Afrika kıtası, esas olarak Doğu yarımkürede ve büyük ölçüde Kuzey yarımkürede bulunur. 30 milyon kilometrekareyi aşan Afrika’nın ABD, Kanada ve Hindistan’dan daha büyük olduğunu biliyor muydunuz?
Afrika Kıtası Hakkında Kısa Bilgiler
Alan: 30.370.000 km² | Haritadaki konumu
Nüfus: 1,216 milyar (2016)
Dil: 1250–3000 native languages
En büyük şehri: Lagos
Afrika’daki En Büyük 10 Ülke: Cezayir, DRCongo, Sudan, Libya, Çad, Nijer, Angola, Mali, Güney Afrika, Etiyopya
Afrika Hakkında En Önemli Bilgiler
Afrika kıtası 54 ülke – ve 9 bölgeye sahiptir. Bunlar, 1,1 milyardan fazla insanın yaşadığını ve dünya toplam nüfusunun% 15’ini oluşturuyor.
En geniş Ülke: Cezayir. Bu ülke, dünyanın en geniş on ülkeleri arasındadır. Bununla birlikte Afrika’nın en kalabalık ülkesi, 185 milyondan fazla nüfusu ile Nijerya’dır. Ancak ülke Cezayir’in yalnızca üçte biri genişleğindedir.
En Büyük Şehir: Nijerya’daki Lagos. 21 milyondan fazla nüfusu ile Lagos aynı zamanda dünyanın en büyük metropol şehirlerinden biridir ve 2100 yılına kadar dünyanın en büyük şehri olacağı tahmin edilebilmektedir.
En Küçük Ülke: Hint Okyanusu’nda bir takımada (adalar ülkesi) olan Seyşellerdir. Afrika anakarasında yer alan en küçük ülke ise Gambiya’dır.
En Büyük Ada: Hint Okyanusu’ndaki Madagaskar. Madagaskar, dünyanın dördüncü büyük adasıdır (Grönland, Yeni Gine ve Borneo’dan sonra yer alır).
En Uzun Nehir: Nil (6852 km / 4258 mil). Nil, dünyanın en uzun nehridir ve on bir ülkeden geçer. Nil’in iki kaynağı vardır: Tanzanya’daki Victoria Gölü’nden gelen Beyaz Nil ve Etiyopya’daki Tana Gölü’nden gelen Mavi Nil. Nehir ağzı Mısır’dadır. Çığ gibi tepelesmesine ise Hartum / Sudan’da yer alır.
En Yüksek Dağ: Tanzanya’daki Kilimanjaro Dağı. ‘Kibo’ dağının en yüksek zirvesi, ‘Uhuru Zirvesi’ olarak adlandırılır (5895 m / 19340 ft), Tanzanya yaylalarında bulunmaktadır.
En Büyük Göl: Victoria Gölü (Uganda, Tanzanya ve Kenya’yı çevrelemis) aynı zamanda dünyanın ikinci en büyük tatlı su gölüdür. Kuzey Amerika’daki yalnızca Superior Gölü daha büyüktür!
En Kuru Yer: Kuzey Afrika’daki Sahra, dünyanın en büyük sıcak çölüdür. Bu bölgede iklim son derece kuraktır.
Afrika’da karayla çevrili on altı ülke bulunmaktadır. İki küçük ülke, Svaziland ve Lesotho, Güney Afrika’da yer almaktadır. Bu ülkelerin hepsi Afrika kıtası ‘nın iç kesimlerinde yer almaktadır ve ne Atlantik Okyanusu’na ne de Hint Okyanusu’na bağlantıları yoktur. Bu ülkelerden ikisi ise, küçük ülkeler, Swaziland ve Lesotho, Güney Afrika’da yer almaktadır.
Afrtika Tarihi
Afrika, ilk hominidlerin, insanların ve onların en yakın akrabaları olan goril ve şempanzelerin 5 ila 10 milyon yıl önce evrimleştiğinden “insanlığın beşiği” dir. Afrika’da bulunan fosiller, modern insanın Afrika Kıtası ‘ndan yayıldığını göstermektedir. İnsan yaşamının en eski kanıtlarından biri Güney Afrika’da bulunmuştur. Bayan Ples ve Taung Çocuğu bulunan en önemli fosiller arasındadır. Erken tarih ve Orta Çağ’da Afrika kıtası ‘nda birçok güçlü krallık vardı. 5. ve 15. yüzyıllar arasında Afrikalı kölelerin ticareti çoğunlukla Arap tüccarlar tarafından yapıldı. 19. yüzyılın sonlarında Avrupalılar Afrika’yı fethetmeye başladılar ve daha sonra 19. ve 20. yüzyılda esas olarak İngiltere ve Fransa’dan, aynı zamanda Hollandalılar, İtalyanlar ve Almanlardan kolonileştirildi.
Afrika: Dili, Dini, Kültürleri ve Turistik Yerleri
Afrika Halkı: Afrika’da yaşayan 3.000’den fazla farklı yerli insan grubu vardır. Kendi dilleri ve kültürleri yer alır. Afrikalıların çoğu fakir. En fakir ülkeler ise DRC (Demokratik Kongo Cumhuriyeti) ve Zimbabwe’dir. En gelişmiş ve en zengin ülkeler arasında yer alan Seyşeller, Libya, Mauritius, Cezayir, Mısır, Botsvana, Namibya ve Güney Afrika olarak geçer.
İlginizi çekebilir: Antik Mısır Hakkında 15 İlginç Gerçek
Afrika’daki Diller: Afrika kıtası ‘nda yaklaşık 2.000 farklı dilin konuşulduğu tahmin edilmektedir! Birçok Afrikalı birkaç Afrika dili ve sıklıkla başka bir ‘Avrupa’ dili konuşur. Çoğu ülkede, bu diller genellikle iletişim ve iş dünyasında kullanıldığından, insanlar ek dil olarak İngilizce, Fransızca veya Portekizce konuşur. Birçok ülke eskiden İngiliz kolonileri olduğu için Afrika’da İngilizce yaygın olarak konuşulmaktadır. Kuzey Afrika ‘da konuşulan dil olan Arapça da resmi dil olarak kullanılmaktadır.
Din: Afrikalıların çoğu Hıristiyan ve Müslümandır. Kuzey Afrika ve birçok Batı Afrika ülkesinde çoğu insan İslam’ı dinini tercih ediyor. Ayrıca, geleneksel dini ritüelleri takip eden Afrikalıların neredeyse% 10’u kalmıştır. Bu da kemik fırlatma, ‘büyü’ ve bitkisel ilaçlar gibi geleneksel şifa ritüellerine sahip oldukları ve atalarının ruhunu kutladıkları anlamına geliyor.
Afrika’daki turistik yerler: Afrika’daki en popüler turistik yerler: Aşağıdaki bölgeler, turistler için en popüler yerler arasında!
- Güney Afrika’da Cape Town
- Kenya’daki Masai Mara Ulusal Parkı
- Güney Afrika’daki Kruger Ulusal Parkı
- Zambiya / Zimbabve’deki Victoria Şelaleleri
- Namibya: Namib Çölü ve Etosha Ulusal Parkı
- Mauritius ve Hint Okyanusu Adaları
- Tanzanya’daki Kilimanjaro Dağı
- Fas – Pazarlar, Çöller ve Dağlar
Afrika Kıtası Hakkında Diğer İlginç Bilgiler
En Büyük Şehirler: Afrika’nın en kalabalık şehri 21 milyondan fazla insan nüfusu ile Lagos’tur. Mısır’daki Kahire, Afrika’nın en büyük ikinci şehridir. Afrika’daki diğer büyük şehirler: Kinshasa (Kongo DC) Johannesburg (Güney Afrika) Kazablanka (Fas) Nairobi (Kenya) Cape Town (Güney Afrika)
Afrika Gerçekleri
Biliyor muydunuz?
Afrika’nın en güneydeki şehri, Güney Afrika’daki Cape Town! Bununla birlikte, Afrika kıtası ‘nın en güney noktası ise, Cape Town’dan yaklaşık 170km / 100 mil güneydoğuda bulunan Cape Agulhas’dır.
Hayvanlar: Afrika’da, bu gezegendeki en büyük memelilerden bazılarını bulacaksınız. Bunların arasında en büyük kara memelisi, Afrika fili, en uzun memeli, zürafa ve 113 km / saate veya 70 mil / saate varan hızlarla koşabilen en hızlı memeli çitalar yaşamaktadır.
Afrika ayrıca Beyaz ve Siyah Gergedan gibi nesli tükenmekte olan birçok hayvana da ev sahipliği yapmaktadır. Güzel Afrika yaban hayatına hayran kalacağınız Kruger Ulusal Parkı, dünyanın en büyük milli parklarından ve yaban hayatı koruma alanlarından biridir.
Afrika’daki başlıca doğal kaynaklar, petrol, bakır, altın, elmas, platin gibi mineraller ve mısır, kahve, buğday ve meyve gibi tarımsal ürünlerdir. Afrikalıların neredeyse% 65’i tarım sektöründe çalışana sahiptir.
Doğa üstünlükleri: Sahra Çölü, dünyanın en kurak, sıcak çölü Nil, dünyanın en uzun nehri Güney Afrika’daki Tugela Şelalesi, Afrika’nın en yüksek şelalesi Güney Afrika’daki Blyde Nehri Kanyonu, dünyanın en büyük yeşil kanyonudur.
Afrika kıtası ‘nın yarısından fazlası otlak veya savanlarla kaplıdır. Kuzey Afrika, geniş Sahra çölü ve Nil deltasındaki verimli toprakları da içeren yarı kurak Sahel bölgesi tarafından yönetilmektedir. Orta Afrika’da yağmur ormanları, kıyı ovaları ve kıtaların en yüksek dağları ve gölleri vardır. Güney Afrika, esas olarak yüksek bir plato üzerinde yer alır ve yalnızca küçük bir kıyı şeridine sahiptir. Ve bir ilginç gerçek daha: Güney Afrika’daki Cape Floral Bölgesi, dünyadaki en çok bitki çeşidine sahiptir!
Afrika İçin Yararlı Kaynaklar:
-
- National Geographic Photogallery: Africa. Last accessed: 29.01.2018
- Nations Online Project: Clickable Africa Map – last accessed: 29.01.2018
- National Geographic: World Atlas for Young Explorers. Washington: 2010
- Earth Condensed. The World Atlas by Millennium House. 2009
- World Economic Forum: World’s biggest cities. Blog Article 20.7.2018 – last accessed 2.09.2019
Deniz Topçu
İlginizi çekebilir: Afrika Kadınlarının Kalçaları Avrupa’nın Eğlencesi İçin İstismar Edildi
İlginizi çekebilir: Dünyanın 7 Harikası
Yorumlar 22