Yakın zamanda yapılan bir araştırma, telefon kullanmanın sağlığınız, özellikle de görme duyunuz üzerinde her zaman kötü veya olumsuz etkilere yol açmayacağını gösterdi. Küçüklüğümüzden beri bize akıllı telefonların, televizyonların veya bu tür cihazların görme bozukluğuna sebep olabileceği söylendi. Fakat son araştırmalar bunun tam tersi bir sonuç veriyor.
Akıllı Telefonlar, Glokom Körlüğünüzü Önleyebilir
Glokom Araştırma Vakfı’na göre, insanların kör olmasının ana sebebi glokomdur. Buna paralel olarak İngiliz araştırmacılar, akıllı telefonların bu soruna çözüm olabileceğini söyledi. Birmingham Üniversitesi’nden araştırmacılar bu alanda bir çalışma başlattılar. Mobil ölçüm yöntemi yapabilmek için her ikisi de önemli bileşenler olan bir göz modeli ve ses dalgaları kullandılar.
Basında açıkladıklarına göre bu teknik, gözdeki Göz içi basıncını (GİB) tespit etmeye yardımcı olacak. Eğer ki GİB seviyeleri yüksek olursa, bu, aköz humor adı verilen gözlerin içindeki sıvının dengesizliğine yol açabilir. Bilim insanları, GİB’nın erken teşhisinin aynı zamanda erken tedavi anlamına geleceğini söylüyor. Ayrıca, Amerika’da 3 milyondan fazla kişinin glokom hastası olduğu tahmin ediliyor. Ancak sadece yarısına hastalık teşhisi konabilmiş durumda, Afrikalı Amerikalılar arasında Avrupalı muadili Kafkasyalılara kıyasla altı ila sekiz kat daha yaygındır.
Dahası, katarakt hala eski nesillerde körlüğün önde gelen nedeni, ancak nedensellik söz konusu olduğunda kataraktın gerisinde olmasına rağmen glokom hafife alınmamalıdır. Aynı basın açıklamasında uzmanlar, bir kişinin GİB’nın uzun süreli izlenmesinin, hastanın görme yeteneğini sürdürme şansını artırabileceğini belirtti.
Advanced Manufacturing Group direktörü Dr. Khamis Essa yaptığı açıklamada, “Bir nesnenin iç basıncı ile akustik yansıma katsayısı arasında bir ilişki keşfettik” dedi. Ek olarak, çalışmanın ortak yazarı, hastamız evde olsa bile akıllı telefonların GİB’nı doğru bir şekilde ölçmede bir bileşen olabileceğini belirtti.
Çalışmadaki Olası Hatalar
Aplanasyon tonometrisinin GİB ölçümü için güvenilir bir teknik olduğu söylenirken, ölçüm hatalarında sorunlar olabilir. Aplanasyon tonometrisi, hasta korneaya dokunarak düz uçlu bir koni ile temas ettiğinde gözün sıvı basıncını test etmeyi amaçlar. İşlem ayrıca çene ve alnı destekleyen ekipmanı da içerir.
Dahası, bu yöntemin amacı, gözün korneasının bir bölümünü düzleştirmek için gereken kuvvet miktarını ölçmektir. Bilim insanları, akıllı telefon kullanmanın ses dalgalarını “Tone generator” adlı bir uygulama aracılığıyla ölçmenin potansiyel bir yolu olduğu sonucuna vardılar. Gün içerisinde yaygın olarak kullandığımız cihazın çalışma için uygun bir sonuç sağlayacağı düşünülmektedir.
Meriç ÇAPAR
Yorumlar 1