Charles Darwin ve diğerleri ortak anatomileri baz alarak, insanlar şempanzeler ve goriller arasında, bazı büyük soruları gündeme getiren yakın bir evrimsel ilişki olduğu fark etti: İnsanlar diğer primatlarla nasıl ilişkili ve ilk insanlar tam olarak nasıl hareket etti? Texas A&M Üniversitesi profesörünün araştırması bazı cevaplar sağlayabilir.
Antropoloji asistan profesörü Thomas Cody Prang ve iş arkadaşları, Etiyopya’da bulunan 4,4 milyon yıllık Ardipithecus ramidus’un (“Ardi) iskelet kalıntılarını inceledi. Ardi’nin ellerinden bir tanesi özellikle çok iyi korunmuştu.
Araştırmacılar, en eski homininler (fosil insan akrabalar) tarafından kullanılan hareket davranış türleri hakkında karşılaştırmalar yapmak için Ardi’nin elinin şeklini son zamanlardaki insanları ve maymunları temsil eden yüzlerce (dünyanın dört bir yanındaki müze koleksiyonlarındaki kemiklerden öIçüImüş) el örnekleriyle karşılaştırdı.
Sonuçlar, ilk insanların nasıl dik yürümeye başladıkları ve günümüz insanlarına benzer hareketler yaptıkları hakkında ipuçları sunuyor.
Buluş, Science Advances’ın güncel sayısında yayımlanan bir çalışmada anlatılıyor.
Prang, “kemik şekli belirli alışkanlıklara ya da yaşam tarzına – örneğin, primatların hareketleriyle – uyumu yansıtıyor ve canlı formlar arasındaki kemik şekli ile davranışla bağlantılar kurarak, doğrudan gözlemleyemediğimiz Ardi gibi soyu tükenmiş türlerin davranışları hakkında çıkarımlar yapabiliriz” diyor.
“Ek olarak, Ardi’nin temsil ettiği türlerden el ile (1970’lerde aynı bölgede bulunan 3,2 milyon yıllık ünlü, iyi korunmuş bir iskelet olan) Lucy’nin türü dahil tüm hominin ellerde büyük bir evrimsel ‘sıçrayış’ bulduk. Bu ‘evrimsel sıçrayış’, homoninler daha insani bir dik yürüme biçimine adaptasyonlarını geliştirdikleri, kritik bir zamanda oldu ve homoninlerin taş alet üretimiyle hayvan fosillerindeki kesik izlerindeki gibi kesik izlerinde kullanımının en eski kanıtı keşfedildi.”
Prang, Ardi’nin insan evrim tarihinin daha önceki bir aşamasını temsil ettiği gerçeğinin, potansiyel olarak insanların ve şempanzelerin evrimleştiği ata türüne ışık tutabileceğinden önemli olduğunu söyledi. “Çalışmamız, 1871’de ilk kez Charles Darwin tarafından, hiçbir fosili veya genetik anlayışına sahip olmadığı zamanda öne sürülen, ellerin ve üst uzuvların manipülasyon için kullanılmasının, erken insan akrabalarında dik yürüme ile bağlantılı olarak ortaya çıktığı şeklindeki klasik fikri desteklemektedir.” Diyor Prang. “İnsan elleri ve ayaklarının eviri muhtemelen bağlantılı bir şekilde gerçekleşti.”
Ardi bu kadar eski bir tür olduğundan, insan ve şempanzelerin son ortak atasında mevcut olan iskelet özelliklerini korumuş olabilir. Eğer bu doğruysa, araştırmacıların – dik yürümeye ek olarak – insan soyunun kōkenini daha net bir ışığa yerleştirmelerine yardımcı olabilir.
Prang, “İnsanların nasıl ve neden dik yürüme şeklimizi geliştirdiklerine dair bir açıklamaya, potansiyel olarak, bizi bir adım daha yaklaştırıyor” dedi. Ardi ve daha sonraki tüm homininler arasındaki el anatomisindeki büyük değişikliğin, kabaca 4,4 ila 3,3 milyon yıl önce, insan evriminde kavrayan ayak başparmağının kaybının en erken kanıtıyla denk gelen, bir zamanda gerçekleştiğini de ekledi. Bu aynı zamanda bilinen en eski taş aletler ve taşla işaretlenmiş hayvan fosilleriyle de örtüşüyor.
Bu zaman dilimi içinde insan akrabalarının yaşam tarzı ve davranışlarında büyük bir değişikliğe işaret ediyor gibi göründüğünü söyledi. Prang, “Muhtemelen taş aletler içeren, gelişmiş manuel manipülasyon için insan ellerinin evrimsel süreç tarafından değiştirilmesine olanak tanıyan daha gelişmiş dik yürüyüş evrimini içerdiğini öne sürüyoruz.” Dedi.
Beril Foya
Bunlar da ilginizi çekebilir
1970’lerde 4 Yıl Süren İnanılmaz Bir Olay: Büyük Şempanze S∂v∂şı
Parmak İzinde Bulunan Nem Düzenleyici Sistemi İnsan Dokunuşunu Güçlendiriyor
Bir milyar yılda değişen Dünya’nın tektonik plakalarını 40 saniyede izleyin!
İnsan Bağırsağında Daha Önce Hiç Görülmemiş 70.000 Virüs Bulundu
Yorumlar 1