Yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme ile ilgilenen bilim dalıdır. Günümüzde gittikçe popülerleşen bir şey oldu yazılım mühendisi olmak. Artık insanlar üniversitelerde yazılım hakkında bilgi almadan bile yazılım dillerini öğrenebiliyorlar ve öyle yadırganacak bir meslek de değil yazılım mühendisliği. Önümüzdeki uzun seneler boyunca yetkinliği ve ihtiyaç duyulacak bir meslek.
Peki, nasıl yazılım mühendisi olacağız?
Öncelikle yazılım mühendisi nedir kimlere denir onu öğrenelim kısaca. Bilgisayarın belirli görevlerini yerine getirmesini sağlayan, uygulamaların geliştirilmesi, tasarlanması, değerlendirilmesi gibi işleri yapan kişilere yazılım mühendisi diyoruz.
Yazılım mühendislerini iki gruba ayırabiliriz:
Birincisi çoğumuzun aklına gelen aplikasyon yapan mühendisler ve belirli sistemleri oluşturan mühendisler. Aplikasyon yapan mühendisler insanların ihtiyaçlarını veya beklentilerini analiz ederek aplikasyon oluşturur, tasarlar ve bunların güncel kalmasını sağlarlar.
İkinci grup ise maaş bordrosu veya internet şirketleri gibi büyük kuruşlar için bilgisayar sistemleri oluştururlar ya da geliştirilmesine yardımcı olurlar. Grup diye ayırdığıma bakmayın her ikisinde yapıyor olmak mümkün.
Şimdi de nasıl yazılım mühendisi olabileceğinize geçelim. Elimden geldiğince adım adım anlatmaya çalıştım.
- İleri matematik dersleri alın. Liselerde ve üniversitelerde öğretilen kalkülüs dersinin alt başlıklarını öğrenmeye çalışın. Emin olun bu dersler mühendislik için önemli dersler.
- Bilgisayarla haşır neşir olun. Bunun ne olduğu çok fark etmez ister benim makalelerimi okuyun ister oyun oynayın sadece bilgisayar başına geçtiğinizde kendinizi rahat hissedin.
- Yazılım öğrenin. Ne kadar beklenmedik bir tavsiye değil mi? Bu aralar çok popüler zaten bu cümle.
- Lisans derecenizin olması önemli. Evet biliyorum başta dediğimle ters düştüm fakat bunu demem lazım eğer ki başarılı olmuş projeleriniz yoksa kimse başlarda ben internet üzerinden yazılım öğrendim bu yüzden şirketinizde yer almak istiyorum derseniz kimse umursamaz.
- Part-time işlerde hünerlerinizi sergileyin. Eğer ki lisans dereceniz yoksa bu part-time işlerde yaptıklarınız sizin için çok büyük artısı olur. Eğer ki lisans eğitimi alırken part-time işler alırsanız ya da staj yaparsanız deneyim kazanırsınız ve şansınızı arttırırsınız.
- Yazılım veya bilgisayar bölümünde yüksek lisans yapın. Ülkemizde yüksek lisansa çok önem veriliyor bunu göz ardı etmeyin.
- Yazılım mühendisi olarak iş arayın. Bu da beklenmeyen maddelerden biriydi sanırım(!)
Meriç ÇAPAR
Bunlar da ilginizi çekebilir
C Programlama Dili Öğrenmek Size Nasıl Fayda Sağlayacak?
ASLA Kullanmamanız Gereken 3 GitHub Komutu
Kötü Amaçlı Yazılım (Malware) Nedir? ve Bilgisayarınızı Nasıl Koruyabilirsiniz?
Yorumlar 3