Birisi Dünya yüzeyini terk ettikten sonra uzay tam olarak nerede başlar? Birisi uzaydan bahsettiğinde, yıldızların ve gezegenlerin olduğu hemen üstümüz deki alandan mı bahsetmekteler? Uzay, dünya atmosferinin sona erdiği dışarıdaki nokta olarak düşünülebilir ve mekanın başladığı gerçek bir tanım vardır.
FAI – Uluslararası Havacılık Federasyonu ve NASA, giriş alanını deniz seviyesinden 100 kilometre yukarıda, yani dünyanın 100 kilometre yukarısında tanımlıyor.
Bu özel alan Karman Hattı olarak bilinir.
İlginizi çekebilir: Tarihe Geçen En İyi 10 Astronomi Fotoğrafı
Uzayın başlangıcı için ilk tanım, daha sonra NASA olan Ulusal Havacılık Danışma Komitesi’nden geldi. Dünya’nın 100 km yukarısında hesaplanmadı.
Uzayın başlangıcını, atmosfer basıncının fit kare başına bir pound’dan daha az olduğu nokta olarak tanımladılar. Bu alan, dünya yüzeyinin yaklaşık 80 km yukarısına karşılık geliyordu.
Bu mesafeye ulaştılar çünkü burası uçağın kontrol edilemez olduğu bir yerdi. Bu aynı zamanda ABD Hava Kuvvetlerinin uzayın sınırı olarak gördüğü noktadır.
Bu nedenle, bugün ABD Hava Kuvvetlerinde bir pilot 80 km işaretini geçerse astronot olarak kabul edilir. Peki uzay ajanslarının benimsediği uzayı tanımlayan mesafe nasıl on 20 km yükseldi?
Uzayın Başlangıcı
Havacılık mühendisi olan Theodore von Karman, 100 kilometrelik mesafeyi uzayın başlangıcı olarak hesapladı. Bu noktada, atmosferin o kadar ince olduğunu buldu ki, bir uçağın yeterli kaldırma kuvvetine sahip olması için, bir nesneyi yörüngede tutan hız olan yörünge hızından daha hızlı hareket etmesi gerekiyordu.
100 km uzunluğundaki bu hat, daha sonra hava sporları ve rekorlar için dünya yönetim organı olan FAI tarafından benimsendi ve Karman Hattı olarak tanındı.
Ancak bu çizgi, dünya atmosferinin gerçekte bittiği yer değildir. Karman Hattı, gezegenin 600 km yukarısına uzanan termosferin dibindeyken, onun üzerinde, yaklaşık 10.000 km uzanan, dış küre adı verilen daha büyük bir katman var.
Atmosfer Karman Hattı ‘nı geçtiği için, uzay aracı ve uydular atmosferin bu dış bölgelerinde gaz molekülleri ile karşılaştıkları sürtünme nedeniyle yörüngelerini yeniden ayarlamak zorundadır.
Uzayı tanımlamanın birçok yolu vardır, ancak görünen o ki, dünyanın 80 km yukarısına çıkarsanız, astronot olarak adlandırılırsınız.
Utku Emre KOCAİBİŞ
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Çin’in Uzaydaki “Dünyanın İlk 6G Uydusu” Gerçekte Ne Anlama Geliyor?
Uzaydaki Güneş Enerjisi Santralleri Enerji İhtiyacımıza Cevap Olabilir.
Yorumlar 6