Teknoloji, insanların çevrelerini değiştirmek, dönüştürmek ve çeşitli amaçlar uğruna kullanmak için yararlandıkları bilgi ve deneyimler dizisidir. İnsanlığın ihtiyaçlarını karşılayan ve arzularını tatmin eden araç gereçlerin, makinelerin, ürünlerin ve servislerin ortaya konulması, teknolojiyle mümkün hale gelmiştir. Teknoloji kelimesinin kökeni, eski Yunanca’da “teknik, sanat, yetenek” anlamına gelen “tekne” ve “bilgi” anlamına gelem “logos” sözcüklerine dayanmaktadır.
Teknolojinin tarihi veya kökleri ise, Taş Devri’ne kadar uzanmaktadır. Atalarımız,, kalıba döküp, sivrileştirebilecekleri; çakmaktaşı, kuvars ve obsidyen gibi bir takım sert taşların varlığını keşfettiler. Böylelikle, günlük besin ihtiyaçlarını karşılamanın başlıca yolu olan avlanmayı kolaylaştıran bıçakların, baltaların ve diğer kesme aletlerin ilk örneklerini ortaya koyabilir hale geldiler.
Bu örnekte, insanların, seçtikleri taşı, yetenek ve bilgi birikimlerini kullanarak, avlanmayı daha da etkili ve hızlı bir hale getiren bir alete dönüştürmeleriyle, çevrelerini nasıl değiştirdiklerini gördük.
Teknolojinin Kilometre Taşları
Günlük hayatımızda kullandığımız tüm objeler, varoluşumuzdan itibaren yüzyıllar boyunca gelişimini sürdürmüş farklı teknolojilerin birer ürünüdür. Doğal kaynakları kullanarak elde ettiğimiz cihaz ve makineler, hayatımızı kolaylaştırır, merakımızı ve daha iyi olma arzumuzu tatmin eder. Bilgisayarlar, tablet ve telefonlar, lokomotifler, araba ve uçaklar, ampül ve mikro çipler, İnsanoğlu’nun aya çıkması ve uzayın fethi, son teknolojinin kilometre taşlarıdır.
Teknoloji, yalnızca bıçaklar, bilgisayarlar ya da uzay mekikleri gibi ürünleri sağlamaz, bunun yanı sıra, ihtiyaçlarımızı karşılayan ve arzularımızı gerçekleştiren metodolojileri ve soyut kavramları da bünyesinde barındırır.
Dolayısıyla, teknolojiyi 2 grupta incelemek mümkündür:
- Katı teknoloji: Somut ürünler sunan teknoloji
- Hafif teknoloji: Soyut ürünler veren teknoloji
Yalın üretim metodu gibi organizasyon düzeydeki metodlar, satış stratejileri geliştirip satmak, muhasebe sistemleri, yazılımların yaratılması ve geliştirilmesi, koçluk gibi unsurlar, hafif teknolojinin ürünleridir.
Hafif teknolojiler genellikle ekonomi, yönetim- idare ve sosyolojiyle ilişkilendirilirken; katı teknolojiler genelde fizik ve kimyayla alakalıdır.
Teknoloji Sınıflandırması
Varolan teknolojileri sınıflandırmanın başka yolları da vardır:
Esnek teknoloji: Bir çok alamda kullanılabilen teknolojileri kapsar. Televizyon, telefon, bilgisayar ve çeşitli ürünlerde kullanılan mikro çipler, esnek teknolojiye örnek olarak verilebilir.
Sabit teknoloji: Belirli tek bir alanda kullanılabilen teknolojilerdir. Bakteriler, mantarlar, virüsler ve küflerden kurtulmak için kullanılan mantar ilaçları, sabit teknoloji olarak sınıflandırılabilir.
Teknolojinin, bizi, düşünüş ve yaşayış biçimimizi, hayatımızı ve çevremizi kökünden değiştirdiği su götürmez bir gerçek. Üretim için gerekli metalleri bulup çıkarmak için büyük alanlarda kazı çalışmaları yaptık, odun elde edebilmek için ağaçları kestik, laboratuvar ortamında kimyasal bileşikler sentezleyerek çevremizi değiştirdik, atmosferimize karbondioksit salan motorlar kullandık. Bütün bunlar, bizim günlük faaliyetlerimizin Dünya’yı ne kadar kirlettiğinin kanıtıdır. Ormansızlaşma, iklim değişimi, asidik ve radyoaktif yağmurlar ve gezegenimizi çevreleyen ozon tabakasındaki delik gibi sorunların kaynağı, insanların geliştirdiği ve kullandığı çeşitli teknolojilerdir.
Son Olarak Teknoloji
Teknoloji, bombalar gibi ölümcül silahların üretimine olanak sağlayarak, aynı zamanda savaş konseptini de değiştirmiştir. Öyle ki, I. ve II. Dünya Savaşı arasındaki süreçte, bundan 2000 yıl öncesine kadar olan tüm savaşlarda ölen insan sayısının üç katı insan yaşamını yitirmiştir.
Ancak tüm bunların aksine, teknolojinin göz ardı edilemeyecek faydaları da vardır. Teknolojinin sayesinde, hayata dair olan umudumuz ve yaşam kalitemiz büyük ölçüde artmıştır. Teknoloji ve bilim alanlarındaki gelişmeler, önceleri ölümcül olan hastalıkların, tespit edilip tedavi edilebilmesine olanak sağlamıştır.
Bu gelişmeler neticesinde, herkesin her türlü bilgiye İnternet aracılığıyla ulaşabildiği, yaşam kalitemizi artıran her türlü besin maddesinin, kıyafetin ve ürünün üretilip, dağıtılıp, depolanabildiği bir düzen oluşmuştur. Teknoloji, ağır ve tehlikeli işleri yapabilen makinelerin üretilmesine olanak vermiş, böylelikle bu alanlarda çalışan insanların omuzlarından ağır bir yükü indirmiştir. Herkesle iletişime geçmemize imkan veren teknoloji, Ay’ı fethetmemize olanak verdiği gibi, uzayın geri kalanını da fethetmemize yardımcı olacaktır.
Son olarak teknoloji haberleri okumak için buraya tıklayın.
Mustafa Berkay Boz
Yorumlar 24