Avrupa‘da yapılan yeni bir araştırmaya göre; bir kişinin sağlığı iyi olsa bile, böbrek fonksiyonu yaşla birlikte doğal olarak azalır.
Araştırmacılar; böbrek fonksiyonlarının yaşla birlikte nasıl değiştiği hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için Norveç, Almanya ve İzlanda’da 50 yaş ve üstü yaklaşık 3.000 kişiyi değerlendirdi.
Çalışma Journal of the American Society of Nephrology’nin Haziran sayısında yayınlandı.
Makalenin baş yazarı olan Bjørn Odvar Eriksen, “Yaşlandığımızda böbreklerimizde gerçekleşen değişiklikler, vücudumuzda meydana gelen diğer tüm olayların temsilcisidir.
Böbrek fonksiyonu, hastalandığımız için değil, yaşlanmanın bir parçası olarak bozulur” dedi.
Tromsø Üniversitesi (UiT) – Norveç Arktik Üniversitesi’nde Metabolik ve Renal Araştırma Grubu lideri olan Eriksen, böbrek fonksiyonlarının kaybı herkesin başına geldiği için bunun genel olarak yaşlanmayı belirlemenin ideal bir yolu olduğunu söyledi.
“Bunun ne kadar hızlı gerçekleştiği konusunda hala farklılıklar (varyasyonlar) var. Bu varyasyonların neden oluştuğu sorusuna verebileceğimiz mantıklı cevaplar henüz bulunmamaktadır.
Bazılarımızın neden daha fazla böbrek fonksiyonu kaybı yaşadığına dair bir rol oynayabilecek birçok faktörü inceledik” dedi.
1.600’den fazla böbrek çalışması katılımcısı, Norveç’in en kapsamlı nüfus çalışması olan Tromsø Çalışmasının bir parçasıdır.
Bu katılımcılar; 2007 ile 2009 arasında, 2013 ile 2015 arasında ve son olarak 2018 ile 2020 arasında incelendi.
Araştırmacılar; sadece böbreklerde ayrılan bir maddeyi katılımcıların kan dolaşımına enjekte ettikten sonra birkaç saat bekleyerek ve ardından maddenin ne kadarının kanda kaldığını test ederek böbreklerin işlevini ölçtüler.
Eriksen; kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklara sahip olan insanların, hayatta kalma oranları arttıkça daha fazla insanın böbrek fonksiyon kaybı yaşayabileceğini belirtti. “Yüksek yaşta böbrek fonksiyon kaybı yaşayanlar için bu önemli bir yük.
Bu nedenle, daha fazla cevap bulabilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulan bir alan. Hala gençlik çeşmesini arıyoruz” dedi.
Çeviri Referansı: Preidt, R. (2020, June 12). What Happens to Your Kidneys as You Age? U.S.News.
Hande Özge Aydoğan
Bunlar da ilginizi çekebilir
Tıbbi Efsaneler: Yaşlanma Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Bilim İnsanları, Neden Bazı İnsanların Ölülerin Seslerini ‘Duyabildiğini’ Çözüyor
Yorumlar 1