Yunan mitolojisinde, on iki Olymposlu’nun ve Olimpos Dağı’nın Tanrıçası olarak geçmektedir.
Hera, “evlilik tanrıçası” anlamına gelen Yunanca kökenli bir kız adıdır. Antik Yunanistan’da Olimpos tanrılarının kraliçesiydi. Ayrıca doğum yapan kadınların koruyucusu olarak kendisine tapıyorlardı.
Hera Hakkında Kısaca
- Ebeveynler: Cronus ve Rhea
- Eşi: Zeus
- Çocukları: Ares, Eris, Hebe, Eileithyia ve Hephaestus
- Tanrıçası: Evlilik, gökyüzü, tanrıların kraliçesi
- Ev: Olympus Dağı
- Semboller: Kraliyet asası
- Kutsal Hayvanlar: İnek (düve), aslan, guguk, tavus kuşu
- Kutsal Bitkiler: Nar
- Roma Adı: Juno
Hera Kimdir?
Hera, Yunan mitolojisinde bir tanrıça ve Oniki Olimposludan biridir. Zeus’un karısı olarak Olimpos Dağı’nın kraliçesi olarak kabul edildi. En çok kadın, evlilik ve doğum tanrıçası olarak ilişkilendirilir.
Ancak evliliği mutsuzdu, çünkü Zeus’un çok sayıda ilişkisi vardı. Kıskanç ve kinci Hera,her eşine zor anlar yaşattı.
Kült sayısına göre, muhtemelen Zeus’tan bile önce gelen çok eski bir tanrıçaydı. Aslında, onun orijinal adını bile bilmediğimiz varsayılıyor. “Hera” aslında bir unvandır ve genellikle “Leydi” veya “Hanım” olarak çevrilir. Hera’nın Romalı muadili, bugün bile düğünlerin en popüler zamanı olan haziran ayına adını veren tanrıça Juno’ydu.
Hera genellikle dökümlü cüppeler, bir taç ve bir nilüfer asası tutarken resmedildi. Bazen bir tahtta otururken veya tavus kuşlarının çektiği bir arabaya binerken gösterilirdi.
Hera genellikle Zeus’un yanında, polos adı verilen silindirik bir taç veya bir çelenk ve bir peçe giyen, tamamen giyinik, ciddi güzelliğe sahip anaç bir kadın olarak tasvir edildi. Bazen başında nar ve guguk kuşu olan bir asa taşır – ilki doğurganlığın simgesi, ikincisi ise Zeus’un kendisine kur yapma biçiminin bir simgesi. Ayrıca kutsal hayvanlarından biri olan tavus kuşu da sıklıkla eşlik eder.
Olympus Kraliçesi ve büyük bir tanrıça olarak Hera, çok güçlü kabul ediliyordu. Yunan kadınları, doğum sırasında korunmaları, sağlıkları ve evliliklerinde onlara yardım etmesi için Hera’ya dua ettiler. Ayrıca gökyüzü üzerinde gücü vardı ve insanları açık gökyüzü ile kutsayabilir veya onları fırtınalarla lanetleyebilirdi.
Hera’nın Doğumu; Cronus ile Titanların kralı ve kraliçesi Rhea’nın kızıydı. Hera doğduktan sonra, çocuklarının bir gün onu devireceğinden korktuğu için babası Cronus tarafından yutuldu. Yutulmanın sonunda küçük kardeşi Zeus tarafından kurtarılıyor.
Zeus’tan intikam alan Hera
Hera çok kıskanç ve intikamcı bir eşti. Zeus’u tamamen kendisine istiyordu ama Zeus onu sürekli olarak diğer tanrıçalarla ve ölümlü kadınlarla aldatıyordu. Hera intikamını Zeus’un sevdiği kadınlardan ve Zeus’tan olan çocuklarından sık sık almıştır.
Hera’nın intikamına bir örnek, ölümlü kadın Alcmene’den Zeus’un oğlu olan kahraman Herakles’in hikayesidir. Hera ilk önce bebekken Herakles’i yatağına iki yılan göndererek öldürmeye çalıştı, ancak Herakles yılanları öldürünce bu başarısız oldu.
Daha sonra Herakles’in delirmesine ve karısını ve çocuklarını öldürmesine neden oldu. Hera’da, Herakles’in öldürülmesini umarak bu işleri olabildiğince zorlaştırdı.
Hera Mitleri
Roller söz konusu olduğunda, Hera, çok sayıda farklı antik Yunan mit ve efsanesinde hem kahraman hem de düşman olarak rol aldı. Daha az bilinen masallarda, yardımsever, anlayışlı bir tanrıça olarak görülür.
İlyada olayları da dahil olmak üzere inek yüzlü Cennet Kraliçesi ile ilgili birkaç mit aşağıda belirtilmiştir.
- Onu guguk kuşu kılığında baştan çıkaran Zeus ile evliliği.
- Babasız tek başına doğurduğu ve sakat doğduğu için gökten kovduğu Hephaistos’un (Hephaestus) doğumu.
- Leto, Semele ve Alkmene (Alcmena) dahil olmak üzere Zeus’un eşlerine yaptığı zulüm.
- Zeus’un gözde p!ç oğulları Herakles (Herakles) ve Dionysos’a yaptığı zulüm.
- Tanrıçaya tecavüz etmeye teşebbüs ettiği için ateşli bir tekerleğe zincirlenen Ixion’un cezası.
- Liderleri Iason (Jason) favorilerinden biri olan Argonotların altın post arayışlarında yardımcı olması.
- Altın elma ödülü için Afrodit ve Athene’ye karşı yarıştığı Paris’in yargısı.
- Yunanlılara yardım ettiği Truva Savaşı.
Yunan Tanrıçası Hera Hakkında İlginç Gerçekler
- Truva Prensi Paris’in kendisine en güzel tanrıça olarak Afrodit’i seçmesinden sonra Hera, Truva Savaşı’nda Yunanlıların yanında yer aldı.
- Argos şehrinin koruyucu tanrıçasıydı.
- Bir hikayede, kendi oğlu Hephaestus’u çirkin ve deforme olduğu için Olimpos Dağı’ndan yasaklar.
- Hera’nın diğer unvanları arasında “keçiyiyen”, “inek gözlü” ve “ak kollu” yer alır.
- Eşine sadık kalan birkaç Yunan tanrısı veya tanrıçasından biriydi.
- Hera’nın intikamını aldığı kadınlardan ve tanrıçalardan bazıları Callisto, Semele, Io ve Lamia’dır.
- Echo adlı bir periye, Hera’yı Zeus’un işlerinden uzaklaştırma görevi verdi. Echo’nun ne yaptığını keşfettiğinde, Echo’yu yalnızca başkalarının ona söylediği son birkaç kelimeyi tekrar etmesi için lanetledi (modern “yankı” kelimesinin geldiği yer burasıdır).
Yorumlar 3