İnsan vücudu, sizi oluşturan her şeydir. İnsan vücudunun temel kısımları baş, boyun, gövde, kollar ve bacaklardır.
Vücut sistemleri
Vücudumuzda, gündelik gündelik yaşamımızı sürdürmek için gerekli olan ve bir takım özel görevlere sahip sistemler bulunmaktadır.
- Bunlardan birisi olan dolaşım sisteminin vücuttaki görevi oksijen, karbondioksit ve hormon gibi maddelerin kan aracılığı ile gerekli yerlere ulaştırmaktır. Dolaşım sisteminin başlıca elemanları; kalp, kan, kan hücreleri, atardamarlar ve toplardamarlardır.
- Bir diğer sistem ise vücuda giren besinlerin parçalayıp içlerindeki yaralı maddeleri atıklardan ayıran sindirim sistemidir. Sindirim sistemi; ağız, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak rektum ve anüs gibi birçok yapının ardı ardına bağlanması ile oluşmuştur. Bunların yanında karaciğer ve pankreas da ürettikleri salgılar ile sindirim sistemine yardımcı organlar olarak yer almaktadır.
- Endokrin sistemde ise kana gerekli hormonları salgılayan sekiz önemli bez bulunmaktadır. Kana salgılanan bu hormonlar ise vücudun farklı yerlerine ulaşarak büyüme ve gelişmenin sağlanması cinsel işlevlerin yerine getirilmesi veya metabolik faaliyetlerin sürdürülmesi gibi birçok görevi yerine getirmektedir.
- Vücudumuzu bakteri veya virüs gibi patojenler karşı savunan bir diğer sistem ise bağışıklık sistemidir. Bunu başarmak içinse dalak, timüs bezi, lenf düğümleri, lenfositler (B ve T lenfositler) ve lökosit denen beyaz kan hücrelerine sahiptir.
- Vücudumuzda savunmada rol oynayan bir başka sistem ise lenf düğümleri, damarları ve hücrelerinden oluşan lenf sistemidir. Başlıca görevi lenf denen ve vücudumuzu korumakla görevli akyuvarları içeren berrak bir sıvıyı taşımaktır. Bu sistemin bir başka önemli görevi ise dokularımızda biriken fazla sıvının kan dolaşımına geri kazandırılmasıdır.
- Sinir sistemi gönderdiği sinyallerle vücudumuzda gerçekleşen istemli (kolunuzu oynatmanız) ve istemsiz (nefes almak) bütün hareketleri kontrol eden sistemdir. Sinir sistemi merkezi ve çevresel sinir sistemi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Merkezi sinir sisteminin elemanları beyin ve omuriliktir. Çevresel sinir sistemi ise vücudumuzun geri kalan parçalarını merkezi sinir siteme bağlayan sinirlerden oluşur.
- Vücudumuzdaki kas sisteminde hareketimizi sağlamak veya kan akışını kolaylaştırmak gibi çeşitli görevlere sahip yaklaşık 650 kas bulunmaktadır. Bu kaslar; istemli hareketlerimizi gerçekleştirmemizi sağlayan iskelet kasları, iç organlarımızda bulunan düz kaslar ve kalbimizin çalışmasını sağlayan kalp kasları olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
- Kas sistemini yanı sıra vücudumuzu desteklemekle görevli 206 tane kemikten oluşan bir iskelete de sahibiz. Bu kemiklerin arasında kıkırdaklar bulunmasının yanı sıra ligamentlerle birbirlerine tendonlarla da kaslarımıza bağlanırlar. İskelet sisteminin vücudumuza desteklik sağlamak dışında kalsiyum depolama ve kan hücrelerini üretmek gibi görevleri de vardır. Dişlerimizde iskelet sistemini bir parçası olmasına rağmen kemik olarak sayılmamaktadır.
- Üreme sistemi insanların genlerini sonraki nesillere aktarmasını sağlar. Erkek üreme sistemi penis ve spermlerin üretiminden sorumlu testislerden oluşmaktadır. Dişi üreme sistemi ise vajina, uterus ve yumurta üretimin gerçekleştiği iki adet ovaryumdan oluşur. Döllenme sırasında bir sperm ve yumurta hücrelerinin çekirdekleri birleşir. Bu yeni oluşan döllenmiş yumurta uterusa yerleşerek gelişimine başlar.
- Bir çift akciğerden, bir adet diyafram ve soluk borusundan oluşan solunum sistemimiz vücudumuz için hayati önem taşıyan oksijenin alınmasını ve fazla karbondioksitin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
- Üriner sistem, belirli besinlerin parçalanması sonucu oluşan ve üre denilen atıkların vücuttan uzaklaştırılmasında görevlidir. Üriner sistem iki adet böbrek, üreteri, sfinkter (halkasal) kastan ve birer adet idrar torbası ile üretradan oluşmaktadır. Üretilen ürin(idrar) böbreklerden aşağı süzülerek üreter aracılığı ile idrar torbasında birikir. Burada biriken idrar ise bir süre sonra üretra aracılığı ile vücuttan uzaklaştırılır.
- Derimiz ya da bir diğer adıyla örtü sistemi, vücudumuzdaki en büyük organdır. Bizi dış ortamın etkilerinden korur ve bakteriler ve virüsler gibi patojenlere karşı ilk savunma hattını oluşturur. Derimiz aynı zamanda vücut sıcaklığımız kontrol eder. Atık maddelerin terleme aracılığı ile vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Derimizin yanı sıra tırnaklarımız ve deri üzerindeki kıllar da örtü sisteme dâhildirler.
Hayati Organlarımız
İnsan vücudunda yaşama durumunun sürdürülebilmesi için hayati önem taşıyan beş adet organ vardır. Bunlar: Beyin, kalp, böbrekler, karaciğer ve akciğerlerdir.
- İnsan beyni vücudun kontrol merkezidir. Vücudun çeşitli parçalarına nöronlar veya hormonlar aracılığı ile birçok sinyal gönderir. Bu parçalardan sinyal alır. Beynimiz dünya görüşümüzü, duygularımızı, hatıralarımızı ve düşüncelerimizi oluşturan merkezdir.
- Kalbimiz vücudumuzun geri kalanına kan pompalamakla görevli organdır.
- Böbreklerimizin görevi atıkların ve fazla sıvıların vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Bunu yapmak içinse kandan süzdükleri üreyi, su ve başka maddelerle birleştirerek ürin oluşturmaktadırlar.
- Karaciğerimizin birçok farklı görevi vardır. Bunlardan birkaçı zararlı kimyasalların detoksifikasyonu, ilaçların parçalanması, kanın süzülmesi, safra salgılanması ve kanın pıhtılaşmasında görevli proteinlerin üretilmesidir.
- Akciğerlerimiz ise havadaki oksijenin hücrelere gönderilmek üzere kana geçmesinden ve karbondioksitin vücuttan atılmasında görevlidirler.
İlginç Bilgiler
- İnsan vücudunda yaklaşık olarak 100 trilyon hücre vardır.
- İnsan vücudundaki bakteri sayısı insan hücrelerinin en az on katı kadardır.
- Yetişkin bir insan bir günde yaklaşık olarak 20,000 kere nefes alıp verir
- Böbreklerimiz her gün yaklaşık olarak 190 litre kan süzer. 1,5 litre kadar atık su ve maddeyi kandan uzaklaştırır.
- İnsan beyninde yaklaşık olarak 100 milyar sinir hücresi vardır.
- Yetişkin bir insanın vücudundaki su, vücut ağrılığının yarısından fazlasını oluşturur.
- Gözlerimizi görmek, kulaklarımızı işitmek kaslarımızı ise ağır şeyleri kaldırmak için kullanıyoruz diyebiliriz. Ancak vücudumuzdaki organların işlevleri bunlardan çok daha karmaşık ve çeşitlidir. Ne kadar orda olmaktan başka hiçbir işe yaramıyormuş gibi görünseler de.
Altan Bora Menekşe
Bunlar da ilginizi çekebilir
İnsan Vücudu Hakkında 15 İlginç Bilgi
İnsan Beyni, Tuhaf Şekilde Evrene Benziyor!
Yeni Teknoloji Mars’ın Tuzlu Suyundan Oksijen ve Yakıt Elde Edebilir
Yorumlar 10