Bilim kelimesi muhtemelen birçok farklı resmi akla getiriyor: kocaman bir ders kitabı, beyaz laboratuvar önlükleri ve mikroskoplar, teleskopla bakan bir astronom, yağmur ormanlarında bir doğa bilimci, Einstein’ın tahtaya karalanmış denklemleri, uzay mekiğinin fırlatılması, köpüren bardaklar… Tüm bu görüntüler bilimin bazı yönlerini yansıtır, fakat hiçbiri tam resim sunmaz çünkü bilimin pek çok yönü vardır:
Bilim hem bilgi bütünü hem de süreçtir. Okulda bilim bazen bir ders kitabında listelenen izole edilmiş ve durağan gerçeklerin koleksiyonu gibi görünebilir, ancak bu hikayenin sadece küçük kısmıdır. Daha da önemlisi, bilim aynı zamanda izole edilmiş gerçekleri doğal dünyanın tutarlı ve kapsamlı anlayışlarına bağlamamızı sağlayan bir keşif sürecidir.
Bilim heyecan vericidir. Bilim, evrende ne olduğunu ve bu şeylerin bugün nasıl çalıştığını, geçmişte nasıl çalıştığını ve gelecekte nasıl çalışacaklarını keşfetmenin bir yoludur. Bilim insanları, daha önce kimsenin sahip olmadığı bir şeyi görmenin veya anlamanın heyecanıyla motive olurlar.
Bilim devam ediyor. Bilim, evren hakkındaki bilgimizi sürekli olarak iyileştiriyor ve genişletiyor ve bunu yaparken, gelecekteki araştırmalar için yeni sorulara yol açıyor. Bilim asla “bitmeyecek”.
Bilim, küresel bir insan çabasıdır. Dünyanın her yerinden insanlar bilim sürecine katılıyor. Ve sen de yapabilirsin!
Bilim İnsanı Kimdir?
Bilim insanı, evrenin doğasını inceleyen kişidir. Öte yandan, bir araştırmacı veya mucit ise faydalı cihazlar ve ürünler oluşturmaya çalışan kişidir.
İlginizi çekebilir: En popüler 100 bilim insanları
Bilim İnsanları Listesi
Geçmişten bu yana, tarihte bazı insanlar vardır ki insanlık adına ve insanlığı daha ileriye götürmek için durmadan çalışmıştır. Kimi bilim insanları, kendini feda etmiş, kimi çeşitli zulümlere maruz kalmış, kimi de kendi buluşları ile ölmüştür.
Dilerseniz aşağıda verdiğimiz bilim insanları listemize göz atabilirsiniz.
→ Gökbilimciler
→ Biyologlar ve Sağlık Bilimcileri
→ Jeologlar ve Paleontologlar
→ Matematikçiler
→ Ünlü Fizikçiler
→ Antik Çağ Bilim İnsanları
İlginizi çekebilir: İbn-i Sina, Koronavirüs Zamanında Bize Ne Öğretebilir?
Yorumlar 29