Bilim kurgu kitabı mı arıyorsunuz? Siz değerli okurlarımız için, tüm zamanların en iyi bilim kurgu kitapları seçkilerimiz ile geleceğe bir yolculuk yapın.
Dilerseniz bilim kurgu kitapları haricinde, hazırladığımız en iyi kitap önerileri listemizi de inceleyerek keyif alabilirsiniz. Ayrıca kitap dışında korku filmi de seviyorsanız en iyi korku filmleri listemiz tam size göre.
İşte En İyi Bilim Kurgu Kitapları
Üç Cisim Problemi – liu Cixin
Liu Cixin zaten Çin’in en çok saygı duyulan bilim-kurgu yazarlarından bir tanesi. Kendisi 2008 yılında uzun soluklu romanlar yazmaya karar verdikten sonra karşımıza bu muhteşem bilim-kurgu serisi ile çıktı. Üç Cisim problemi günümüz, kültür devrimi ve video oyunları arasında gidip gelen bir çağa yayılıyor. Üçlemenin ilk bölümü olan Üç Cisim Problemi; büyülü bir şekilde batılı bilim-kurgu kitaplarının önüne geçmiş. Hem de sizi gerçek bilim hakkında eğlendirerek bilgilendirecektir. İyi okumalar.
Google kullanıcıları %94 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: 2008
Yazarı: Liu Cixin
Sonraki kitap: Karanlık Orman
Seri: Remembrance of Earth’s Past
Uyarlamalar: The Three-Body Problem (2016)
Aldığı ödüller: Hugo En İyi Roman Ödülü
Yeni Kristal Dünya (The Blazing World) – Margaret Cavendish
İlk 1666 yılında basılan bu kitap muhtemelen basılmış olan ilk bilim-kurgu kitabı olduğunu söyleyebiliriz. Zamanına göre korkusuz bir feminist bir dille yazılması yanı sıra inanılmaz bir hayal gücü ile dolu bir kitap. Zamanın ilerisinde olan bu kitap hala günümüzde de geçtiğini hissedebilirsiniz birçok yazarın ilham aldığı kitaplar arasında diyebiliriz.
Cavendish’in ütopik hikayesi diğer dünyalara seyahat eden yarı insan-yarı hayvan kaçırılmış bir kadının yaşadıkları hakkındadır. Çok güzel olan karakterimiz bazen imparatoriçe olurken bazen büyük bir istilayı organize eden kişi olarak karşımıza çıkar. İyi okumalar.
İlk Yayınlanma Tarihi: Ocak 1666
Yazarı: Margaret Lucas Cavendish
Ülke: İngiltere Krallığı
Türler: Roman, Bilim Kurgu
Jurassic Park, Michael Crichton (1990)
Büyük film endüstrisininin eline düşmeden önce, aynı derecede güzel bir kitap olan Andromeda Strain(Türkçeye çevirilmemiştir maalesef) yazarı olan Michael Chrichton tarafından yazılan akıllıca, düşünce dolu ve sürükleyici bir bilim-kurgu klasiğiydi.
Chrichton’un bu akıcı öyküsü genetik mühendisliğinin tehlikeleri hakkında bizi uyarıyor. (kaos teorisinin de kaba bir keşfi de diyebiliriz) Kitapta ki dinazor betimlemeleri de inanılmaz derece güzel yapılmış şimdiden iyi okumlar diliyorum.
Google kullanıcıları %96 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: 20 Kasım 1990
Yazarı: Michael Crichton
Sonraki kitap: Kayip Dünya
Sayfa sayısı: 448
Karakterler: Dr. Ian Malcolm, John Hammond, Dr. Alan Grant, Dr. Ellie Sattler, Lex Murphy, Tim Murphy
Türler: Roman, Bilim Kurgu, Korku Kurgu, Fantastik Kurgu, Katı Bilim Kurgu, Tekno Korku
Frankenstein, Mary Shelley (1818)
Mary Shelley gotik gerilim tarzındaki Frankenstein’i yazmaya başladığında sadece 18 yaşında gencecik bir kızdı. Yazılmasının üzerinden iki yüzyıl geçmesine rağmen bilim-kurgu ve korku hikaye türlerinin en önde geleni diyebiliyoruz. Yaşam ve ölümünün doğası, ölümsüzlük ve genetik mühendisliği büyük temaları içinde bulunduruyor.
Okuduğumuzda bilim yanlısı olarak anladığımız bu kitap, Dr.Frankenstein’i duygusuz bir canavar olarak bize gösteriyor. Ki kendisi yarattığı yaratığın hareketlerinin sorumluluğunu üzerine almayan bir kişilik olarak karşımıza da çıkıyor. Şimdiler de teknolojik ilerlemelerle ölümü durdurmaya ya da yeni yaşamlar yaratmaya hiç bu yaklaşmadığımız bu zamanlarda bilim adamları bizi insan yapanın üzerinde bu kadar araştırmalar yaptıkları bu zamanlarda Frankenstein’in bize öğrettiği şey ‘sırf yapabildiğin için yapmak zorunda değilsin’. Şimdiden iyi okumalar.
Google kullanıcıları %81 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk çalındığı tarih ve yer: 1823
Yazar: Mary Shelley
Sayfa sayısı: 280
Karakterler: Frankenstein, Victor Frankenstein, Drakula, DAHA FAZLA
Türler: Gotik Kurgu, Korku Kurgu, Bilim Kurgu, Aşk Romanı, Yumuşak Bilim Kurgu
Uyarlamalar: Mary Shelley’den Frankenstein (1994)
Vakıf, Isaac Asimov (1951)
Hala üretken bir yazar olan Asimov, en iyi eserleri klasik kısa hikayelerden oluşuyor bu hikayeler ise uzun şakalar gibi, ama sonun da yüzünüze bir yumruk yemiş gibi yerinize mıhlandığınız türden, Vakıf serisi ise tamamen farklı bir mod da yazılmış, önceden yapılmış bir tablo gibi her bir fırça darbesiyle yeni imparatorluklar kurulup yıkılıyor bu enfes seride.
Seride ki uydurulmuş kadın karakterler şimdiki kadın karakterler portresine ihanet etse de bu onun bize bıraktığı mirasın bir parçası. Vakıf serisi Hari Sheldon üzerinden kurgulanır. Hari Sheldon psikotarih diye adlandırılan bir bilimin mucidi bu bilim sayesinde geçmişin matematikle birleşmesiyle geleceği tahmin edebilir kılmış ki bu da bizi karanlık zamanlardan korumalarını sağlıyor. Şimdi neden Elon Musk’ın en sevdiği kitaplardan bir tanesi olduğunu anlamışısızdır. Şimdiden iyi okumalar.
Yazar: Isaac Asimov
Uyarlamalar: Foundation (2021)
Yayım tarihi: 1942–1993
Kitap sayısı: 7
Karakterler: The Mule, Hari Seldon, Golan Trevize, Gaal Dornick
Kaplan! Kaplan! Alfred Bester (1957)
Bu köşe taşı olan bilim-kurgu kitabı çok basit bir soruyla başlıyor, insanlar ışınlanabilseydi ne olurdu?
Yeniden doğuş ve intikam duygularının güneş sistemimize yayılmasını temeline alıyor aslında yıldızlar arasının Monte Cristo kontu da denilebilir bu kitap için. Kitap Gully Foyle karakterinin; şiddetli, eğitimsiz, kaba olan karakterin derin uzayda 6 ayını mahsur olarak geçirdikten sonra intikam arayışı üzerinde geçiyor. Şimdiden iyi okumlar.
Google kullanıcıları %86 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: Ekim 1956
Yazarı: Alfred Bester
Sayfa sayısı: 232
Türler: Roman, Bilim Kurgu
Aldığı ödüller: Prometheus Şeref Kürsüsü Ödülü
Yayıncılar: Sidgwick & Jackson, New American Library
Solaris, Stanislaw Lem (1961)
Eğer Solaris’i 2002 yılında Steven Soderbergh tarafından yapılan filmle tanıdığınızı sanıyorsanız orijinal kitap sizi şaşırtacağına eminim. Orijinal kitap Polonyalı yazar Stanislaw Lem tarafından 1961 yılında yayınlanıyor. Bu kısa romanın taşıdığı felsefe bir komplodan daha fazlası. Kitabın konusu ise uzay istasyonunda ki bir grup araştırmacının, Solaris gezegeninde okyanustaki gizemli yaşam formlarını çözmeye çalışmaları üzerine, Biraz başarı yakalamaları sayesinde yabancı gezgenin canlılık haritasını çıkarabiliyorlar ama nasıl çalıştığını anlayamıyorlar. Biraz dürtme ve kurcalama ile aslında Solaris üzerinden onların daha fazla kendilerini keşfetmesini sağlıyor. Umarım bir gün bizde kendimiz keşfederiz. Şimdiden iyi okumalar.
Google kullanıcıları %87 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: 1961
Yazarı: Stanisław Lem
Sayfa sayısı: 204
Özgün dili: Lehçe
Uyarlamalar: Solaris (1972), Solaris (2002), Solaris (1968), Revisiting Solaris (2007)
Türler: Roman, Bilim Kurgu, Psikolojik Kurgu
Dune, Frank Herbert (1965)
Okurlar tarafından 20. Yüzyılın en iyi bilim kurgu kitapları serisi, aynı zamanda tüm zamanların en çok satılan yapıtıdır. 18 kitap, 34000 yıl (kitabın içinde ki zaman ), mamutlar evreni ve David Lynch tarafından 1984 yılında çekilen filmle beraber devasa bir evrene sahiptir. Umuyoruz ki Denis Villeneuve ondan daha başarılı ve böyle bir yapıta yakışır bir filmi karşımıza çıkarır.
Kitapta ise 20.000 li yıllar da feodal galaksilerde bağnaz bir nedenden dolayı bilgisayarların yasaklandığı ve galaksilerin asil aileler tarafından yönetildiği bir dünyayı karşımıza çıkarıyor. Yapıtta ise Arrakis gezegeni üzerinde duruluyor ki Arrakis gezegeninde bulunan zeka artırıcı madenle ve dev çöl solucanları ile merak duygunuz hiç azalmayacak. Şimdiden iyi okumalar.
Google kullanıcıları %90 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: 1 Ağustos 1965
Yazarı: Frank Herbert
Sonraki kitap: Dune Mesihi
Özgün dili: İngilizce
Karakterler: Paul Atreides, Vladimir Harkonnen, Chani, DAHA FAZLA
Türler: Roman, Bilim Kurgu, Fantastik Kurgu, Komplo Kurgu
Ay Zalim Bir Sevgilidir, (The Moon Is a Harsh Mistress
) Robert Heinlein (1966)
Elon Musk ’ın favori kitaplarından bir tanesi daha olan yapıtımız aya ayak basılmadan 3 yıl önce yazılmış ve ayın kolonize edilmesi (suçlular ve mahkumlarla) üzerine yapılmış nefes kesici bir yapıttır. Şimdiden iyi okumalar.
Google kullanıcıları %88 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: 1966
Yazarı: Robert A. Heinlein
Özgün dili: İngilizce
Sayfa sayısı: 382
Karakterler: Professor Bernardo de la Paz, Hazel Stone
Buz (Ice), Anna Kavan (1967)
Anna Kavan’ın son ve en iyi bilim kurgu kitapları arasındadır. Bu yapıtta durdurulmaz yekpare bir buz parçasının dünyanın tamamı yavaş yavaş kaplamasını, canlıları öldürdüğünü ve dünyanın sonunu klostrofobik bir şekilde yansıtmasını göreceğiz. Öykün erkek karakteri ve dış ses ile beraber, sonsuza kadar ruhani ve bir o kadar nazlı kadının beşinden koşarken dünyayı çevreleyen buzun daralmasıyla duyguların daha baskıcı hale gelmesini göreceğiz. Yapıt birazda Alice harikalar diyarında yapıtının büyükler için çevrilmiş kabus vari bir versiyonu tabi ki de daha özgünü diyebilirim. Şimdiden iyi okumalar.
İlk Yayınlanma Tarihi: 1967
Yazarı: Anna Kavan
Karanlığın Sol Eli, Ursula K. Le Guin (1969)
Ursula’nın üretken kariyeri boyunca türler arasındaki geçişleri hiç olmadığı kadar bu karmaşık kitapta karşımıza çıkıyor. Klasikleşmiş eseri ‘Yerdeniz Büyücü’ yayınlanmasından bir sene sonra yayınlanan bu yapıtta; aksiyonun büyük bir kısmı, bütün herkesin aynı cinsiyette olduğu bu karanlık ve soğuk Winte (kış) gezegeninde geçmekte. Yapıt Çift cinsiyetçiliğe ilk değinen ya da konu alan ilk yapıt olarak ta karşımıza çıkıyor. Bu olayların hepsini, dünyadan gelmiş ve bu gezgende sıkışmış baş kahramanımız Genly üzerinden bize gösteriyor. Şimdiden iyi okumalar.
Google kullanıcıları %86 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: Mart 1969
Yazarı: Ursula K. Le Guin
Sayfa sayısı: 286
Karakterler: Genly Ai, Estraven, Argaven XV, Obsle, Faxe, Thessicher, Tibe
Aldığı ödüller: Hugo En İyi Roman Ödülü, Nebula En İyi Roman Ödülü, Otherwise Award, Gaylactic Spectrum Award Hall of Fame
Türler: Roman, Bilim Kurgu, Fantastik Kurgu, Feminist bilim kurgu
Karanlığı Taramak, Philip K Dick (1977)
Bilim-kurgu tarafının az olduğu daha çok yazarının uyuşturucuyla olan mücadelesini anlatan bu ilginç roman yakın gelecek te California da geçmekte. Kitapta baş karakterimiz Bob Arctor bir uyuşturucu bağımlıları grubuna sızması sonucu kahramanımızın polisle konuşmak için ses ve yüz değiştirici bir ekipman kullanmasıyla beraber yavaş yavaş kendi benliğinin ve özünün kayması üzerine anlatılmış daha çok yarı biyografik bir kitap örneği diyebilirim. Şimdiden iyi okumalar.
Google kullanıcıları %90 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: 1977
Yazarı: Philip K. Dick
Uyarlamalar: Karanlığı Taramak (2006)
Sayfa sayısı: 220
Karakterler: Bob Arctor, Ernie Luckman, James Barris, Donna Hawthorne, Charles Freck
Türler: Roman, Bilim Kurgu, Psikolojik Kurgu, Anahtarlı Roman, Distopik Kurgu, Paranoya romanı
Neuromancer, William Gibson (1984)
William Gibson’nun dünyaca üne kavuşmasını sağlan ilk siberpunk romanı. Neuromancer de siber uzaya erişimini engelleyen bir toxinin etkilerini terse çevirmeye çalışan hacker ve esrarkeş Henry Case üzerinde ilerliyor. Distopik bir japon yeraltı dünyasında geçen olaylarda her türlü fütüristik teknoloji ve siz son sayfaya varana kadar sizi bir diğer sayfaya geçmeye çalışacak olaylar örgüsü bekliyor olacak. Şimdiden iyi okumalar.
Google kullanıcıları %90 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: 1 Temmuz 1984
Yazarı: William Gibson
Sonraki kitap: Kont Sıfır
Sayfa sayısı: 271
İllüstratör: James Warhola
Seri: Sprawl trilogy
Phlebas’ı Hatırla (Consider Phlebas), Iain Banks (1987)
4 tane beğenilmiş kurgu romanından sonra yayınlanan ilk bilim-kurgu romanı adeta bir uzay operası, içinde duyarlı makinalar, insansı androidler, uzaylılar ve hepsi de görünüşte bir yapay zeka tarafından yönetiliyor. Galakside bir tarafın inanç için savaştığı diğer tarafın ise var olmak için savaştığı galaktik savaş bizi bekliyor. Şimdiden iyi okumalar.
Google kullanıcıları %92 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: 23 Nisan 1987
Yazarı: Iain Banks
Sonraki kitap: The Player of Games
Seri: Kültür
Sayfa sayısı: 471
Türler: Roman, Bilim Kurgu
Parazit, Neal Stephenson (1992)
Çılgın, eğlenceli ve şüpheli bir şekilde ileri görüşlü Parazit sizi ilk açılış sahnesiyle içine çekecek bir yapıt. Kitabımız anarşik bir Los angeles’ta baş kahramanımız elit hacker ve kılıç ustası Hiro’nun dinci bir mezhep tarafından yayılan tehlikeli virüsü durdurmaya çalışması üzerine. Bu olayları da sinirdilbirim, antik mitoloji ve bilgisayar bilimleri ışığında sunması size ayrı bir zevk verecek. Şimdiden iyi okumlar.
Google kullanıcıları %90 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: Haziran 1992
Yazarı: Neal Stephenson
Sayfa sayısı: 480
Özgün dili: İngilizce
Karakterler: Hiro Protagonist, Uncle Enzo, L Bob Rife
Türler: Roman, Siberpunk, Mizah, Bilim Kurgu, Post Siber Çılgınlık
Metro 2033, Dmitry Glukhovsky (2002)
Yıl 2033 Nükleer kıyametten sonra ayakta kalan insanlar Moskova’nın altındaki tünellere kaçmaya zorluyor bu yeraltı şehirlerinde iste her metro istasyonu bağımsız bir kabile olarak yönetiliyor ve bunlar birbirleriyle ticaret bazen de savaşmak zorunda oluyorlar.
Bunlarla beraber istasyonları birbirine bağlayan tünellerde et yiyen mutantlar ve deliren insan sesleriyle dolup taşıyor. Video oyun seriside bulunan bu roman kısmen epik bir hikaye kısmen gerilim dolu olurken bizi Artyom adında baş karakterimizle beraber insanlığı kurtarmak için metronun kalbine doğru bir yolculuğa çıkarıyor şimdiden uyarayım kemerlerinizi bağlamayı unutmayın. Şimdiden iyi okumalar.
Google kullanıcıları %97 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: 2005
Yazarı: Dmitri Gluhovski
Sonraki kitap: Metro 2034
Özgün dili: Rusça
Karakterler: Artyom, Anton, Melnik, Bourbon, Mark, Tretyak, Daniel, Hunter, Sukhoi, Oleg
Türler: Roman, Bilim Kurgu, Kıyamet Sonrası Bilim Kurgusu
Antilop Ve Flurya, Margaret Atwood (2003)
Günümüz eğilimlerin etrafında genetiği değiştirilmiş bir sirkin etrafında işlenen konu bizi adeta içine çekiyor. Bir yorumcu ise biyo-mühendislik bir kıyamet senaryosu gibi diye yorumladı. Kitabın dünyası canlı, değişken ve sizi rahatsız edecek türden. Şimdiden iyi okumalar.
Google kullanıcıları %82 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: Mayıs 2003
Yazarı: Margaret Atwood
Sonraki kitap: Tufan Zamanı
Özgün dili: İngilizce
Türler: Roman, Spekülatif Kurgu, Aşk Romanı, Bilim Kurgu, Distopik Kurgu
Adaylıklar: Man Booker Ödülü, Giller Ödülü, Governor General’s Literary Award for English-language fiction
Kalp Gidince, Margaret Atwood (2015)
Bir garip roman kokteyli diyebiliriz neden mi? Çünkü tekno distopya, sex komedisi, bir parça hiciv ve en önemlisi klasik Margaret parçalarının karışımından oluşan bu yapıt Amerika’nın kuruluşundan sonra ki kasvetli halinde yaşayan aşk kuşları Charmaine ve Stan’ın arabalarında uyuyarak kendilerini öldürmek isteyenlerden kaçış hikayesi diyebiliriz. Kitabın ana teması hakkında bahsedersek çiftler bir ay evde bir ay hapishanede kalacak şekilde ki bir sistemde yaşarlarken kahramanlarımızın arasında ki ilişkiler gelişince olaylar sarpa sarar bundan sonra heyecan sizde. Şimdiden iyi okumlar.
Google kullanıcıları %64 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: 24 Eylül 2015
Yazarı: Margaret Atwood
Türler: Bilim Kurgu, Distopik Kurgu
Adaylıklar: Goodreads Choice Awards Best Science Fiction
Marslı (The Martian), by Andy Weir (2015)
Şimdi bu kitap bilimi bilim-kurgunun içine sıkıştıran Andy Weir’in başlangıç yapıtı. Kitap marsta yaşam hakkında binlerce araştırmanın sonucu oluştuğunu söyleyebilirim. Kitabın içinde hatta insan dışkısından Mars’ta nasıl patates yetiştirileceğini dahi öğreneceksiniz. Zaten Matt Damon’nun başrolünde oynadığı marslı filmini izlemeyen yoktur. Bu kitaba Amerika’nın en iyi kitabı diyemeyiz tabi ki Marsta sıkışan bir astronotun yaşam mücadelesini size sonuna kadar yaşatacaktır. Şimdiden iyi okumalar.
Google kullanıcıları %96 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: 2011
Yazarı: Andy Weir
Uyarlamalar: The Martian (2015)
Sayfa sayısı: 369
Aldığı ödüller: Goodreads Choice Awards Best Science Fiction, Audie Award for Science Fiction
Türler: Roman, Bilim Kurgu
Borne, by Jeff VanderMeer (2017)
Yok oluş serisiyle bize yazarlık yeteneğini gösteren yazarımız bu sefer Borne ile karşımıza çıkıyor. Borne, Kıyamet sonrası bir şehirde bir çöpçünün uçan kocaman bir ayının kürkünden aldığı bir parçayla olaylar başlıyor ve ana karakterimiz Borne bir çeşit zeki deniz canlısıyla arkadaşlık kurmasından sonra her şey daha tuhaflaşıyor. Hikaye sonunda ortaya çıkıyor. Bu renkli distopya’da size iyi okumalar.
Google kullanıcıları %86 oranında kullanıcı bu kitabını beğendi.
İlk Yayınlanma Tarihi: 24 Nisan 2017
Yazarı: Jeff VanderMeer
Türler: Roman, Bilim Kurgu, Fantastik Kurgu, Distopik Kurgu, Apokaliptik Kurgu
Burak SELİMOĞLU
İlginizi çekebilir: Karantina Günlerinde Okuyabileceğiniz En İyi Kitap Önerileri
İlginizi çekebilir: Tüm Zamanların En İyi 75 Korku Filmi
Yorumlar 26