GİRİŞ
İnsanların defalarca “kodlama” yani “Yazılım dili öğreneceğim.” Dediğini duyuyorum. Bir bilgisayar programcısı olarak insanların böyle bir adım atmalarını olumlu olduğunu düşünüyordum. Ama artık aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Salgın nedeniyle hepimiz evlerimizdeyiz, sanırım sizler de öylesinizdir. Evde olduğumuz bu süreçte dijital olan her şey hızla büyüyor ve bir sürü “çevrimiçi kodlama dersleri” ortaya çıkıyor. Haberler ve sosyal medya “Kodlama” adı altında bir sürü yeni haber ve hikaye ortaya çıkarmaya başladı.
“3 Ayda aranan yazılımcı olun!” , “Çevrimiçi pazar büyüdükçe geliştiricilere ihtiyaç duyuluyor.” Gibi kışkırtıcı başlıklar üzerine kodlama eğitimlerini her yerde görmeye başlamamız insana “Kodlama öğrenmeli miyim?” sorusunu sordurmaya yetiyor. Hatta ve hatta insanlar böyle bir ortamda kodlama öğrenmeye başlamadıkları her gün kendilerini daha da kötü hissedebiliyorlar.
Ne yazık ki, kodlama öğrenmek birçok insan için gereksiz bir şey. Evet, belki yazılım dili öğrendiğinizde kendinizi bir nebze psikolojik olarak rahatlatabilirsiniz. Ama yazılım dili öğrenmeniz sonucunda elinize geçen tek şey öğrenilmiş bir programlama dili olacaktır. Etrafınıza bakarsanız, kodlama dışında öğrenebileceğiniz çok fazla şey var.
NEDENLER
Aşağıda, bir programcı olarak neden kodlamayı öğrenmemeniz gerektiğini düşündüğümü özetleyeceğim.
Birincisi, hedefsiz öğrenmek sandığınızdan daha az etkilidir.
Bu makalenin amacı doğrultusunda verimliliği, “Sonuç / Harcanan zaman” olarak tanımlayabilirim. Girişte belirttiğim gibi gelecekte sanki herkesin kodlama bilmesi gerektiği gibi bir algı var. Böyle bir düşünce sonucunda da birçok kişi “Bunu öğrenmem lazım” diyerek amaçsızca kod yazmayı öğrenmeye çalışıyor. Amaçsızca dememin sebebi de herhangi bir nedenleri olmadan öğreniyorlar. Amaçsızca bir dil öğrenmeye çalışmak zamanla motivasyonlarının düşmesine sebep oluyor. Para verilerek alınan o kurslar “Yer imleri” sekmesinde boş boş onlara bakıyor ve hatta her tarayıcıya girdiklerinde o kurslarla göz göze gelmelerine sebep oluyor. Bu da kişinin moralini bozuyor.
Ama diyelim ki kursu tamamladınız. Şimdi de bu bilginizi bir yerde kullanmalısınız. Sonuçta kullanılmayan bilgi unutulur gidilir. Fakat birçok insan “İleride kullanırım.” Diyerek öğrendikleri dili unutuyorlar ya da o dilde paslanıyorlar. Ne yazık ki ustalaşmak için aylar hatta seneler harcadığınız programlama dilleri, gerçek hayatla kolay kolay bağdaşamayan bir şey. Programlamayı, aktif olarak kullanmanın bir yolunu aramadığınız sürece, gerçek dünya ile dil arasında çok bir bağ yoktur. Aylar harcadığımız o çalışma toz bulutu olup gidiyor. Ne yazık ki sandığımız kadar akıllı varlıklar değiliz.
İkincisi, Programlama sandığımızdan daha az performans / harcanan zaman sağlar.
Sizce bir sonraki Amazon, Google veya YouTube’yi oluşturmanız ne kadar zamanınızı alacak?
En iyi teknoloji şirketleri, en iyi geliştiricilerin en iyisinden oluşur. En küçük işlerinde bile 10 veya 100’lerce geliştirici vardır. Elbette bunlara benzeyen işler ortaya çıkarabilirsiniz fakat bunların ayakta duruyor olmasını sağlamak sanılanın aksine çok büyük çaba gerektirir. Hatta size bir örnek vereyim, şu an online olarak kullandığınız bir çok sayfayı kendiniz çok kısa sürelerde yapabilirsiniz. Hatta bunları YouTube’da “Create X in 10 minutes” gibi aramalar yaparak bulabilirsiniz.
Eğer “Bir sonraki amazonu ben yapacağım.” Gibi bir düşünceyle programlama öğreniyorsanız sizlere kötü haberlerim var. Kodlamayı öğrenseniz bile ortaya somut bir ürün çıkarmak çok uzun bir süreçtir. Birden çok dil, kitaplık, uygulama vb. öğrenmeniz gerekebilir. En büyük sorun ise (kodlamayı yeni öğrenmeye başlayan yetişkinler için) her şeyi öğrendiğinizde, ömrünüzün son yıllarında olabilirsiniz.
Üçüncüsü, Her geçen gün “Kodsuz Yazılım” araçlarının sayısı artıyor.
“Kodsuz Yazılım” dediğimiz şey, sizin tek bir satır kod yazmadan ortaya bir ürün çıkarmanızı sağlayan bir araçtır. Son zamanlarda bu araçların sayısı gittikçe artıyor. Günümüzün büyük BT şirketleri –Google, Amazon ve Microsoft gibi- kodsuz platform pazarına geçiş yaptılar.
Aslında bu araçlar kişilerin işlevsel hizmetler oluşturmasına izin verdi. Ekranınızı, farenizi, daha işlevli bir hale getirebilir hatta ve hatta Excel benzeri elektronik tablolar ve grafiklerle çalışabilirsiniz.
Dürüst olmak gerekirse de kodsuz platformlarda henüz tüm hizmetlere erişmek mümkün değil. İşlevsellikleri sınırlı ve ek gereksinimlerin sonunda kodlanmaları gerekir. Yine de ileride gelişeceği öngörülebilen bir sektör.
SONUÇ
Dünya çok büyük ve keşfedilecek daha çok şey var. Programlama çok fazla şey yapabilecek kapasitede bir sektör ancak tek başına yapabileceğiniz çok fazla şey ne yazık ki yok. Dahası BT pazarı sahada başka endüstriler olduğunda çiçek açabilir.
Yazılım öğrenmeniz gerektiğinden hala emin misiniz? O zaman kendinize bir hedef koyun ve elinizden geleni yapın.
Meriç ÇAPAR
Bunlar da ilginizi çekebilir
Her Web Geliştiricisinin 2021’de Sahip Olması Gereken 15 VSCode Uzantısı
C Programlama Dili Öğrenmek Size Nasıl Fayda Sağlayacak?
Yazılım Mühendisi Nasıl Olunur?
Kötü Amaçlı Yazılım (Malware) Nedir? ve Bilgisayarınızı Nasıl Koruyabilirsiniz?
Amazon ve Amex, Artık GitHub Programında Yazılım Geliştiricilerine Fon Sağlayacak
Yorumlar 3