Baş Ağrısına Ne İyi Gelir | Baş Ağrısı Nedenleri?
Baş ağrısı, günümüzün yoğun koşuşturmalı dünyasında yaşayan birçok insan için baş ağrısı giderek yaygınlaşan bir olay haline gelmiştir. Bazı zamanlar bu ağrılar sağlık sorunların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
Baş ağrısını azaltmak için kolayca ulaşabileceğiniz Ibuprofen, Parasetamol ya da reçeteli baş ağrısı ilaçlarını da içeren pek çok tedavi yöntemi var. Fakat bu ilaçlar her zaman belirtilerinizi ortadan kaldırmamaktadır.
İlaçla tedavi yöntemi cezbedici olabilmesine rağmen bu tedavinin getirdiği çözüm doktorunuz tarafından önerilen dozajı almaktan öteye gitmemektedir.
Makaleye geçmeden İlginizi çekebilir: Baş Ağrısı, Doğal Yollarla Nasıl Geçer? Kanıta Dayalı Yöntemler
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Aslında, yaygın (aynı zamanda çok da basit) pek çok günlük alışkanlık, her seferinde ilaç almanızı gerektirmeden baş ağrınızı azaltmaya yardımcı olabilir. İşte baş ağrılarınıza iyi gelecek ipuçları.
1. Masaj Tedavisi
Evet, profesyonel masaj yaptırmak çok masraflı olabilir ancak aynı zamanda inanılmaz derecede iyileştirici bir etkiye sahiptir de. Bazı zamanlar baş ağrısı, omurganızı dik tutmama ya da çok sıkı bir antrenman programı nedeniyle gövdenizin üst kısmında oluşan gerginlikten kaynaklanabilmektedir.
Masaj tedavisi baş ağrısına sebep olan kas gerginliğini rahatlatmanın yanı sıra kronik ağrıyı da azaltabilmektedir.
Masaj ile yapılan tedavileri (İsveç Masajı, derin bağ doku masajı, Shiatsu Masajı vs.) araştırıp çevrenizden ağrınıza doğru tedaviyi uygulayabilecek uzman bir kişi hakkında güvenilir tavsiyeler almanızda fayda olduğunu unutmayın.
2. Sıcak veya Soğuk Uygulamalar
Kas geriliminden kaynaklanan baş ağrısı için sıcak ve/veya soğuk kompresler (baskı uygulamaları) ağrınızı dindirebilir. Soğuk uygulamalar için buzu, cildinize zarar vermemesi için ince bir örtü ile kaplı plastik bir poşetin içine koyun. Daha sonra bez ile sarılı buzu alnınıza ve/veya yanaklarınıza ya da ağrıyı en çok hissettiğiniz bölgenize koyun.
Ayrıca, buz ile yaptığınız kompres uygulamalarının bir seferde 10 dakikayı geçmemesine özen gösterin. Aksi taktirde bu zarar verici bir etkiye sahip olabilir.
Sıcak uygulamalar için ise, pek çok eczaneden temin edebileceğiniz sıcak su torbalarından satın alabilir veya çiğ pirinç kullanarak evde kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için küçük bir yastık kılıfının ya da bir kumaş parçasının 2/3’sini pirinç ile doldurmanız, ardından da açıkta kalan ucu dikmeniz ya da bağlamanız gerekmektedir.
İhtiyaç halinde pirinci bir dakika boyunca mikrodalgada ısıtın ve boynunuzun arkasına ya da alnınıza koyun. Bu sayede ısı ağrınızı dindirmeye yardımcı olacaktır.
3. Aromaterapi
Aromaterapi, bir araştırma alanı olarak belirli kokuların beyinde pozitif ve hatta iyileştirici tepkileri nasıl tetikleyebileceğinin incelenmesidir.
Bazı kokuların baş ağrısını hafiflettiği ve azalttığı bilinmektedir. Bunlar: nane özü, okaliptüs (Sıtma Ağacı) ve lavanta yağı kokularıdır. Bu yağlara marketlerden, çerçilerden ya da internet mağazalarından kolayca ulaşabilirsiniz.
4. Akupunktur Tedavisi
Akupunktur tedavisi, keskin iğnelerin vücut üzerindeki belirli bölgelere, enerji akışına destek olma aracı olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavinin vücudun doğal ağrı kesici bileşenlerini uyardığı düşünülmektedir. Ayrıca Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne (National Institutes of Health, NIH) göre bu tedavi yönteminin baş ağrısı sıklığını ve şiddetini azalttığı görülmektedir.
5. Nefes Egzersizleri
Evet, doğru okudunuz, nefes almak! Sizin de bildiğiniz üzere halihazırda her zaman yaptığınız şey! Bu kulağa saçma gelebilir ancak bazen gerginlikten kaynaklanan baş ağrısı zihninizi odaklamaya ve kaslarınızı gevşetmeye yardımcı olan düzenli nefes egzersizleri ile hafifletilebilmektedir.
Bu egzersizlere öncelikle evinizde, ofisinizde ya da dikkatinizin dağılmayacağı herhangi bir noktada sessiz bir yer ve rahat bir şekilde oturabileceğiniz bir oturak bularak başlayın. Daha sonra ise 5 saniye boyunca yavaş, ritmik nefesler alın ve aldığınız nefesi 5 saniyede verin. Siz rahatladıkça kaslarınızın gerginliği azalacaktır.
Ayrıca, vücudunuzdaki her bir temel kas grubuna odaklanarak ilerlemeli bir rahatlama tekniğini de deneyebilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak ayak parmaklarınızdan başlayın ve kademeli olarak vücudunuzun üst bölgelerine doğru ilerleyin.
6. Sıvı Tüketimi (Hidrasyon)
Sıvı eksikliği baş ağrısına yol açabilir. Ancak bu durumdan kolayca uzak durabilirsiniz. Bir bardak su içmek Pedialyte, Gatorade, Powerade gibi elektrolit içeren bir içecek tüketmek kadar faydalı olabilmektedir.
Her ne kadar baş ağrısını azaltmaya yardımcı içecekler mevcut olsa da bu sorunun oluşmasını tetikleyen içecekler de bulunmaktadır.
Aşırı derecede kahve ya da kafein içeren alkolsüz içecekler tüketmek baş ağrısına yol açabilmektedir. Bu yüzden, eğer güne çok yüksek ölçülerde koyu bir kahve ile başlayan biriyseniz, bu alışkanlığınızı az kafeinli ya da kafeinsiz içecekler içmek ile değiştirmeniz faydalı olacaktır.
Ayrıca, alkol ve özellikle kırmızı şarap baş ağrısını tetikleyen sıvı eksikliği sorununa yol açabilmektedir.
7. Uyku
Çevremizde, çokça uyku eksikliğinden kaynaklanan sağlık sorunları hakkında konuşulduğunu duyarız. İşte bu sağlık sorunları arasında vücudun günlük minimum uyku ihtiyacının karşılanmamasının yol açtığı baş ağrısı da bulunmaktadır. Ancak unutmayın ki daha fazla uykuya ihtiyacınız olduğunu bilmek ve gerçekten ihtiyacınız olan o uykuyu almak aynı şey değildir.
Aşağıda uykunuzun miktar ve kalitesini artırmak için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır:
Kişisel uyku programınızı hazırlayın: Her gün belirli bir vakitte uyuyun ve yine belirli bir vakitte uyanın. Belirlediğiniz programdan 15 dakika önce ya da sonra yatağa gitmiş olsanız bile bu, uykunuzun miktarını ve kalitesini artırmak için izlediğiniz yolda önemli bir adım olacaktır.
Uyumadan önce uyarıcı maddeler tüketmekten kaçının: Alkol, şeker, nikotin ve kafein gibi uyarıcı maddeler uyumanıza engel olabilir ve sizi ayakta tutabilir. Uyumaya yakın saatlerde bu uyarıcılardan herhangi birini kullandıysanız başınızı yastığa koymadan önce vücudunuzun bu maddelerin etkisinden kurtulduğundan emin olun.
Uyumadan önce rahatlatıcı aktiviteler yapın: Etrafınızdaki elektronik aletlerden uzaklaşın ve güzel bir kitap okuyun ya da sıcak bir duş alın. Bu iki şey çok sıradan görünse bile asla unutmayın ki bazen küçük değişikler, büyük etkiler yaratabilmektedir.
8. Baş ağrınızı tetikleyebilecek yiyeceklerden uzak durun
Belirli yiyecek ve içeceklerin, lezzetli olmalarına rağmen, baş ağrısını arttırdığı ya da tetiklediği bilinmektedir. Bu yüzden, günlük olarak ya da özellikle başınız ağrıdığında, tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin bir listesini tutun. Bu sayede hangi yiyeceklerin ve içeceklerin baş ağrınızı artırdığını anlayabilirsiniz.
Eğer belirli bir yiyecek veya içeceğin baş ağrınızı tetiklediğini tespit ederseniz, bir süreliğine o içecek veya yiyeceği tüketmeyi bırakın ve başınız ağrıdığında oluşan ağrı şiddetinin azalıp azalmadığını takip edin. Ayrıca, aşağıda baş ağrısını tetikleyici ya da artırıcı bazı yiyecek ve içecekler verilmiştir:
Kafein içeren yiyecek ve içecekler: Çikolata, kahve, kola ve çay bu yiyecek ve içeceklere örnek olabilir.
Monosodyum Glutamat (Çin tuzu) içeren yiyecekler: Monosodyum Glutamat (MSG) genel olarak bir gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Ancak bu madde bazı Asya yemeklerinde geleneksel olarak kullanılmaktadır. Monosodyum Glutamat, aynı zamanda hazır satılan çabuk eriştelerde de (noodle) bulunmaktadır.
Nitrat içeren yiyecekler: Sosis, salam, sucuk ve pepperoni (İtalyan sucuğu) gibi pek çok et ürünü baş ağrısına yol açabilir.
Tiramin içeren yiyecekler: Tiramin, tirsoin adlı bir amino asidin parçalanması sonucu ortaya çıkan bir bileşik türüdür; bu bileşik, pizza ya da bazı peynir türlerinde bulunmaktadır.
9. Yatıştırıcı ve Sakinleştirici Çaylar İçin
Bir bardak sıcak bitki çayı içmek geceleri rahatlamanıza yardım edebilir. Bu çaylar aynı zamanda ağrı dindirici etkilere de sahiptirler. Ancak bitkiler, bazı hastalıklar ve ilaçlar ile tepkimeye girebildiği için bu tür bitkilerin çaylarını içmeden önce doktorunuza danışınız.
En çok sevilen ve tüketilen bitki çaylarına; papatya, zencefil ve karahindiba çayları örnek gösterilebilir.
Baş Ağrısı Nedenleri?
Baş ağrısı neden olur: Temelde stres, sıvı eksikliği, çok geç saatlere kadar çalışma ya da antrenmanlarınızda aşırıya kaçmaktan kaynaklanmaktadır.
- İltihaplanma (İnflamasyon): Bu tür baş ağrısı menenjit ya da omurganın, boynun, kulakların, sinüzitlerin ya da dişlerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar.
- Traksiyon: Bu tür baş ağrıları beyinde oluşan tümör ya da apse gibi iltihap içeren hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir.
- Kas kasılması: Gerilim sonucu ortaya çıkan bu baş ağrılarının sebebi yüzdeki kasların çok fazla kasılması ya da gerilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
- Damar problemleri: Bu tür baş ağrılarının sebebi yüksek tansiyon gibi kanın damar akışındaki değişikliklerdir.
NURETTİN TÜREMİŞ
KAYNAKÇA:
- Akupunktur: derinlemesine. (2017).
nccih.nih.gov/health/acupuncture/introduction - Bendtsen L. (2009). Gerilim tipi baş ağrısında ilaçlı ve ilaçsız tedavi. DOI:
10.1177 / 1756285609102328 - Baş ağrısı bilgi sayfası. (2018).
ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Headache-Information-Page - Baş ağrısı ilaçları. (2014).
my.clevelandclinic.org/health/drugs/9652-headache-medications - Mayo Clinic Çalışanları. (2018). Baş ağrısı.
mayoclinic.org/symptoms/headache/basics/definition/sym-20050800
Yorumlar 12