Aramızda yaşayan bakteri ve mantar türlerinin varlığı her geçen gün artıyor ve bu Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) gibi düşük yer çekimli ortamlar için bir istisna değil. Amerika ve Hindistan’dan NASA ile çalışan araştırmacılar, Uluslararası Uzay İstasyonunun farklı yerlerinde yaşayan dört bakteri türünü keşfettiler, bunlardan üçü şimdiye kadar bilinmiyordu.
Dört suştan (Suş; bir bakteri veya virüsun farklı alttürlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan grupları.) üçü 2015 ve 2016 yıllarında izole edildi –biri UUİ araştırma istasyonlarının üst panelinde bulundu, ikincisi Cupola’da, üçüncüsü yemek masasının yüzeyinde bulundu; dördüncüsü, 2011’de Dünya’ya geri dönen eski bir HEPA filtresinde bulundu.
Suşların dördü de toprakta ve tatlı suda bulunan bir bakteri ailesine aittir; nitrojen fiksasyonu ve bitki büyümesinde rol oynarlar ve bitki patojenlerinin durdurulmasına yardımcı olabilirler. Temel olarak, eğer bir şeyler yetiştiriyorsanız etrafınızda olması gereken iyi bakteriler.
Bu tür toprak bakterilerinin Uluslararası Uzay İstasyonunda nasıl bulunabileceğini merak edebilirsiniz, ancak uzay istasyonunda yaşayan astronotlar yıllardır küçük miktarlarda besin yetiştiriyorlar, bu yüzden gemide bitkilerle ilgili mikroplar bulmamız pek şaşırtıcı değil.
HEPA filtresinde bulunan suş bulgusu- Methylorubrum rhodesianum adı verilen bir tür olarak tanımlandı. Diğer üçü sıralandı ve hepsinin daha önce tanımlanmamış aynı türlere ait olduğu bulundu ve suşlar IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 ve IIF4SW-B5 olarak adlandırıldı.
Güney Kaliforniya Üniversitesi genetikçisi Swati Bijlani liderliğindeki ekip, ünlü Hintli biyoçeşitlilik bilimcisi Ajmal Khan’dan sonra yeni türe “Methylobacterium ajmalii” adını vermeyi önerdi. Bu yeni bulgu, M. indicum adlı bilinen bir türün yakın akrabasıdır.
Ekipten Kasthuri Venkateswaran ve Nitin Kumar Singh;
Bir basın açıklamasında “Kaynakların minimum olduğu uç yerlerde bitki yetiştirmek için, stresli koşullar altında bitki büyümesini teşvik etmeye yardımcı olan bu yeni mikropların izolasyonu çok önemlidir.” dedi.
Bu mikropların Uluslararası Uzay İstasyonunun zorlu koşullarında hayatta kalabileceğini zaten bildiğimizi göz önünde bulunduran ekip, bitki büyümesini teşvik etmek için kullanılabilecek genleri aramak amacıyla dört suşu genetik analizden geçirdi.
Ekip, çalışmalarında “Burada bildirilen bu üç UUİ suşunun tüm genom dizi sıralaması, UUİ izolatlarının gelecekteki çalışmalarda Dünya’daki benzerleriyle karşılaştırması genomik karakterizasyonunu mümkün kılacaktır” diye yazıyor.
“Bu, mikro yerçekimi koşulları altında bitki büyümesini teşvik eden potansiyel genetik belirleyicilerin tanımlanmasına yardımcı olacak ve gelecekte uzun vadeli uzay görevleri için kendi kendine sürdürülebilir bitki mahsullerinin geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.”
Araştırmacılar, araştırma istanyonunda bulunan suşlarından birinin- IF7SW-B2T- köklerde ve filizlerde hücre bölünmesini teşvik eden sitokin enzimi için gerekli olan bir gen de dahil olmak üzere, bitki büyümesine yardımcı olacak umut verici genlere sahip olduğunu buldular.
Yapılacak çok daha fazla araştırma var- araştırmacılar, uzay istasyonundaki mikrobiyal çeşitliliğin derinliğine inemediklerini kabul ediyorlar. Uluslararası Uzay İstasyonunda halihazırda yaklaşık 1000 örnek toplandı, ancak hala Dünya’ya geri dönmeyi bekliyorlar.
Henüz keşfedemediğimiz heyecan verici uzay yolculuğu yapan mikropları hayal edin!
Araştırma Frontiers in Microbiology’de yayınlandı.
Feride İrem Yılmaz
Bunlar da ilginizi çekebilir
Astronotlar Uzayda Nasıl Duş Alır?
Yeni ‘Yaşam Haritası’ Sayesinde Henüz Bilinmeyen Birçok Hayvan Türleri Bulunabilir
Yorumlar 4