Amerika timsahları, modern zamanda dinazorlara en yakın canlılar ve boyları 4 metreye kadar uzayabiliyor. Kertenkeleler gibi çok daha küçük sürüngenler kuyruklarını yenileyebilse de, çok daha büyük timsahın masif kuyruklarını yeniden büyütüp büyütemeyeceği sorusu yeterince araştırılmamıştır. Arizona State Üniversitesinden bir grup araştırmacı ve Louisiana Vahşi Yaşam ve Balıkçılık Bölümü genç timsahların bir ayağın dörtte üçüne veya toplam vücut uzunluklarının % 18’ine kadar kuyruklarını yeniden büyütme yeteneğine sahip olduklarını ortaya çıktı.
Disiplinler arası bilim insanları ekibi, bu yeniden büyüyen kuyrukların yapısını incelemek için anatomi ve doku organizasyonunu incelemek için gösterilen yöntemlerle birlikte gelişmiş görüntüleme tekniklerini kullandı. Bu yeni kuyrukların, kan damarları ve sinirlerle iç içe geçmiş bağ dokusuyla çevrili kıkırdaktan oluşan merkezi bir iskelete sahip karmaşık yapılar olduğunu buldular. Bu yeni büyüyen kuyrukların timsahların bulanık su habitatlarında onlara işlevsel bir avantaj sağladığı tahmin ediliyor.
İlginizi çekebilir: Habitat Nedir, Habitatlar Çocuklara Nasıl Öğretilir?
Bu bulgular Scientific Reports dergisinde yayınlandı.
Yakın zamanda doktora yapan Cindy Xu, “Timsahı boyutu dışında ilginç kılan şey, yeniden büyümüş kuyruğun aynı yapı içinde hem yenilenme hem de yara iyileşme belirtileri göstermesidir,” dedi. ASU’nun moleküler ve hücresel biyoloji programından mezun ve makalenin baş yazarı.
“Kıkırdağın büyümesi, kan damarları, sinirler ve ölçekler, laboratuvarımızdan ve diğerlerinden alınan kertenkele kuyruğu rejenerasyonu ile ilgili önceki çalışmalarla tutarlıydı. Bununla birlikte, yeniden büyümüş timsah kuyruğunda iskelet kası yerine yara benzeri bağ dokusunu keşfetmeye şaşırdık. Gelecekteki karşılaştırmalı çalışmalar, rejeneratif kapasitenin farklı sürüngen ve hayvan grupları arasında neden değişken olduğunu anlamak için önemli olacaktır. ”
Yenilenmiş timsah kuyruğundaki kıkırdak tüpünün 3 boyutlu rekonstrüksiyon videosu bulundu. Bu yapı, yeniden büyüyen kuyruğun uzunluğunu uzatır ve rastgele dağılmış gözeneklere sahiptir. Bilgi: Arizona Eyalet Üniversitesi.
ASU Yaşam Bilimleri Fakültesi’nden eş-kıdemli yazar ve doçent Jeanne Wilson-Rawls, “Türler arasında rejeneratif yetenek yelpazesi büyüleyici, yeni kas üretmenin yüksek bir bedeli de var” dedi.
Louisiana Vahşi Yaşam ve Balıkçılık Bölümü Biyolog Yöneticisi Ruth M. Elsey, “Timsah Araştırma ve Yönetim Departmanımızdaki biyologlar, Arizona Eyalet Üniversitesi’nde Dr. Kusumi ile uzun yıllardır ortak olmaktan memnuniyet duyuyorlar” dedi. “timsahları kuyruk dokusunun olası yeniden büyümesine dair bazı belirtilerle birlikte görüyoruz, ancak onların uzmanlıkları, olası kısmi kuyruk büyümesi veya yara onarımı kapasitesi ile ilişkili histolojik değişiklikleri detaylandıran mevcut çalışmaya yol açtı.”
Timsahlar, kertenkeleler ve insanların hepsi amniyot adı verilen omurgaya sahip bir hayvan grubuna aittir. Disiplinlerarası ekip daha önce kertenkelelerin kuyruklarını yeniden oluşturma yeteneklerini araştırırken, timsahtaki karmaşık yeni kuyrukların yeniden büyüme bulgusu, amniyotlardaki süreç hakkında daha fazla bilgi veriyor.
Timsahlar, dinazorlar ve kuşların atası 250 milyon yıl önce dünyadan ayrıldı
ASU Yaşam Bilimleri Fakültesi’nde profesör ve direktör ve Liberal Sanatlar ve Bilimler Koleji’nde dekan yardımcısı olan yardımcı kıdemli yazar Kenro Kusumi ; “Timsahlar, dinazorlar ve kuşların atası 250 milyon yıl önce dünyadan ayrıldı.” diyor.
“Timsahların karmaşık kuyrukları yeniden büyütmek için bu hücresel mekanizmayı koruduklarını, kuşların ise bu yeteneklerini kaybettiklerini bulmamız, evrim sırasında bu yeteneğin ne zaman kaybolduğu sorusunu gündeme getiriyor. Orada, soyları modern kuşlara götüren ve yeniden büyümüş kuyruklu dinozor fosilleri var mı? Şu ana kadar yayınlanan literatürde buna dair herhangi bir kanıt bulamadık. ”
Arizona Üniversitesi Tıp Fakültesi-Phoenix ve ASU Okulu’nun ortak yazarı ve profesörü Rebecca Fisher, “Farklı hayvanların dokuları nasıl onardığını ve yenileyebildiğini anlarsak, bu bilgi daha sonra tıbbi tedaviler geliştirmek için kullanılabilir” dedi. Yaşam Bilimleri. Araştırmacılar, bulgularının, yaralanmaları onarmak ve artrit gibi hastalıkları tedavi etmek için yeni terapötik yaklaşımların keşfedilmesine yardımcı olacağını umut ediyorlar.
Erva KOÇAK
Bunlar da ilginizi çekebilir
Eski İnsanların Sahip Olup Bizim Olmadığımız Dört Gerçek!
İnsan Cildinin Doğal İşlevlerini Taklit Edebilen ve Cilde Yapışan “e-deri” Geliştirildi.
Yorumlar 2