Bilim insanı, doğanın sırlarını araştıran kişidir. Mucit, faydalı ürünler ve cihazlar yaratmaya çalışan kişidir. Bazı insanlar her iki girişimde de inanılmaz derecede başarılı oldu.
İlginizi çekebilir: En İyi Bilim İnsanları ve Buluşları
İşte en iyilerden bilim insanları ve kısaca icatları:
Arşimet
Eski çağlardan beri bilinen en iyi matematikçi ve bilim insanıdır. Matematik ve fizikteki görkemli keşiflerine ek olarak, aynı zamanda bir mucitti.
İlginizi çekebilir: https://bibaktim.net/matematikciler/
Arşimet’in Vidası
Bugün hala kullanımda olan en büyük icatlarından biri Arşimet Vidasıdır. Bu cihazı muhtemelen hala sulama için kullanılan Mısır’ı ziyaret ettiğinde icat etti. Vida ayrıca kül, tahıl ve kum gibi ince bölünmüş katıları daha düşük bir seviyeden daha yüksek bir seviyeye kaldırmak için de faydalıydı.
Oxford Üniversitesi’nden Stephanie Dalley, Mezopotamya ‘daki (Irak) Ninova şehrinde bahçeleri sulayan bir su vidası gibi seslerin nasıl olduğunu anlatan Rakipsiz Saray (The Palace without a Rival) başlıklı Asur çivi yazısı yazılarını keşfetti. Bu bahçelerin aslında bir zamanlar Babil ile ilişkilendirilen ünlü Babilin Asma Bahçeleri olduğuna inanıyor.
İlginizi çekebilir: https://bibaktim.net/babilin-asma-bahceleri-hakkinda-her-sey/
İlginizi çekebilir: Asurlular Kimdir?
Yunan kültüründe buluşlar mucide atf edilirken, Mezopotamya kültürlerinde mucitler isimsiz kaldılar ya da icatları işin bedelini ödeyen krala atfedildi. Arşimet’in adının su vidasıyla bağlantılı olması mümkündür, çünkü: cihaz, Ninova’nın Babilliler tarafından fethedilmesinden sonra unutuldu ve onu sıfırdan icat etti.
Ya da cihaz, MÖ 680’de Asur egemenliğinde olan Mısır’a ulaşmış olabilir. Mısır’ın Yunan yönetimi altındayken, dört yüzyıl sonra orada çalıştığını görmüş olabilir.
Su vidasını büyük ölçüde geliştirerek onu bugün bildiğimiz, Ninova’da olduğu gibi zincirler üzerinde taşıyan bir grup tarafından döndürülen cihaz yerine bugün bildiğimiz bir kişi tarafından döndürülebilen kullanıcı dostu, dişli bir cihaz haline getirmesi mümkün. Ya da Arşimet’in antik çağın en büyük dehası olmasından daha fazla sebep yok.
Robert Hooke
Bu illüstrasyon ilk olarak 1665’te Hooke’un Micrographia kitabında yayınlandı. 1635 – 1703 tarihleri arasında yaşadı. Robert Hooke bitki hücrelerini keşfetti ve Hooke Yasası’nı – esneklik yasası-keşfetti. Ayrıca cep saatlerinde doğru zaman tutma için hayati önem taşıyan denge yayını icat etti.
Saatlerde kullanılan çark dişlerini kesen bir makine icat etti. Bu çarklar, herhangi bir kişinin başarabileceğinden daha ince ayrıntılarla kesildi ve daha hassas saat mekanizmalarının geliştirilmesini sağladı.
Benjamin Franklin
1706 – 1790 tarihleri arasında yaşadı. Benjamin Franklin, fiziğin temel yasalarından biri olan “Elektrik Yükünün Korunması Yasası”nı keşfetti ve yıldırımın elektrik olduğunu kanıtladı. Ayrıca çift odaklı gözlükleri, Franklin sobasını ve paratoneri icat etti.
Alessandro Volta
Alessandro Volta, metan gazını izole eden ilk kişiydi. Havayla karışan metanın bir elektrik kıvılcımı kullanılarak patlatılabileceğini keşfetti. Bu içten yanmalı motorun temelini oluşturuyor. Ayrıca bir kapasitördeki elektrik potansiyelinin elektrik yüküyle doğru orantılı olduğunu buldu. Elektrik pilini icat etti.
Louis Pasteur
1822-1895 tarihleri arasında yaşadı. Louis Pasteur, bazı moleküllerin ayna görüntülerine sahip olduğunu keşfetti. Bunlar bir kimyasal bileşiğin sol ve sağ el versiyonları olarak tanımlanabilir. Biyolojide kendiliğinden oluşma kavramını sonsuza dek ortadan kaldırdı.
Bakteriyel yaşamın meyvede hiçbir yerden görünmeyeceği veya kurtçukların ette kendiliğinden ortaya çıkabileceği fikrini ortaya attı. Pasteur pastörizasyon sürecini icat etti ve 1862’de patentini aldı.
Pastörizasyon sırasında süt, şarap ve bira gibi çiftlik ve bira ürünleri 60 ile 100 ° C arasında kısa bir süre ısıtılır ve bozulmalarına neden olabilecek mikroorganizmalar ölür.
Lord Kelvin
1824 – 1907 tarihleri arasında yaşadı. Orijinal adı William Thomson olan Lord Kelvin, termodinamiğin ilk iki yasasını kodladı. Mutlak sıfır sıcaklığının -273,15 ° C olduğu sonucuna vardı. Bunun için Kelvin sıcaklık ölçeğinin adlandırılmasıyla onurlandırıldı. Kelvin ölçeğinde mutlak sıfır, 0 Kelvin’de bulunur.
Fizik profesörü olarak çalışmasına ek olarak, aynı zamanda bir denizaltı kablosuyla transatlantik telgraf sinyalizasyonunun gerçekleşmesine izin veren patentini aldığı ekipmanı geliştiren bir mucitti.
William Crookes
1832 – 1919 tarihleri arasında yaşadı. William Crookes, talyum elementini keşfeden ve adlandıran bir fiziksel kimyacıydı. 1875’te, sözde katot ışınları üretmek için kullandığı, boşaltılmış bir elektrik deşarj tüpü olan Crookes tüpünü icat etti.
Artık katot ışınlarının elektron akımları olduğunu biliyoruz. Crookes, katot ışınlarının negatif yüklü parçacıklardan oluştuğunu kanıtlamak için manyetik alanlar kullandı.
Wilhelm Röntgen
1845 – 1923 tarihleri arasında yaşadı. Wilhelm Röntgen bir fizik profesörüydü. 1901’de X-ışınlarını keşfettiği için ilk Nobel Fizik Ödülünü aldı. İlk X-ışınlarını ürettikten iki hafta sonra, X-ışını fotoğrafçılığını icat etti.
İlk röntgen fotoğrafı, karısının elindeki kemiklerdi. Üniversitesi, Würzburg Üniversitesi, X ışınlarının kemik yaralanmaları ve hastalıklarının teşhisini ne kadar dramatik bir şekilde dönüştürülebileceğini anladığında, Röntgen’e tıp alanında onursal bir derece verdi.
Santiago Ramón y Cajal
Santiago Ramón y Cajal, sinirbiliminin babasıdır. 1906’da nöron doktrini ile Nobel Fizyoloji / Tıp Ödülü’nü kazandı. İnsanların fotoğraf çektirmek için birkaç dakika poz vermek zorunda kaldıkları bir zamanda Ramón y Cajal sadece üç saniyelik bir poz gerektiren yeni bir süreç icat etti. Ne yazık ki daha sonra Thomas Edison’un oraya ilk geldiğini öğrendi.
Pierre Curie
1859 – 1906 tarihleri arasında yaşadı. Radyoaktivite alanındaki keşifleri için 1903 Nobel Fizik Ödülü’nü eşi Marie Curie ve Henri Becquerel ile paylaştı. On yıldan fazla bir süre önce, 1880’de Pierre Curie ve kardeşi Jacques piezoelektrikliği keşfetmişti.
Pierre ve Jacques daha sonra elektrik yükünü algılayan ve ölçen piezoelektrik kuvars elektrometresini icat etti.İlginç bir şekilde, Pierre ve Marie’nin Nobel Ödülü kazandıran çalışmaları, Pierre ve Jacques’in yıllar önce icat ettikleri piezoelektrik kuvars elektrometresi kullanılarak yapılan ölçümlere dayanıyordu.
İlginizi çekebilir: Marie Curie Kimdir?
Henry Moseley
1887 – 1915 tarihleri arasında yaşadı. Henry Moseley’in bilimsel kariyeri trajik biçimde genç yaşta yarıda kesildi. Ölmeden önce, periyodik tablonun gerçek temelini keşfetti ve 1912’de atomik pili icat etti. Atomik piller artık uzay aracı ve kalp pilleri gibi uzun pil ömrünün gerekli olduğu yerlerde kullanılmaktadır.
Luis Alvarez
1911 – 1988 tarihleri arasında yaşadı. Luis Alvarez, iridyum katmanını keşfetmesi ve dinozorların Dünya üzerindeki büyük bir göktaşı çarpmasının ardından yok olmaya sürüklendiği teorisi muhtemelen en ünlüsüdür. Parçacık fiziği alanındaki çalışmaları nedeniyle 1968 Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı. Ayrıca, kötü hava koşullarında yer ekibine uçakların konumları hakkında çok kesin bilgiler vererek hava güvenliğini önemli ölçüde artıran ve güvenli bir şekilde iniş yapmalarına olanak tanıyan Mikrodalga Aşamalı Dizi Anteni’ni icat etti.
Feride İrem Yılmaz
Yorumlar 3