Çin’in Ay’a inişi, herhangi bir ulusun kırk yıl içinde ay örnekleri almaya yönelik ilk girişimi, ülkenin uzay hayalini gerçekleştirmede ne kadar ilerlediğinin altını çizdi. Pekin, 2022 yılına kadar mürettebatlı bir uzay istasyonuna sahip olma ve sonunda Ay’a insan gönderme umuduyla, askeri amaçlı uzay programına milyarlarca dolar akıttı.
Çin, astronotları ve kozmonotları uzay araştırmalarında onlarca yıllık deneyime sahip olan Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’ya yetişme yarışında uzun bir yol kat etti. Pekin, uzay projesini yükselen küresel yapısının ve büyüyen teknolojik gücünün bir göstergesi olarak görüyor.
İşte Çin’in on yıllar boyunca uzay programına ve nereye gittiğine genel bir bakış:
Mao’nun Yemini
Sovyetler Birliği’nin 1957’de Sputnik’i başlatmasından kısa bir süre sonra, Başkan Mao Zedong, “Biz de uydular yapacağız.” dedi. On yıldan fazla sürdü, ancak 1970’te Çin ilk uydusunu Long March roketiyle fırlattı.
Yang Liwei’nin 2003 yılında ilk Çinli “taykonot” olmasıyla, insanlı uzay uçuşu onlarca yıl daha uzun sürdü. Lansman yaklaşırken, görevin uygulanabilirliğine ilişkin endişeler Pekin’in canlı bir televizyon yayınını son dakikada iptal etmesine neden oldu. Ancak Shenzhou 5 ile 21 saatlik uçuşu sırasında Yang Dünya’nın etrafında 14 kez döndü ve fırlatma sorunsuz geçti.
Çin bundan sonra beş mürettebatlı görev başlattı.
İlginizi çekebilir: Dünya Yüzeyini Terk Ettikten Sonra Uzay Tam Olarak Nerede Başlar?
Uzay İstasyonu ve “Yeşim Tavşanı”
ABD ve Rusya’nın izinden giden Çin, gezegenimizi çevreleyen bir uzay istasyonu inşa etmeye çalışıyor.
Tiangong-1 laboratuvarı Eylül 2011’de açıldı.
2013 yılında, uzaydaki ikinci Çinli kadın Wang Yaping, dünyanın en kalabalık ülkesindeki çocuklara uzay modülünün içinden bir video dersi verdi.
Araç aynı zamanda tıbbi deneyler için ve en önemlisi, bir uzay istasyonunun inşası için hazırlanmaya yönelik testler için kullanıldı.
Laboratuvarı 2013 yılında “Yeşim Tavşanı” ay gezgini izledi, ilk kez uykuya daldığında ve Dünya’ya sinyal göndermeyi bıraktığında bir iletişim kesildi.
Bununla birlikte, sonuçta Ay’ın yüzeyini beklenen ömrünün çok ötesinde 31 ay boyunca inceleyerek dramatik bir iyileşme sağladı.
2016 yılında Çin, ikinci yörünge laboratuvarı Tiangong-2’yi Dünya’nın 393 kilometre yukarısındaki yörüngeye yerleştirdi. İstasyonu ziyaret eden Taykonot, pirinç ve diğer bitkileri yetiştirmenin yanı sıra uzay aracını yerleştirme konusunda deneyler yaptı.
Çin kasıtlı olarak Uluslararası Uzay İstasyonu çabalarının dışında bırakıldı, ancak şimdi mürettebatın 2022 civarında kullanmaya başlamasıyla bu yıl kendi yörünge karakolunun montajına başlaması bekleniyor.
İlginizi çekebilir: Filmlerden Dolayı İnandığımız 10 Uzay Efsanesi
“Uzay rüyası”
Başkan Xi Jinping yönetiminde, kendi deyimiyle Çin’in “uzay rüyası” için planlar aşırı hızlandı.
Çin, uzaydaki kilometre taşlarını yıllarca gecikmeli olarak eşleştirdikten sonra nihayet ABD ve Rusya’ya yetişmek istiyor.
Çin, bir uzay istasyonuna ek olarak, ülkenin Ulusal Uzay İdaresi başkanı Zhang Kejian ile geçen yıl amacın 2029 yılına kadar mürettebatlı bir ay görevi başlatmak olduğunu söyleyerek Ay’da bir üs inşa etmeyi planladıklarını açıklamıştı.
Ancak ay çalışmaları, güçlü bir ağır kaldırma roketi olan Long March-5 Y2’nin iletişim uydularını yörüngeye gönderme görevinde fırlatılamamasıyla 2017’de bir aksilikle karşılaştı.
Bu, başlangıçta 2017’nin ikinci yarısında Ay örnekleri toplaması planlanan Chang’e 5’in lansmanını ertelemeye zorladı.
Başka bir robot olan Chang’e 4, tarihi bir ilk olan Ocak 2019’da Ay’ın uzak tarafına yani karanlık tarafa indi.
Ulusal uzay ajansı, Chang’e 5’in Salı günü Ay taşlarını ve toprağı toplayacağını ve Ay’ın yakın tarafına indiğini söyledi.
Pekin küresel bir uzay gücü olmaya çabalarken, Çin’in taykonotları ve bilim insanları da Mars’a mürettebatlı misyonlar hakkında konuştular.
Bunlar da ilginizi çekebilir
Çin, Derin Deniz Kaynakları Yarışında Mariana Çukuru’nda İnsanlı Dalış Rekorunu Kırdı
Çin’in Uzaydaki “Dünyanın İlk 6G Uydusu” Gerçekte Ne Anlama Geliyor?
Yorumlar 8