Mona Lisa; aynı zamanda, Francesco del Giocondo’nun karısı, Lisa Gherardini Portresi olarak da bilinir. Mona Lisa tablosu kavak ağacından bir panel üzerine yağlı boya ile yapılmıştır. Leonardo da Vinci ‘nin yaptığı ve muhtemelen dünyanın en ünlü tablosu. Resim hâlen Paris’teki Louvre Müzesi’nde Francesco del Giocondo’nun karısı, Lisa Gherardini Portresi başlığı altında sergilenmektedir. İşte size Mona Lisa hakkında bilmeniz gereken 10 önemli ve gerçek bilgi.
1. Francois, XIV. Louis ve Napolyon ile aynı dönemde yaşadı
Leonardo Da Vinci İtalya’da yaşarken bu tabloya başladı fakat I. Francois’in isteği üzerine Fransa’ya taşınana kadar bitirmedi. Fransız kral tabloyu Fontainebleau Sarayı’nda sergiledi, tablo yaklaşık yüz yıl boyunca orada kaldı. XIV. Louis tabloyu Büyük Versay Sarayı’na kaldırdı. 19. yüzyılın başlarında ise Napolyon Bonaparte tabloyu kendi özel odasında sakladı.
2. Bazı tarihçiler Mona Lisa’nın aslında Da Vinci’nin kendi portresi olduğuna inanıyor
Leonardo Da Vinci 1519’da öldü ve bir Fransız kalesine gömüldü. İtalya Ulusal Komite’si Kültürel Miras için soruşturma başlattı ve mezarı kazıp onun kafatasını çıkarmayı planladı. CSI kullanarak Da Vinci’nin yüzünü tekrar yapmak istediler. Peki yüzü gizemli Mona Lisa gibi olacak mı?
3. Louvre Müzesinde kendi odası var
Louvre hizmet vermeye başladıktan dört yıl sonra 2003 yılında 6,3 milyon dolar değerinde tadilat gördü. Bu tadilattan sonra tablonun kendi odası oldu. Doğal ışığın içeri girmesine izin veren cam tavan, sıcaklığı 6,1 santigrat derecede tutmayı sağlayan kırılmaz cam vitrin ve tablonun gerçek renklerini öne çıkaran ufak bir spot ışığı bulunmakta.
4. Tablo ama tuval değil
Da Vinci bu ünlü şaheserini kavak tahtası üzerine yaptı. Onun daha büyük çalışmalarını ıslak sıva üzerine yaptığını düşününce tahta o kadar da saçma gelmiyor. Tuval 14. Yüzyıldan beri sanatçılar tarafından kullanılıyor ama çoğu Rönesans sanatçısı küçük çalışmaları için odunu tercih etti.
5. Jackie Kennedy Mona Lisa’yı davet etti
Yüzyıllar boyunca, Fransız yetkililer tabloyu nadiren gözlerinin önünden ayırdılar. Ancak, first lady Jackie Kennedy Fransız hükümetine tablonun Birleşmiş Devletleri ziyaret edip edemeyeceğini sordu. Fransız başbakanı de Gaulle kabul etti. Bu sayede “Mona Lisa” Washington D.C.’deki National Gallery of Art’a oradan da New York City’deki Metropolitan Museum of Art’a gitti.
6. Bir hırsız onu ünlü yaptı
Sanat eseri olmasına rağmen Mona Lisa her zaman tanınan bir şaheser oldu. 1911 yazına kadar kimsenin dikkatini çekmiyordu. Gazeteler dünya çapından olan bu suçun hikayesini yaydı. Tablo iki yıl aradan sonra Louvre Müzesi’ne gelince neredeyse tüm dünya neşelendi.
7. Picasso hırsızlık suçundan zan altındaydı
Soruşturma sırasında jandarmalar Pablo Picasso gibi bilinen sanat muhaliflerini hırsızlık konusunda sorgulayacak kadar ileri gittiler.Bir zamanlar tablonun yakılması gerektiğini söyleyen şair Guillaume Apollinaire’itutukladılar. En sonunda şüphelerin asılsız olduğu ortaya çıktı.
8. Hayran postaları alıyor
Tablo 1815 yılında Louvre’e ilk kez geldiğinden beri sevenlerinden bol bol çiçek ve aşk mektupları alıyor. Kendi posta kutusu dahi var.
9. Herkes hayran değil
Çeşitli saldırganlar da Vinci’nin ünlü eserine saldırıda bulundu. Özellikle 1956 yılı çalkantılı bir yıldı. Ziyaretçilerden biri asit fırlattı ve başka biri ise taş yağmuruna tuttu. Saldırı zayıf kaldı fakat hala fark edilebiliyor. Kurşun geçirmez camın eklenmesi, 1974’te sprey boya ve 2009’da bir kahve fincanıyla sonraki saldırıları etkisiz kıldı.
10. Satılamaz ve Satın Alınamaz
Gerçekten paha biçilemez, tablo Fransız miras yasasına göre satılamaz ve satın alınamaz. Louvre koleksiyonunun bir parçası olarak, “Mona Lisa” halka aittir ve halkın mutabakatına göre halkın kalbi ona aittir.
Emre AKINCI
Bunlar da ilginizi çekebilir
Leonardo da Vinci – Kimdir?, Hayatı, Eserleri, Kitap ve Son Yılları
Yorumlar 1