Aşırı derece yoğun bir gün geçirdiğiniz ve saatiniz 18:00’ı gösterdiği halde hiçbir şey yapamadan günün sonuna gelmişsiniz gibi hissettiniz mi hiç ? Bu durum büyük ihtimalle zamanınızı yanlış değerlendiriyor olmanızdan kaynaklanıyor. İsraf edilmemesi gereken en kıymetli zaman dilimi sabah saatleridir hatta bu konuda
“Richard Whately der ki ; Sabahınızdan bir saat kaybederseniz, bütün gününüz onu aramakla geçer.”
Eğer sabah saatlerini diğerlerine oranla önemsiz sayılabilecek işleriniz için harcayarak tükettiyseniz günün geri kalanında önemli kategorinizdeki işleri yapmak için gerekli olan motivasyonu ve zamanı bulamayabilirsiniz.
Birkaç adımda doğru bir planlama ile yanlış alışkanlıkları ortadan kaldırarak önemli kararlar, görevler ve hayatınızdaki insanlar için zamanı doğru kullanmayı öğrenebilirsiniz.
Gününüzü Planlamak
Plan yapmazsanız verim alamazsınız, yol almakta zorlanırsınız. Kendinizi gün içerisinde tekrar eden görev döngüsüne dahil olmuş halde bulursunuz Ancak plan yapmak için çok fazla vakit harcarsanız bu da ciddi bir enerji tüketimine sebebiyet verebilir.
Bir öneri; Organize olmak için bir yapılacaklar listesi yapın. İşlerinizi doğru şekilde organize edebilmek dolu dolu bir hayat için ilk adımı atmanızı sağlayacaktır.
Yapılacaklar listesi düzenli bir hayat isteyenler için en bilindik üretkenlik tavsiyelerindendir. Bu listeyi oluştururken dikkat etmeniz gereken tek nokta listeyi o sabah hazırlamamak aksi taktirde çoktan geç kalmış sayılırsınız. Günün erken saatlerinde bir yapılacaklar listesi hazırlamaya çalışmak sizde gerginlik yaratabilir o nedenle öncelik sıralamanızı akşam vakitlerinde yapmakta fayda var.
Listenizin önceden hazırlanmış olması, görevlerinizi zihninizde bir sıraya koymaya çalışırken harcadığınız zihinsel enerjiyi doğru kullanmanıza yardımcı olacaktır. Somut bir program ile güne başlamış olmanın bir diğer olumlu yanı, neyi başarmak istediğiniz ve bunu nasıl elde edeceğiniz konusunda size net bir fikir verebiliyor olmasıdır. Bir sonraki gün ile başa çıkmaya hazır olduğunuzu bildiğiniz için geceleri artık daha rahat uyuyabilirsiniz.
Bunun yerine ne yapabiliriz?
Günlük programınızı ve görevlerinizi planlarken, listenizi minimumda tuttuğunuzdan emin olun: Programınız günde birkaç önemli görevden fazlasını içermemelidir.
Ben günlük programımı ‘’Yapılacaklar Listesi ‘’adı verilen bir araçla düzenliyorum ve günde 3-5 tane görev ekliyorum. Ne zaman gün içerisinde birçok işi halletmeye çalışsam bu durum beni bunaltıyor ve fazlasıyla geriliyorum. Listenizdeki görevlerin zorluk derecesine göre görev sayınızı arttırıp azaltabilirsiniz ama başlangıç için en fazla 3-5 tane görev eklemeniz daha doğru bir tercih olacaktır.
Şikayet Etmek
İnsanların düşündüklerinin ve söylediklerinin bizi saatlerce etkisi altına alabildiğini çoğu zaman fark etmiyoruz. Hava durumundan, politikadan ya da işlerinden şikayet etmek insanların çoğu için doğal bir rutin haline geldi ama güne ailenizden, eşinizden ya da işinizden şikayet ederek başlamak bu olumsuz havanın negatifliğinin tüm etkisini gün boyunca üzerinizde taşıyacağınız anlamına geliyor. Ayrıca olumsuzluklara ve engellere odaklanmak gözünüzün önünde duran fırsatları kaçırmanıza sebep olabilir.
Bunun yerine ne yapabiliriz?
Sözleriniz ve düşünceleriniz yalnızca motivasyonunuzu değil, tüm ruh halinizi etkiler. Eğer güne şikayet ederek başlarsanız, gün boyunca şikayet edecek daha çok şey bulacaksınız bunun nedeni şikayet edeceğiniz çok şey olması değil, şikayet etmeye odaklanmanızdır. Aksini düşünürsek, hayatın güzel yanlarına odaklanırsanız sizi neşelendirecek ve mutluluğunuzu arttıracak şeylerle karşılaşma olasılığınız yüksektir bunun olması için zihninizi sabahları uyandığınız zaman iyi olan ilk şeye odaklanması için eğitmeniz gerekir.
Şikayet edecek şeyler aramak yerine minnettar olduğunuz şeylere odaklanın. Enerjimi yükseltmek ve yorgun motivasyonsuz olduğum zamanlarda her sabah minnettar ve mutlu bir moda geçiş yapabilmek için yıllardır kullandığım en etkili araç motivasyon günlüğü…
‘’Bütün yapmanız gereken sabah rutininizin bir parçası haline getireceğiniz içerisinde şükrettiğiniz şeylerin yazılı olduğu küçük bir defter hazırlamak’’
Ben genellikle günlüğüne 15-20 madde yazıyorum fakat siz 3 madde ile başlayıp daha sonra arttırabilirsiniz.
Başlangıçta tuhaf bir alışkanlık gibi gelebilir ancak alışmanız uzun sürmeyecektir. En iyi tarafı da faydalarını birkaç gün içerisinde fark etmeye başlarsınız.
Listeniz için öğeler bulmakta zorlanıyorsanız, aşağıdakiler gibi daha bariz ama genellikle gözden kaçan şeylerle başlayın:
- Sağlıklı olduğum için minnettarım.
- Evim olduğu için minnettarım.
- Ailem için minnettarım.
- Yeterince yiyip,içebildiğim için minnettarım.
- Eğitim alabilecek imkanlara sahip olduğum için minnettarım.
- Güvenli bir ülkede yaşadığım için minnettarım.
Doğrudan İşe Başla / Harekete Geç
Günün ilk ışıkları sağlığınıza faydalı şeylerle ilgilenmek ya da günün ilhamını yakalamak için mükemmmel zamanlardır. Hatta insanların çoğu eğer sabah ilk iş olarak yoğun takvimlerinin arasına olumlu şeyler sıkıştıramazsa ilerleyen saatlerde bunu yapmaları daha zor oluyor. Aslında sabahın erken saatlerinde uyanmanın genel sebebi işe gitmek. İnsanlar sabahları olumlama yapmak için daha erken uyanmayı pek tercih etmiyor. Gerçek şu ki, çoğu zaman birkaç dakika daha uyumak sizi daha da tembel hale getirir, yavaşlatır ve üretkenliğinizi azaltır.
Bunun yerine ne yapabiliriz?
Sabah uyanır uyanmaz işe koşmak yerine, fiziksel ve zihinsel sağlığınıza fayda sağlayacak şeyler yapmak için kendinize biraz zaman ayırın çünkü günün yoğunluğunda dikkat dağıtıcı şeylerle mücadele etmeden önce bunu yapmak daha kolaydır. Daha zinde hissetmek için kafeine güvenmeyi bırakın. Bunun yerine, 30 dakika erken kalkın ve bedeniniz, ruhunuz ve zihniniz için iyi bir şey yapın.
Çok Fazla Karar Vermek
Sabahları enerjinizi tüketen şeylerden biri de uyandığınızda birden fazla şeye karar vermeye çalışmaktır.
Bunlarda da dahil;
- Ne giyeceğine karar vermek,
- kahvaltıda ne yiyeceğini düşünmek,
- otobüsü kaçırmamak için evden zamanında ayrılmayı düşünmek ya da toplantıya yetişip yetişemeyeceğini düşünmek…
Tüm bu saydığım şeyler kulağınıza zor kararlar gibi gelmiyor olabilir ama beyniniz bunlar hakkında karar verirken muazzam bir enerji harcıyor.
Bunun yerine ne yapabiliriz?
Sabahları daha zinde olmak ve zihinsel dağınıklığınızı azaltmak için bir numaralı önceliğiniz zihninize yorgunluk verebilecek her şeyden zihninizi arındırmak, beyninize nefes alması için biraz alan açmak olmalıdır. Gündüzleri zor veya çok fazla karar almak zihninizi düşünmeye sevk edeceğinden yorucu olacaktır.
Aynı zamanda günün geri kalanında algılarınızın kapanmasına da yol açabilir. Bu nedenle yatmadan önce tüm bu küçük kararları verin: Bir sonraki güne kıyafetinizi hazırlayın, kahvaltınıza karar verin, programınızı oluşturun ve önceliklerinizi belirleyin. Gözlerinizi açtığınız zaman harika ve başarılı bir gün geçirmeye hazır olduğunuzu bilmekten daha iyi bir his yoktur. Bunun yanı sıra iyi hazırlanmış olmak, sabahları bedeninize ve zihninizin gereksiz bütün yüklerden arınmasını da sağlayacaktır.
Sakın Erteleme Düğmesine Basma
Bunun listede olmasını bekliyor muydun?
Erteleme düğmesine basarak kendinize iyilik yapmıyorsunuz. Bir şeyi ertelerseniz önemli olduğunu düşündüğünüz o şey için daha az zaman ayırmayı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Bununla birlikte ilk günden yenilgiyi de kabul etmiş oluyorsunuz. Ertelemenin tek getirisi yoğun bir strestir ve tam bir motivasyon katilidir. Uyku kaliteniz üzerinde olumsuz etkilerinden dolayı da daha yorgun hissetmenize sebebiyet verebilir.
Bunun yerine ne yapabiliriz?
Kendinize bir iyilik yapın, alarmı dahi ertelemeyin.
Bunun her zaman kolay olmadığı biliyorum ancak erteleme düğmesinden telefonumu oturma odasına koyarak vazgeçmeyi başardım. Bazen de şafak simülatörü türündeki çalar saati kurup odanın içerisinde fakat yatağımdan uzak bir yere koyuyorum. Dikkat ederseniz bahsettiğim her iki durumda da yataktan kalkarak alarma müdahale etmem gerekiyor zaten işin sırrı da bu yatağınızdan bir kere kalkmayı başardığınızda uykunuz kaçıyor.
Bunlar benim bulduğum çözümler ama uyanmak için kullanabileceğiniz oldukça teknolojik uygulamalar da var artık. Siz tuvalete gidip lavabonun fotoğrafını çekene veya evinizde belirli bir ürünü tarayana kadar çalmayı kesmeyen türde uygulamalardan bahsediyorum. Bazen kendinizi güdüleyebilmenizin tek yolu küçük hilelere başvurmaktan geçiyor.
Sosyal Medya İle Kafa Dağıtmak
Sosyal medyada vakit geçirmek sabah rutininizin bir parçasıysa farkında olmadan odağınızın kalitesini düşürüyor olabilirsiniz. Sadece paylaşım yaptığınız siteler değil maillerinize ya da haberlere bakmak da odağı düşüren etkenler içerisinde yer alıyor. Dünya’dan haberdar olmak istemeniz doğal bir şey ama bunu gözlerinizi açar açmaz yapmanıza gerek yok çünkü herhangi bir negatif haberle karşılaşmanız durumunda enerjiniz gün boyunca bu durumdan etkilenecektir.
Bunun yerine ne yapabiliriz?
Eğer telefonunuza bakmadan duramıyorsanız o zaman olumlu içerikleri takip etmeye çalışın.
Örneğin, Instagram veya Pinterest’deki motivasyon sayfalarını takip edebilirsiniz sabahları telefonunuzu elinize aldığınızda daha pozitif hissetmenize yardımcı olabilir.
Ben vizyon panosu olarak bir Pinterest hesabı kullanıyorum. Sabahları kendimi mutsuz ya da biraz keyifsiz hissettiğimde ana sayfada biraz dolaşıyorum. Kendime motive edici küçük görseller buluyorum. Ayrıca panoma ekliyorum böyle yapmak bana neden her gün elimden gelenin en iyisini yapmam gerektiğini hatırlatıyor. Görsel olduğu için de hafızadaki kalıcılığı daha fazla oluyor. Zihninizi beslemenin alternatif birçok yolu var. Mesela kitap okumayı tercih edebilir, podcastlerden ya da motivasyon videolarından yararlanabilirsiniz.
Vücudunuza Şeker Yüklemek
Jordan Peterson 12 Rules for Life adlı kitabında müşterilerinin yüksek miktarda karbonhidrat ve şeker içeren kahvaltılardan yağ ve protein açısından zengin öğünlere geçtiklerinde endişelerinde nasıl bir düşüş yaşadıklarını anlatıyor.
Basit karbonhidratlar ve şekerler çok hızlı sindirilir, kan şekerinde ani bir artışa ve ardından hızlı bir düşüşe neden olurlar. Sorun şu ki, insanların çoğu mısır gevreği, hamur işi veya sandviç gibi karbonhidrat ve şeker yüklü kahvaltılara alışkındır. Üzücü gerçek şu ki, tipik kahvaltı öğünlerinin çoğu zihinsel ve fiziksel sağlığımızı olumsuz etkiler. Uzun vadede, bu sadece üretkenlikte bir düşüşe ve enerji eksikliğine değil, aynı zamanda kilo alımına ve ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir.
Bunun yerine ne yapabiliriz?
Kahvaltı rutininizi şeker yüklü gıdalardan arındırarak zihinsel ve bedensel yönden size daha iyi gelecek ürünlerle yeni bir rutin oluşturabilirsiniz.
Mutfağa girip kendime sağlıklı yemekler hazırlamak edindiğim en keyifli alışkanlıklardan biri, ayrıca zamandan ve paradan da tasarruf sağlıyor. Zihinsel enerjimi doğru yönlendirmek için faydalı bir alışkanlık olduğunu da düşünüyorum. Bir nevi terapi gibi de düşünebilirsiniz.
Ana Fikir
Sabah yaptığınız ilk şey sizi daha enerjik hissettirmeli ve tembellik yerine daha üretken olmanıza yardımcı olmalıdır.
Kaliteli bir hayat yaşayabilmeniz alışkanlıklarınıza bağlıdır. Siz farkında olmasanız da güne nasıl başlama biçiminiz yaşam kalitenize etki eder.
Daniel Handler’in dediği gibi ;
‘’Güne başlama şekliniz, gününüzün nasıl devam edeceğine dair ipucu verir’’
Eğer yaşam kalitenizi yükseltmekte kararlıysanız, benliğinizi yenilemek gibi bir planınız varsa sabahlarınızdan bu 7 büyük günahı çıkartmalısınız. Ardından sağlığınızın ve mutluluğunuzun nasıl arttığını gözlemleyeceksiniz.
Yazan: Sinem Günel
Çeviren: Sariye DÖNMEZ
Bu Makaleler de İlginizi Çekebilir
Girişimciler Neden Sabah 5’te Uyanmalıdır?
Ahlaki Bir İkilemle Karşılaştığınızda Kendinize Sormanız Gereken Tek Soru
Kim Olduğunuza Dair 7 İpucu! – Siz Kimsiniz?
Başarısızlık Korkusu: Başarısız Olmaktan Korkmamak Mümkün mü? Musk ve Jobs bunu nasıl başardı?
Yorumlar 8