Akademi dışında bir iş mi istiyorsunuz? İşte sizlere, akademinin dışında kariyere giden adımlarda yardımcı olacak bilgiler ve örnekler. Bir psikoloji uzmanı için kariyer yollarından sadece bir tanesidir akademi. Peki ya teknoloji, işletme alanları, ya da kar amacı gütmeyen işler? Tutkularınızı belirleyip onları yaptığınız işlerde kullanın diyor kıdemli Google kullanıcı deneyimi araştırmacısı Melissa Smith. “Akademinin Dışındaki Kariyerler” isimli online APS seminerinde, kendilerine akademinin dışında kariyerler seçen Smith ve dört diğer psikoloji uzmanı, tecrübelerini ve işe yarar ipuçları paylaşıyorlar.
İlginizi çekebilir: Psikoloji Hangi Amaca Hizmet Eder ve Neyi Amaçlar?
Beş Hikaye
Smith’in bilim ve teknolojiye olan ilgisi K-12 robot yarışmalarıyla ortaya çıktı. İnsan-robot ilişkilerine olan ilgisi Smith’i önce üniversitede Bahriye’de araştırma stajyerliğine başlamaya daha sonra da bilişsel psikoloji alanında doktora yapmaya itti. Bahriye’de işler yolunda gitmeyince ise Google’da staj yapmaya başladı.
İlginizi çekebilir: Robotlar ve Yapay Zeka Neden Bizi Ürkütüyor?
Psikometri uzmanı Hotaka Maeda, doktorasını yaparken ilgisini en çok çeken şeyin psikometri ve istatiksel analiz olduğunu fark ettiğini söylüyor. Şimdi ise kendisi Ulusal Osteopatik Tıp Denetçileri Kurulu’nda kompleks sınavların istatistiklerinden sorumlu.
Iiona Scully ise aslında klinik psikolog olmak isteyip sonradan istatistiğe olan ilgisini keşfetmiş. İnsan hafızası üzerine çalışmalar yapan Scully, akademide yer edinmenin zorluğundan da etkilenerek networkünü akademi dışındaki olanakları keşfetmek için kullandı. Kendisi şimdi bir mühendislik ve bilimsel danışmanlık firması olan Exponent’de insan faktörleri üzerine çalışıyor.
Linsey A. Smith, akademiye girmekten mezuniyetine çok yaklaşmışken vazgeçti. Doktorasından sonra Compass Group’ta işe girip araştırma yapmaya ve yemeğe olan tutkularını birleştirme şansı buldu. Şimdi ise dünya çapında bir ticari gayrimenkul şirketi olan Cushman and Wakefield’da yöneticilik yapıyor. Artık analog akıl yürütme ve bilişsel gelişme işlerini yapmıyor da olsa okulda öğrendiği bu becerilerini hala kullanıyor.
Mike Winograd ise “yalan söyleme ve yalan tespiti” alanındaki doktorasından sonra akademide kalmayı planlıyorken yayımlama sürecinden ve hibelere başvurmaktan zevk almadığını fark etti. Bir süre ara verip akademi dışındaki kariyerleri araştırmaya başladı ve sonunda pazar araştırması alanında yer edindi. Kendisi şu anda sağlık hizmetleri ve farmasötik, ileri teknoloji, mali hizmetler gibi sektörlerden müşterileri bulunan bir danışmanlık firması olan, ZS’de danışmanlık yapıyor.
Yeni Beceriler Edinmek ve İletişim Şekilleri
Scully, iş arayışını kolaylaştırmak adına, doktora yaparken odaklanamadığı becerilerini (bütçe yapma, yönetim, takım çalışması gibi) geliştirip tecrübe kazanmanın yollarını buldu. Linsey A. Smith, okulda kazandığı becerilerini “işverenlerle aynı dili konuşmak” adına CV’sini sadeleştirmek için kullanmayı seçti. Winograd ise bu konuda okulundan bir uzmanla çalıştı. Melissa Smith stajlarını, neyi istemediğini belirleyerek odağını daraltmak için kullandı.
Maeda, işleri doktora seviyesinde tutarken iletişimi olabildiğince basitleştirmenin önemine parmak bastı. Benzer bir şekilde Linsey A. Smith da teknik konuların bu konularla çok alakası olmayan kişilere de anlatılabileceğini kanıtlayarak işinin %50 araştırma, %50 iletişimden oluştuğunu söyledi. Sunumların, yazılı kaynaklardan daha etkili olabileceğini de ekledi. Winograd ise ders verme tecrübesinin onu iletişim kurma konusunda daha rahat bir pozisyona getirdiğini söyledi. Ayrıca Melissa Smith, “işlerin hızlı ilerlediği” endüstrinin temposuna alışmaya çalışmanın ister istemez sizi de kat kat hızlandırdığını ekledi.
Peki bu bilim insanları akademiyi arkalarında bırakırken kapıların onlara temelli kapanmasından hiç korktular mı? Winograd için bu sorunun cevabı hayırdı. Akademiye dönmek istemediğinden emin olduğu için, ancak Scully ve Smith diğer opsiyonlara da hep açıktılar. Bir kişi yayınlamalar yapmaya devam ettikçe ve akademiyle ilişkisini kesmedikçe (misafir konuşmacılık yapmak, akademik bir network sürdürmek, diğer akademisyenlerle iletişimde bulunmak gibi) akademinin kapısı ona hep açık kalır.
ilginizi çekebilir: En İyi Bilim İnsanları ve Buluşları
Akademinin Dışındaki Kariyere Giden Adımlar
Akademi dışında bir iş mi istiyorsunuz? Online seminere katılan 5 psikoloji uzmanı işte bunları önerdi:
- Okulda öğrendiğiniz şeyleri uygulamaya dökerek güçlendirin.
- İlginizi çeken her kursa katılın ve nelerden hoşlandığınızı bulun.
- Teknik meseleleri kalabalık seyirci topluluklarına basitçe anlatabilecek konumda olmayı öğrenin. Konferanslarda konuşma ve sunumlar yapmak işinize yarayabilir.
- Yeteneklerinizi stajlar yaparak geliştirin.
- Mütevazı olun ve beklentilerinize hakim olun. Doktora yaptınız diye kimsede size bir şey borçlu değil.
- Kendinize verdiğiniz isim daha kesin olsun, “psikolog” yerine “psikoloji uzmanı” gibi.
- CV’niz az ve öz olsun. Gerekirse bu konuda bir uzmana başvurun.
- Network! (Sosyal ağ) Alanınızla ilgili çeşitli gruplara ve kuruluşlara katılın. Konferanslarda oradaki insanlarla sohbet edin, olabildiğince fazla insanla tanışın. (Sanal konferanslarda bile.) Tanışıp konuştuğunuz bu insanların hayatınıza nasıl etkileri olacağı belli olmaz.
Doğa Deren Aydın
Bunlar da ilginizi çekebilir
Başarısız Olduğunuz Şeyleri Yapmanın Önemi
Sabahları Asla Yapmamanız Gereken 7 Şey
Başarısızlık Korkusu: Başarısız Olmaktan Korkmamak Mümkün mü? Musk ve Jobs bunu nasıl başardı?
Kim Olduğunuza Dair 7 İpucu! – Siz Kimsiniz?