Merhabalar sevgili okurlar, sizler için daha önce; Hamileliğin 1.Trimester, 2.Trimester, 3.Trimester dönemleri ve gebeliğin 0 ila 8 hafta, 9 ila 12 hafta, 13 ila 16 hafta, 17 ila 20 hafta, 21 ila 24 hafta, 25 ila 28 haftası, 29 ila 32. haftası, 33 ila 36. haftası neler yaşandığını paylaştık dilerseniz verdiğimiz linklerden ulaşabilirsiniz. Şimdi ise biraz daha minimize ve detaylı hali olan hafta hafta hamilelik dönemlerinden 37 ila 40 hafta arasında yaşananları sunacağız. Keyifli okumalar dileriz.
Hamileliğin 37-40 haftaları aralığı
- 37. Haftada hamileliğiniz tamamlanmış kabul edilir.
- Bebeğin kilosu 3 ila 4 kilo aralığındadır. Halen amniyotik sıvı ile beslenir ve bebeklerin bu haftada artık günde ortalama 450 ml sıvı tükettiği bilinmektedir.
- Bağırsakları (sindirim sistemi) artık bebeğinizin doğumdan sonraki ilk kakasını oluşturacak yapışkan yeşil madde olan mekonyum içeriyor. Mekonyum yapışkan yeşil bir maddedir ve bebeğinizin doğumdan sonraki ilk dışkısıdır. Az miktarda lanugo tüyleri içerebilmektedir.
- 38. Haftada göbek bağı 50-60 cm uzunluğundadır. Doğmamış bebeğinizin kalbi ve dolaşım sistemi artık tamamen şekillenmiştir.
- 39. Haftada bebeğiniz minik bir karpuz kadardır.
- Hamileliğin son haftalarında bebeğinizin kafası pelvise doğrular ilerlemektedir. Karnınızın aşağı doğru indiğini gözlemleyebilirsiniz. Bazı doktorlar bu duruma nişan gelmesi demektedir. Bazen doğum başlayana kadar nişan gelmesi gerçekleşmeyebilir.
( Hamilelik süresi boyunca rahim ağzında çeşitli salgılar oluşur ve rahim ağzında birikir. Bu nedenle rahim ağzı tıkanır. Bu salgıların sümüksü bir yapısı vardır. Mukus tıkacı da denir. Oluşan bu tıkaç, bebeğinizi ve sizi enfeksiyonlara karşı korur. Gebelik artık sona yaklaştığında rahim ağzında oluşan değişiklikler nedeniyle bu tıkaç düşer. Halk arasında bu duruma “nişan gelmesi” denir.)
- Bebeğinizin vücudundaki hormanlardan dolayı bebeğin cinsel organı biraz buruşuk olabilir. Zamanla düzelecektir. Bu aşamada doğmaya hazırlar ve en geç birkaç hafta içinde onunla tanışabileceksiniz.
Bunlar da ilginizi çekebilir
Bunları Bir Yaşam Boyunca Kaç Kere Yapıyoruz?
Bebeklerin Aldıkları İlk Nefes Hayati Beyin Değişikliklerini Nasıl Tetikliyor?
Şans Verilseydi, Kadınlar Dünyayı Erkeklerden Farklı Yönetir Miydi?