Bu benim için çok yeni bir kavram. Hiçbirimiz okul zamanlarımızda kendimizi tanımamız için teşvik edilmemişizdir. Matematik, yazı yazma, fen becerileri geliştirdik; insanların becerileri hakkında yorum yapmayı bile öğrendik ama peki ya kendimiz hakkında bilgi ve içgörü kazanmanın önemi?
Kendini Tanımanın Önemi
Bilgi güçtür. Kendini tanımak güçtür. Kendinizi tanımak size özgüven katar ve güven getirir. Özgerçekleştirimin dayanağı olarak gördüğüm üç şey; tıpkı insanlarda olduğu gibi, kendinize güvenip kendinizi sevebilmeniz için öncelikli olarak kendinizi tanımalısınız. Sağlıklı, mutlu bir yaşam istiyorsanız önce kendinizi tanımalısınız. Güçlü, özgür ve özgün olmak istiyorsanız önce kendinizi tanımalısınız.
Kendini Tanımak Ne Anlama Geliyor?
Farkındalık:
Eylemlerimiz hakkındaki farkındalığımızda çok fazla değer vardır. Eğer öz gelişimi ve hayatınızı iyileştirmeyi önemseyen biriyseniz, öz farkındalık geliştirmelisiniz. Öz farkındalık ilk olarak ne düşündüğümüz ne hissettiğimiz veya ne yaptığımız hakkında bilgi edinmemizi sağlar. Örnekleri anladıktan sonra gerektiğinde bir şeyleri analiz etmeye, yeniden şekillendirmeye, düzeltmeye veya kaldırmaya başlayabiliriz.
- ‘’Hissettiğim şeyi neden hissediyorum?’’
- ‘’Neden o şekilde tepki gösterdim?’’
- ‘’Neden kendim hakkında bu kadar kırıcı şeylere inanıyorum?’’
Kendini tanımanın en temel kısmı öz farkındalıktır. Daha derine inmek, neden demeyi zorlaştırıyor.
Tahminler:
Kendimizi tanımak o kadar yararlı olabilir ki ne yapacağımızı tahmin etmeye başlayabiliriz. Mesela bir arkadaşınızı o kadar iyi tanırsınız ki bir sonraki sözünü veya nasıl davranacağınızı bilirsiniz. Bir şeylere nasıl tepki verdiğimizi bilmek tepkilerimizi değiştirmemize veya en azından daha ‘yönelimsel’ davranmamıza yardımcı olur. Yanınızdaki bazı insanların tekrar sigara içmeye başlayacağını bildiğinizi varsayalım. Bu bilgi ve farkındalık, bu gibi durumlardan kaçınmanıza ve sizin sigarayı bırakma kararınızı tehlikeye atmamanıza yardımcı olur.
İlişkilerinizi Nasıl Kurarsınız:
Burası çok önemli bir kısım. Bazılarımız öz farkındalık kavramını bilmeden ilişkiye girip çıkıyor. Olayların sadece otomatik olarak ilerlemesine izi veriyoruz (ki bu bazen güzel olabilir) ancak direksiyona geçmeniz gereken durumlar da var.
Kendinizi size iyi gelmeyen insanlarla arkadaş olurken veya size kötü davranan insanlarla ilişkiye girip çıkarken bulursanız bunun neden olduğunu analiz etmeniz gerekir. Kendinizi ve başkalarını nasıl sevdiğinizi, nasıl ilişki kurduğunuzu bilmekle; davranışlarınızın farkında olduğunuz için kötü ilişkilere girme şansınızı en aza indiriyorsunuz. Şanssızlığa yol açan genellikle bilgi eksikliğidir; cehalet her zaman mutluluk değildir.
En İyi Çalıştığınız Zaman:
En iyi nasıl, ne zaman ve nerede çalıştığınızı bilmek çok yararlıdır. Herkesin memur hayatı yaşadığı bir ofis işi ve artıdan koşuşturmalarının olduğu içinde yaşadığımız bu hareketli dünyada kendinize en uygun çalışma koşullarını bilmek için kendinizi iyi bir şekilde tanımanız yararınıza olacaktır.
- En iyi masa başında mı yoksa kanepede mi çalışıyorsun?
- Dışarıyı mı yoksa içeriyi mi tercih edersin?
- Sabah, öğleden sonra, akşam veya gece çalışmak?
- Harfi harfine organize edilmiş bir programla çalışmayı mı tercih edersin yoksa yaratıcı bir şekilde akışına bırakarak mı?
Bu bilgileri öğrendiğinizde önemli işlerinizin çalışma zamanlarınızda yapılmasını sağlayabilirsiniz. Başarınızın doruk noktasına ulaşmak için doğru ortamı yaratabilirsiniz.
Güçlü Ve Zayıf Noktalar:
Nelerde iyisin? Nelerde kötüsün? Öncelikle bunları bilmek güçlü yönlerinizi vurgulamanıza yardımcı olur. Sonrasında ise iyileştirilmesi gereken alanları görebilirsiniz. Hayatta kabul etmemiz gereken şeyler ve değiştirmemiz/geliştirmemiz gereken şeyler vardır. Kendinizi tanımak, kişisel yaşamınız için fark yaratmanın ilk adımıdır.
Hayalleriniz Ve Hedefleriniz:
Herkesin hayalleri, hedefleri ve tutkuları olduğundan emin değilim; ama olmalı. Gülünç ve görünüşte imkansız gibi dursalar da hayallere ve hedeflere sahip olmak evrene bir şeyler istediğini söylemek gibi bir şey. Önünde bir yol var ve motive olmuş bir şekilde bu yolda ilerliyorsun gibi. Hayallere ve hedeflere sağlıksız bağlılıklar iyi değildir. Ancak sağlıklı bir çaba ve takip, hayatın tatmin edici bir parçasıdır.
- Uluslararası çok satan bir yazar olma hayalim olmasaydı yazmayı bırakabilirdim. Bunu her gün yapmak için o kadar motive olmayabilirdim.
Ne istediğinizi bilmek; ilerlemenize, devam etmenize ve kendiniz için güzel ve heyecan verici bir şey arzulamanıza yardımcı olur, ve bunda yanlış hiçbir şey yoktur.
Hoşlandıklarınız Ve Hoşlanmadıklarınız:
Bu başlık ilişki kurmada çok önemli bir yere sahip. Bana eğlenmek için neler yaptığım ya da en sevdiğim oyunun sorulduğu çok oldu ancak hiçbirine bir cevap bulamadım. Bu sadece utanç verici değil, aynı zamanda sizi biraz sıkıcı gösteriyor! Yapmaktan hoşlandığınız veya hoşlanmadığınız şeyleri bilmek daha iyi bir sohbet gerçekleştirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca hoşlanıp hoşlanmadığınız şeyleri ifade ederek ve insanlardan buna saygı duymasını isteyerek sınırlar belirlemenize yardımcı olabilir.
Savunma Mekanizması Ve Güvensizlikler:
Bu büyük bir kısım. Hassas noktalarınızın ne olduğunu bilmek önemlidir. Başkalarının veya belirli durumların yüzeye çıkmasına neden olabilecek şeyler nelerdir? Nelerden korkarsınız? Güvensizlikleriniz neler? Savunma mekanizmalarınız nelerdir?
Kendinizi, içinizin derinliklerinde olup bitenleri bilecek kadar iyi tanımak güçlendiricidir. Hiçbirimiz mükemmel değiliz. Hepimizin ele almamayı tercih etiğimiz kusurları, başarısızlıkları, hataları, eksik yönleri, travmatik deneyimleri ve acı veren konuları vardır.
- Sosyal anksiyete ve depresyonun ne olduğunu anladıktan sonra dürtülerimi ve belirtilerimi anlamaya başladım. Sonra daha iyi başa çıkabildim ve onlarla savaşmak için harekete geçebildim.
- İçimde çalışması gereken alanları biliyorum. Bunları bilmek, başkalarının onları bana karşı kullanamayacağı anlamına gelir. Ne üzerine çalışmam gerektiğini bildiğim ve bunu yapabileceğim anlamına gelir. Korkularım, sınırlamalarım ve güvensizliklerim yerine kontrolün bende olduğu anlamına gelir.
İşte gücümüzü böyle buluruz ve bunların hepsi özümüzü tanımaktan geçer.
Kendimizi Nasıl Tanırız?
Yalnız daha fazla zaman geçirin: Başkalarının sesi bazen onlara kendimize oranla öncelik vermemize neden olabilir. Başkalarını çok kolay tanıyıp kendimize gelince sorun yaşamamız çok komik doğrusu…
Günlük tutun: Bu, içimizdeki bazı şeylerş netleştirmenin ve kalıpları fark etmenin harika bir yoludur. Sayfadaki kendi sesiniz, bu yüzden ne çıkacağına çok dikkat edin.
Öz farkındalık uygulayın: Dikkat edin, not alın, yaşamınıza ve zihninize tanık olun, bakın size neler anlatıyor!
Daha bilinçli ve dikkatli olun: Otomatik bir şekilde hareket ederken farkında olmadan yaşar, hareket eder, düşünür ve hissederiz, tıpkı birer zombi gibi. Ancak daha dikkatli, farkındalık ve bilinç sahibi olmak daha fazla kontrole sahip olduğunuz anlamına gelir ve böylece gerçekte neler olup bittiğini görebilirsiniz.
Kendini tanımada gerçek bir güçlenme var. Bence bunun için en iyi kelime budur. Hayatı daha özgüvenle yaşarsınız çünkü her şeyin farkında, uyanık, özgün ve minnettarsınızdır. Kendinizi tanımak bazı sorunlu yanları ortaya çıkarır. Ancak bu sorun değil. Sorunlarınızı tanımak ve onlarla yüzleşmek daha iyidir, sonra farkına bile varmadan hayatınızın bir parçası olacaklardır.
Kendinizle vakit geçirin ve kendinizi tanımanın nasıl bir şey olduğunu görün!
Eylül Ustaoğlu
Bunlar da ilginizi çekebilir
Kim Olduğunuza Dair 7 İpucu! – Siz Kimsiniz?
Başarılı İnsanların Abartılı Bir Şekilde Yapabileceği 7 Zihinsel Alışkanlık
Zor Şeyleri Sevmek İçin Beyninizi Nasıl Kandırırsınız?
Yorumlar 2