Sümer medeniyetinin başlaması ile Mezopotamya ’nın günlük yaşantısı da değişmeye başladı. Büyük şehirler ve kasabalar gelişmeden önce insanlar küçük köylerde yaşayıp avcılık ve toplayıcılıkla yaşamlarını sürdürüyorlardı. Mezopotamya şehirlerinin gelişmesiyle işler değişmeye başladı. Çünkü artık her türlü imkân ve iş vardı. Köylerde çiftçi olarak yaşamına devam eden pek çok insan olsa bile, şehirde yaşayan kişiler ruhbanlık, katiplik, tüccarlık, zanaatkarlık, askerlik, memurluk veya işçilik gibi çok çeşitli işler bulabiliyorlardı.
İlginizi çekebilir: Mezopotamya – Nerede?, Kültürü, Tarihi ve Mirası Hakkında Her Şey
Farklı Sınıflar
İnsanlar şehirlere taşındıkça ve otorite güçlendikçe, toplum belki ilk defa farklı insan sınıflarına bölünüyordu. Toplumun en tepesinde Mezopotamya kralı ve ailesi bulunuyordu. Ruhbanlar da en tepesinde olmaya çok yakındılar. Üst sınıfın diğer üyelerini ise üst düzey yöneticiler ve katipler gibi varlıklı insanlar oluşturuyordu. Üst sınıfın bir altında ise zanaatkarlar, tüccarlar ve memurlar gibi gruplar orta sınıfı oluşturuyordu. Alt sınıfı ise işçiler ve çiftçiler oluşturuyordu. Bu insanlar her ne kadar zor hayatlar yaşasalar da çok çalışarak zorlukların üstesinden geliyorlardı. En alt sınıfta ise köIeIer vardı. köIeIer kralın malıydı ve üst sınıflar alıp satabiliyordu.
İlginizi çekebilir: Antik Çağ’da Mezopotamya: Mezopotamya’nın Ünlü Kralları
Ne Tür Evlerde Yaşıyorlardı?
Çoğu insanlar dikdörtgen şeklinde 2 veya 3 katlı kerpiçten evlerde yaşıyorlardı. Çatıları düz olduğundan sıcak yaz akşamlarında çatı da uyuyabiliyorlardı. Kerpiç evlere izolasyon yaptığından kışın biraz daha sıcak, yazın biraz daha serin oluyordu.
Eğlence
Mezopotamya şehirleri zenginleştikçe sakinleri eğlenceye ayıracak daha çok zaman ve imkân bulabiliyordu. İnsanlar lir, flüt, davul ve harp ile yapılan müzikleri festivallerde dinleyebiliyorlardı. Aynı zamanda boks ve güreş gibi hatta masa oyunları ve zar ile oynanan şans oyunlarına katılabiliyorlardı. Mezopotamya’da kültür ve sanat varlıklı şehirlerin büyük bir parçasıydı. Pek çok şiir ve sanat eseri ya dini temelliydi ya da kralı ve ailesini övüyordu. Hikâye anlatıcılarıyla kuşaktan kuşağa geçen hikayelerin popüler olanları katipler tarafından kil tabletlere yazılıyordu.
Giyim
Yün veya koyun derisinden kendine özgü kıyafetler giyilirdi. Erkekler İskoç eteklerine benzer kıyafetler ve kadınlar ise uzun etekler giyerlerdi. Mücevher takmayı özellikle yüzükleri severlerdi. Kadınlar uzun saçlarını örer, erkekler uzun saç ve sakal bırakırlardı. Erkekler de kadınlar da makyaj yapardı.
Ali Çetin GÜMÜŞ
Bunlar da ilginizi çekebilir
Antik Çağ’da Mezopotamya: Mezopotamya’nın Ünlü Kralları
Mezopotamya’nın Büyük Şehirleri
Çin Han Hanedanlığından Dünyayı Değiştiren 10 İcat
Arjantin Nerede? Tarihi, Kültürü, Arjantin Hakkında Her Şey
Yorumlar 1