Paleontologlar, yaklaşık 120 milyon yıl önce şu anda Çin’in kuzeydoğusunda yaşayan iki yeni memeli benzeri, toprağın altına yuva kazan hayvan türü keşfettiler. Geçtiğimiz günlerde “Nature” dergisinde açıklanan yeni türler, uzaktan akraba olsalar da kazma yetenekleri birbirinden bağımsız gelişmiş. Yani şimdilik ekosistemdeki ilk “kazıyıcıları” temsil ediyorlar. Amerikan Doğa Tarihi Müzesi Paleontoloji Bölümü küratörlerinden baş yazar Jin Meng, “Hayvanların neden toprağı kazdığına ve neden yeraltında yaşadığına dair pek çok hipotez var.” dedi.
“Örneğin yırtıcı hayvanlardan korunmak, nispeten sabit bir sıcaklığı korumak -yazın sıcaktan, kışın soğuktan gibi- veya böcekler ve bitki kökü gibi besin kaynaklarını bulabilmek için toprağı kazıyorlar. “Bu sıra dışı ve antik zamanlardan kalma iki fosil, birbiriyle yakından akraba değil ama her ikisi de kazıcılıkta son derece uzmanlaşmış.”
Bu iki fosil mamaliamorf türleri -memelilerin öncülleri-, yaklaşık 140 ila 100 milyon yıl önceki “Erken Kretase (Early Cretaceus)” dönemini temsil eden, Jehol Biota’da keşfedildi. Biri “Tritylodontid” adı verilen memeli benzeri bir sürüngendir ve bu faunanın tanımlanan türünün ilk örneğidir. Boyu yaklaşık bir ayak uzunluğunda ve Fossiomanus Sinensis adı verildi. Diğerine ise Jueconodon Cheni olarak adlandırıldı. Habitatta yaygın olan modern plasenta memelilerinin ve keselilerin uzak bir kuzeni olan bir Eutriconodontan’dır. Yaklaşık 7 inç uzunluğundadır.
Bu iki antik memeli kazıcılıkta oldukça gelişmiş özelliklere sahiplerdir.
Araştırmacılar hem Fossiomanus hem de Jueconodon’da, daha kısa uzuvlar, güçlü ellere sahip güçlü ön ayaklar ve kısa bir kuyruk gibi bu ayırt edici özelliklerin bazılarını buldular. Özellikle, sahip olduğu bu uzuvlar, esas olarak ön ayakların pençeleri tarafından gerçekleştirilen “tırmalayarak kazmak” olarak bilinen bir tür kazma davranışına işaret eder. Meng, “Bu iki tür, toprağı kazarak yaşamış fosil canlılara dair ilk ikna edici kanıt,” dedi. “Bu aynı zamanda dinozorlardan böceklere ve bitkilere kadar büyük bir yaşam çeşitliliğine ev sahipliği yapan Jehol Biota’da bildiğimiz ilk kazıyıcı hayvan keşfi.”
Hayvanlar ayrıca başka bir olağandışı özelliği paylaşıyor: uzunca bir omurga. Tipik olarak, memelilerin boyundan kalçasına 26 omurları vardır. Fakat Fossiomanus, 38 omura – genel durumdan şaşırtıcı bir şekilde 12 daha fazla – Jueconodon ise 28 omura sahip. Bu hayvanların uzun gövdelerini nasıl aldıklarını belirlemeye çalışmak için paleontologlar, gelişimsel biyolojide yapılan son araştırmalara döndüler.
Bu varyasyonun, hayvanların embriyotik gelişiminin başlangıcında omurların sayısını ve şeklini belirleyen gen mutasyonlarına atfedilebileceğini buldular. Omur sayısındaki farklılıklar, filler, deniz ayısı ve yaban arıları da dahil olmak üzere modern memelilerde de bulunabilir. Yani böyle farklılıklar oldukça normal.
Kısaca bastığınız yere toprak diyerek geçmeyin. Vaktinde o toprakların altında nice 38 omura sahip Fossiomanuslar veya fırıncı küreği gibi elleri olan Jueconodonlar yaşadı.
Çeviren: Mustafa Kemal KARABULUT
Bunlar da ilginizi çekebilir
Çalışma: Dinozorlar Dönemi veya Daha Erken Dönemlerde Ortaya Çıkan İlk Çiçekli Bitkiler
Yeni ‘Yaşam Haritası’ Sayesinde Henüz Bilinmeyen Birçok Hayvan Türleri Bulunabilir
Araştırmacılar, Hayvanların Sivri Kısımlarını Nasıl Büyüttüğünü Keşfetti