Merhabalar sevgili okurlar, sizler için daha önce; Hamileliğin 1.Trimester, 2.Trimester, 3.Trimester dönemlerini paylaştık dilerseniz linklerden ulaşabilirsiniz. Şimdi ise biraz daha minimize ve detaylı hali olan hafta hafta hamilelik dönemlerini sunacağız. Keyifli okumalar dileriz.
Hamileliğin 1. Ve 2. Haftaları – Ovulasyon yani yumurtlamaya hazırlık
Hamilelik süreciniz son reglinizin ilk gününden itibaren hesaplanır. Buna göre ilk iki hafta hamile sayılmazsınız, sadece bedeniniz hamilelik için hazırlanır. Son reglinizin ilk günün iki hafta sonra döllenme süreci başlar. Bu durum regl düzeninize göre değişiklik gösterir.
Hamileliğin 3. Haftası – Döllenme
Cinsel ilişki sonrasında fallop tünellerinde sperm kalmış olabilir. Bu cinsel ilişki sonrasında yumurta fallop tüplerinde (rahim ile överler arasındaki borucuklar) ilerlemeye başlar. Spermlerden biri yumurta ile karşılaşarak döllenmeye girer.
Döllenmeden sonra döllenen yumurta rahme doğru ilerlemeye devam eder. İlerlerken tek bir hücre formundan bölünmeye başlayarak blastosist (dıştan torboflast adı verilen ince bir tabaka ile çevrilmiş olup gıda maddelerinden zengin sıvı ile dolu bir boşluk ve bir tarafta ileride embriyoyu meydana getirecek hücre kümesi) halini alır. Blastosist rahme ulaştığında embriyo olmak için gelişmeye yani emplantasyon sürecine girer.
Hamileliğin 4. Haftası – Emplantasyon
4.haftada blastosist rahim içinde gelişir. Dış hücreler bağlantıları oluşturarak annenin blastosist ile kan kaynağını sağlar ve bir süre sonra plasentayı oluşturur. İç hücreler embriyo olarak gelişir. Bu iç hücreleri en başlarda 3 katmandan oluşur. Bu katmanlardan her biri embriyonun bedeninin farklı bölümlerini oluşturur.
- İç katman ciğerler, mide, bağırsaklar ve sidik kesesini yani solunum ve sindirim sistemini oluşturur.
- Orta katman kalp, damarlar, kaslar ve kemikleri oluşturur.
- Dış katman beyin sinir sistemi, gözler, dil, ten ve tırnakları oluşturur.
Bu erken haftalarda embriyo Yolk kesesi denilen ince zardan oluşan bir keseye bağlıdır. Bu kese embriyoya beslenme sağlar. Birkaç hafta sonra plasenta geliştiğinde yolk kesesinin yerine geçerek beslenme görevini devralır. Plasenta hücreleri rahim duvarına doğru büyür ve kan akışı sağlar. Bu sayede embriyo gerekli oksijeni ve besinleri alır.
Hamileliğin 5. Haftası
Bu haftalarda birçok kadın hamile olabileceğini düşünür. Embriyo daha fazla hamilelik hormonu (hCG) üretir. Bu yüzden hormonlar plasenta oluşumunu desteklemek için regl sürecini başlatmaz. hCG hormonu idrarınızda kendini gösterir. İdrarınızda belli bir miktar hCG hormonu var ise hamilelik testi pozitif sonuç verir.
Bu süreçte sinirr sistemi ve temel organlar oluşmaya başlamıştır. Embriyo 2 mm boyutundadır. Embriyonun dış katman hücreleri gelişerek beyin ve omuriliği oluşturmak için noral tupe dönüşmeye başlar. Aynı zamanda kalp oluşumu da başlayarak embriyonun oluşmuş olan damarları kan dolaşımını sağlamaya başlar. Bu kan damarlar sizi embriyoya bağlayan göbek bağını oluşturur.
Hamileliğin 6. Haftası
6. Hafta içerisinde embriyo gelişerek normal tüpte, kalbin olduğu yerde şişkinlik ve kafa bölgesinde yumru oluşturur. Bu yumru beyin ve kafa olarak gelişecektir. Embriyo kıvrıktır ve kuyruğu vardır. Embriyo kurbağa yavrusunu andırır. Bazen vajinal ultrasondan kalp atışını gözlemleyebilirsiniz. Bu dönemde kol ve bacaklar ufak bir uzantı şeklinde görülebilir. Kafanın yanındaki çıkıntılar kulaklar ve göz yerlerinde çukurlar da gözlemlenir. Embriyonun ilk ince deri katmanı oluşur. 6. haftanın sonunda embriyo mercimek büyüklüğündedir.
Hamileliğin 7. Haftası
7. Haftada embriyo yaklaşık olarak 10 mm boyutundadır. Bu ölçüme crown-rump (baş-popo diyebiliriz) ölçümü denir. Beyin düzenli olarak büyümeye başlar. Kafa vücudun diğer bölümlerinden daha hızlı büyür ve kulaklarla gözler gelişmeye devam eder. İç kulaklar gelişmeye başlar ama dış kulaklar birkaç hafta sonra belirginleşmeye başlayacaktır. Uzuvlar kıkırdak olmaya başlayarak kemikler, bacaklar ve kollar, eller gelişmeye başlar. Sinirr hücreleri çoğalmaya ve gelişmeye devam eder. Beyin ve omurilik şekilde almaya başlar. 7. Haftanın sonunda embriyo yaklaşık olarak bezelye boyutundadır.
Hamileliğin 8. Haftası
8. Haftada embriyoya artık fetüs denir. Bu haftada bacaklar uzar, fakat tam olarak oluşmamıştır. İlerleyen haftalarda bilekler dizler ve ayaklar oluşmaya başlayacaktır. Fetüs halen amniyotik kese içerisindedir. Plasenta gelişmeye ve rahim duvarına bağlı kalmaya devam eder. Fetüs halen yolk kesesinden beslenmektedir. 8. Haftanın sonunda fetüs ahududu büyüklüğündedir.
Bunlar da ilginizi çekebilir
Hamileliğin 1.Trimester Dönemi – 1-12 Hafta
Yorumlar 1