kullanıcıları, %85 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 7 Şubat 2003 (ABD)
Yönetmen: Lucky McKee
Film dizisi: May
DVD çıkış tarihi: 15 Temmuz 2003 (ABD)
Bilet gişesi: 634.803 USD
40. Şeytanın Bel Kemiği(2001)
Guillermo del Toro’nun çoğu filmi şu ya da bu şekilde “korku hikayeleri” olarak tanımlanabilir bu adam yalnız, yanlış anlaşılan ve bazen dehşet verici canavarları yaratmada bir dahi ama adamın en etkili ürpermesi için, yapmalısınız Savaşın dehşetiyle mücadele etmek zorunda kalan izole bir erkek okulu hakkındaki bu harika filmi inceleyin. Del Toro’nun “daha büyük” filmleri (Pan’s Labyrinth, Hellboy, Pacific Rim ve Crimson Peak gibi) kadar iyi bilinmemekle birlikte, en kişisel, anlayışlı ve (bana göre) sürekli ürkütücü olabilir.
İMDB PUANI : 7,4/10
Google kullanıcıları, %86 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 20 Nisan 2001 (İspanya)
Yönetmen: Guillermo del Toro
Dil: İspanyolca
Adaylıklar: Goya En İyi Özel Efekt Ödülü, ALMA En İyi Yabancı Film Ödülü, Goya En İyi Kostüm Tasarımı Ödülü
Senaryo: Guillermo del Toro, Antonio Trashorras, David Muñoz
39. Son Seans(2001)
Pek çok korku filmi, terk edilmiş akıl hastanesini tüyler ürpertici saçmalıkları için bir sahne olarak kullandı. Ama Brad Anderson’ın (Makinist fimi) Son Seans’ta yaptığı gibi hiçbiri bu yerlerin kötü niyetli doğasını kavramadı. Çok korkunç, hayaletli, çökmekte olan bir binada geçici iş bulan ve yavaş yavaş yalnız olmadıklarını fark eden asbest (dayanıklı bir mineral) giderme teknisyenlerinden oluşan bir ekip hakkında basit bir hikaye ancak bu yalnızca basit bir hayalet hikâyesi değil.
İMDB PUANI : 6,4/10
Google kullanıcıları, %74 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 10 Ağustos 2001 (ABD)
Yönetmen: Brad Anderson
Bütçe: 1,5 milyon USD
Bilet gişesi: 1,6 milyon USD
Senaryo: Stephen Gevedon, Brad Anderson
38. Karanlık Bastığında(1987)
Kathyrn Bigelow, The Hurt Locker ve Zero Dark Thirty gibi Oscar seviyesindeki filmleri sunmadan çok önce şimdiye kadar yapılmış en iyi vampir filmlerinden biri olan bu filmi yönetti. Eric Red’in (The Hitcher) harika bir senaryosu vardı; Uzaylılar üzerinde birlikte çalışan üç oyuncu; ve oldukça iyi bir his, stil ve tutum. Sonuç olarak, onlara karşı koyan bir kurbanla karşılaşan bir vampir klanıyla alakalı, karanlık bir şekilde eğlenceli, tamamen ilgi çekici ve inkar edilemez derecede ürkütücü bir hikaye. Bana göre hâlâ 1980’lerin en iyi korku filmlerinden birisi.
İMDB PUANI : 7,0/10
Google kullanıcıları, %90 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 8 Ocak 1988 (Birleşik Krallık)
Yönetmen: Kathryn Bigelow
Sinematografi: Adam Greenberg
Film müziğinin bestecisi: Tangerine Dream
Senaryo: Kathryn Bigelow, Eric Red
37. Peeping Tom, Röntgenci(1960)
Bu tartışmalı, şok edici İngiliz hikâyesi parlak bir.kariyeri olan Michael Powell’ın (Black Narcissus ve The Red Shoes’un ortak yönetmeni) kariyerinin sona ermesine sebep olan etkenlerden birisi ve serbest bırakıldığında aşağı yukarı öfkelendi. Ancak Martin Scorsese gibi şampiyonlar filmi tartışmasız bir kült klasiğine, Man Bites Dog, Henry: Portrait of a Serial Killer gibi röntgenci korku filmlerinin öncüsü ve son birkaç yılın korku filmlerinden daha ilgi çekici bulunan görüntüler içeren bir film hâline getirdi. Birçok yönden Peeping Tom(Röntgenci Tom), “aptalca,uyumsuz geri dönüşler” önermesinin erken bir versiyonu gibi hissettiiryor, ancak aynı zamanda kitle iletişim kültürünün tuhaf bir ileri görüşlü iddianamesi olarak da tanımlanabilir.
İMDB PUANI : 7,7/10
Google kullanıcıları, %77 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: Mart 1961 (Türkiye)
Yönetmen: Michael Powell
Sinematografi: Otto Heller
Senaryo: Leo Marks
Öykü: Leo Marks
36. Kuşlar(1963)
The Birds / Kuşlar, doğanın kontrol edilemez, şiddetli bir şeye dönüştüğü* korku filmlerinin büyük büyükbabasıdır diyebiliriz ve Hitchcock’un Psycho dışındaki tek “gerçek” korku filmidir. Film, kendisini her türden kuşun kuşatması altında bulan bir sahil kasabasının basit hikayesini anlatıyor. Saldırının arkasında hiçbir uyum ya da sebep yok; sadece kendi işine bakmasıyla bilinen bir türden(kuşlardan) rastgele, şok edici, organize bir saldırı. Bonus: Özel efektleri hala geçerli!
İMDB PUANI : 7,7/10
Google kullanıcıları, %82 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: Aralık 1965 (Türkiye)
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Cinsi: Sinema filmi
Öykü: Daphne du Maurier
Film dizisi: The Birds
İlginizi çekebilir: Alfred Hitchcock Biyografi
35. Ölüm Provası(1999)
“Aşkta reddilmiş bir kadının gazabı cehennemde bile görülmez” ifadesini illa ki duymuşsunuzdur ama birkaç film -Takashi Miike’nin sahte bir yapımcı, genç bir kadın ve bu ikilinin birbirlerinden sakladıkları korkunç sırlar hakkındaki insanı kolayca rahatsız eden hikayesi gibi-bu cinsiyetçi atasözünü özetliyor. Yavaş yavaş ilerleyen bir korku filmi, ancak gerilim o kadar belli ki – ve getirisi o kadar yoğun ki – Ölüm Provası çok fazla film yönetmiş olmasına rağmen yönetmenin en iyi filmlerinden biri olarak duruyor.
İMDB PUANI : 7,2/10
Google kullanıcıları, %77 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 2 Temmuz 2004 (Türkiye)
Yönetmen: Takashi Miike
Öykü: Ryū Murakami
Senaryo: Daisuke Tengan
Bilet gişesi: 131.296 USD
34. Ekrandaki Dehşet (Videodrome – 1983)
David Cronenberg’in erken dönemdeki korku filmlerini (Shivers, Rabid, The Brood ve Scanners gibi) izleyerek son derece rahatsız edici bir hafta sonu geçirebilirsiniz, ancak 80’lerin başından kalma bu irite edici derecede ileri görüşlü bilim kurgu kafa karıştırıcı bir klasik. Sürekli benzer rollerde oynayan James Woods bu filmde izleyicilerini şiddete karşı duyarsızlaştıran korkunç bir TV kanalına rastlayan ahlaksız bir pisliği oynuyor; aslında sizi yayının bir parçası da yapıyor.
İMDB PUANI : 7,2/10
Google kullanıcıları, %87 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 4 Şubat 1983 (ABD)
Yönetmen: David Cronenberg
Senaryo: David Cronenberg
Yapımcı: Claude Héroux
Sinematografi: Mark Irwin
33. Ölülerin Şafağı(Zombi – 1978)
Tüm zamanların en güçlü, en etkili ve sosyal açıdan alakalı korku filmlerinden birini nasıl takip ediyorsunuz? Eşit derecede etkileyici bir şey yaratarak. Zombiler konusunda uzman olan George A. Romero kolay yolu seçip, Yaşayan Ölülerin Gecesi’ndeki gibi başka bir kuşatmayı konu alabilirdi ancak ufkunu epey bir açtığını söylemek yerinde olur, Ölülerin Şafağı da bir kuşatma filmi ama bu sefer dev bir alışveriş merkezindeki ufacık bir giyinme kabini kuşatılıyor. Ve bu sefer öldürme biçimleri daha kanlı ve daha ürkütücü.
İMDB PUANI : 7,9/10
Google kullanıcıları, %92 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 10 Haziran 1983 (Türkiye)
Yönetmen: George A. Romero
Film dizisi: Yaşayan Ölüler
Öykü: George A. Romero
Film müziğinin bestecisi: Dario Argento, Goblin, Claudio Simonetti
32. Kehanet(1976)
Büyü ile ilgili korku filmleri 1970’lerin ortalarından sonlarına kadar çok popülerdi. Ve Richard Donner’ın The Omen/Kehanet filmi sinemalara büyü konusunda çıkan ilk film olmasa da en eğlenceli olanlardan biriydi. David Seltzer’in kurnaz senaryosu karanlık gizemleri ve ani şokları zengin klibe azar azar yaymış ama oyuncu kadrosu, filmin puanı ve şeytanla ilgili filmllerin çoğunun ötesinde ürkütücü genç Damien’ın hikayesi insanı yükseltirken, filmin sonu kıçınıza tekmeyi basıyor. (Ass-kick olarak kullanılmış ancak argo yayınlanması yasaksa, ‘filmin sonu sizi şaşırtıyor/ düşürüyor’ olarak düzenlenebilir.)
İMDB PUANI : 7,5/10
Google kullanıcıları, %86 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 6 Haziran 1976 (Birleşik Krallık)
Yönetmen: Richard Donner
Film dizisi: The Omen Serisi
Senaryo: David Seltzer
Film müziği: Ave Satani
31. Gir Kanıma (2008)
Zamanlama, bu gerçekten parlak olan İsveç ithalatı film için mükemmeldi: vampirler biraz anemiden daha fazlasını alıyorlardı (üzgünüm) ve dişleri uzun süre insanın üzerinde kalıyordu (tekrar özür dilerim) ama John Lindqvist’in büyüleyici uyarlaması bize vampir filmlerinin hala kan çekebileceğini hatırlattı (çok, çok üzgünüm). Bu, zorbalığa uğramış genç bir çocuğun ve bir gencin vücuduna hapsolmuş yaşlı bir vampirin basit bir hikayesi ancak çeşitli beklenmedik yönlere dalmayı başarıyor. Ve hey, Amerikan yeniden yapımı da (Let Me In) kendi başına oldukça sağlam ..
İMDB PUANI : 7,9/10
Google kullanıcıları, %86 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 8 Ocak 2010 (Türkiye)
Yönetmen: Tomas Alfredson
Uyarlandığı eser: Gir Kanıma
Sinematografi: Hoyte van Hoytema
Ödüller: Empire En İyi Korku Filmi Ödülü
30. Kötü Ruh ( Poltergeist – 1982 )
Steven Spielberg’in ustaca hafif dokunuşunu korku filmleri yönetmeni Tobe Hooper’ın güveniyle birleştirdiğinizde sonuç gerçekten çok havalı bir şey olabilir. 1980’lerin başındaki bu perili ev klasiği, bugün hâlâ insanları korkutmayı başarıyor. Harika bir oyuncu kadrosuna, incelikli zeki bir senaryoya ve gerçek kalp, mizah ve insanlığın dahil edilmesine yazın. Hala çok sayıda keyifli sarsıntı barındıran en az yarım düzine iyi hazırlanmış set parçasından bahsetmiyorum bile.
İMDB PUANI : 7,3/10
Google kullanıcıları, %85 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: Mart 1984 (Türkiye)
Yönetmen: Tobe Hooper
Öykü: Steven Spielberg
Yapımcılar: Steven Spielberg, Frank Marshall
Senaryo: Steven Spielberg, Michael Grais, Mark Victor
29. Herbert West – Diriltici (1985)
Birçok film yapımcısı, sinema ekranında eşsiz bir korku markası yaratmış olan H.P. Lovecraft’ı türcüme etmeye çalıştı. Çok azı başarı elde etti. Ta ki Stuart Gordon ortaya çıkana kadar. Birkaç Lovecraft uyarlaması (From Beyond ve Dagon dahil) yapmaya devam etse de, Gordon en çok “Herbert West: Re animator” da ki ustaca yorumuyla tanınıyor (haklı olarak).
Bu hayranlık uyandıran korkunç hikaye, ölümü altadabileceğine inanan bir tıp öğrencisinin istismarlarını ayrıntılarıyla anlatıyor. Ama bilirsiniz ki ölüm aldatılmaktan hoşlanmaz. Film yarı Grand Guignol(grand-guignol adıyla bilinen, korku tiyatrosu denildiğinde hala akıllara gelen tiyatrodur.), yarı kanlı komedi ve tamamiyle havalı.
İMDB PUANI : 7,2/10
Google kullanıcıları, %91 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 18 Ekim 1985 (ABD)
Yönetmen: Stuart Gordon
Film dizisi: Re-Animator
Öykü: Howard Phillips Lovecraft
Senaryo: Stuart Gordon, Dennis Paoli, William J. Norris
28. Halka(1998)
2000’lerin Japon korku çılgınlığını hatırlıyor musunuz? The Ring ve The Grudge ile hangi Hollywood benimsendi? Hideo Nakata’nın Halka’nın yeni ve zekice korkutucu olmaya devam ediyor. Bu, onu çalan herkesi öldüren lanetli VHS kaseti hakkında ve bu uluslararası korku filmi, şaşırtıcı derecede sağlam bir Amerikan uyarlamasına ilham verirken, hala Japonya’nın en çılgınca eğlendirici sinema ihracatlarından biri olarak duruyor.
İMDB PUANI : 7,1/10
Google kullanıcıları, %84 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 31 Ocak 1998 (Japonya)
Yönetmen: Hideo Nakata
Uyarlandığı eser: Ring
Film dizisi: Halka
Öykü: Koci Suzuki
27. İçerde (2007)
“Fransız yeni dalgası” korku başlıklarının türün mirası için çok önemli. İçeride filmi bir fotoğrafta ‘Yüksek Gerilimi’ ve ‘Şehitleri’ gösteriyor. Bu vahşi evin işgal edilmesinin yarattığı gerilimi bu kadar güçlü kılan şeylerden biri de kahramanımızın çok hassas ve hamile bir kadın olması. Şaşırtıcı derecede yoğun bir kedi-fare oyunu seyirciyi kıvrandırıyor filmde. Nerede olursa olsun … iyi, küçük çocuklar veya hamilrlği ilerlemiş kadınlar için önerilmez.
İMDB PUANI : 6,8/10
Google kullanıcıları, %76 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 25 Ocak 2008 (Türkiye)
Yönetmenler: Alexandre Bustillo, Julien Maury
Öykü: Alexandre Bustillo
Senaryo: Alexandre Bustillo, Julien Maury
Film müziğinin bestecisi: François Eudes, Raphaël Gesqua
26. Kayıt 2 ([REC] 2 – 2009)
İlk [KAYIT] 2007’de korku sahnesinde patladı ve anında tüm dünyada birçok hayran elde etti ve sonra bir şekilde, daha da iyi olan bir 2. bir filmini yaptılar. Bilmeniz gereken tek şey, korkunç bir virüsün insanları açgözlü canavarlara dönüştürmeye başlamasıyla bir apartmanın karantinaya alınması. İki filmi üçüncü ve dördüncü bölümlerle daha sonraki bir tarihte de takip edebilirsiniz (bunlar sadece fena değil) ancak [KAYIT]& [KAYIT]2 iki filmiyle yanlış gidemezsiniz.
İMDB PUANI : 6,5/10
Google kullanıcıları, %89 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 2 Ekim 2009 (İspanya)
Yönetmenler: Jaume Balagueró, Paco Plaza
Film dizisi: Ölüm Çığlığı
Bilet gişesi: 18,4 milyon USD
Öykü: Jaume Balagueró, Paco Plaza
25. Freaks (1932)
Tod Browning’in tartışmalı intikam gerilim filmi, bu günlerde kim olursa olsun gerçekten sinirlenmeden asla yapamayacağı, yeniden hazırlayamayacağı ve hatta kopyalayamayacağı bir korku filmi. Ancak film, oyuncu kadrosu olarak gerçek sirk “ucubelerini” kullanmakla korku tarihinde bir yer ediniyor. Acımasız, acı ve soğuk kalpli bir sinema türü ve yeni korku hayranı olmuş herhangi birinin en az bir kez deneyimlemesi, izlemesi gereken bir sinema filmi.
İMDB PUANI : 7,9/10
Google kullanıcıları, %85 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 1932 (Avusturya)
Yönetmen: Tod Browning
Öykü: Tod Robbins
Bütçe: 310.607 USD
Senaryo: Tod Robbins, Charles MacArthur, Leon Gordon, Willis Goldbeck, Edgar Allan Woolf, Al Boasberg
24. Pan’in Labirenti(2006)
Evet, Guillermo del Toro’nun ikinci bir filmini dahil etmemiz gerekiyordu – sadece bu türde film yaptı. Görüjürde, Pan’ın Labirenti, savaşın dehşetinin sıradan dünyasını işgal etmesinin ardından karanlık bir fantezi dünyasına kaçan genç bir kızı anlatıyor. Aslında film çok çeşitli karanlık ve çekici yorumlara yol açıyor. Ayrıca del Toro’nun yaratıcı yaratıkları ve yemyeşil fotoğrafçılığı, bakarken huzur veriyor.
İMDB PUANI : 8,2/10
Google kullanıcıları, %91 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 11 Ekim 2006 (İspanya)
Yönetmen: Guillermo del Toro
Film müziğinin bestecisi: Javier Navarrete
Ödüller: En İyi Yapım Tasarımı Oscar’ı, DAHA FAZLA
Yapımcılar: Guillermo del Toro, Alfonso Cuarón, Bertha Navarro, Frida Torresblanco, Álvaro Augustín
23. Blair Cadısı(1999)
Çıkarımlara göre, Blair Cadısına ya bayılacaksınız ya da ondan nefret edeceksiniz. Ben seven taraf taraftanım ve işte nedeni: Bir grup zeki genç film yapımcısı, çok az insanın uğraştığı bir film yapım tarzına imza attı, kendi garip mitolojilerini yarattı, güçlü bir korku koleksiyonu sundu ve “Viral his” ifadesini kullanmadan çok önce viral bir sansasyon haline geldi. Bazılarıysa ormanda kaybolan üç nahif film yapımcısının amaçsız bir koleksiyonunu görüyor; diğerleri, benzersiz bir korku dizisi sunan ustaca, şüpheli minimalist bir gerilim filmi görüyor.
İMDB PUANI : 6,5/10
Google kullanıcıları, %80 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 1 Ekim 1999 (Türkiye)
Yönetmenler: Eduardo Sánchez, Daniel Myrick
Hasılat: $248,6 milyon
Bütçe: 60.000 USD
Film dizisi: Blair Cadısı
22. Seven(1995)
Se7en çok karanlık bir dedektif hikayesi ve bu korku türünün az değer verilen bir özelliği.
David Fincher’ın bu karanlık filminin tonu, tavrı ve görseli bana “korku hikayesi” diye haykırıyor. Benimle bunun bir korku filmi olmadığı konusunda tartışmadan önce, suç mahallerini, sonsuz yağmur fırtınalarını ve acımasızca etkileyici olan üçüncü perdeyi düşünün ve sonra bana Se7en’in korku filmi olmadığını söyleyin. Seven, gerçekten harika bir korku filmi.
İMDB PUANI : 8,6/10
Google kullanıcıları, %91 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 16 Şubat 1996 (Türkiye)
Yönetmen: David Fincher
Yapım yılı: 1995 ABD
Senaryo: Andrew Kevin Walker
Ödüller: En İyi Kötü Karakter Dalında MTV Film Ödülü,
21. Godzilla(1954)
Sonradan yapılan komik filmlerinin sizi aldatmasına izin vermeyin; Godzilla’nın orijinal Japonca versiyonu, atom çağındaki savaşın dehşeti için ölümcül ve ayık bir metafor . Amerikan versiyonunun (ve yukarıda bahsedilen diğer filmlerinin) gözden kaçırdığı bir şey. Gökdelen boyunda bir canavar olan, atomik ışınları soluyan ve cimri insanları ezip geçen Godzilla, aslında bu filmde korkutucu. Çık bakalım işin içinden.
İMDB PUANI : 7,6/10
Google kullanıcıları, %92 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 5 Mart 1958 (Türkiye)
Yönetmen: Ishiro Honda
Yapım yılı: 1954, Japonya
Öykü: Shigeru Kayama
Film müziğinin bestecisi: Akira Ifukube
20. Perili Ev(1963)
Robert Wise’ın gerilim filminin perili ev sinemasının en güzel örnekleri arasında sıkça anılmasının iyi bir nedeni var: çünkü o en iyisi. Shirley Jackson’ın kısa bir hikayesine dayanarak, korkunç eski bir evi araştırmaya başlayan dört zavallı ruh hakkında ve şimdiye kadar gördüğünüz her klasik perili ev filmi için bir şablon. (The Haunting’den sonra The Innocents ve The House on Haunted Hill’e göz atmaktan çekinmeyin. The Haunting’in 1999’daki yeniden yapımı ile ilgili hiçbir şey söylemeyeceğim).
İMDB PUANI : 7,5/10
Google kullanıcıları, %88 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 25 Ağustos 1963 (Japonya)
Yönetmen: Robert Wise
Uyarlandığı eser: Tepedeki Ev
Öykü: Shirley Jackson
Uyarlamalar: Perili Ev (1999)
19. Elm Sokağı Kâbusu(1984)
Freddy Krueger, Gallagher’ın seri katil film versiyonu olmadan çok önce, tüm zamanların en uğursuz kötü adamlarından biri olarak sunuldu. Elm Sokağı Kâbusu’nun diğer filmlerinin pek çoğunu sevmiyorum (tamam, Dream Warriors oldukça iyi), ancak orijinal Nightmare on Elm Street’in hâlâ oldukça korkutucu bir film olduğunu inkar etmek mümkün değil. Merhum Wes Craven korkunç bir hikayenin ne zaman daha hafif olması gerektiğini ve ne zaman korkunç olması gereltiğini biliyordu. Elm Sokağı çoğunlukla ikincisiydi ve bu yüzden bu kadar iyi çalışmasının bir parçası.
İMDB PUANI : 7,5/10
Google kullanıcıları, %91 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 26 Ekim 1990 (Türkiye)
Yönetmen: Wes Craven
Yapım yılı: 1984, ABD
Film dizisi: Elm Sokağında Kâbus
Senaryo: Wes Craven
18. Suspiria 1977
Giallo’ya yeni başlayan biriyseniz ve çılgınca şiddet içeren İtalyan korku filmleri dünyasına bir giriş yapmak istiyorsanız, Dario Argento’nun rahatsız edici ancak güzel Suspiria’sını izlemelisiniz. Yalnızca insanların her yerde öldüğünü fark etmek için, süslü bir dans akademisine gelen genç bir kadınla ilgili. Tamam, olay örgüsü standart bir Amerikan seri katil hareketi gibi geliyor ama “standart Amerikan seri katil hareketleri” hilelerinin çoğunu İtalyanlardan çaldı. Ve bir Goblin müziğinin işitsel ihtişamının tadına varana kadar yaşamış sayılmazsınız.
İMDB PUANI : 7,4/10
Google kullanıcıları, %87 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: Eylül 1977 (Türkiye)
Yönetmen: Dario Argento
Film dizisi: Üç Anne
Sinematografi: Luciano Tovoli
Diller: İngilizce, Almanca, İtalyanca, Rusça, Latince
17. Gizemli Ada (The Wicker Man – 1973)
Bir polis memuru, kayıp bir kızı ararken tuhaf, izole bir ada topluluğunu ziyaret eder, ancak (yavaşça) ortaya çıkan süper ürkütücü eski okul büyücülüğünün olduğunu fark eder. The Wicker Man, bu “yavaş yanan” korku hikayelerinden biridir ve evet, gerçekten aptal Nicolas Cage’in yeniden yapımı bazı sürprizleri mahvetti, ancak bu Christopher Lee liderliğindeki gizem, yerleşip ödeme yapanlar için gerçekten rahatsız edici bir korku klasiği. yakın ilgi.
İMDB PUANI : 7,5/10
Google kullanıcıları, %82 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: Aralık 1973 (Birleşik Krallık)
Yönetmen: Robin Hardy
Film dizisi: The Wicker Man
Uyarlandığı eser: Ritual
Öykü: David Pinner
16. Ceset Yiyicilerin İstilası (Invasion of the Body Snatchers – 1978 )
Genel olarak bilim kurgu bölümünde listelenmesine rağmen, Philip Kaufman’ın klasik Jack Finney öyküsüne uyarlaması gayet de 20. yüzyılın sonlarının en etkili korku filmlerinden biri olarak gösterilebilir. 1956 Don Siegel versiyonu başlı başına gerçek bir klasiktir. Ancak bu sürümü her türlü ürkütücü ve küçük detayı neredeyse her sahneye yerleştirmiş ve bu tedirgin edici bir paranoya hissi uyandırıyor. ve kurnazca sürekli olarak strese sebep oluyor. Tüm bunlar, fantastik bir topluluk kadrosuna ek olarak, bu yeniden yapılanmaya bu ‘En iyi 75 korku filmi‘ listesinde bir yer kazandırıyor. O çarpıcı finalden bahsetmeye bile gerek yok.
İMDB PUANI : 7,4/10
Google kullanıcıları, %91 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 22 Aralık 1978 (ABD)
Yönetmen: Philip Kaufman
Uyarlandığı eser: The Body Snatchers
Bilet gişesi: 24,9 milyon USD
Öykü: Jack Finney
15. Kurt Adam Londra’da(1980)
Çoğu “korku komedisi” temelde korku görüntülerinin net bir şekilde eklenmiş olduğu komedilerdir.John Landis’n şaheseri, her iki türü de içtenlikle komik ve dehşet verici bir filmde birleştiriyor. Genel olarak standart hikâye, “adamın biri kurt adama dönüşür, insanları öldürür, bu konuda kendini kötü hisseder” biçimindedir. Diğerlerine benzemeyen, olağanüstü ve şaşırtıcı bir tür sinemadır. Asla eskimez.
İMDB PUANI : 7,5/10
Google kullanıcıları, %92 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: Mart 1984 (Türkiye)
Yönetmen: John Landis
Film dizisi: An American Werewolf
Film müziğinin bestecisi: Elmer Bernstein
Senaryo: John Landis
14. Cinnet(1980)
Stephen King, Stanley Kubrick’in Cinnet uyarlamasının büyük bir hayranı olmayabilir ancak film hayranları kesinlikle bu filmi görmeli. Karla kaplı bir otelde tek başına sıkışmış bir ailenin hikayesi, şimdiye kadarki en korkunç sahnelerren bazılarını içeriyor, ancak muhtemelen filmi izleyen büyük bir çoğunluğun aklında Jack Nicholson’ın muhteşem performansı kaldı. Pekâlâ Nicholson ve garip ikiz kızlar… Ve o çit labirenti… Ve o kanayan asansör… Ve duştaki kadın… Gerçekten ürkütücülerdi.
İMDB PUANI : 8,4/10
Google kullanıcıları, %88 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 23 Mayıs 1980 (ABD)
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapım yılı: 1980, ABD
Öykü: Stephen King
Senarist: Stanley Kubrick; Diane Johnson; Stephen King (roman)
13. Rosemary’nin Bebeği(1968)
Bunu çocukken gördüğümde gözyaşlarına boğulmuştum ve bunun iyi bir nedeni var: Rosemary’nin Bebeği yetişkinler için yapılmıştır. Roman Polanski’nin filmi sadece “dram” filmlerinden biri değil! Korkunç şeyler için sabırla beklemenizi sağlayan türden bir film ama aynı zamanda bağlılık korkusu, yakında ebeveyn olacak olmanın korkusu ve tabii ki şeytani bir tarikatın üyesi olma ihtimalleri olan tuhaf komşulardan korkma gibi yetişkin temalarını da ele alan bir yapım.
İMDB PUANI : 8,0/10
Google kullanıcıları, %86 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 12 Haziran 1968 (ABD)
Yönetmen: Roman Polanski
Yapım yılı: 13 Haziran 1968, ABD
Öykü: Ira Levin
Ödüller: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar’ı
12. Frankestien’ın Gelini(1935)
Bazı Evrensel Canavar klasikleri bugünlerde biraz bunalmış hissettiriyor (üzgünüm, Dracula), ancak James Whale’in hala karanlık, çarpık güzellikte bir şey olarak duran, talihsiz bir biçimde dirilmiş olan Frankestien’ı böyle değil. Orijinal Frankenstein etkili ve trajik anlarda çalkalanıyorken devam filmi garip bir mizah anlayışını benimsemiş. Bazıları (örneğin benim gibi) Frankestien’ın Gelin’in üstün bir film olduğunu iddia edebilir, ancak en iyi sonucu almak için kesinlikle ikisini de izlemeniz gerekiyor. Tercihen aynı gece izleyin.
İMDB PUANI : 7,8/10
Google kullanıcıları, %87 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 1935 (Türkiye)
Yönetmen: James Whale
Senarist: William Hurlbut
Senaryo: Mary Shelley, John L. Balderston, R. C. Sherriff
Öykü: Mary Shelley, Robert Florey
11. Şeytanın Ölüsü 1(1981)/Şeytanın Ölüsü 2(1987)
Birçok insan, 2. filminin (aynı zamanda bir çeşit yeni versiyonun) çok kavgacı olan orijinal filmden daha üstün olduğunu iddia ederken ikisini bu listeye aynı anda koymamak tuhaf olurdu. Şeytanın Ölüsü şeytanı uyandıran zavallı ve aptal bir grup hakkında harika bir düşük bütçeli şaheser. 2. filmi hemen hemen ilkiyle aynı, sadece biraz daha büyük bir bütçeyle ve karanlık bir mizah anlayışıyla çekilmiş. İkisi arasında seçimim yok. (Ayrıca 1992’de çekilen Army of Darkness ile üçlemeyi bitirmekten çekinmeyin.)
İMDB PUANI : 7,5/10
Google kullanıcıları, %88 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 1 Nisan 1984 (Türkiye)
Yönetmen: Sam Raimi
Film dizisi: Kötü Ruh
Bütçe: 350.000 USD
Yapım yılı: 1981, ABD
10. Yaratık (1979)
Başka bir gezegenden gelen açgözlü bir yaratıkla bir uzay gemisine hapsolma fikri yeterince korkutucu. Ridley Scott’ın Yaratık filmi, rahatsız edici düşmanının film boyunca formları değiştirmesine izin vererek heyecanı arttırıyor. Filmi izlerken canavarın nerede saklandığını bilmiyoruz ve neye benzeyeceğini de bilmiyoruz. Ayrıca devasa uzay gemisi, mürettebatın kaçamayacağı perili bir eve benzemeye başlıyor, gemide sırf gerilim biraz daha artsın diye bir robot casusu olduğundan bahsetmiyorum bile. Yaratık’da pek çok korkunç şey oluyor ve yaratığın rahatsız edici cinsel saldırılarına değinmedim bile.
İMDB PUANI : 8,4/10
Google kullanıcıları, %88 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: Kasım 1981 (Türkiye)
Yönetmen: Ridley Scott
Film dizisi: Yaratık
Bütçe: 11 milyon USD
Öykü: Dan O’Bannon, Ronald Shusett
11. Denizin Dişleri (Jaws – 1975)
Bazıları Jaws’ın bir korku filmi olmadığını savunuyor. Ben milyonlarca insanı yüzmeye gitmekten korkmasına sebep olan bu filmin korku filmi olarak nitelendirilebileceğini düşünüyorum. Aynı zamanda bir sürü insanı memnun eden büyük bir macera filmi, dürüst olalım. Hepimiz köpekbalıklarından korkuyoruz ve Spielberg’in gişe rekorları kıran filmlere girmesi, bu korkuyu gerçekten çokça tetikliyor. Roy Scheider, Richard Dreyfuss ve Robert Shaw’un ileri teknoloji ürününün dinamikliği de onu çok eğlenceli hale getiriyor.
İMDB PUANI : 8,0/10
Google kullanıcıları, %89 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 26 Ocak 1981 (Türkiye)
Yönetmen: Steven Spielberg
Hasılat: $470,653,000 milyon
Cinsi: Sinema filmi
Film müziğinin bestecisi: John Williams
8. Nosferatu, Bir Dehşet Senfonisi (1922)
Bram Stoker’ın mülkiyeti tarafından onaylanmasa da (filmin yapım şirketini dava edip iflas ettiren kişi), Drakula’nın bu resmi olmayan uyarlaması hâlâ vampir sinemasının en eski, en ilgi çekici örneklerinden biri olarak duruyor. Beğeninin çoğu, ünvanı taşıyan yaratığı(Drakula’yı) canlandıran unutulmaz ürpertici görünümlü Max Schreck’e gidiyor, ancak yönetmen F.W. Murnau, doksan yıldan fazla bir süredir hâlen oldukça korkunç olan bir korku filmi hazırladığı için asıl büyük övgüyü hak ediyor.
İMDB PUANI : 7,9/10
Google kullanıcıları, %85 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 17 Şubat 1922 (Lahey)
Yönetmen: F. W. Murnau
Uyarlandığı eser: Dracula
Uyarlamalar: Vampir Nosferatu (1979), Vampirin Gölgesi (2000), DAHA FAZLA
Öykü: F. W. Murnau, Bram Stoker
7. Sinek(1986)
1958 tarihli orijinali, korku sineması tarihinde sağlam bir yere sahiptir, ancak bana göre çok az “stüdyo” korku filmi, David Cronenberg’in insanı derinden üzen görkemli 1986 uyarlamasına yaklaşabilir. Elbette, ufak bir DNA’sını bir karasinekle takas eden ve kendini insanlık dışı bir canavara dönüşürken bulan bir adam hakkında ama aynı zamanda insanlığın hastalığa olan korkusu ve aynı zamanda trajik bir aşk hikayesi hakkında da güçlü bir metafor.
İMDB PUANI : 7,6/10
Google kullanıcıları, %86 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: Aralık 1988 (Türkiye)
Yönetmen: David Cronenberg
Öykü: George Langelaan
Film dizisi: The Fly
Senaryo: David Cronenberg, Charles Edward Pogue
6. Şey(1982)
John Carpenter’ın John Campbell’in Who Goes There’in olağanüstü ürkütücü yorumunda soyutlanma, yabancılaşma ve şüphe oyundaki temalar mı? Harika performanslar ve daha da iyi canavar efektleriyle dolu olan film, herhangi bir canlı yaratığı kopyalayabilen bir yaratıkla ilgili, bu da donmuş bir çorak arazinin ortasında izole bir hava istasyonunu yöneten adamlar için ciddi derecede kötü haberler veriyor.
İMDB PUANI : 8,1/10
Google kullanıcıları, %86 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 25 Haziran 1982 (Kanada)
Yönetmen: John Carpenter
Film dizisi: The Thing
Öykü: John W. Campbell
Bilet gişesi: 19,6 milyon USD
5. Yaşayan Ölülerin Gecesi(1968)
Kendi alt türlerini yaratan çok fazla korku filmine rastlamazsınız, ancak George A. Romero’nun orijinal Night of the Living Dead’ini(Yaşayan Ölülerin Gecesi) çekici yapan şey tam olarak bu. “Zombi” kelimesi 1968’den çok önce de kullanılıyordu ama bu, büyük gruplar halinde dolaşan ve ellerine geçen herhangi bir insan yiyen yeniden canlanmış ceset birliklerini tanıtan bir filmdi. Orijinal film, şimdiye kadar yapılmış en etkili korku filmlerinden biri olmaya devam ediyor ve devam filmi, hemen hemen zombi filmerinin Casablance’sı.
İMDB PUANI : 7,9/10
Google kullanıcıları, %89 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 1 Ekim 1968 (ABD)
Yönetmen: George A. Romero
Film dizisi: Yaşayan Ölüler
Yapım yılı: 1968, ABD
Renk: Siyah-beyaz
4. Yabancı(Halloween – 1978)
John Carpenter işkence içeren filmine’Cadılar Bayramı’ adını vererek çıtayı yükseltti. Neyse ki, milyonlarca insanın her Ekim ayında tekrar ziyaret etmek istediği bir film. Cesur bir çocuk bakıcısı ve maskeli bir katilin bu basit ama agresif biçimde şüpheli hikayesi birçok kez çalındı ve sayılamayacak kadar çok kez yeniden yapıldı. Ama çok az film onun aldatıcı ama klas ve aldatıcı tarzına yaklaşıyor. Bilinen bir öcü olan Michael Myers’ın belirsizliği, orijinal Cadılar Bayramı’nı bu kadar ürkütücü yapan şeyin bir parçası ve bu film gerilimini neredeyse dayanılmaz seviyelere yükselten, Carpenter’ın sinir bozucu müzikali.
İMDB PUANI : 7,8/10
Google kullanıcıları, %90 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: Kasım 1981 (Türkiye)
Yönetmen: John Carpenter
Film müziği: Halloween Theme / Main Title
Film dizisi: Cadılar Bayramı
Film müziğinin bestecisi: John Carpenter
3. Sapık(1960)
Alfred Hitchcock ‘un filmlerinin çoğu merak uyandırıcı olarak tanımlanabilirdi ancak efsanevi film yapımcısı tam anlamıyla korku ile uğraşmaya başladığı 1960’lara dek böyle büyük bir sıçrama yaşmamaıştı. Anthony Perkins’in “anne kuzusu” olarak muhteşem performansını sergileyen Norman Bates, bu parlak gerilim filminin en büyük değerlerinden sadece biri ve filmin sonunun yarattığı o çirkin sarsıntı, ne olacağını zaten bilseniz bile sizi hâlâ allak bullak ediyor.
İMDB PUANI : 8,5/10
Google kullanıcıları, %87 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: Ocak 1965 (Türkiye)
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Yapım yılı: 1960, ABD
Cinsi: Sinema filmi
Film müziğinin bestecisi: Bernard Herrmann
2. Şeytan(1973)
Şeytan, özgün, tartışmasız, tartışalamaz ‘kontrol altına alma’ içeren korku filmlerinin babası hatta büyük babası ve gerçekten iyi zaman geçiren William Friedk’in ‘Şeytan’ filmi, yalnızca şimdiye kadar yapılmış en korkunç filmlerden biri değil, aynı zamanda tüm zamanların en iyi inşa edilmiş korku filmlerinden biri. İçine şeytan girmiş olan Regan, perişan haldeki annesi ve Regan’ın hayatını kurtarmak için dinlerini kullanan iki rahibin hikayesi, kısmen dehşet verici kurgu parçaları hâlâ çok ses çıkaracak kadar iyi olduğu için ve ayrıca oyuncular empati kurmamızı sağlayacak kadar gerçekçi karakterler yarattıkları için görüntülemeleri tekrarlamak için tutuluyor.
İMDB PUANI : 8,0/10
Google kullanıcıları, %87 oranında bu filmi beğendi.
Gösterime giriş tarihi: 9 Mart 1981 (Türkiye)
Yönetmen: William Friedkin
Öykü: William Peter Blatty
Film müziğinin bestecisi: Mike Oldfield, Lalo Schifrin, Jack Nitzsche, David Borden
Ödüller: En İyi Uyarlama Senaryo Oscar’ı
1. Teksas Katliamı (1974)
Bu listede pek çok korkutucu film var ve sonra sizi tamamen gerçek bir kâbun içerisine düşüren filmler de var. Tobe Hooper’ın Teksas Katliam’ı korkunç bir manzarayla açılıyor, ürkütücü bir tasarı için biraz yavaşlıyor, ardından hiçbir şeyden haberi olmayan 5 çocuk son sahneye dek korkunç yamyamlarla mücadele veriyor. Bana göre korku sinemasının en saf örneklerinden biri. Bu film beni hâlâ ürkütüyor.
İMDB PUANI : 7,5/10
Google kullanıcıları, %87 oranında bu filmi beğendi.
Yayın tarihi: 1 Ekim 1974 (ABD)
Yönetmen: Tobe Hooper
Film dizisi: Teksas Testere Katliamı
Yapımcılar: Tobe Hooper, Kim Henkel
Yapım şirketleri: New Line Cinema, Metro-Goldwyn-Mayer, Columbia Pictures
Oyuncular:
Marilyn Burns (Sally Hardesty)
Gunnar Hansen (Derisurat)
Jim Siedow (Yaşlı Adam)
Edwin Neal (Otostopçu)
Allen Danziger (Jerry)
Erva Koçak
İlginizi çekebilir: Sinema Nedir?
İlginizi çekebilir: Karantina Günlerinde Okuyabileceğiniz En İyi Kitap Önerileri
Yorumlar 25