Birleşik Krallık ‘ta yapılan bir çalışma, İngiliz halkının yüzde 42’sinin görünüşleri konusunda güvensiz hissettiğini ortaya koyuyor. Bu araştırma kadınların görünüşlerinden erkeklere kıyasla daha fazla güvensiz olduklarını gösteriyor. Kadınların yüzde 49’u, erkeklerin ise yüzde 34’ü görünüşlerinden dolayı güvensiz olduklarını ifade ediyorlar. Bu oranlar son yılda neredeyse iki katı arttı.
Neden insanlar görünüşlerinden memnun değiller?
Sosyal bilim araştırması, sosyal medya ve video konferanslarındaki artışı kilit nokta olarak tanımlıyor. Bu görünüm odaklı uğraşlar insanların benlik saygısı üzerinde olumsuz bir etkiye yol açabilir. Sosyal medya, kullanıcılarına kendilerinin en iyi hallerini halka sunma fırsatı sağlıyor. Influencer kavramı, belirli bir görünümü veya davranışı benimsetmek ve “etkilemek” için ilgili sosyal medya platformlarını kullanarak insanları görünüşlerine odaklanmaları için güçlü bir baskı yaratıyor. (Influencer: Etkileyici pazarlama ya da özgün adıyla Influencing. Bir sosyal medya pazarlaması türüdür.)
Snapchat ve Instagram ‘ın bu olgunun kaynağı olduğuna inanılıyor. Bu uygulamalar, kullanıcının yüz anatomisini değiştirebilen, dişleri beyazlatan ve hatta cilt dokusunu ve tonunu bile değiştirebilen filtreler aracılığıyla insanlara Influencerları taklit etme fırsatını yaratıyor. Bu filtreler, ne yazık ki birçok kullanıcının sadece akıllı lenslerle çekilen bu görüntülerin paylaşılmaya değer olduğu bir ortam yaratıyor. İdealize edilmiş bir “sözde benlik” imajının yaratılması, kişinin gerçek hayattaki görünüşü hakkında güvensiz hissetmesine neden olabilir.
Video konferansları
COVID-19 salgını ile video konferansları, işletmeler ve aileler için birincil iletişim biçimi haline geldi ve bu durum insanların karşılarına bir ayna yerleştirdi. Pek çok insan, sanal sosyal etkileşimlerinde kendilerini izlerken, daha önce gözlerine batmayan kusurları fark ediyor. Sonuç olarak, insanlar makyajlarını, ışıklarını veya kamera açısını değiştirmek gibi çeşitli görünüm değiştirme stratejilerine yöneliyorlar. Birçok sosyal medya uygulamasının görünüm odağına benzer şekilde, video konferans yoluyla kişinin kendi görünümüne bu kadar yoğun şekilde maruz kalmasının da artan güvensizlik duygusunda payı vardır.
Sosyal medyanın yaygınlığı ve video konferanslarıyla ortaya çıkan paradigma kayması hem benlik saygısını hem de benlik imajını etkiliyor. Yıllar içinde, araştırmacılar öz imgenin genel hayat memnuniyeti ile güçlü bir şekilde bağlantılı olduğunu ispatladılar. 2016’da 12.000 Amerikalı yetişkinin katıldığı ulusal bir anket bunu vurgulamaktadır. Bu çalışmada, görünümden duyulan memnuniyet, kadınlar için genel hayat memnuniyetinin üçüncü en güçlü yetisidir. Ayrıca finansal durumlarından ve romantik partner memnuniyetinden sonra gelmektedir. Benzer şekilde, erkekler için, ikinci en güçlü yeti görünüm memnuniyetidir. Finansal durumdan duyulan memnuniyetin arkasında yer alır. İlginç bir şekilde, bu çalışma insanlar ne kadar çok sosyal medya da etkileşim halindeyseler görünümlerinden ve kilolarından o kadar az memnun olduklarını ortaya koyuyor.
COVID salgını sırasında elektif operasyonların yeniden başlamasıyla, yüz kozmetik cerrahlarına görünümlerini iyileştirmek için cerrahi ve cerrahi olmayan müdahalelere olan talepte çarpıcı bir artış gördü. Bazıları kozmetik cerrahiyi boş ve materyalist olarak görse de diğerleri bu tedavileri iyileştirici olarak görüyor. Kendinden şüphe duymanın kusursuz sosyal medya fotoğrafları ve video konferanslarıyla beslenerek geliştiği bir çağda, kozmetik yüz tedavilerinin nasıl geliştiğini görmek ilginç olacak.
Feride İrem Yılmaz
Bunlar da ilginizi çekebilir
- İnsanları Memnun Etmenin Temelleri. Sınırları belirlemenize yardımcı olacak 5 öneri.
- Bilime Göre Mutsuz İnsanların 13 Şaşırtıcı Alışkanlığı
- Psikoloji Nedir?
- Sosyoloji nedir?
- Sabahları Asla Yapmamanız Gereken 7 Şey
- Size Her Şeyi Sorgulatacak 15 Psikolojik Gerilim Filmleri
- Narsist Nedir?, Narsistlerin Özellikleri Nelerdir?, Narsisizm Hakkında Her Şey.