Herkes, güçlü bir bağışıklık sisteminin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarlarından biri olduğunu bilir. Günlük vitamin almak, besleyici yiyecekler yemek ve ellerinizi düzenli olarak yıkamak, sağlığınızı ve güçlü bir bağışıklık sisteminizi korumanıza yardımcı olabilecek bazı davranışlardır. Ancak yine de sık sık hastaIanıyorsanız veya yorgunluk, baş ağrısı veya diğer hoş olmayan semptomlardan mustaripseniz, yaşam tarzı alışkanlıklarınızdan bazılarının zayıflamış bir bağışıklık sistemine katkıda bulunması olasıdır.
Bu 6 şüphe bile duyulmayan yaşam tarzı alışkanlığı, bağışıklığınızı ciddi şekilde tehIikeye atabilir:
1. Çok Fazla Oturmak
Uzun süre oturmak diyabet, kalp hastaIığı, kanser ve erken öIümle ilişkilendirilmiştir. Televizyon izleyerek, bilgisayar başında oturarak veya kanepede uzanarak ne kadar çok zaman harcarsanız, erken öIüm olasılığınız o kadar artar. Uzmanlar, 30 dakikalık günlük egzersizin, çok fazla oturmayla ilişkili sağlık riskleriyle mücadele etmek için yeterli olabileceğini veya olmayabileceğini söylüyor. Uzun süre oturuyorsanız, bağışıklığınızı güçlendirmek için her 30 dakikada bir ayağa kalkmak, gerinmek ve dolaşmak için molalar verin. (Gerinmek: kolları açarak, gövdeyi gergin bir duruma sokmak.)
2. Aşırı eğitim
Düzenli egzersiz yapmak genel sağlığınız ve bağışıklık sisteminiz için harika bir yoldur. Bununla birlikte, egzersizler arasında yeterince dinlenmeden çok fazla egzersiz yapmak, kadınlarda uyku kaybı, depresyon, düşük atletik performans ve adet düzensizliği gibi sorunlara yol açabilir. Egzersiz rutininiz artan enerji, uzun süreli kas ağrısı veya sinirlilik yerine yorgunluk yaşamanıza neden oluyorsa, egzersizlerinizin yoğunluğunu azaltmayı deneyin veya iyileşmek için fazladan bir gün izin alın.
3. Kötü Stres Yönetimi
Stres, tehdit edici durumlara verilen normal bir tepkidir, ancak geçmeyen kronik stres, bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve sizi hastaIıklara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Stres, vücudun ∈nfeksiyonla sa√asan hücrelerin işleyişini bozan bir stres hormonu olan kortizol düzeylerini artırır. Kronik stres ayrıca yara iyileşmesini yavaşlatabilir, obeziteye katkıda bulunabilir ve kansere neden olabilen iltihabı tetikleyebilir. Meditasyon, derin nefes alma veya düzenli orta yoğunlukta egzersiz yoluyla kronik stresi yönetmek ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için şimdi adımlar atın.
4. Aşırı AIkol Alımı
Aşırı miktarda aIkol tüketen kişilerde ∈nfeksiyon hastaIıkları riski artar, hastaIıklardan kurtulmaları daha uzun sürer ve ameliyattan sonra daha fazla komplikasyon görülür. Ağır aIkol alımı, bakteriyel hastaIıkları önleyen antibakteriyel proteinler üreten karaciğer gibi bağışıklığı düzenleyen organları da etkileyebilir. AIkol kullanıyorsanız, erkekseniz günde 4 kadehten, kadınsanız günde 3 kadehten fazla aIkol almayın. Haftalık toplam aIkoIIü içecek sayısı erkekler için 14, kadınlar için 7’yi geçmemelidir.
5. Yalnız Hissetmek
Yalnızlığın, tedavi edilmediğinde kanser gibi ciddi hastaIık riskini artıran iltihabı teşvik eden şekillerde bağışıklık sistemi hücrelerini değiştirdiği bulunmuştur. Yalnızlıktan muzdarip insanlar, özellikle de yalnız yaşıyorlarsa, virüslerle etkili bir şekilde sa√asma yeteneğinden yoksun zayıflamış bağışıklık hücrelerine sahip olma eğilimindedirler, bu nedenle viral ∈nfeksiyonlara daha yatkın hale gelirler. Kendinizi yalnız hissediyorsanız, gönüllü olarak zaman ayırarak, bakıcılık yaparak veya kendinizi yeni bir topluluk etkinliğine kaptırarak hayatta yeni bir amaç duygusu bulun. Bir köpek ya da kedi sahiplenmek asla yalnız olmadığınızı garanti eder. Bir evcil hayvana bakmak, bir amaç duygusu, koşulsuz sevgi ve arkadaşlık verir.
6. Uyku Yoksunluğu
Uyku eksikliği, ∈nfeksiyon ve hastaIıklarla savaşan hücre ve proteinlerin işlevini bozar ve ayrıca soğuk algınlığı ve gribe katkıda bulunan inflamatuar belirteçlerin üretimini artırabilir. Uyku yoksunluğu çeken kişilerin kalp hastaIığı ve kanser gibi ciddi tıbbi durumlar geliştirme olasılığı daha yüksektir. İyi uyku, her gün aynı saatlerde uyuyup uyanmaktır. Uyku bozukluklarını önlemek için yatmadan önce TV, bilgisayar ve telefon kullanma sürenizi sınırlayın. Uykusuzluk ve uyku apnesi gibi faktörler uyku kaybına katkıda bulunuyorsa, uyku bozukluklarınızı tedavi etmek için bir uzmana danışın.
Referanslar:
- https://food.unl.edu/sitting-new-smokers-22-tips-sitting-less-and-moving-more
- https://www.health.harvard.edu/blog/too-much-sitting-linked-to-an-early-death-201401297004
- https://blog.content.health.harvard.edu/blog/columns/overtraining-while-pushing-hard-is-harmful/
- https://wexnermedical.osu.edu/blog/making-connection-between-chronic-stress-immune-response
- http://www.emory.edu/msacd/news/Alcohols%20Effects%20on%20Immunity%20-%20Artan%20the%20Risks%20for%20Infection%20and%20Injury.html
- https://www.rethinkingdrinking.niaaa.nih.gov/How-much-is-too-much/Is-your-drinking-pattern-risky/Whats-Low-Risk-Drinking.aspx
- https://newsinhealth.nih.gov/2018/08/care-connection
- http://healthsleep.med.harvard.edu/need-sleep/whats-in-it-for-you/health
Yorumlar 1