Hamileliğin ikinci üç ayı, yani ikinci trimester dönemi, hamileliğin en heyecanlı ve özel dönemidir. İkinci trimester dönemi 13-28 haftalar arasıdır. İkinci trimester döneminde sıklıkla enerji artışı ve yenilenme hissiyatı gözlemlenir. Mide bulantıları ve yorgunluk hissi hafifleyebilir.
Bebeğiniz büyüyor ve bebeğinizin hareketlerini kısa sürede hissetmeye başlyacaksınız. Hamile kıyafetleri tercih etmeye başlayabilirsiniz. Vücut yapınıza uygun sutyen seçmeye Özen gösterin.
İkinci trimester döneminde;
- Doktorunuza düzenli olarak görünmeye devam edin.
- Tetanos aşınızı yaptırmalısınız.
- 18-22 haftalar arasında fetal tarama yaptırabilirsiniz.
- 24-28 haftalar arasında şeker yüklemesi yaptırmalısınız.
Hamileliğin İkinci Üç Ayındaki Fiziksel Değişimler
Hamileliğiniz ilerledikçe vücudunuzdaki değişimleri daha net farketmeye başlayacaksınız.
Bebeğinizin Hareket Ettiğini Hissetmek
Bebeğinizin hareketleri ikinci trimester başlarında size midenizde kabarcıklar patlıyormuş hissiyatı verecektir. Zamanla bebeğinizin dürttüğünü daha net hissetmeye başlayacaksınız. Partneriniz ile beraber bebeğinizin hareketlerini gözlemlemektedirler eğlenceli olabilir.
Bebeğinizin hareket ettiğini hissetmezseniz veya normalden daha az hareket ederse hemen doktorunuz ile konuşun.
Daha çok enerji ve daha az yorgunluk hissi
İkinci trimesterde kendinizi daha enerjik hissedeceksiniz. Aşırı aktivite ve görev dürtülerinizi kontrol etmelisiniz. Bu dönemde cinsel isteğiniz geri gelecektir. Bazı hamile kadınlarda normal zamandan daha fazla cinsel istek gözlemlenebilir. Cinsel istek, hormonlara ve pelvik bölgesine doğru yoğunlaşan kan akışından kaynaklı olarak değişiklik gösterebilir.
20 hafta civarında mevcut olan bulantı geçecektir.
Sırt ve pelvik ağrıları
Sırt ağrıları bebeğiniz büyüdüğü için gayet normaldir. Hamileliğiniz süresince yapacağınız esneme hareketleri (vücut yapınıza uygun olmalı-doktorunuza danışabilirsiniz) ağrılarınız için iyi bir çözüm olabilir. Ayrıca yapacağınız egzersizler doğumunuzu kolaylaştıracaktır.
Hamilelikte sırt veya pelvik ağrılarını azaltmak için;
- Uzun süre ayakta kalmaktan kaçının.
- Dik durun, düşmemek içn ekstra dikkat edin ve sertinizi yastık ile desteklemeyi unutmayın.
- Ağır kaldırmayın.
- Kilonuzu destekleyebilecek, topuksuz ve ortopedik ayakkabıları tercih edin.
- Boyunuza göre ayarlanmış yüzeylerde, eğilmenize gerek kalmayacak şekilde çalışın.
- İyi dinlendiğinizden emin olun.
Ağrılarınız yoğun olur ise doktorunuza danışın.
Hamilelikte Kabızlık
Bağırsak hareketlerinizde yavaşlama gözlemleyebilirsiniz. Tuvaletinizi yapmakta güçlük çekebilirsiniz. Bunlar oldukça normaldir. Tabi beslenmenize dikkat ettiğiniz takdirde kabızlık şikayetiniz azalacaktır. Sindirime iyi gelen besinler tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Hamilelikte şişmiş bacaklar ve ağırlaşan ayak bilekleri
Büyümekte olan bebeğiniz vücudunuza sürekli olarak baskı yapmakta. Bu durum kan akışınızı yavaşlatabilir. Dolayısıyla gün geçtikçe vücudunuzun alt bölümlerinde özellikle ayaklarda ve ayak bileklerinde ödem oluşur. Uzun süre ayakta kalıyorsanız veya ayağınız sıcak şu ile fazla temas halinde olursa durum daha kötü olabilir.
- Her gün yürüyüş yapın ve mümkün olduğunca bacak bacak üzerine atmamaya Özen gösterin.
- Ayak egzersizleri yapın.
- Ayaklarını uzatarak dinlenmeye çalışın.
- Uzun süre ayakta kalmaktan kaçının.
- Destekleyici çorap kullanın.
- Dar giyinmekten kaçının. Rahat Kıyafet ve ayakkabıları tercih edin.
- Sırt üstü uyumaktan kaçının ve sola dönerek uyumaya özen gösterin.
- Günde en az 2 litre su tüketin.
Diş eti kanaması
Artık hamile olduğunuza göre dişlerinizin ve diş etlerinizin biraz daha bakıma ihtiyacı olacak. Hormonal değişiklikler, diş etlerinizin kanamasına neden olan bir plak birikmesine neden olabilir.
Duygu değişimleri
İkinci trimester döneminde karnınız belirginleşmeye başlayacaktır. Bebeğinizi ultrasonda görmekte unutulmaz bir deneyim olacaktır. Bebeğiniz hareket ettikçe, bebeğiniz size ayrı bir varlık gibi gelecektir fakat bu durum giderek daha sıkı bir bağ kurmanızı sağlayacaktır. Bebeğinizin nasıl görüneceğini hayal etmeye başlayabilirsiniz. Kendinizi anne olarak hissetmeye başlayarak buna göre hareket etmeye başlayabilirsiniz.
Bebeğiniz büyüdükçe ve vücudunuz değiştikçe daha çok hassas ve duygusal olacaksınız.
Birçok kadın hamilelik döneminde daha çok unutkanlık yaşadığını ve daha düzensiz olduğunu belirtir. Birçok kadın bebeği ile ilgili rüyalar görür. Bu durumlar kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
Partnerinizle veya ailenizle endişelerinizi paylaşabilirsiniz.
İlgili Konular:
Hamileliğin 1.Trimester Dönemi – 1-12 Hafta
Yorumlar 10