Yunan Mitolojisi bizlere kıskanç yunan tanrıları, cesur kahramanlar, destansı maceralar ve aşk hikayeleri içeren paha biçilmez hikayeler bıraktı.
Yunan Tanrıları antik dünyada günlük yaşamın önemli bir parçası olan tanrılar ve tanrıçalar, kahramanlar ve canavarlar, savaşçılar ve aptallar hakkında geniş ve büyüleyici bir efsaneler grubudur. Dini ritüellerden hava durumuna kadar her şeyi açıklamış ve insanların çevrelerinde gördükleri dünyaya anlam kazandırmıştır.
Yunan Mitolojisi
Yunan mitolojisine göre, evren bir zamanlar büyük bir karmaşık dönem içerisindeydi.
Sonra iki şey oldu:
Kaos ya da diğer adı ile bildiğimiz Gaia evreni yarattı ya da Ouranos ve Tethys ilk çocuklarını doğurdu. Oradan Titanlar ve dolayısı ile onları deviren Olimposlular doğdu. Tanrılar daha sonra insanları yarattı ve her türden destansı macera başladı. Yunan mitolojisi aşk, ihanet, cinayet, savaş ve daha fazlasıyla ilgili her türlü hikayeyle doludur.
Yunan mitolojisi hakkında daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, doğru yere geldiniz. Bu kılavuz sizi en ünlü Yunan mitlerinden bazılarının yanı sıra onları dolduran tanrı ve tanrıçalarla tanıştıracak.
Yunan Tanrıları ve Tanrıçaları, eski zamanların en ilgi çekici figürlerinden bazılarıydı. Olağanüstü güçlere ve yeteneklere sahip oldukları söylendi ve hikayeleri bugün bile insanları büyülemeye devam ediyor.
İnsan yaşamının farklı alanlarına hükmeden 12 ana Olimpos Tanrısı ve Tanrıçası vardı. 12 Olimpos tanrısına ek olarak, eski Yunanlılar tarafından tapınılan birçok başka küçük tanrı da vardır. Bu tanrılar ve tanrıçalar, aşk, bilgelik, tarım, savaş vb. gibi insan yaşamının çeşitli yönlerini temsil ediyordu.
Yunan Tanrıları ve Tanrıçaları genellikle insanüstü güç ve güce sahip insanlar olarak tasvir edilirdi. Doğal dünyayı ve insan ilişkilerini etkileyebilecekleri söylendi.
Bu sayfa antik mitolojideki Yunan tanrılarının isimleri ve rollerinin bir listesidir. Tanrıların her biri hakkında eklemeler, düzeltmeler ve daha fazla bilgi ile sürekli olarak güncellenecektir.
Yunan Tanrıları Kimdir, İsimleri ve Görevleri
Yunan tanrıları üç gruba ayrılır;
- 12 Olimpos Tanrısı
- Titanlar
- Diğer Yunan Tanrıları
1. 12 Olimpos Tanrısı – Yunan Tanrıları, Tanrıçaları ve Görevleri
Yunan tanrıları ve tanrıçaları olarak aşağıda isimleri ve görevleri verilmiştir:
Hermes (Hırsızlık, Yolculuk, İletişim tanrısı)
Zeus (Gökyüzü ve Hava olayları tanrısı)
Apollon (Kehanet, Dürüstlük ve Sanat tanrısı)
Artemis (Okçuluk, Ay, Avcılık, Bakirelik tanrısı)
Afrodit (Aşk ve Güzellik tanrısı)
Hera (Evlilik, Bereket ve Aile tanrısı)
Ares (Savaş ve Yıkım tanrısı)
Hephaistos (Demircilik ve Ateş tanrısı)
Demeter (Tarım ve Bereket tanrısı)
Athena (Bilgelik, Savaş Stratejisi ve Barış tanrısı)
Poseidon (Denizler, Depremler ve Okyanuslar tanrısı)
Dionisos (Şarap, Üzüm, Eğlence, Partiler tanrısı)
2. Titanlar, Yunan Tanrıları ve Tanrıçaları
Yunan tanrıları Titanlar ve simgeledikleri kavramlar aşağıda verilmiştir:
Hyperion (Güneş)
Iapetos (Ölümlülük, yara ve yaşam süresi)
Koios (Akıl, kehanet ve kuzey kutbu)
Kriyus (Savaş ve barış)
Kronos (Zaman)
Okeanos (Okyanus)
Tethys (Yeraltı suları)
Theia (Parlaklık ve değerli taşlar)
Phoebe (Ay ve kehanet)
Rhea (Cinsel bereket, annelik ve dağlık bölgeler)
Mnemosyne (Hafıza ve hatıra)
Themis (Adalet ve düzen tanrıçası)
3. Diğer Yunan Tanrıları
Eileithyia: Doğum sancılarının tanrıçası
Eros: aşk tanrısı
Hebe: Gençlik tanrıçası
Hestia: Yemek ocaklarının (hem özel hem de belediye) ve evin bakire tanrıçasıydı.
Horai: (Horae) mevsimlerin ve zamanın doğal bölümlerinin tanrıçası
Hygeia: Sağlık tanrıçası
İris: Gökkuşağı tanrıçası
Leto: Annelik tanrıçası
Moirai: Üç kader tanrıçası
Mousai: Müziğin, şarkının ve dansın tanrıçaları
Nike: Zafer tanrıçası
Themis: İlahi yasa ve düzenin Titan tanrıçası
Tykhe: Servet, şans, ihtiyat ve kader tanrıçası
12 Olimpos Tanrısı
Yunanlıların on iki büyük tanrısı Olimposlular olarak biliniyordu. Birlikte insan yaşamının her yönüne öncülük ettiler.
Olimpos Dağı’nın 12 tanrısı antik Yunanistan’ın en önemli tanrılarıydı ve bu koleksiyonda her birini ayrıntılı olarak inceliyoruz. Yunan mitolojisindeki fazlasıyla insani nitelikleriyle Olimpos tanrıları, büyük bir nezaket gösterme ve korkunç cezalar verme yeteneğine sahipti.
Kendi aralarında tartıştılar, aşk ilişkileri yaşadılar ve yeryüzündeki en sevdikleri ölümlü kahramanları korudular ama her birinin Yunan dünya görüşünde oynayacak daha ciddi bir rolü vardı ve bu nedenle adalet gibi insanlık durumunun önemli ideallerini ve özelliklerini temsil ediyorlardı. sadakat, bilgelik, güzel müzik ve mevsimlerin değişmesi.
Hermes: Gezginlerin ve misafirperverliğin, yolların ve ticaretin, hırsızlık ve kurnazlığın, müjdecilerin ve diplomasinin, dilin ve yazının, atletik yarışmaların ve jimnastik salonlarının, astronomi ve astrolojinin Olimpos tanrısıydı.
Zeus: Tanrıların ve gökyüzünün kralı, havanın, yasanın ve düzenin tanrısıydı. Sağlam bir figürü ve koyu sakalı olan, muhteşem, olgun bir adam olarak tasvir edilirdi.
Apollon: Güneş ve ışık, müzik ve şiir, şifa ve veba, kehanet ve bilgi, düzen ve güzellik, okçuluk ve tarımın Olimpos tanrısıdır.
Artemis: Olimpos’ta avlanma, vahşi doğa ve vahşi hayvanların tanrıçasıydı. Aynı zamanda bir doğum tanrıçasıydı ve kız çocuğunun evlilik yaşına kadar koruyucusu olarak adlandırılıyor.
Aphrodite (Afrodit): Olimposlu aşk, güzellik, zevk ve üreme tanrıçasıydı. Genellikle kanatlı tanrı Eros’un (Aşk) eşlik ettiği güzel bir kadın olarak tasvir edilmiştir.
Hera: Tanrıların Olimposlu kraliçesi ve evlilik tanrıçası, kadınlar, gökyüzü ve gökteki yıldızların tanrıçasıydı. Genellikle taç giyen ve elinde kraliyet, nilüfer uçlu bir asa tutan, guguk kuşu veya şahinin eşlik ettiği güzel bir kadın olarak tasvir edilirdi.
Ares: Olympia’nın savaş, savaş tutkusu, cesaret ve sivil düzen tanrısıydı. Antik Yunan sanatında, ya savaş için silahlanmış olgun, sakallı bir savaşçı ya da miğfer ve mızrakla çıplak, sakalsız bir genç olarak tasvir edilmiştir.
Hephaistos: (Hephaestus) Olimposluların ateş, demirciler, zanaatkarlar, metal işçiliği, taş işçiliği ve heykeltıraşlık tanrısıydı.
Demeter: Dünyanın zengin lütfuyla insanlığı ayakta tutan Olimposlu tarım, tahıl ve ekmek tanrıçasıydı.
Athena: Olimposlu bilgelik ve iyi öğüt, savaş, şehir savunması, kahramanca çaba, dokuma, çömlekçilik ve diğer çeşitli el sanatlarının tanrıçasıydı.
Posedion: Denizin, depremlerin, sellerin, kuraklığın ve atların Olimpos tanrısıydı.
Sağlam bir yapıya ve bir trident (üç uçlu bir balıkçı mızrağı) tutan koyu sakallı olgun bir adam olarak tasvir edilmiştir.
Dionisos: Olimposlu şarap, bitki örtüsü, zevk, şenlik, çılgınlık ve vahşi çılgınlık tanrısıydı. Ya daha yaşlı, sakallı bir tanrı ya da kadınsı, uzun saçlı bir genç olarak tasvir edilirdi.
———————————————————————————————————————————
Hades: Yunan mitolojisinde Hades, ölülerin tanrısı ve Yeraltı dünyasının hükümdarıydı. Dolayısı ile, Yunan panteonunda önemli bir tanrıydı. Bununla birlikte, Olimpos Dağı’nda değil, bunun yerine Yeraltı Dünyasında ikamet ettiği için Oniki Olimposluların bir üyesi olarak kabul edilemez.
Yunan Titanları
Daha ünlü Olimpiyatçılar tarafından büyük ölçüde gölgede bırakılmış olsalar da, kısaca söylecek olursak Yunan Titanları kendi başlarına güçlü bir tanrı ırklarıydı. Titanlar, Gaea (Yer) ve Uranüs’ün (Gök) çocuklarıydı ve Altın Çağ’da Zeus tarafından devrilinceye kadar kozmosu yönettiler.
Yunan Titanları göklere ve dünyaya hükmeden dev, güçlü varlıklardı. En ünlü Titanlar arasında Cronus, Hyperion, Rhea ve Prometheus bulunmuştur.
Titanlar sonunda Olimposlular tarafından Titanomachy adı verilen on yıllık bir savaşta devrildi. Olimposlular galip geldiler ve Titanları Tartarus’a sürdüler. Zeus daha sonra yeni çağın hükümdarı oldu.
Artık eskisi gibi tapınmasalar da Titanlar, Yunan mitolojisinin önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Onların hikayesi, izleyicileri yüzyıllardır büyüleyen uyarıcı bir güç, ihanet ve intikam hikayesidir.
Hyperion: Titan ışık tanrısı ve gündüz ve gece, güneş ve ay döngüleri. Titan Savaşı’nın sonunda tanrılar tarafından Tartaros’a atıldı.
Iapetos: (Iapetus) Ölümlülük ve yaşam süresinin Titan tanrısı. Titan Savaşı’nın sonunda kardeşleriyle birlikte Tartaros’a atıldı.
Koios: (Coeus) Titan zeka tanrısı ve cennetin ekseni Polos olarak da biliniyordu. Koios, Titan Savaşı’nın sonunda Tartaros’a atılan Titanlardan biriydi. Bazen Gigantes’in (Devler) lideri olarak tanımlanacaktı.
Kriyus: (Crius) Megamedes olarak da bilinen göksel takımyıldızların Titan tanrısı. Titan Savaşı’nın sonunda Tartaros’a atılacaktı. Kriyus’a bazen Gigantes’in (Devler) lideri denirdi.
Kronos: (Cronus) Titanların Kralı ve yıkıcı zamanın tanrısı. Kardeşlerinin Ouranos’un (Uranüs) hadım edilmesine önderlik etti ve kendisi de Zeus tarafından tahttan indirildi. Kronos, yenilgisinden sonra Tartaros’un çukuruna atıldı. Bazıları daha sonra Zeus tarafından serbest bırakıldığını söylüyor.
Okeanos: Uranüs ve Gaia’nın Titan oğlu, kız kardeşi Titan Tethys’in kocası ve nehir tanrılarının babasıydı. Tüm dünyayı çevreleyen büyük nehir Titanı.
Tethys: Uranüs ve Gaia’nın Titan kızı, Titan Oceanus’un kız kardeşi ve karısıydı ve nehir tanrılarının ve Oceanids’in annesi. Doğu Yunan’da, özellikle Antakya ve banliyölerinde hamamları, havuzları ve triclinia’yı süsleyen mozaiklerde tek başına veya Oceanus ile birlikte tasvir edilmiştir .
Theia: Gümüşe ve değerli taşlara parlaklıklarını ve içsel değerlerini bahşeden titan.
Phoebe: Karanlık, ay ve gizemi temsil eden titandır.
Rhea: Annelik ve doğurganlık tanrıçası, Zeusun annesi olarak geçiyor.
Mnemosyne: Yunan mitolojisinde hafıza ve anne tanrıçasıdır. Yeğeni Zeus’dur.
Themis: Gaia ve Uranüs’ün on iki Titan çocuğundan biridir ve Zeus’un ikinci eşi . O, adaletin, ilahi düzenin, adaletin, hukukun ve geleneğin tanrıçası ve kişileşmesidir ve sembolleri arasındaAdalet terazisi
Diğer Yunan Tanrıları
Asklepios: Tıp tanrısıydı. Aynı zamanda eski doktorlar loncası olan Asklepiades’in (Asclepiades) koruyucu tanrısı ve saygın atasıydı.
Kharites: (Charitler) veya Graces, zarafet, güzellik, süsleme, neşe, neşe, şenlik, dans ve şarkının üç tanrıçasıydı.
Eileithyia: Doğum sancılarının tanrıçasıydı. Bazılarına göre iki Eileithyiai (Eileithyiae) vardı biri doğumu ilerleten, diğeri doğumu uzatan. Adı, Yunanca elêluthyia kelimesinden “yardıma gelen” veya “rahatlatmak” anlamına geliyor
Eros: Yaramaz aşk tanrısı, tanrıça Afrodit‘in bir minyonu ve sürekli yoldaşıydı. Şair Hesiod, onu ilk önce üremeyi teşvik etmek için zamanın başlangıcında kendi kendine doğmuş olarak ortaya çıkan ilkel bir tanrı olarak sunar.
Hebe: Gençlik tanrıçası ve göksel ziyafette ambrosiaya hizmet eden tanrıların sakisidir. Aynı zamanda genç gelinin koruyucu tanrıçası ve tanrıça Afrodit’in hizmetkarıydı.
Hestia: Yemek ocaklarının (hem özel hem de belediye) ve evin bakire tanrıçasıydı. Aile ocağının tanrıçası olarak, ekmeğin pişirilmesine ve aile yemeğinin hazırlanmasına da başkanlık etti.
Horai: (Horae) mevsimlerin ve zamanın doğal bölümlerinin tanrıçalarıydı. Üç kız kardeşi Moirae (Moirae) kader ağını örerken, yılın ölçüldüğü göksel takımyıldızların devrimlerine başkanlık ettiler.
Hygeia: Sağlık tanrıçasıydı. O, tıp tanrısı Asklepios’un (Asclepius) kızı ve hizmetkarı ve tanrıça Afrodit’in bir arkadaşıydı.
İris: Gökkuşağının tanrıçası ve Olimpos tanrılarının habercisiydi.
Leto: Zeus’un gelini ve ikiz tanrılar Apollon ve Artemis’in annesi olan Titanidlerden (dişi Titanlar)’ dan biriydi. Annelik tanrıçasıydı ve çocukları ile birlikte gençlerin koruyucusuydu.
Moirai: Mireler veya Moirailer olarak bilinecek. Her insana kendi kaderini ya da bu düzendeki payını tayin ettiren tanrıçaydı.
Mousai: (İlham Perileri) müziğin, şarkının ve dansın tanrıçalarıydı ve şairlere ilham kaynağıydı. Ayrıca, olup biten her şeyi hatırlayan bilgi tanrıçalarıydılar.
Nıke: Hem savaşta hem de barışçıl rekabette zaferin kanatlı tanrıçasıydı. Zeus, Titan Savaşı’nın başlangıcında müttefikler toplarken , Styx dört çocuğu Nike (Zafer), Zelos (Rekabet), Kratos (Cratus Strength) ve Bia’yı (Kuvvet) tanrının hizmetine getirdi.
Themis: İlahi yasa ve düzenin Titan tanrıçasıydı. İlk kez tanrılar tarafından konulan geleneksel davranış kuralları. Dolayısı ile Delphoi (Delphi) de dahil olmak üzere en eski kehanetlere başkanlık eden bir peygamberlik tanrıçasıydı.
Tykhe: Servet, şans, ihtiyat ve kader tanrıçasıydı, dolayısı ile iyi şans, başarı ve refah tanrıçası olarak bilinmektedir.
Bunlarda İlginizi çekebilir:
Mitoloji Nedir? Cevaplandırdığı Sorular Nelerdir?
Mitoloji Türleri: Yaratılıştan Yeraltı Dünyasına
Mitolojik Karakterler – İşte, Mitoloji Karakter Listesi
Mezopotamya Mitolojisi Hakkında Her Şey!
Yorumlar 13