Apollo Yunan ve Roma mitolojisindeki Olimpos okçuluk müzik ve dans tanrısı olarak kabul edilmiştir.
Apollo (apollon) Yunan mitolojisinde kökenli erkeksi bir isimdir. Bu isim “yok edici” anlamına gelse de Apollo, Yunan ve Roma mitolojisinde ikonik bir figürdür.
Apollo Mu Yoksa Apollon Mu?
Yunanistan’da bu Tanrı’nın adı Apollon (Απόλλων) veya Apollonas’tır (Απόλλωνας), ancak dünya genelinde çoğunlukla Apollo adıyla bilinir.
Apollo Hakkında Kısaca;
- Ebeveynler: Zeus ve Leto
- Tanrısı: Müzik, kehanet, şifa, okçuluk
- Ev: Olympus Dağı
- Semboller: Lir, yay
- Kutsal Hayvanlar: kuğu, kuzgun
- Kutsal Bitkiler: Defne, larkspur, selvi
- Roma Adı: Apollon
Apollo (Apollon) Kimdir?
Apollon Yunan müzik, şiir, ışık, kehanet ve tıp tanrısı. Olimpos Dağı’nda yaşayan Oniki Olimpos tanrısından biridir. Yunan av tanrıçası Artemis, onun ikiz kız kardeşidir. Delphi şehrinin koruyucu tanrısıydı.
Apollo, kıvırcık saçlı, yakışıklı, atletik bir genç olarak resmedildi. Başında genellikle Daphne’ye olan aşkının şerefine taktığı bir defne çelengi vardı. Bazen bir yay ve ok veya bir lir tutarken gösterilirdi. Apollo seyahat ederken kuğuların çektiği bir arabaya binerdi.
Geleceği görme yeteneği ve ışık üzerinde güç dahil olmak üzere birçok özel gücü vardı. Ayrıca insanları iyileştirebilir veya hastalıklar getirebilirdi.
Sürülerin ve mahsullerin bakımıyla ilişkilendirilen Apollon, çok eski çağların bir güneş tanrısıydı, ancak yine de her zaman genç, adil, bilge ve çok güzel bir tanrı olarak temsil ediliyor. Çağlar boyunca pek çok büyük resim ve heykele konu olmuştur.
Apollo, fiziksel güzelliğin yanı sıra, medeniyet olarak düşündüğümüz ahlaki mükemmelliği de temsil ediyordu. Delphi’deki tarikatı, devlet ve din meselelerinin yanı sıra günlük yasa ve düzen üzerinde de muazzam bir etkiye sahipti. Apollon’un Delphi’deki etkisi, hoşgörünün tüm sosyal saflarda yayılmasına yardımcı oldu. Apollo her şeyden önce bir adalet, hukuk ve düzen tanrısıydı.
Apollo Hikayesi
Titan tanrıçası Leto, Zeus’tan hamile kalınca Zeus’un karısı Hera çok sinirlendi. Hera, Leto’ya dünyanın herhangi bir yerinde bebek sahibi olmasını (ikizlere hamileydi) engelleyen bir lanet yerleştirdi. Leto sonunda ikizleri Artemis ve Apollon’un olduğu gizli yüzen Delos adasını buldu.
Apollon’u Hera’dan korumak için doğduktan sonra nektar ve ambrosia ile beslendi. Bu, onun bir günde tam boyutlu bir tanrıya dönüşmesine yardımcı oldu. Apollo büyüyünce ortalığı karıştırmadı. Sadece birkaç gün sonra Delphi’de Python adında bir ejderhayla savaştı. Hera, ejderhayı Leto ve çocuklarını yakalayıp öldürmesi için göndermişti. Apollon, demirciler tanrısı Hephaestus’tan aldığı sihirli oklarla ejderhayı öldürür.
Python’u yendikten sonra Apollo, Delphi şehrinin koruyucu tanrısı oldu. Kehanet tanrısı olduğu için takipçilerine geleceği anlatmak için Delphi Kahini’ni kurdu. Yunan dünyasındaki insanlar Delphi’yi ziyaret etmek ve geleceklerini kehanetten duymak için uzun mesafeler kat ederdi. Kahin, Yunan tanrıları ve kahramanları hakkındaki birçok Yunan oyununda ve hikayesinde de önemli bir rol oynadı.
Truva Savaşı Truva Savaşı sırasında Apollon, Truva tarafında savaştı. Bir noktada, Yunan kampına hastalıklı oklar göndererek birçok Yunan askerini hasta ve zayıf düşürdü. Daha sonra Yunan kahramanı Aşil, Truvalı Hektor’u yendikten sonra Apollon, Aşil’i topuğundan vuran oku yönlendirdi ve onu öldürdü.
Apollo Mitleri
Apollon’un en ünlü mitleri şunları içerir:
Delphoi’nin (Delphi) kehanet tapınağını koruyan yılan Python’un öldürdü.
Su perisi Daphne yüzünden , tanrıdan kaçtı ve ona boyun eğmek yerine kendini bir defne ağacına dönüştürdü. Apollon, defne ağacını kutsal ağacı ve amblemi yaptı.
Tanrının annesi Leto’yu kaçırmaya çalışan dev Tityos’un öldürülmesi.
Annesi böbürlenerek Leto’yu gücendirmiş olan Niobides’in yok edilmesi.
Kaybeden ve diri diri derisi yüzülen satir Marsyas ile yaptığı müzik yarışması.
Disk atmasıyla öldürülen ve dolayısıyla çiçeğe dönüşen genç Hyakinthos’a (Hyacinthus) olan aşkı.
Kendisinden kaçıp defne ağacına dönüşen su perisi Daphne’ye olan aşkı.
Oğlu Asklepios’u (Asclepius) yok etmek için kullanılan şimşeği yapan Kyklopes’in (Cyclopes) öldürülmesi.
Apollon, tanrılar arasında çok sevilirdi. Sadece üvey kardeşi Hermes, Apollo’nun sığırlarını çaldığında ona bir oyun oynamaya cesaret etti.
Artemis tarafından sadakatsizliği nedeniyle öldürülen Koronis’e (Coronis) olan aşkı.
Bir zamanlar Apollo ve Pan bir müzik yarışması düzenlemişti ama kral Midas Pan’ı tercih ettiğini söyleyince Apollon kulaklarını eşeğe çevirdi.
Apollo ve Poseidon bir zamanlar Zeus’u devirmeye çalıştı. Ceza olarak, bir süre ölümlüler için çalışmaya zorlandılar. Truva’nın büyük surlarını bu dönemde inşa ettiler.
Apollon’un Silahları, Hayvanlar, Tapınaklar
Apollon’un kaplumbağa kabuğundan yapılmış ve müziğe olan sevgisini tasvir eden bir liri (enstrüman) vardı. Dokuz İlham perisinin korosunun lideriydi. Ok atma becerisini gösteren gümüş bir yayı ve annesi Leto’nun onu doğururken yakaladığı söylenen bir palmiye ağacı vardı.
Defne ağacına büyük bir saygısı ve sevgisi vardı.
Actium’daki bir tapınak, savaşçı Octavius tarafından Apollon’a ithaf edilmiştir. Delphi’deki birçok şehir, hepsi Apollon’un sevgisiyle otuza yakın hazine inşa etti.
Onunla bağlantılı hayvanlardan bazıları kuzgun, yunus, kurt, piton, geyik, fare ve kuğu.
Yorumlar 3