Hamileliğin ilk üç ayı, yani birinci trimester dönemi ilk 12 haftalık süreçtir. Hamilelik sürecinin bebeğin gelişimi açısından çok önemli dönemdir. (Trimester ne demek: Trimester, insandaki 9 aylık gebelik süresinin her 3 aylık dönemlerine verilen addır. ) Normalden daha yorgun hissedebilirsiniz ve duygu değişimleri yaşamanız normaldir. Fiziksel değişimler gözlemleyebilirsiniz.
Bu dönemde bebeğiniz ve kendiniz için aile hekimizinize görünmeye başlamalısınız. Dilerseniz aile hekiminizin yönlendirmesine göre doktor araştırmaya başlayabilirsiniz. Kendinizin ve bebeğinizin sağlığı için doktorunuza mutlaka yaşadığınız fiziksel veya duygu değişimlerini ve merak ettiklerinizi sormanız önemlidir.
Doktorunuzun yönlendirmesi ile folik asit takviyesi almaya başlamalısınız.
Hamileliğin ilk üç ayındaki Fiziksel değişimler
İlk üç aylık döneminde aşağıdaki belirtileri gözlemleyebilirsiniz:
- Hormonal değişimlere bağlı olarak duygu değişimleri ve yorgunluk.
- Günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilen ve genellikle 20 haftaya kadar süren ‘sabah bulantıları’ (bulantı ve kusma)
- Açık veya beyaz vajinal akıntı
- Hormonal değişiklikler nedeniyle sık idrara çıkma
- Göğüs değişiklikleri – büyüyebilirler ve hassaslaşabilirler.
- Hormonal değişimlerle alakalı olarak baş dönmesi.
-Hormonal değişimlere bağlı olarak duygu değişimleri ve yorgunluk.
Bebeğinizin oluşum dönemi olduğundan dolayı vücudunuzun yorgun düşmesinden kaynaklanır. İyi dinlenmeli ve gece uykunuzu iyi almalısınız. Günlük işlerinizde yardım isteyin ve gelen yardım tekliflerini kabul edin. Günde minimum 2 litre su tüketin. Az ve sık yemeye gayret gösterin. Vücut yapınıza göre egzersiz yapın.
-Sabah bulantıları.
Hamileliğin ilk trimesterin bulantı ve kusma çok sık gözlemlenir. Genel olarak hamileliğin 4-7 haftalarında başlar ve 16-20 hafta aralığında biter. Günün herhangi bir saatinde olabilir “sabah bulantısı” semptomun genel adıdır. Bazı hamileler gün boyu bulantı hissedebilir.
-Vajinal akıntı.
Hamilelik döneminde vajinal akıntıda artış gözlemlemeniz çok normaldir. Fakat vajinal akıntı çoğalması ile vajinanın içi kesinlikle temizlenmemelidir. Eğer kaşıntı mevcut ise hemen doktorunuza başvurmalısınız. Enfeksiyon olabilir.
-Sıklaşan tuvalet ihtiyacı.
Rahatsız edici bir durum olabilir. Bolca su tüketmek çok önemlidir. Eğer idrarınızda kan görürseniz veya idrarınızı yaparken yanma/acı hissederseniz hemen doktorunuza başvurun. Geceleri tuvalete kalkma ihtiyacınız artacaktır. Geceleri fazla uyanmanın önüne geçmek için gün içinde bolca su tüketmeyi tercih etmelisiniz.
-Göğüslerin büyümesi ve hassaslaşması.
Göğüslerinizin emzirme dönemi için hazırlanmaya başlamasından kaynaklanır.
-Hormonal değişimlerle alakalı olarak baş dönmesi.
Hamileliğinizi öğrendiniz için gergin, heyecanlı, coşkunla veya korku dolu hissedebilirsiniz veya ne hissettiğinizden emin olamayabilirsiniz. Eğer hamileyseniz ama çocuk istediğinizden emin değilseniz bir doktora danışmanız doğru olacaktır.
Bebeğin sorumluluklarını düşününce “İyi bir anne olabilirmiyim?” şeklinde düşünebilirsiniz ve bu çok normaldir. Güvendiğiniz kişilerle duygularınızı paylaşmanız sizin için iyi olabilir. Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk 12 haftasında kimseye söylemeyi tercih etmez. Size nasıl doğrular geliyor ise o şekilde davranmalısınız. Cinsel isteğiniz azalabilir. Kendinizi hiçbir şey yapmak istemezken bulabilirsiniz. Eğer anksiyete veya üzüntü hissiyatları içerisindeyseniz lütfen doktorunuza danışın.
İlgili Konular:
Hamileliğin 2.Trimester Dönemi – 13-28 Hafta
Yorumlar 11