Hepimizin bildiği TikTok uygulamasında fazla takılıyorsanız belki de hiç fark etmediğiniz bir haber vereyim size. Bu uygulamanın arkasında Çin’deki dev bir yapay zekâ teknolojileriyle uğraşan bir şirket yer alıyor.
Batılılar, Çin’in yapay zeka konusunda dünya lideri olmak için rota belirlediğini ve bir dizi önemli Çinli yapay zeka şirketinin halihazırda Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerdeki günlük yaşamın önemli bir parçası haline geldiğinden haberi bile yok. Açıkçası Çin’deki günlük yaşama baktığınızda bunu görebilmeniz mümkün. Çoğu kamera yapay zeka teknolojileriyle sizin kim olduğunuzu tespit edebiliyor.
Çin’in liderlei, yapay zekayı stratejik bir öncelik haline getirdi ve Çin teknoloji endüstrisini, küresel yapay zeka uygulamaları için standartları ve normları olan bir hale getirdiler.
İlginizi çekebilir: İyilik Yolunda Yapay Zekâ: Yapay Zekâ İnsanlığa Nasıl Yardımcı Oluyor
Çin Neden Küresel Yapay Zeka Pazarına Liderlik Etmeye Hazırlanıyor?
Çin’in küresel yapay zeka sahnesinde yükselişinin ardında yatan üç ana faktör vardır:
1- Büyük bir iç pazara erişim sağlar. Çin’in 1,4 milyar tüketiciden oluşan nüfusu, dünyanın en büyük iç pazarıdır. Bu pazar için çok sayıda potansiyel yapay zeka uygulaması var. Bu nedenle Çin, yapay zeka şirketlerinin gelişmesi için verimli bir zemin sağlıyor. Unutmayın yapay zekaya ne kadar çok veri verilirse isabetli sonuçlara erişme olasılığı o kadar yükselir.
2- Yapay zeka, liderlik için en önemli önceliktir ve Çin hükümeti, yapay zeka konusunda açık ve iddialı bir misyon belirlemiştir. Çin’deki hükümet ve iş sektörü, yapay zekânın tüketicilerin hayatlarının neredeyse tüm yönlerinde devrim yarattığını görüyor. Bu yeni teknolojiyi gönülden kucaklıyor ayrıca yenilikçi yapay zeka şirketleri için güçlü stratejik rehberlik sağlıyor.
3- Çin, Facebook ve Google gibi ABD merkezli büyük yapay zeka oyuncularını engelleyerek iç pazarını şiddetle korumaya çalışıyor. Hatta doğru hatırlıyorsam Çin’de ABD’den gelen mallar için ek vergi uygulanıyor. Bunun gibi hamleler, Batılı şirketlerin rekabetin etmesini oldukça zorlaştırıyor. Böylece yerel teknoloji yeniliği Çin’de gelişebiliyor. Daha yakın zamanlarda Çin, ulusal ekonomik güvenliği korumak amacıyla bazı yenilikçi yapay zeka teknolojilerinin ihracatına da kısıtlamalar getirdi.
İlginizi çekebilir: Eski Aile Fotoğraflarınızı Bu Site, Yapay Zeka Teknolojisi İle Canlandırıyor
Gelişen yapay zeka dünyasında başı çeken en büyük Çinli yapay zeka şirketlerinden birkaçına örnek vermek gerekirse:
– Baidu, dünyanın en büyük yapay zeka ve arama motoru şirketlerinden biridir. En büyük ürünlerinden biri son derece popüler arama motorlarıdır. Çin’deki arama sorgularının% 70’inden fazlası bu arama motoruyla gerçekleşmektedir. Baidu’nun yapay zeka platformu DuerOS, akıllı hoparlörler veya buzdolapları gibi çeşitli ev cihazlarına dijital zeka ekliyor.
– Alibaba, 2020’de 72 milyar dolarlık satış rekoru kırmış muazzam bir e-ticaret platformudur. Çinli tüketiciler, cep telefonlarıyla bu uygulamadan yaptıkları işlemler dünyanın herhangi bir ülkesindeki tüketicilerden daha fazla kullanıyor. Alibaba’nın ve aynı şekilde büyük bir çoğunluk mobil ödeme platformu olan Alipay’i kullanarak ödeme yapıyor. Alibaba ayrıca kullandıkça öde bulut bilişim hizmetleri sağlıyor. Kısa süre önce Şanghay’da otonom taksilerden oluşan bir filo kurmak için AutoX ile ortaklık kurdu.
– Tencent, şirketinin en popüler ürünü -ne yazık ki PUBG değil-, bir mesajlaşma platformu olarak başlayan, ancak artık kullanıcıların haberleri okumasına, ürün ve hizmet satın almasına, yemek sipariş etmesine ve hatta doğrudan uygulama içinden seyahat rezervasyonu yapmasına olanak tanıyan WeChat’tir. Türkiye ve diğer bir çok batılı ülke için WhatsApp neyse onlar için WeChat daha fazlası.
– ByteDance, TikTok’un ve TikTok’un Çince karşılığı olan Douyin’in arkasında yer alan şirket. Şirket şu anda 180 milyar dolar değerinde ve teknoloji dünyasındaki en değerli tek boynuzlu atlardan biri olarak kabul ediliyor.
Açıkçası yapay zeka insanları her zaman korkutan bir konu oluyor. İnsanlar bu konuda haklılar da. Kötü ellerde yapay zeka çok kötü amaçlar için kullanılabilecek olan bir silahtır. Dünyada böyle bir gücü tek bir ülkenin eline vermek çok korkunç bir fikir. Özellikle bu ülke Çin olduğunda daha da korkutucu. Türkiye’deki tüketiciler Çin’den gelen ürünler daha uygun fiyata sahip olduğu için bu ürünlere yöneliyor. Bu da Çin’e çok büyük bir veri verdiğimizi gösteriyor. Bakarsınız önümüzdeki 5-10 sene içerisinde Çin, Türkiye’nin ihtiyacı olan şeyler(gıdadan teknolojiye) hakkında isabetli tahminler yapabilecek hale gelir. Buna olumlu veya olumsuz demek tamamen size kalmış.
İlginizi çekebilir: Robotlar ve Yapay Zeka Neden Bizi Ürkütüyor?
Günlük Hayatımızda Yapay Zeka: Çin’e Bakalım
Baidu, Alibaba ve ByteDance gibi şirketler, yapay zeka araştırmalarının ön saflarında yer alıyor. Ürünleri ve hizmetleri yapay zekayı Çin’deki ve ötesindeki günlük hayata entegre etmeye çalışıyor. Buradan alacağı sonuçlara göre de dünyada atacağı adımlara karar verebiliyor. Burada Çin’in en büyük artısı çok büyük bir nüfusa sahip olması.
Yakın gelecekte, yapay zekayla tüm dünyanın uğraşması gerekecek ve bu trene katılmak isteyen Batılı teknoloji şirketleri, dijital inovasyon ve yapay zeka atılımları için Çin’e bakacak. Çin’in geniş yelpazedeki girişimleri, ölçeklendirmeleri ve büyük kurumsal organizasyonları, Çin ve Batı ekonomileri arasındaki teknik boşluğu kapatmaya devam ederken, yapay zeka, büyük veri ve makine öğreniminde dünya lideri olmaya adım adım yol alıyor.
Umarız Türkiye bu trene diğer ülkelerden binerek önlerden yer alabilir. Önümüzdeki senelerde de Çin ile yapay zeka konusunda rekabet edecek duruma gelebilir. Şunu da tekrar hatırlatayım; yapay zeka için ne kadar çok veri olursa tahminler o kadar doğru olabilir. Yani buradaki 1 senelik gecikme bile rakip şirketlere veya ülkelere göre bizi geriden başlatabilir. Yapay zeka, dünyanın en büyük silahı hale gelmiş durumda. Seçmenlerin nerelerde kampanya yapması gerektiğinden bu akşam ne yiyeceğinizi önceden bilebilecek hale geliyor.
Meriç ÇAPAR
Bunlar da ilginizi çekebilir
2021 Yılı Yapay Zekâ Tahminleri: Yapay Zekanın Ulaşabileceği Sınırlar
Yapay Zekâ 10 Farklı Şekilde Bu Şaşırtıcı Yetenekleri Gösterdi!
Şiddetli Hava Olaylarını Kontrol Etmek İçin Yapay Zekâ Kullanımı
Avrupa Birliği İnsan Hakları Kurumu Sorunları, Yapay Zeka Etik Hususlarına İlişkin Raporu
Yorumlar 1