Soğuk duş almanın uykuyu açtığına ve kas ağrısına iyi geldiğini duymuşsunuzdur. Buna ek olarak soğuk duşların su terapisi ve hidroterapiyle anksiyete tedavisinde kullanılması üzerinde tartışmalar da sürmektedir. Anksiyete, diğer adıyla kaygı bozukluğu, sürekli olarak aşırı korku, kaygı ve endişe duyma durumudur. Ara sıra yaşadığımız anksiyetik durumlar hayatımızın normal bir parçası olsa da, anksiyete, bu rahatsızlığa sahip olan insanların hayatını ciddi bir ölçüde etkilemektedir.
Aşağıdaki menüye tıklayarak makale hakkındaki konu başlıklarına hızlıca ulaşabilirsiniz.
İçindekiler:
Araştırma | Nasıl İşler | Anksiyeteyi Hafifletmek İçin İpuçları | Tedaviler | Ne zaman bir doktora görünmeli | Sonuç Olarak
Kronik anksiyete, profesyoneller tarafından birkaç farklı yöntemle tedavi edilebilirken kimi zaman tamamlayıcı tedavilere de başvurulur. Soğuk duş almak da tamamlayıcı tedavilerden biridir ve kökeni Ayurvedik Tıp ’a (Hindistan’ın alt kıtasında ortaya çıkan antik bir sağlık sistemi) dayanmaktadır.
Ancak soğuk duştan medet ummadan önce bunun anksiyete sıkıntınızı gerçekten çözüp çözmeyeceğini düşünmek ve belki de bu konuyu bir doktora danışarak farklı tedavi yolları hakkında bilgi almak daha mantıklı olabilir.
Makaleye geçmeden önce okuyabileceğiniz makalemiz: Anksiyete Nedir? Anksiyete hakkında her şey
Gerçekten İşe Yarıyor Mu?
Soğuk duşlar teorik olarak anksiyeteyi azaltsa da, aslında bunu kanıtlamak için daha fazla incelemeye ihtiyacımız var. Yapılan bazı araştırmalar, başka zihinsel sağlık sorunlarının tedavisinde de ve anksiyete ile aynı sebeplerden dolayı, benzer faydaları almak için hidroterapiye başvurulduğunu ortaya çıkardı.
2008’de yapılan bir araştırma hidroterapinin depresyon tedavisindeki rolünü tekrar kanıtladı ve haftalar içinde katılımcıların semptomlarında düşüş yaşadıkları görüldü. Araştırmada katılımcılara günde bir ya da iki kez 2-3 dakika süren 20 derecelik duşlar almaları söylenmişti.
Anksiyete sık sık kalp atış hızında artışa sebep olur. Yapılan kimi çalışmalarda soğuk suyun kalp atış hızını %15’e kadar azalttığı da görülmüştür.
İlginizi çekebilir: Anksiyete ve Depresyon
İlginizi çekebilir: Depresyon Nedir ve Bu Konuda Ne Yapabilirim?
Soğuk Duş Nasıl İşler?
Soğuk duşun kan dolaşımına iyi geldiği biliniyor. Anksiyete yüksek tansiyona sebep verir, mantıken soğuk duş da tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
Soğuk duşların anksiyeteye iyi geldiği bir başka yönü de vücuda endorfin yani iyi hissetme hormonları salgılatmasıdır. Endorfin anksiyete semptomlarını azaltır. Soğuk su aynı zamanda strese sebep olan kortizol hormonunun salgılanmasını da azaltır.
Atletlerin ağır antrenmanlardan sonra kas ağrılarına neden olan yangıları önlemek için buz banyoları yaptığını duymuşsunuzdur. Soğuk bir duş da yangıyı önlemesi açısından anksiyete için aynı işi görebilir.
Aynı zamanda soğuk suyun vücutta yarattığı şok kısa süreliğine de olsa aklınızdaki düşünceleri alıp götürebilir. Kontrolünüzün dışında olan olaylar yerine suya ve vücuttaki değişikliklere odaklanmak iyi bir farkındalık eylemi olarak değerlendirilebilir.
Ancak akılda bulundurulmalıdır ki soğuk duşlar birkaç dakikayı geçmemelidir. Birkaç dakika sonrasında duşunuzu ılık suyla sona erdirebilirsiniz.
Anksiyeteyi Hafifletmek İçin Başka İpuçları
Soğuk duş almak anksiyete semptomlarının azaltıyor, evet, ama bu evde uygulanabilecek tek yöntem değil. İşte daha da rahatlamanızı sağlayacak birkaç kanıtlanmış tedavi yöntemi daha.
– Düzenli egzersiz yapın
Günlük egzersiz modunuzu yükseltir, endorfin salgılatır ve stresi azaltır. Her gün yapmaktan keyif alacağınız bir egzersiz seçmek çok önemli, çünkü egzersizin stres kaynağının kendisi olmasını istemezsiniz. Eğer bu konuda tecrübesizseniz egzersizin tipi ve süresi hakkında bir doktora danışmalısınız
– Meditasyon ya da diğer farkındalık egzersizlerini alışkanlık edinin:
Aşırı endişe anksiyetenin en belirgin özelliklerinden biridir. Bunu azaltmak için meditasyon, nefes-alıp verme teknikleri gibi şeyleri deneyebilirsiniz. Günde sadece birkaç dakikayla bile etkilerini hemen görmeye başlayacaksınız.
– Daha sağlıklı beslenin:
Meyve, sebze, tam tahıllı ürünler ve balık kan dolaşımına iyi gelir ve genel modunuzu da iyileştirir.
– Kafeini azaltın:
Her sabah bir fincan kahve zararlı olmasa da fazla kafein tüketmek anksiyete semptomlarının artmasına ve insomnia ‘ya neden olabilir. Öğlen ve akşam kahve yerine papatya çayı içebilirsiniz. Papatya çayı kahvenin aksine kafein içermez ve yatıştırıcı bir etkisi vardır.
– Uyku düzeninize dikkat edin:
Uykusuzluk anksiyeteye pek iyi gelmez. Aynı zamanda uyku düzeninin bozulmasına neden olan insomniaya ve gün içinde bitkin hissetmeye sebep olur. İş zamanlarınızın düzeni kadar uyku düzeninize de önem verin.
– Sosyalleşin:
Bazı durumlarda anksiyete, depresyon ve sosyal izolasyona yol açabilir. Arada sosyal aktiviteler planlamak bu riskleri yok edebilir. Aynı zamanda sosyalleşmek endorfin salgılatır ve stresi azaltır.
Anksiyete Tedavileri
Şiddetli ve kronik anksiyete için evde uygulanabilecek yöntemlerin yanında kimi tıbbi tedaviler de vardır. Eğer anksiyete günlük hayatınızı etkilemeye devam ediyorsa bir sağlık personeline danışırsanız size bu tedavilerden birini önerebilirler.
Konuşma terapisi (Psikoterapi): Bu tedavi bir psikoterapistle düzenli buluşup konuşarak anksiyetenizin kaynaklarını bulmaya çalışmak üzerinedir. Bilişsel (Kognitif) Davranışçı Terapi, anksiyete için en çok başvurulan tedavi yöntemidir.
İlaç Almak: Anksiyete için olan ilaçlar anti-anksiyete ilaçları, sakinleştiriciler ve antidepresanlar olarak sıralanabilir ancak bunlarının her birinin yan etkileri olabileceğinden böyle ilaçları kullanmadan önce aldığınız diğer ilaçlar vitaminler vs. ile birlikte mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Anksiyete ilaçları genellikle kısa süreli kullanım içindir.
Ne zaman bir doktora görünmeli?
Anksiyete semptomlarınız iyileşmez ya da daha da kötüleşirse artık bir profesyonele başvurmanın vakti gelmiş olabilir. Doktorunuzun önerisiyle ya da sigorta şirketinizle iletişime geçerek bir profesyonele ulaşmayı deneyebilirsiniz.
Anksiyeteniz işinizde, ilişkilerinizde ve genel hayati fonksiyonlarınızda parazitlere sebep oluyorsa, bu da doktora görünme vaktinizin geldiğinin belirtilerindendir. Eğer bir yakınınız intihara meyilli ise acilen medikal destek alın.
Bir psikoterapiste gidiyorsanız yine de bir psikiyatristi görmeniz iyi olabilir çünkü psikoterapistler doktor değillerdir dolayısıyla size reçete veremezler.
Sonuç Olarak
Soğuk suyun kan dolaşımı ve hormonlar üzerindeki etkileri sayesinde soğuk duş almak zamanla anksiyete semptomlarını hafifletebilir ancak tabii ki bir profesyonelin sağlayacağı tedavinin yerini tutamaz.
Anksiyete tedavisi ve onunla başa çıkmak yaşam biçimi, evdeki minik tedaviler, terapi ve bazen meditasyonla olur. Bu verilen uğraşların ne kadar işe yaradığını görmek için semptomların azalışını ya da artışlarını not alıp kaydetmek de işe yarayabilir.
Her şeyin sonunda yine de durumunuzdan endişeliyseniz mutlaka bir doktorla görüşün.
Doğa Deren Aydın
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Anksiyete Doğal Yollarla Nasıl Giderilir?
Anksiyete: Nedir?, Bozuklukları, Belirtileri, Tedavisi ve Daha Fazlası
Yorumlar 4